Finspång Podcasts
-
Sommarspecial! Vid beröm gör vi flera.
Axel har varit med i Första Dejten, Edvin har en spaning om lastbilschaufförer och Anton Gideskog gästar som expert på Linköpings universitet.
Syntolkning för icke Linköpingsbor: Skänninge är för oss vad Sala är för Stockholm, vad Finspång är för Nörrköping osv osv....
Gäst: Anton Gideskog
Omslag: Linus Aretun
Musik: Axel Lundström
Inspelat på stadsbiblioteket i Linköping.
-
Ecoclime utvecklar energilösningar för att hjälpa fastigheter att minska sin energiåtgång och skapa ett bra klimat. Hör VD Marcus Sandlund berätta om: Hållbara lösningar, beroendet av en räntekänslig sektor, framtiden, långsiktighet – och vad som gör hemorten Finspång till ett intressant besöksmål i sommar.
-
Avsnitt 10 av Aluminiumpodden är troligtvis det mest späckade och häftigaste avsnittet någonsin. Höjdpunkten är en intervju med Mark Ellis, konstruktionschef på Northvolt Battery Systems. Det blir en inblick i Northvolts vardag, tankar om aluminium som material och bolagets strävan att tillverka världens grönaste batterier.
Northvolt använder inte bara aluminium från Hydro, båda bolagen har numera ett samriskbolag vid namn Hydrovolt. I skrivande stund byggs en ny återvinningsanläggning för batterier i Fredriksstad under Hydrovolts flagg. Intervjun med Mark Ellis är ett måste för dig som är intresserad av elektrifiering, batteriteknik och aluminium.
Podden bjuder även på en intervju med Hydros globala koncernchef, Hilde Merete Aasheim. Vi tog ett snack med henne i vår ambulerande studio i samband med hennes besök i vår verksamhet i Finspång.
Vi lanserar också ett nytt inslag i podden, ”Angående Aluminium”. Den här gången handlar det om omsmältningsprocessen. Hur går det egentligen till från göt till färdiga profiler? Lyssna och lär dig något nytt. Du får också fundera på en ny, klurig aluminiumgåta.
––
Aluminiumpodden är en podd om de oändliga möjligheterna med aluminium. Podden görs i samarbete med Hydro Extrusions. Om du vill lära dig mer om aluminium, ta del av branschnyheter och upptäcka materialets många olika användningsområden, så är Aluminiumpodden definitivt något för dig.
Håll till godo! -
Ta gärna och skänk en slant till gipsfonden, som vanligt via månadsdonation eller swish vilket uppskattas!
Kreddsloppet:
- Skärmrasen
- Tinderschwindlaren del 2
- Forbidden america https://odysee.com/@AndkonsReich:31/ForbiddenAmerica:e
- Oshillande för kickstarter
- Fallet Kevin eller hur jag lärde mig att älska Finspång
- Hatbluff cant stop wont stop
- Jimmy golar del 2
- Feminiseringen av den politiska debatten
Bli en månadsgivare https://patron.podbean.com/vitapillret
SWISH: 079-313 72 88
Bitcoin: 37NusdrM1ooJyt9tinR2fiYvbEgsDSSXwo
Etherum: 0xAab50798F9741a9D674e212Ee2091dCB5843De0D
Monero: 83inddk7TrvRZS5dVbsXaaVsdKe2Ty3tchyxxx9aWCxpCYtKqTMizrKBFE4sczf8CgUr6rMXxhMR9eoonMrX3hWE6x5Tozn
Vita Pillret: https://www.spreaker.com/show/vita-pillret
E-mail: [email protected]
Telegram: https://t.me/altnorden
Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/vita-pillret--2653426/support. -
Infriar Igor Duvnjaks Hageby förväntningarna? Vill Dagsberg gå upp till "trean" och blir Finspång skrällen 2022? Frågorna och lagen är många när vi inriktar oss på lokala Silly Season, med primärt fokus på herrsidan denna gång även om IFK Norrköping nämns på damsidan. Självklart går det inte att ha Silly-snack utan vår allvetare Kasper Ringqvist.
