Fidesz Podcasts
-
Ungern går på tvären inom EU och Bryssel håller inne med utlovade pengar. Miljardbråket skapar en spricka som blir ett problem när Europa vill hålla enad linje mot Putin. Vilken sida står Ungern på?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán är urstark efter valsegern tidigare i år. I 16 år sammanlagt har han styrt landet och inte ens när hela oppositionen gick ihop i en allians kunde han besegras. Med den här förnyade kraften tar han sig nu an EU som hans parti Fidesz inte är särskilt förtjust i. Bryssels bästa motvapen är att hålla inne med pengar som Ungern blivit lovade.
Ungern fortsätter köpa rysk gasStriden mellan Bryssel och Budapest är extra problematisk just när EU behöver visa enad front mot Ryssland och Putin. Och gång på gång obstruerar Ungern i frågor som rör EU:s linje mot Ryssland. Ungern har varit emot sanktioner och samtidigt fortsatt köpa rysk gas. Vidare har Ungern hotat med att blockera EU:s beslut om budgetstöd till Ukraina för nästa år. Viktor Orbán själv framhåller att han alltjämt agerar för Ungerns bästa. Men andra håller inte med. Ungerns oklara hållning inför kriget har inte minst irriterat Polen och mellan de tidigare vännerna syns nu en splittring.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator. Sara Svensson, Ungernkännare och statsvetare vid Högskolan i Halmstad. Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker Svenska Dagbladet.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Andreas Ericsson -
”En hybridregim med parlamentariskt envälde” – det är vad EU-parlamentet konstaterar att Ungern har blivit.
Det handlar bland annat om ett otillräckligt rättssystem, allvarliga brister i offentlig upphandling, ökad korruption, nedmonteringen av pressfrihet och inskränkta rättigheter för minoriteter.
Förra söndagen röstade en majoritet av EU:s kommissionärer för att stoppa utbetalningar på 80 miljarder kronor till Ungern.
Nu har premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz fram till den 19 november på sig att göra och visa upp förändringar.
Kommer EU:s ultimatum att ha någon effekt?
Varför agerar kommissionen först nu?
Och hur ser Ungerns framtid i EU ut?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Ungern går till val och premiärminister Viktor Orbáns vänskap med Putin ser ut att ligga honom och regeringspartiet Fidesz i fatet. Orbán har fått väldigt mycket kritik för deras relation, säger Milan Djelevic, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent.
Söndag 3 april går Ungern till val.
Orbáns relation till PutinEU-landet Ungern har medverkat till fördömanden och sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina. Därom har han sagt nej till att sluta importera rysk olja och gas.
”Dilemmat för Orbán har varit att hans relation till Putin varit alltför god. Det har han fått väldigt mycket kritik för”, säger Milan Djelevic.
Om Viktor OrbánViktor Orbán är född 1963 som den äldsta av tre bröder.
Orbán var med och grundade Fidesz, partiet som har haft regeringsmakten i Ungern sedan 2010. När Fidesz grundades var partiet en vänsterliberal studentrörelse som var i opposition mot den kommunistiska regimen.
“Genom åren har Orbán gått mot ett konservativt tänkande. Han har utvecklat partiet till ett mer nationalistiskt, konservativt och flyktingfientligt parti”, säger Ekots Östeuropakorrespondent Milan Djelevic.
Partiet Fidesz och Viktor Orbán har anklagats för att montera ned demokratin i Ungern, genom att undergräva rättsväsendets oberoende och begränsa pressfriheten.
Hbtq-personers rättigheter har begränsats i UngernUngerska Haya, 29, kom ut som transkvinna under en period där hbtq-personers rättigheter i Ungern diskuteras på högsta politiska nivå. 2020 blev det förbjudet för transpersoner att juridiskt korrigera sitt kön i Ungern.
”Jag behöver komma ut varje gång jag visar legitimation”, säger Haya till Sveriges Radio.
Medverkande: Ungerska Haya, 29.
Reporter: Milan Djelevic, Sveriges Radios Östeuropakorrespondent. Caroline Kernen, P3-korrespondent, Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.
Ljud från AFP.
Programledare: Marcus Nilsson
Producent: Julia Juhlin Karlsson och Dennis Jörnmark
-
Dagens poddavsnitt gästas av Alexander Stubb, före detta statsminister och utrikesminister i Finland och tidigare Europaparlamentariker. I ett samtal med Göran von Sydow och Annika Ström Melin kommenterar han EU:s hantering av coronakrisen, vaccinfrågorna och den omtalade hälsounionen. Samtalet berör även kommissionens roll i EU, EU:s agerande i världen och det ungerska partiet Fidesz beslut att lämna EPP – den konservativa partigruppen i Europaparlamentet där Alexander Stubb tidigare var ledamot.Alexander Stubb är direktör för School of Transnational Governance vid European University Institute (EUI) i Florens.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.