Egypt Podcasts
-
Mumier har fascinerat mänskligheten sedan antiken. Under tre tusen år balsamerade egypterna sina döda, prydde dem med hundratals amuletter och statyetter och lade dem i konstfullt utsmyckade kistor för att förbereda sina anhöriga för livet efter döden.
Vår fascination har varit så stor att vi glömde bort att det handlade om mänskliga kvarlevor. Under flera århundraden var handeln med mumier varit omfattande. Vi använde malna mumier som en universalmedicin ända fram till 1900-talet. Och mumier har länge varit de största dragplåstren till muséer världen över. Förståelsen för att mumier handlar om mänskliga kvarlevor och att de bör behandlas med respekt är ganska ny.
I detta avsnitt av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Sofia Häggman, egyptolog och intendent på Medelhavsmuseet i Stockholm. Hon är aktuell med boken Mumier – Fakta, forskning, Fiktion.
Mumifiering utvecklades under årtusenden till ett hantverk och skön konst. Den grekiska historikern Herodotos beskrev detaljerat hur processen gick till som innehöll både eteriska oljor, kåda, saltbad, uttag av inälvor samt lindning med linnetyger. Här ingick också otal amuletter och statyetter för att hjälpa den anhöriga till evigheten. Dödsböcker och inskriptioner var också viktiga för att hjälpa den döde vidare i dödsriket.
De omsorgsfullt balsamerade mumierna har felaktigt fått oss att tro att de forntida egyptierna var besatta av döden. Avståndet i tid har avidentifierat mumierna och fått oss att glömma bort att mumier en gång var människor som även i döden bör visas respekt.
Trots årtusenden av gravplundringar har välbevarade gravkamrar med mumier kunnat grävas ut och ställas ut på världens muséer. Missförstånd vid översättningar av arabiska medicinska handböcker fick européerna att ordinera nermalda mumier som medicin mot en rad sjukdomar.
Tidiga europeiska resenärer i Egypten köpte gärna med sig en mumie hem och handeln med mumier var big business i Europa där mumier sålts som medicin från medeltiden fram till 1700-talet. Efterfrågan på mumier fortsatte, även efter att den medicinska effekten började ifrågasättas, till kuriosakabinett och som diplomatiska gåvor.
Under 1800-talet dök mumierna upp i skönlitteratur och senare i spelfilmer. Fascinationen inför mumier har fått oss att glömma att det är kvarlevor från människor.
Lyssna också på Karl XII:s intresse för mumier.
Bild: Hunefers dödabok. Mittpunkten i den övre scenen är mumien av Hunefer, visad med stöd av guden Anubis (eller en präst som bär en schakalmask). Hunefers fru och dotter sörjer, och tre präster utför ritualer. De två prästerna med vita skärp genomför ritualen för att öppna munnen. British Museum. Wikipedia, Public Domain.
Musik: Egypt Winds - Middle Eastern Cinematic Trailer Background av Saowakhon, Storyblocks Audio.
Klippare: Emanuel Lehtonen
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Häng med ut i världen med Folksagopodden! Fram till jul ger vi oss ut på en resa genom världens sagor. Varje dag innehåller en bokstav, ett land och såklart en saga!
Idag är bokstaven E, landet är Egypten och sagan är Mannen och Krokodilen, hittad av mig i Folktales of Egypt, insamlade av Hasan El-Shamy
Världsdel: Afrika
Huvudstad: Kairo
Invånare: ca 100 miljoner
-
Skicka ett meddelande till oss (via sms)
Först hade vi lite klimatkris. Sedan kom Corona och efter det kom kriget. Den perfekta stormen för att allt skall bli dyrare med rekordhöga priser på el, bensin och diesel.
Cereals: US$9.4 billion (19.1% of total exports)Iron, steel: $7.7 billion (15.6%)Animal/vegetable fats, oils, waxes: $5.8 billion (11.7%)Ores, slag, ash: $4.4 billion (9%)Electrical machinery, equipment: $2.5 billion (5.2%)Machinery including computers: $1.9 billion (3.9%)Oil seeds: $1.8 billion (3.7%)Food industry waste, animal fodder: $1.6 billion (3.2%)Wood: $1.4 billion (2.9%)Articles of iron or steel: $877.8 million (1.8%)
Alla insatsvaror till jordbruket har blivit dyrare (beräknas landa på ca 250% högre priser) och än är det inte klart eftersom Ukraina är under anfall.
