DN Podcasts
-
I en artikel i DN framställs otrohet som något som bör accepteras och bejakas. Men handlar allt i livet bara om behovstillfredsställelse? Vad blir konsekvenserna för samhället i dess helhet om vi bryter upp tvåsamheten än mer? Emmie och Sörman ser problem med en ständigt pågående normupplösning och konstaterar att artikeln skrevs av en kvinna och att en man inte skulle ha vågat skriva samma sak.
-
Calle försvarar modehus som utnyttjar praktikant-slavar och Fredrik håller nästan med.
Calle minns praktikanter och främst ett fetto i rullstol han kanske fick bidrag för att anställa.
Calle är lack på journalister som hackar för mycket på Ebba Busch.
Fredrik har läst en insändare i DN och känner sig beklämd över människors oförmåga att våga sätta gränser inom familjen.
Knarkskam avhandlas: Funkar det att skamma sin polare på Dovas toalett 02:30 med åtta enheter innanför västen med argumentet: Det här gynnar gängen?
Calle hade återigen nåt om att Ryssland har lika mycket rätt som vi och vi ska inte tro att vi är bättre och nåt skit om att bögar inte kommer få adoptera om 20 år
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tajt tisdag! Calle blir ifrågasatt för sin kommentar på Jonas Gardells skilsmässo-post på Instagram. “Det får inte vara sant! All kärlek till alla. Alltid.” Fredrik är mycket skeptisk till om den var uppriktig. Calle vågar inte svara på det.
Fredrik frågar sig vad som hade hänt om en docka på ovan nämnde riksbög hade hängts i fötterna. Skulle han låtsa saken passera?
Fredrik och Calle är verkligen inte överens i vad det tycker om om Hanna Hellquists suuuuperlånga krönika i DN om hur jobbigt det är att vara känd och det blir NÄSTAN dålig stämning. Fredrik drar sin blaja om att alla har rätt att komma till tals och egots jada-jada och Calle är lite småond och missunnsam. Allt är som det ska vara alltså!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stefan och Martin diskuterar Torbjörn Tännsjös debattartikel i DN, där han påstår att de traditionella religionerna, och kristendomen i synnerhet, är en konspirationsteori som behöver hållas borta från inflytande i samhället. Du kan läsa Tännsjös artikel här. Läs även svaret från Jacob Rudenstrand på SEA.
Apologias distanskurser drar igång den 6 februari, med 3 helt nya kurser. Läs mer och anmäl dig!
Stefan Gustavsson har skrivit en egen debattartikel apropå Greger Anderssons artikel om bibelsyn i Dagen. Läs Stefans artikel här.
Frågor och respons på podden skickas till [email protected].
Apologias arbete är beroende av gåvor.
Swisha en engångsgåva till 123 312 51 92, ellerBli månadsgivare här: https://apologia.se/givare/ -
Mina föräldrar föddes 1927 i Tyskland. De fick uppleva både den bruna diktaturen med Hitler och den röda ockupationen med Stalin. 1957 flydde de från DDR till Västtyskland och kom året efter till Sverige.
Jag har spelat in deras livshistoria berättad av dem själva. Ett unikt material som har många historiska kopplingar till det som händer i Europa idag och till utvecklingen i vårt egna samhälle.
Det här avsnittet är ett smakprov på allt detta.
Hur kändes det då att komma till ett nytt land? Hur såg Sverige ut på 50-talet sett genom deras glasögon? Vänstertrafik, kölappar, självdeklaration och lucia. För att inte tala om utedass och surströmming. Och hur skilde sig svensk midsommar från den midsommar Hitler hade uppfunnit?
Tanken är att detta skall bli en poddserie. För att det skall bli verklighet krävs ett omfattande arbete men också finansiering. Så om du har kontakter eller idéer på företag eller organisationer som kan tänka sig att bli en del av projektet, hör av dig till mig via Linkedin, på mail [email protected] eller poddens webbsida spannandemoten.se. Ljudproduktion och marknadsföring är i princip klara.
Musiken då? Dagny skrevs av Ove Törnqvist och blev en stor hit just 1958. Enligt två artiklar i DN ska Dagny egentligen heta Aina Lindberg. Hon var under tre år servitris på Gunnars Konditori i Uppsala. Så det så!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 77 möter ni vår återkommande ölexpert Sanna Lindberg som till vardags skriver om öl i DN och diskuterar öl i TV4 Nyhetsmorgon. Vilka av årets julöl är bäst och vad passar till julbordet? Vad kan man förvänta sig av ölutställningen på Spritmuseum och hur går det med Sannas bok? Vi lär oss dessutom skillnaden mellan olika majssorter.
