Hannibal Podcasts
-
Romarna byggde ett imperium som dominerade Medelhavsområdet och stora delar av det nuvarande Europa. Med utgångspunkt från området kring staden Rom expanderade riket genom successiva erövringar som var möjliga genom en krigföring som motståndarna inte kunde stå emot. Det handlade om stridsteknik på slagfältet men också om utveckling av kommunikationer och logistik.
I denna nymixade repris Militärhistoriepodden diskuterar Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet och Peter Bennesved, doktorand i idéhistoria vid Umeå universitet, hur den romerska krigföringen utvecklades och varför romarna kunde vara så framgångsrika.
Ett viktigt led i utvecklingen av romersk krigföring var att kunna hantera och slå den tunga grekiska falangen med sina täta led av lansbeväpnade soldater. Romarna skapade en rörlig taktik som ledde till framgångarna. Men det var inte bara nya formationer som gav segrarna. Även soldaternas utrustning och beväpning är intressant för att förstå hur romarna kunde vara så framgångsrika.
Romarriket utvecklade även nya kommunikationer och byggde härläger i hela sitt stora rike. Tankesättet förändrades från ett försvar nära gränsen till ett djupförsvar. Även rekryteringen av soldaterna genomgick stora förändringar. Legionerna bestod inledningsvis av medborgarsoldater – helt enkelt bönder som gjorde krigstjänst. Senare kom stora och viktiga reformer som skapade en legoarmé. Soldater blev mer knutna till sina befälhavare. Frågan är vad denna förändring fick för de inrikespolitiska förhållandena i Romarriket. Mån som Caesar kunde utnyttja sina legioners lojalitet.
I avsnittet diskuteras även hur romarna kunde vinna mot sin farligaste motståndare Hannibal av Karthago i de puniska krigen trots det katastrofala nederlaget vid Cannae 216 f Kr. Och hur var romarna till sjöss? Kunde romarna även skapa en flotta? Och varför kunde romarna på sikt inte stå emot trycket från de germanska stammarna vilket var en stor orsak till romarrikets fall?
Bild: Relief av marscherande romerska legionärer från Marcus Aurelius kolumn från andra århundradet efter kristus i Rom.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ordinarie uppställning i avsnitt 115! Vi har slutat att spela 1-1 och tagit en seger. Vi pratar om vikten av att portugiserna fick göra mål. Vi pratar en lång stund om bristerna i spelet med boll och det obefintliga innermittfältet. Varför kan vi inte stänga matcher? Kan Pogba vara positiv för defensiven? Andra lag verkar vara bättre tränade. Vi berör högerbacksplatsen och ger både ris och ros till Dalot. Var är Hannibal?Är vi nöjda med Rangnicks byten? Adam börjar sluddra. Vi pratar upp Leeds och berör Champions League lite smått.
-
Inga matcher som spelats, men podden den sover inte. Mikael befinner sig någonstans mellan Malmö och Pajala(tror vi) och sitter fast med examensjobb. Emil har utlovat en vits, som inte går hem till hundra hos Rasmus och Niclas. Vi hugger tag i den märkligt skötta corona-situationen i Premier League. Hannibals fina insatser i ”arab cup”. Uniteds representanter till kommande afrikanska mästerskapet. Cavani gör så det pirrar, inte ska väl han lämna? Henderson och en eventuell ersättare. Martial och Lingard, vem bör lämna? Vi pratar om den knepiga tajmingen i McKenna out. Hur kommer elvan se ut framöver? Kommer vi få se ett mer sprudlande United? Dessutom avhandlar vi positiva och negativa överraskningar i truppen under hösten. Vi avslutar med en viss oro kring Bruno. Tack för ni lyssnar och ha en riktigt god jul!
-
Ett avsnitt fyllt av Uniteds ungdomar. Emil och Mikael lotsar dig som lyssnare genom U18 och U23. Hur går det egentligen för de lagen? Mikael redogör för vilka spelare som har imponerat. Vi pratar om potentiella a-lagsspelare, och vilka som redan bör vara där. Ni får höra om hur ungdomsverksamheten fungerar. Vilka är de största talangerna? Hur går det för de utlånade? Varför ser vi inga ungtuppar i a-laget. Vi pratar Hannibal, McNeill, Amad, Elanga och många fler. Dessutom avhandlar vi en stor mängd lyssnarfrågor. Därefter fixar vi tvätten. Missa inte detta avsnitt!
