Eskil Fagerström Podcasts
-
Romarriket har kulturellt präglat större delen av Europa, men imperiets kärnland blev en samling splittrade kungadömen och stadsrepubliker under stark utländsk dominans. Därför enades Italien först 1861 och med inneboende spänningar som präglat statsbildningen ända sedan bildandet.
Italien enades så sent som år 1861 och dagens Italien är av ännu senare datum. Idén om en italiensk nation fanns redan under Machiavellis dagar på 1500-talet, men italiensk nationalism var i första hand intellektuell och kulturpolitisk.
I den nymixade reprisen av avsnitt 107 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Eskil Fagerström som är journalist och författare som skrivit flera böcker om Italien. Han är aktuell med boken Italiens moderna historia.
Italiens enande (Risorgimento) inleddes 1861, men slutfördes inte förrän fransk-tyska kriget 1870-1871 när de franska trupperna lämnade påvens kyrkostat.
Det är framförallt tre individer som framträder i historien om Italiens endande. Ideologen Giuseppe Mazzini, realpolitikern och statsmannen Camillo Benso di Cavour och den ikoniske gerillaledaren Giuseppe Garibaldi. Någon massrörelse, med brett deltagande och stöd, hade risorgimento aldrig varit.
Bild: Slaget vid Calatafimi, public domain.
Musik: Italiens nationalsång Fratelli d’Italia framförd av United States Navy Band
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vem är hon, Italiens första kvinnliga premiärminister? Vår kritiker Lars Hermansson har läst hennes självbiografi "Io sono Giorgia", "Jag är Giorgia", och försöker sig på en feministisk tolkning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
NÄRBILD AV FASCISMENS FÖDELSE I ITALIENHör journalisten och författaren Eskil Fagerström om hans kommande bok "Fascismens födelse - Italien 1918-1926". Vad var det som hände under denna turbulenta tid i Italiens historia?
POLITISKA BIOGRAFIER - ETT OBLIGATORISKT INSLAG I VALKAMPANJERVi har bett Ekots utrikeschef Ginna Lindberg att titta närmare på politiska biografier som litterär genre. Hon hittar tre olika typer av böcker, det mesta är tråkigt men det finns ett och annat guldkorn.
FÖRFATTAREN SOM LÄRDE SIG SKRIVA MED HJÄLP AV HARRY POTTERDen nederländske författaren Marieke Lucas Rijneveld kände under sin uppväxt inte till att man kan köpa böcker, så när han fick tag på en Harry Potter-bok på biblioteket skrev han av den för att ha den kvar när boken skulle återlämnas. 2020 vann han det prestigefyllda Booker-priset för sin debutroman "Obehaget om kvällarna", och nu är han aktuell med sin nya bok "Min dyra ögonsten". Vår litteraturredaktör Lina Kalmteg har träffat Marieke Lucas Rijneveld.
HELLRE TOM ÄN FULL AV SKITAtt inte äga och att inte få sin önskan uppfylld – kan det vara detsamma som att vara rik och att få en gåva? I vår serie om tomhet i OBS denna vecka reflekterar författaren Isabella Nilsson över hur tomheten kan vara en tillgång.
Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Ulph Nyström
-
I en ny bok granskas den svenska adoptionsindustrin och hur barn i vissa fall stals ifrån sina biologiska familjer i Asien och Latinamerika. En av författarna Patrik Lundberg gästar oss.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi ska också tala om Giorgia Meloni, ledare för Fretelli Italia - Italiens bröder - som kommer att bli Italiens första kvinnliga premiärminister. Vem är hon och hur kommer hon att förändra Italien? Gäst: Eskil Fagerström, journalist och författare.
Dessutom: nu ska Nordstreamläckan inspekteras! Ligger u-båtar från Nato respektive Ryssland lurar på varandra nere vid den trasiga gasledningen tro?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Tre högerpopulister som tidigare haft starka band till Moskva griper makten i EU:s tredje största land. Är det slutet för den europeiska sammanhållningen mot Ryssland?
– Alla de här tre politikerna har tidigare framställt sig som goda vänner till Putin. Berlusconi och Putin hade en "bromance", och Salvini har gått klädd i en t-shirt med Putin-tryck, säger Eskil Fagerström, Italienkännare på Sydsvenskan. -
Giorgia Meloni heter kvinnan som ser ut att bli Italiens första kvinnliga premiärminister någonsin. Tillsammans med sitt högernationalistiska parti “Italiens bröder”, som har rötter i den italienska nyfascismen, väntas hon bilda en regering som beskrivs som högerextrem. Många jublar medan andra är oroliga över hur det nya styret kommer att påverka Italien. Vissa är också bekymrade över hur det nu blir med Europas enade front mot Ryssland. Kommer Italien att vilja lätta på EU:s sanktioner mot Putin? Vad händer då? Hur kommer det bli med hbtq-personers rättigheter i landet? Vad mer kan stå på spel? I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det italienska valresultatet.
Gäst: Eskil Fagerström, journalist Sydsvenskan
Programledare: Vilma Ljunggren
-
Den italienska kulturen är urgammal, men Italien som nation relativt ung. 1861 enas Italien. Men hur gick det egentligen till. Och hur har Italien som land utvecklats genom två världskrig, fascismen och den konflikt mellan nord och syd som fortfarande är tydlig i landet. Eskil Fagerström, författare och journalist på Sydsvenskan berättar med utgångspunkt i sin nya bok "Italiens moderna historia".
Programledare: Fritte Fritzson
Producent: Ida Wahlström
Klippning: Marcus Blomgren
Signaturmelodi: Vacaciones - av Svantana i arrangemang av Daniel Aldermark
Facebook: https://www.facebook.com/alltduvelatveta/
Instagram: @alltduvelatveta / @frittefritzson
Twitter: @frittefritzson
Har du förslag på avsnitt eller experter: Gå in på www.fritte.se och leta dig fram till kontakt!
Podden presenteras i samarbete med Acast
Become a member at https://plus.acast.com/s/alltduvelatveta.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.