-
I avsnitt 8 av Aluminiumpodden, som också är ett julavsnitt och därmed säsongens sista avsnitt, blir det mycket snack om Hydros storsatsningar på verksamheten i Sjunnen. Hydro expanderar nämligen omsmältverket och inom kort väcker vi också nytt liv i den tidigare nedlagda pressen, P2. Hör intervjun med Jonas Bjuhr (VD), Henrik Stark (försäljningsdirektör) och Christoffer Johansson (produktionschef i Sjunnen).
I podden blir det också mycket snack om Hydros forskningscenter i Finspång, Innovation & Technology (I&T). Syfte med I&T är att stimulera och vara en aktiv partner i affärs- och teknologiutvecklingen inom Hydro. I praktiken betyder det att våra ingenjörer och specialister erbjuder kunskap och expertis inom hur aluminium bäst kan användas, legeringskompositioner och hur man utnyttjar materialets egenskaper till fullo.
Däremellan blir det intressanta samtal om hållbarhet, laddstolpar från ChargeNode och Hydro CIRCAL. Självklart blir det också en ny, klurig Aluminiumgåta. I vanlig ordning är det Ruth och Ulrika som rattar podden från Vetlanda.
––
Aluminiumpodden är en podd om de oändliga möjligheterna med aluminium. Podden görs i samarbete med Hydro Extrusions. Om du vill lära dig mer om aluminium, ta del av branschnyheter och upptäcka materialets många olika användningsområden, så är Aluminiumpodden definitivt något för dig.
Håll till godo! -
En professor som blivit en fixstjärna för miljö- och klimatrörelsen med sina medryckande, men dystopiska berättelser om jordens tillstånd. Finns det någon risk med att bli en alltför stor profil?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Sveriges Radios Söndagsintervjun får du möta personen bakom offentlighetens mask i journalistikens mest grundläggande form – intervjun.
Programledare är Martin Wicklin.
Producent: Hannah Engberg.
Kontakt: [email protected]
Om Johan RockströmProfessor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och professor i jordsystemforskning vid universitetet i Potsdam samt chef för Potsdaminstitutet för klimatforskning. Han har hållit fyra TED-föredrag om tillståndet på vår planet och är ofta en av talarna vid World Economic Forum.
Johan Rockström är 55 år, född i Finspång, uppvuxen i Sao Paolo och Karlskrona och bor idag i Berlin.
-
Vi tar grepp om tränarkarusellen i handbollsligan, vi snackar om tränarna som fastnat i Finspång, vi glädjer oss åt svenska övergångar till Europas superklubbar, vi häpnar över Lugis vinröda och högljudda ”vägg” och vi (eller snarare Flinck) funderar lite över Solbergs EM-uttagning på högernio.
Och så har Robin fastnat i en reservation i ett beslut från Riksidrottsnämnden…
Ja, ni hör ju själva vilket stekhett avsnitt vi bjuder på denna vecka.
-
Johan håller i en digital föreläsning utan att någon bryr sig samtidigt som Erik Niva showar in för en full teater. Anders visar sig ha oväntat många kompisar som inte pallar problematisera toppfotbollen.
Dessutom: Vänersborgs IF bestulna i Malmö, Gustav Ludwigsons nya lagg, Brian Cloughs adoptivson, André Schuberts dödskyss, en gammal julöl för att lugna nerverna, Anders long distance calls och Johans ljudreportage om allsvenska målvakter.
-
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Om att jag 1953 ville ansöka om OS till Sverige.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Att våga göra det okändaUppväxten på gården har lett till att jord och skog representerar trygghet för Olof Stenhammar.
- Allt som har med jord och skog att göra har givit mig livsglädje och harmoni.