-
Klimatet på jorden har varierat kraftigt på jorden – även under de senaste årtusenden – med stora konsekvenser för mänskligheten. Även enskilda historiska händelser har påverkats av klimatet.
Ett par graders variation av genomsnittstemperaturen på jorden kan på vissa platser innebära att samhällen går under. Vikingarnas bosättningar på Grönland gick under efter ett halvt sekel på grund av att klimatförändringarna gjorde det omöjligt att fortsätta med jordbruk och boskapsskötsel. Men många andra samhällen lyckades anpassa sig och kunde till och med öka sitt välstånd när temperaturen sjönk. Exempelvis blev jordbrukarna i Norge fiskare när temperatursänkningarna gynnade torsken.
Filosofie dr Fredrik Charpentier Ljungqvist är verksam som medeltidshistoriker på Historiska institutionen och som klimatforskare på Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet. Han har skrivit boken Klimatet och människan – Under 12 000 år.
Även enskilda historiska händelser har påverkats av klimatet. Karthagos hänförare Hannibal kunde invadera Rom med stridselefanter och allt via Alperna under det andra puniska kriget eftersom den romerska värmeperioden gjorde det möjligt.
Klimatförändringar under mitten av 500-talet drabbade Skandinavien mycket hårt trots att det kanske bara handlade om temperatursänkning på 2-3 grader i exempelvis norska Trøndelag. I Uppland ska antalet gårdar ha minskat med 75 procent under denna period. Och klimatförändringen finns omnämnd i den poetiska Eddan som Fimbulavintern som föregår Ragnarök då ”snö yr från alla håll, då blir det mycket kallt och vassa vindar. Solen har ingen verkan. Tre vintrar kommer i följd och ingen sommar däremellan.” Fimbulavintern finns också omnämnd det finska eposet Kalevala.
Karl X:s marsch med den svenska armén över Lilla Bält den 5-6 februari 1658 var möjlig på grund av temperatursänkningen som kallas den lilla istiden som kulminerade år 1570-1710.
Det militära vågspelet resulterade i freden i Roskilde där Danmark-Norge avträdde till Sverige Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm samt Trondheims län. Men ännu viktigare var att danskarnas armé var omodern i förhållande till svenskarna.
Genom att studera gamla träd, borrprov från isar och sediment har forskarna kunnat rekonstruera historiska temperaturer och nederbörder på många platser på jorden. Den moderna klimathistorian har på senare år kunnat bevisa att klimatet har varierat kraftigt från istiden som nådde sin kulmen år 19 000 f kr till modern tid.
Vissa perioder som exempelvis den romerska värmeperioden (300 f. Kr-300 e. Kr), den medeltida värmeperioden (år 800-1250) och den lilla istiden (år 1300-1900) går det också att verifiera naturvetenskapen med skriftliga källor.
Bildtext: Vikingarnas bosättning på Grönland gick under efter flera hundra år pga klimatförändringarna. Men byggnaderna står kvar.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Avsnitt 76 ute! Känsliga lyssnare varnas för första fem minuterna!
Hypokondrikern Adam och hans fadäs. Amads första mål. Hendersons tveksamma ingripande. Vad är panus? Enkel seger men inga ambitioner. Hur går det ihop sig? Briljansen på messenger. Moyes! Beslutsfattandet! Emil har dålig koll. Vi drömmer om framtidens offensiv. Stormen i målvaktsfrågan. Vem är Hannibal som har förlängt sitt kontrakt? Mikael reder som vanligt ut. Kommande cupvecka diskuteras. Vad är det egentligen som hänt i United ledning? Vem är John Murtough? Hur gammal är Matic? Svaga liknelser! Chanserna att vinna FA-cupen kontra Europa League. Ge framtiden chansen under våren! Sexy Bruno? -
I veckans avsnitt svarar vi på lite lyssnarfrågor och tar upp allt från peppen inför årets sommarfilmer till kraftfulla filmslut. Dessutom: nya Batman-dräkten, Hannibal och serieversionen av Fargo.
-
I veckans avsnitt blir det champagne och extravagans när vi snackar "The Great Gatsby" och diskuterar allt från F. Scott Fitzgeralds arv till Baz Luhrmanns knepiga visuella stil. Dessutom går vi igenom rapporter från Cannes, kollar in James Grays "The Yards" och snackar lite mer "Hannibal".