Johanna Frändén Podcasts
-
Banden mellan elitidrotten, diktaturer och oligarker är allt annat än oproblematiska – framför allt i fotbollen. Kanske har sportjournalistiken allt för länge blundat för att det faktiskt spelar roll vilka länder som arrangerar de stora mästerskapen eller varifrån pengarna kommer som miljardärerna betalar med när de köper europeiska klubblag. Både mästerskap och fotbollslag kan användas för att rikta strålkastarljuset från totalitära regimer och smutsiga affärer.
En diskussion sportjournalistens ansvar för att utgångspunkt i idrotten även skildra och granska samhällets utveckling i ett ekonomiskt, politiskt och kulturellt perspektiv.
Jesper Enbom, forskare vid Umeå universitet
Johan Croneman, krönikör Dagens Nyheter
Olof Lundh, frilansjournalist TV4 m fl.
Johanna Frändén, Aftonbladet
Anna Setzman, pressansvarig RiksidrottsförbundetModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Gamlaste nytt summerar året som gått med en.... årskrönika! Bertil kör det populära segmentet kändisbingo med ny tvist och Rasmus avhandlar "Årets bästa" i kategorier som Marknyhet, avslöjande, släkthistoria och så vidare. Personer som dyker upp är bland annat journalisten Johanna Fränden, en tidspessimistisk Jonas Gardell och "MaskUpSweden", vår allas favorit. Dessutom utses årets Gamlaste nytt-gubbe!
-
Magnus Alselind nystar i hur Hana Al-Khamri förtrycktes av Saudikungen och censurerades i ”Sommar” om den svenske. Karin Olsson tycker att SVT:s politiksatsning borde ta intryck av Olof Lundh och Johanna Frändén.
-
Dagens podd handlar om varför det är så få män på kultursidorna, och i kulturlivet i stort. I synnerhet unga män är det tunnsått med. I början av året skrev Karin Pettersson, Aftonbladets kulturchef, att:
[…] medelklassens kvinnor är de nya maktgubbarna på parnassen, köttberget. En ny jätteproppen Orvar fast nu snarare med namnen Karin/Åsa/Anna som bräker och vältrar sig i gamla oförrätter, skriver om relationer, skönhetsingrepp och väninnemiddagar och tycker att de förtjänar allt för att de (vi) minsann har fått kämpa. Som samtidigt och därmed inte längre ser vilka röster som inte hörs.
Nu har debatten blossat upp igen, efter en krönika av Johanna Frändén och en av Victor Malm. Båda efterlyser fler män i kulturdebatten. Jag skrev själv om det på Svenska Dagbladets kultursida häromdagen, efter att ha varit och lyssnat på Jordan B Peterson. Finkulturen har blivit alltmer av ett kvinnoreservat, men det betyder inte att män saknar intresse för kulturen. Såhär svarade Peterson på en fråga från mig om det:
Det är samma fenomen vi ser i den engelsktalande världen. De unga männen är helt klart intresserade, men de lyssnar på podcasts, ser på Youtube, diskuterar på Reddit och andra forum.
Gäst i dagens podd är Joel Halldorf, som är teolog, författare och kulturskribent, som vidareutvecklade Petterssons tankar tidigare i år i Fokus. Min andra gäst är Ludvig Köhler – poet, skribent och redaktör – som skrev i går i Kvartal om att män visst skriver och deltar. Det är bara det att deras böcker och tankar ignoreras i allt större utsträckning. Vilket ju för övrigt både Johanna Frändéns och Victors Malms krönikor bevisar, eftersom de ignorerar inlägg av män i just de frågor de vill se fler män i. Är det underlåtenhet eller att det är fel sorts män som skriver? Detta och mycket annat pratar Halldorf, Köhler och jag om.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Nyligen meddelade Magdalena Andersson att anslaget till det svenska försvaret ska öka till två procent av BNP. Hur ska man nå det målet? Finns det en prioriteringslista för var pengarna ska gå till? Programledare: Daniel Alling. Bisittare: Louise Epstein
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur ska pengarna till försvaret fördelas?Vem är det egentligen som bestämmer hur mycket krigsmateriel som ska köpas in till försvarsmakten och hur lång tid kommer det ta innan man nått målet på två procent av BNP? Vi pratar med Per Olsson, försvarsekonom vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Igår möttes Newcastle United och Chelsea i engelska Premier League. Newcastle ägs indirekt av den saudiska staten och Chelsea av den ryske oligarken Roman Abramovitj. Men fotbollstränarna för lagen vill inte svara på frågor som rör deras problematiska ägare. Hur stort ansvar har tränarna och spelarna i laget för deras arbetsgivare? Behöver de ta ställning och vilken ansvar har vi idrottskonsumenter som tittar på matcherna? Vi ringer upp Johanna Frändén, sportjournalist på Aftonbladet.