Allt detta och mycket mer i avsnitt 77!
-
Fotboll! Vuxenmobbning! Qatar! Värderingar! Och en rolig text i DN! Veckans panel grottar ner sig i fotbolls-VM, korruption, dåliga försvar av Qatar och ett jättekonstigt samarbete. Gästar gör Viktor Asp, reporter på FotbollSTHLM, och Selma Brodrej, tf. kulturredaktör på Dagens ETC.
Programledare: Max V Karlsson
Ansvarig utgivare Andreas Gustavsson -
Peter Alestig är klimatredaktör på DN och författare till den nyutkomna boken Världen som väntar — Vårt liv klimatförändringarnas Sverige. Vi sågs på Greenpeace i Sthlm den 16 augusti för att prata om boken och klimatjournalistiken.
I sju kapitel beskriver Peter hur våra liv kommer att påverkas på sätt vi inte kunnat föreställa oss. Redan idag har den globala uppvärmningen hotat vår tillgång på mat, gett oss nya sjukdomar och parasiter och påverkat vår roll i världspolitiken. De olika kapitlen förklarar vad som kommer att hända här när det gäller snö vatten, hetta, eld, sjukdomar, mat och konflikter. -
I dagens podd pratar jag med Malmöjournalisten Niklas Orrenius, som sedan 2013 arbetar på DN. Hans granskningar och reportage har ofta uppehållit sig i demokratins tassemarker, där gränsen för vad som anses acceptabelt återfinns. De tolerantas intolerans, välviljans blinda fläckar och extremismens hydra – där finns Niklas Orrenius med sin penna.
Han var tidigt ute med att rapportera om Sverigedemokraterna på ett mer förutsättningslöst sätt än andra, vilket han fick hård kritik för, eftersom han berättade om partimedlemmar som blev av med jobb, hotades och utsattes för brott. Av en inte obetydlig andel av journalistkåren ansågs han gynna SD. I dagens podd pratar vi om hur SD utvecklats och deras inställning till journalister, med utgångspunkt i bland annat Linus Bylunds uttalande om “journalistrugby”.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
I dagarna publicerade DN ett reportage om uppkomlingen i valet – partiet Nyans –som gick framåt i ett antal utsatta områden. Och givetvis är det Niklas Orrenius som är skribenten bakom. Jag ville fråga honom om vilka likheter respektive skillnader han ser mellan det tidiga SD och dagens Nyans. Vem är den typiske Nyansväljaren? Hur orolig bör man vara för Nyans framväxt?
Jag har alltid uppfattat Orrenius som genuint driven av att förstå, skildra och granska. Samtidigt skrev han under en period mer tyckande krönikor i DN. Hur tyckande kan en journalist tillåta sig att vara? Var går gränsen mellan aktivism och journalistik? Detta diskuterar vi också.
PS. I mitt förra utskick glömde jag nämna att poddavsnittet var premium, som alltså endast betalande prenumeranter kan ta del av i sin fulla längd. Är man betalande prenumerant är det bara att logga in och lyssna på hela intervjun med Linus Bylund! Enklast är att göra det via Substacks egen app. DS.
PS2. I dagens avsnitt är mitt ljud lite burkigt. Jag ber om ursäkt för det. Problemet håller på att åtgärdas. DS2.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
Veckans avsnitt
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Med rättsdatabaserna kan vi hålla koll på våra grannar, vänner, chefer och anställda. Är de tidigare straffade, har de haft problem med försäkringskassan eller varit tvångsintagna? Sådan information kan vi hitta, bara några knapptryck bort. För journalisterna har databaserna varit användbara verktyg i arbetet, men en ny tolkning av lagen kan sätta stopp för det.
Kampen om det dyrbara medieutrymmet blir allt hårdare när valet närmar sig. Inom opinionsbildandet har tankesmedjorna spelat en viktig roll genom åren, som en länk mellan partier, lobbyister och näringsliv. De som kanske varit skickligast på att navigera i uppmärksamhetsdjungeln är den marknadsliberala tankesmedjan Timbro, finansierad av stiftelsen Fritt näringsliv. Under sommaren har Timbro lyckats få in fyra skribenter på de Bonnierägda rikstidningarna. Vi har pratat med Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på DN, om hur man håller smedjans tankegods från tidningens riktning.
