EU Podcasts
-
Kriget i Ukraina har skakat om Europas energimarknader och under det senaste året har energins koppling till säkerhetspolitik förstärkts. Sanktionerna mot rysk olja och gas har lett till ökad instabilitet på den europeiska gas- och elmarknaden. EU:s medlemsländer arbetar därför aktivt för att försöka minska de skenande energipriserna och skapa ett mer robust energisystem inför framtiden.
Energimyndigheten anger i sin senaste lägesrapport att elförsörjningen i Sverige är stabil men ansträngd. Under vintermånaderna finns det risk för effektbrist och det svåra omvärldsläget kan också riskera att medföra begränsade importmöjligheter för Sverige. Utöver en volatil elmarknad i Sverige och Europa finns det betydande risker att energisektorn, i likhet med andra samhällsviktiga sektorer, drabbas av allvarliga dataintrång och attacker som kan hota Sveriges energisäkerhet.
Vilka hot och störningar riktas mot vår energiförsörjning idag och hur ska svensk elberedskap stärkas framöver? I följande avsnitt av Folk och Försvar-podden kommer vi att diskutera hur vårt omvärldsläge präglar Sveriges och Europas energiförsörjning samt vilka utmaningar som väntar i framtiden med anledning av den pågående energiomställningen i kombination med allt fler komplexa säkerhetshot?
Medverkande:
Mikael Toll, senior rådgivare, Ramboll Anne Gynnerstedt, chefsjurist, VattenfallAvsnittet är producerat av Hanna Waerland-Fager och Redmeansgo. Jingeln är producerad av Die Hard Productions.
-
Om de märkligaste presenterna till avgående partiledare, om vad som kanske händer i statsministerns huvud när det hängs upp docka föreställande Erdoan eller när den högerextreme politikern Paludan vill bränna koranen utanför Turkiets ambassad? Sveriges "visuella identitet" under halvåret som ordförande för EU är inspirerad av det svenska ljuset och Moa är orolig för Sverigebilden. Ingen av partiledarna är från Norrland och Lova svarar på om det spelar någon roll?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben.
Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Jonathan Bengtsson
Programmet spelades in 20 januari 2023
-
Om de märkligaste presenterna till avgående partiledare, om vad som kanske händer i statsministerns huvud när det hängs upp docka föreställande Erdoan eller när den högerextreme politikern Paludan vill bränna koranen utanför Turkiets ambassad? Sveriges "visuella identitet" under halvåret som ordförande för EU är inspirerad av det svenska ljuset och Moa är orolig för Sverigebilden. Ingen av partiledarna är från Norrland och Lova svarar på om det spelar någon roll? I den här podden möter du David Druid och Katherine Zimmerman som tidigare var kolleger i Morgonpasset i P3. Talkshowen är deras återförening där de pratar om politik och lite annat. I podden hör vi också Ekots politiska reporter Lova Olsson och satirikern Moa Wallin från P3 Klubben. Producent: Sukran KavakDigital redaktör: Jonathan BengtssonProgrammet spelades in 20 januari 2023
-
Krig i Ukraina. Skyhöga energipriser. Ökande klimatutsläpp. Kriserna staplas på hög när Sverige tar över som ordförande i EU. Vad händer om vi inte lyckas hålla ihop?
– Hela vår framtid, hela vår existens, hänger på det. Håller inte EU ihop, och håller inte EU och USA en enad front mot Ryssland, så kan inte Ukraina vinna det här kriget, säger Sydsvenskans reporter Olle Lönnaeus. -
När Sverige blir ordförandeland i EU från årsskiftet ligger inre säkerhet, enighet kring sanktioner mot Ryssland och stöd till Ukraina högst upp på agendan, säger EU-minister Jessika Roswall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På EU:s toppmöte i torsdags enades man om ett nionde sanktionspaket mot Ryssland. Men det var svårt att hålla ihop alla medlemsländernas regeringschefer under mötet. Under det svenska ordförandeskapet kommer den svenska regeringen jobba för att bibehålla den enighet som präglade EU efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.
Protektionism eller frihandel?Diskussionen om huruvida EU ska ge stöd till europeiska företag blir en annan stor fråga när Sverige är ordförande i EU efter årsskiftet. Det finns röster för att EU ska stötta företagen, som ett svar på USA:s satsning på klimatinvesteringar. Men den svenska regeringen, som ska hålla i ordförandeskapet, är egentligen emot den typen av stöd.