Ukraina är en storexportör av många varor:The latest available country-specific data shows that 58.6% of products exported from Ukraine were bought by importers in: mainland China (14.4% of the global total), Poland (7%), Russia (5.5%), Turkey (4.9%), Germany (4.2%), India (4%), Italy (3.9%), Netherlands (3.7%), Egypt (3.3%), Belarus (2.7%), Hungary (2.5%) and Spain (also 2.5%).
Sedan har vi ju Ryssland. Världens största exportör av konstgödsel (China hävdar tekniska problem och använder gasen lokalt) samt stor exportör av naturgas. Naturgas som stora delar av EU är beroende av för energi och framställning av, just det, konstgödsel. Världens behov av konstgödsel har stigit ohindrat sedan 1965. Det är många stora jordbruksnationer som kommer få det svårt med konstgödsel 2022
Vi förbereder oss på att det mesta kommer bli dyrare samt svårare att få tag på. I avsnittet pratar vi om hur vi förbereder oss och hur vi planerar för en knepig framtid.
Hur förbereder du dig?Småbrukarpoddens snackgrupp är lanserad (på facebook). Du hittar den direkt på https://www.facebook.com/groups/724343842855485 eller via Länk i bion.
Bli LilltorpKompis! Gillar du det vi gör? Stöd oss då gärna.
För bara 19 kr i månaden kan du bli LilltorpKompis och stötta oss.
Annars så uppskattar vi om du delar det här avsnittet i sociala medier. Eller om du tar en kompis telefon och subscribar oss i dennes podspelare :) -
Genom hela serien har vi följt ett ofta fördolt spår som sträcker sig från det gamla Egypten fram tills idag. Men tänk om den här underjordiska strömningen inte bara rört sig i skuggorna. Tänk om det allra hemligaste finns gömt även i det som är känt för alla, ja tänk om det är den egentliga undertexten i världshistoriens kanske mest spridda bok, Bibeln.
I seriens sista del får vi bland annat höra om hur kristendomens centralgestalt kan tolkas utifrån den judiska mysterietraditionen kabbala. Men vi är också framme vid ett personligt vägskäl. En fråga som måste ställas. Och ett svar måste ges.
LÄSTIPS:
James H. Charlesworth. 2010. The Good and Evil Serpent: How a Universal Symbol Became Christianized. Yale University Press.
D.M. Murdock. 2009. Christ in Egypt: The Horus-Jusus Connection. Stellar House Publishing.
Hieromonk Damascene. 2004. Christ the Eternal Tao. Valaam Books.
Arthur Versluis. 1994. TheoSophia: Hidden Dimensions of Christianity. Lindisfarne Books. -
Genom hela serien har vi följt ett ofta fördolt spår som sträcker sig från det gamla Egypten fram tills idag. Men tänk om den här underjordiska strömningen inte bara rört sig i skuggorna. Tänk om det allra hemligaste finns gömt även i det som är känt för alla, ja tänk om det är den egentliga undertexten i världshistoriens kanske mest spridda bok, Bibeln. I seriens sista del får vi bland annat höra om hur kristendomens centralgestalt kan tolkas utifrån den judiska mysterietraditionen kabbala. Men vi är också framme vid ett personligt vägskäl. En fråga som måste ställas. Och ett svar måste ges. LÄSTIPS: James H. Charlesworth. 2010. The Good and Evil Serpent: How a Universal Symbol Became Christianized. Yale University Press. D.M. Murdock. 2009. Christ in Egypt: The Horus-Jusus Connection. Stellar House Publishing. Hieromonk Damascene. 2004. Christ the Eternal Tao. Valaam Books. Arthur Versluis. 1994. TheoSophia: Hidden Dimensions of Christianity. Lindisfarne Books.