Skolgången började knaggligt med usla resultat men i New York lärde sig Olof att bli börsmäklare och han startade senare världens första privatägda, vinstdrivande och elektroniska börs.
- Drivkraften att vilja förändra, att skapa nytt, sitter i huvudet – det är en mental process.
Olof berättar i sitt Sommar att entreprenörskap handlar om att vilja vinna samtidigt som man måste våga förlora.
Han ledde kampanjen för Stockholms ansökan att arrangera sommar-OS 2004 men Aten vann i den slutliga omröstningen.
Om Olof StenhammarLantbrukare, entreprenör, finansman, 79 år. Född i Finspång, bosatt på Värmdö. Debuterar som Sommarvärd.
Framgångsrik finansman som startade världens första elektroniska och privata börs i Stockholm, Optionsmäklarna, 1984. Bolaget tog även över bland annat Stockholmsbörsen och försökte också köpa Londonbörsen. 2008 bytte bolaget namn till OMX och såldes till amerikanska Nasdaq för 32 miljarder kronor.
Äger och driver upplevelsegården Siggesta gård på Värmdö. Har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och vd för kampanjen för Stockholms ansökan om att få arrangera OS 2004. Har skrivit memoarerna Det ordnar sig.
Hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och vid Lunds universitet.
Grundet Stenhammaren i Finlands skärgård är uppkallat efter honom efter en grundstötning.Jag kommer att berätta om att jag redan 1953 ville ansöka om OS till Sverige – i Finspång. Dessutom, hur man med tur kan vända en pinsam grundstötning till odödlighet. Om ingen hindrar mig kanske jag framför en egen snapsvisa.
Producent: Kerstin Brunnberg
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play.
-
Professor i global miljövetenskap, forskare, föreläsare, 54 år. Född i Finspång, uppvuxen i Brasilien, Italien och Karlskrona, bosatt på Rindö. Sommarvärd 2015 och Vintervärd 2015.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Johan Rockström menar att 2020 är ett sanningens år för klimatet.
Om Johan Rockström
– Det handlar om mina och dina barns och deras barns framtid.
– Allt över två graders uppvärmning är sannolikt att betrakta som permanent skada för våra möjligheter på jorden. Och just nu rör vi oss längs en väg som tar oss till mellan 3-4 grader om 80 år, säger Johan Rockström. Han menar att planeten befinner sig i ett akutläge.
– Ska vi ha en chans att klara det här måste de globala utsläppen böja i år, och sedan halveras till 2030, för att sedan halveras igen till 2040 och sedan nå noll 2050. Rockström pekar på att vi nu ser de första offren för den globala uppvärmningen: Arktis som kommer att vara ett öppet hav på sommaren om 30 år vilket påverkar vädret i Norden. Glaciärerna på Västantarktis där flera kan ha korsat en tröskel som innebär att de ofrånkomligen glider ut i havet med global havsytehöjning som följd. Och de tropiska korallreven, där hälften av stora Barriärrevet i Australien redan är förlorat, vilket påverkar fisk och inkomster för ett par hundra miljoner människor.
– Fönstret för att undvika de stora katastroferna är fortfarande öppet, men bara på glänt… Därav ett planetärt nödläge, säger Johan Rockström.Leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland. Menar att läget för miljön är akut men tycker inte att man ska känna klimatångest.
Global miljöforskare som flitigt debatterar miljö- och klimatfrågor. Har utnämnts till miljömäktigast i Sverige två år i rad. Varit chef både för Stockholm Environment Institute och Stockholm Resilience Centre.
Ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Skrivit flera böcker och mängder med akademiska publikationer.
– Jag välkomnar alla som lyssnar - till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FNs Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.
Producent: John Swartling
-
Frida Franzéns program. Vi reder ut varför Fridas hemstad Finspång kallas för Äggskallebyn, Liv skriker högt och Josefin har svårt att skilja himlakropparna från impressionisterna.