Varför är koltrasten så populär i Sverige?Ett av Daniels starkaste vårtecken är när koltrasten börjar sjunga. Fågeln som anses vara Sveriges nationalfågel omnämns också i många låttexter. Varför är den så populär i Sverige? Finns det ett liknande intresse i andra länder? Vi gästas av Claes Thor, författare och journalist som har skrivit boken "Koltrasten: Sveriges nationalfågel".
Programledare: Daniel Alling
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Amanda Rydman
-
130 personer dog i terrorattacken i Frankrike i november 2015. Attacken, som IS tog på sig, ägde rum på flera olika håll i Paris, vilket tydde på en välorganiserad attack. Nu, sex år senare så inleds rättegången mot de gärningsmän som misstänks ligga bakom attacken.
Rättegången är den största i Frankrikes historia och kommer pågå i flera månader.
Hur förändrades Frankrike och Europa efter attacken? Frankrike införde undantagstillstånd efteråt - hur påverkade det vanliga människors vardag? Vi pratar också om vad vi kan förvänta oss av rättegången.
Gäst: Johanna Frändén, Aftonbladets korrespondent i Frankrike.
Med: Jenny Ågren och Nivette Dawod
-
England och Italien möts i en historisk EM-final på Wembley. Detta efter att England besegrat Danmark på övertid efter att Harry Kane slagit in sin egen straffretur. Italien å andra sidan tvingades slå in sina straffar i den dramatiska upplösingen av sin semifinal mot Spanien dagen innan. Med Johanna Frändén, Frida Fagerlund, Makoto Asahara och Patrik Syk.
-
Sverige förlorade en högdramatisk match mot Ukraina och är därmet utslagna ur europamästerskapet. Makoto Asahara, Frida Fagerlund, Johanna Frändén och Patrik Syk diskuterar det röda kortet, bytena och betydelsen av marginaler i vad som egentligen var Sveriges bästa match i turneringen. Dessutom tittar vi tillbaka på Englands historiska seger över Tyskland, Frankrikes känsloladdade uttåg och dramatisken mellan Spanien och Kroatien.
-
Simon Bank och Johanna Frändén tog sig en pratstund med landslagets Viktor Claesson om smeknamn, Annie Lööf, missade straffar i Västergötland och mycket mer.
-
Grupperna A, B och C är nu färdigspelade och vi börjar skymta ett mönster i det (nästan) obegripliga systemet. Vi pratar om italiensk dominans, holländsk målglädje och sprudlande danska tårar. Med JOhanna Frändén, Makoto Asahara och Patrik Syk.
-
Första omgången är spelad och den andra har smugit igång med en övertygande seger för Italien och fortsatta problem för Turkiet. Vi pratar supermatcher, en rekordjagande Ronaldo och Mbappé i superform. Med Patrik Syk, Keven Bader, Johanna Frändén och Makoto Asahara.
-
Det blev en svettig afton för de blågula som krigade till sig ett kryss trots rekordlågt bollinnehav. Men i försvarsjobbet lyckades Alexander Isak med en minisuccé och Sverige faktiskt skapa matchens hetaste chanser. Om 0-0-segern och de övriga matcherna under måndagen med Patrik Syk, Makoto Asahara, Johanna Frändén och Petra Thorén.
-
Regerande europamästaren, regerande världsmästaren, supermakten Tyskland och så Ungern. Patrik Syk satte sig ner med Johanna Frändén för att prata igenom det som kallas dödens grupp.
-
På en tidigarelagd presskonferens meddelade landslagsledningen att Dejan Kulusevski testats positiv för corona. En timme senare kom nästa bakslag när Mattias Svanberg fick kliva av träningen efter att även hans test visats positivt i vad som mer och mer ser ut som Janne Andersons värsta mardröm. Patrik Syk satte sig ner med Petra Thorén, Johanna Frändén och Linn Nordström för att prata om dagen.
-
Sveriges Radio och Radiosporten bjöd in till paneldebatt för att diskutera coronavirusets påverkan på idrotten och sportjournalistiken, där några av svensk idrotts största makthavare mötte landets mest profilerade sportjournalister.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkar:
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
Karin Torneklint, förbundskapten Friidrottsförbundet
Olof Lundh, journalist TV4 /Fotbollskanalen
Johanna Frändén, sportjournalist
Markus Boger, chef Radiosporten, Sveriges RadioModerator: Richard Henriksson, Radiosporten
- Visa fler