– Vi tror ju inte att lösningen är statsstödskapprustning eller handelskrig eller något sånt, däremot är det ett högt tryck från många medlemsstater om att göra något för att stötta även europeiska företag. Hur detta kommer att landa vet inte jag men jag tror att det kommer att bli en stor fråga för det svenska ordförandeskapet att hantera, säger Jessika Roswall.
En av regeringens prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet i EU är ökad konkurrenskraft genom frihandel och genom att vässa EU:s inre marknad.
Men nu när ordförandeskapet närmar sig har statliga pengar till gröna investeringar i USA seglat upp som en av de stora frågorna.
EU-länder som Frankrike kräver att europeiska företag ska få stöd som gör att de inte halkar efter, i januari ska kommissionen lägga förslag om bland annat en ny fond och öppningar för statsstöd.Så hur ska den svenska regeringen hantera den här frågan som ordförande?
EU-minister Jessika Roswall tror att man kan använda frågan om företagsstöd till att lyfta regeringens linje om frihandel, inre marknaden och att stärka företag med forskning och utveckling:
– Vi har halkat efter när det gäller våra företag, att vara konkurrenskraftiga och robusta och därför måste Europa prata mer om detta än vad man gjort de senaste åren. De här två sakerna kopplar i varandra. Det ger oss möjlighet att lyfta varför vi tycker att det är viktigt, lyfta frågan om konkurrenskraft på hög nivå och ha ett långsiktigt tänk när det gäller detta, säger Jessika Roswall.
Grön omställningEn annan av regeringens era prioriteringar under ordförandeskapet är grön omställning och energiomställning. Men den senaste veckan har Sverige gått emot EU i flera miljöfrågor: Sverige ville ha kortare stopp för ålfiske, regeringen pausade miljöprövningen av småskalig vattenkraft, och regeringen har antagit en dystrare syn på förslaget om att restaurera naturen.
Flera svenska ledamöter i EU-parlamentet har luftat en oro för att den nya svenska regeringen inte kommer att prioritera klimatet tillräckligt mycket som ordförande i EU. Jessika Roswall håller inte med om att den bilden har satt sig i Europa. Så hur drivande kommer regeringen att vara för att få igenom förslag på klimat- och miljöområdet?
– Klimatfrågan är ju vår stora gränsöverskridande utmaning, var har en klimatkris. Det är därför som regeringen prioriterar grön omställning och vi har flera olika delar som vi kommer vilja jobba framåt med under ordförandeskapet, säger Jessika Roswall.
Gäst: EU-minister Jessika Roswall (M)
Programledare: Cecilia Strömberg Wallin
Tekniker: Elvira Björnfot
Kommentar: Susanne Palme, Ekots EU-kommentator -
Killarna får psykos som vanligt. det blir snack om gamla tanter, mellanchefs aura och försvarstekniker för EU länder
-
The European Union is a big employer. In this episode, we discuss how it can be to work there and what you can do if you are interested in the EU as an employer. Host: Hassan El-Saghir, Guest(s): Olivia Nordell, Linnea Svensson-Rotberg
-
Pandemins andra våg sköljer över Norden och får politiska konsekvenser från den omtumlande minkskandalen i Danmark till den törnade Sverigebilden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ja, runtom i Norden införs nu fler restriktioner för att få bukt på pandemin och Norge och Island, som ju inte är medlemmar i EU, förlitar sig på Sverige för att få tillgång till vaccin. Samtidigt i Danmark skakas regeringen om av minkavlivningarna som visat sig sakna lagstöd. I Finland har man lyckats få ner smittotalen och regeringen lanserar nu en internetkampanj för att muntra upp befolkningen men många företag, inte minst rederier som Viking Line, lider förluster.
Hör om allt detta och mer i Europapoddens nordenspecial!
Medverkande: Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent, Carina Holmberg, korrespondent i Norge och Island, David Rasmusson, Danmarkskorrespondent.Programledare: Stephanie Zakrisson
Producent: Nathalie Rothschild
Tekniker: Marie Persson
Europapodden
[email protected]