Så har vi träffat Expressens Magda Gad som har rapporterat från några av världens dödligaste konflikter de senaste åren. Hon har varit i Kongo, Myanmar och Afghanistan och menar att vi behöver bli bättre på att ta in vad som händer runt om i världen, men känner samtidigt frustration över att krigets verklighet är svår att förmedla.
-
Terrorhotet i Sverige är förhöjt, och Säpo varnar för ensamagerande gärningsmän. Allt yngre personer hetsas till attacker online.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett misstänkt terrormord i Almedalen, attacker mot flera skolor och terrordådet på Drottninggatan.
Hotet inifrån har enligt svensk säkerhetstjänst bestått av så kallade ensamagerande de senaste åren. Alltså personer som radikaliserats och som utför dåd på egen hand.
Samtidigt ska Sveriges försvar växa med många nya värnpliktiga, och Försvarsmakten försöker stoppa extremister från att komma in och få militär utbildning.
Medverkande: Ahn-Za Hagström, senior analytiker på Säkerhetspolisen, Hans Brun, terrorforskare, Åsa Erlandsson, författare och reporter på DN, Jan Kinnander, chef för säkerhetskontoret på Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Programledare: Bo Torbjörn Ek
Programledare: Ulrika Bergqvist
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Tekniker: Mats Jonsson
-
Hur smakar Moderaternas chips? Vad betyder partiets nya frågetecken och utropstecken? Och hur går det för högerns valkampanjer? Tyckpressen rivstartar efter sommaruppehållet! Gästar gör Göran Greider (ledarskribent på Dagens ETC), Amanda Broberg (vik. ledarskribent på DN) och Anne Kaun (professor i medie- och kommunikationsvetenskap). Programledare: Max V Karlsson
Panelens tips:
Anne Kaun tipsar om "The People's Choice" av Paul F Lazarsfeld.
Amanda Broberg tipsar om Söndagsvägen av Peter Englund.
Max V Karlsson tipsar om "Ruling the Void" av Peter Mair.Ansvarig utgivare: Andreas Gustavsson
-
Ingen kan bli så rasande som Ulf Lundell. Så när artisten sågas i DN skriver han ett argt brev till recensenten. Det blir startskottet på en rättslig tvist som slutar i domstol.
Tips på misslyckade brott vi borde berätta om? Hör av dig till [email protected]
Lyssna på alla avsnitt nu i podplay-appen -
Trots att effekterna av pandemin klingat av så har arbetslösheten till synes parkerat på en permanent hög nivå. Inte minst är de långtidsarbetslösa fler än någonsin, med mer än 150 000 personer som varit arbetslösa i mer än 12 månader. Vad beror detta på? Och vad kan politiken göra åt saken?
Det du nu ska lyssna på är inspelningen av seminariet där Annika Sundén, tidigare analyschef på Arbetsförmedlingen, presenterar sin rapport om arbetslösheten och privatiseringen av arbetsförmedlingen.
Presentationen av rapporten följs av ett samtal mellan Annika Sundén, Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati och Adnan Habibija, samhällspolitisk utredare på LO, kring framtidens arbetsmarknadspolitik.
Moderator är Anna-Klara Bratt.
Seminariet ägde rum i hörsalen på Medelhavsmuseet den 30 juni, 2022.
Här hittar du rapporten skriven av Annika Sundén, tidigare analyschef på Arbetsförmedlningen.
Här kan du läsa debattartikeln skriven av Nooshi Dadgostar och Ali Esbati i DN.
Här kan du läsa en sammanfattning av artikeln i DN.
-
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) ska barn under två år inte använda digitala medier alls, en rekommendation som Norge nyligen anslöt sig till. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver nu tio forskare att Sverige ska följa Norges exempel.
Elza Dunkels, internetforskare och docent i pedagogiskt arbete, håller absolut inte med och i detta avsnitt berättar hon varför.
Det blir även snack om skärmtid, skärmpanik och andra mediepaniker som samhället haft för nya fenomen samt ungas internetvanor och digitalisering. Och så till den eviga frågan som media- och kommunikationsbranschen brottas med: Hur når man den yngre målgruppen egentligen? Och går det ens?
Läs debattartikeln i DN: https://www.dn.se/debatt/sma-barn-borde-inte-sattas-framfor-skarmar/
Elzas hemsida: https://kulturer.net/
----------------------------
Vi är tacksamma för synpunkter och feedback. Vi tar även gärna emot tips på ämnen och gäster i vår podcast. Eller så kanske du vill att vi ska komma till din arbetsplats och snacka media och kommunikation?
Följ oss på Facebook: http://facebook.com/svenssonmattisson
Kontakta oss på: [email protected]
- Visa fler