Charles III Podcasts
-
Kröningen av Charles III, Tv-tips, met-gala, Trump i ny rättegång och sommarplaner.
-
Nu finns en plan för kung Charles III:s kröning. Och den kommer att bryta mot många gamla traditioner. Vi går igenom alla detaljer. Vi pratar även om prins Williams ovanliga vädjan till Netflix och analyserar kungens uppseendeväckande uttalande om Nato.
Med: Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Det är bara detaljer som har hindrat oss från att få en ny regering idag enligt Ulf Kristersson. Men i detaljerna gömmer sig djävulen, heter det ju...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har begärt två dagar extra för att förhandla färdigt om regeringsbildningen. "Vi är i mål, det är bara detaljer kvar", säger Kristersson. Om han kommer överens med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inom 48 timmar så kan Ulf Kristersson bli Sveriges nye statsminister i början av nästa vecka. Men vad är det för detaljer som ställer till det?
Vi tar också ta upp ett annat val där utgången är oviss, nämligen valet till den amerikanska senaten. Delstaten Georgia kan fälla avgörandet, och där kämpar två pastorer en jämn kamp om senatorsplatsen. Nu har det uppdagats att den republikanska kandidaten, som kampanjar för ett totalt abortförbud, själv uppmanat sin flickvän att göra abort, och dessutom betalat för ingreppet. Kan detta förskjuta majoriteten i senaten i Washington? Och varför är abortfrågan så viktig i amerikansk politik? Det frågar vi filosofen och författare Roland Poirier Martinsson.
Det ska också handla om vad som hände med alkolåsen på personbilar. Många ville ju att de skulle bli obligatoriska, men vad har hänt? Karin Svensson Smith (MP) är före detta riksdagsledamot och utredare för alkolåsutredningen. Hon gästar programmet och berättar om turerna kring alkolåsen.
-Jag kände verkligen att det här är rätt, säger Karin Svensson Smith. Det ska inte gå att starta fordonet när man är berusad.
I USA ökar antalet döda i trafiken på grund av alkoholpåverkade förare, och nu vill amerikanska trafiksäkerhetsverket införa obligatoriskt alkolås på alla nytillverkade bilar. Ska det vara så omöjligt att hålla sig nykter bakom ratten? Och finns det ingen annan teknik som skulle kunna göra samma nytta? Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på Motorförarnas helnykterhetsförbund, ger sina synpunkter.
- Hade vi alkolås i alla bilar, då skulle en fjärdedel av dödsolyckorna försvinna på en gång, säger han.
Och så ska vi prata om kung Charles III kröning. Datumet är spikat, och det spekuleras i om den kommer att bli lite kortare och mindre svulstig än drottning Elizabeths kröning, som han genomled som barn 1953. Men vilka av alla krångliga ceremonier är det i så fall som ska bort?
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Ulrika Lindqvist -
Gå med i vårt gille och skaffa Adelns Ansvar för att höra hela bonusavsnittet. Instruktioner hittar du på: https://historia.nu/gillet
Storbritannien har haft många kungar och drottningar. Vi diskuterar vidare med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet om vilka varit de främsta och sämsta brittiska regenterna. Och frågan om vilka regenter som regerat längst i världen är svårare att besvara än ni tror.
Vi funderar också lite på hur Charles III kommer att klara jobbet.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Emma Molin söker vän! Hon sänder tillsammans med Christopher Garplind från mörkret, där pinsamheter man gjort när man varit själv - eller? Annizeth Åberg rapporterar om talmansomröstningen från riksdagen. Carl-Johan Ulvenäs gör comeback i P3 och snackar nya P3 ID om Kung Charles. Astrologen Eric Stemples snackar nytt rymdprojekt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Emma Molin.
-
Historien om monarken som fått stryk av skolkamrater, manglats av tabloidpressen, sökt andlig tröst hos gurus och stått i centrum för en enormt uppmärksammad otrohetsskandal.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
När Storbritanniens drottning Elizabeth II dör i början av september 2022, är hennes äldsta son Charles 74 år gammal. Prinsen av Wales ska bli kung.
Han är en man som fått vänta i decennier på sitt livs kärlek. Han har kallats för både blyg och känslig, för en action man och en affärsman som ofta talar först och tänker sen. Kommer Charles klara av jobbet?
I avsnittet medverkar James Savage, chefredaktör för webbtidningen The Local i Sverige, hovreportrarna Sara Ericsson och Roger Lundgren samt arkitekten Aleksander Wolodarski.
Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.
Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Patrick Stanelius, Vendela Lundberg, Carl-Johan Ulvenäs & Alice Dadgostar
Producent: Carl-Johan Ulvenäs
Ljudmix: Fredrik NilssonLjudklippen är hämtade från BBC, Sveriges Radio, AP Archive, Reuters, CBS, Sky News
-
I veckans avsnitt har Ludvig funderat på de ungas röster i valet och sociala mediers påverkan på debatten. Pontus har funderat över den kollektiva sorgen efter drottning Elisabeths död. Dessutom får vi oväntad, och glädjande, information om kung Charles III.
-
Den 8 september 2022 nås världen av nyheten att Storbritanniens drottning Elizabeth II är sjuk. Senare samma dag dör drottningen och Storbritannien har förlorat den längst sittande monarken. Det blir starten på en ny era med kung Charles III.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dokumentären är gjord den 9 september 2022, och uppdaterad den 19 september 2022.
Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Reuters, BBC, TV4, ABC News, AP och TV-serien The Crown.
Reporter är Ellen Algren och producent är Isabelle Swahn.
-
Får Andreas Norlén sitta kvar som talman? Eller blir det någon från SD, nu när de är det största partiet i regeringsunderlaget? Dessutom: Morötter, kungliga käpphästar och traskandet genom Indien.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att vara talman är det högsta ämbete man kan väljas till i Sverige, bara kungen själv är högre i rang. Men hur politiskt viktig är talmannen? Och hur mycket bråkas det om posten i hemlighet? Vi väcker före detta talman Per Westerberg för att fråga om talmansstrider vi minns. Och så frågar vi oss varför Björn Söder så gärna vill göra Villa Bonnier till talmansbostad.
Under parollen 'Ena Indien! ' marscherar kongresspartiet genom tolv delstater, trots kritik från politiska motståndare. Vi får besök av Malin Mendel, journalist och SVT:s utsände i Indien, för en uppdatering om hur det går med traskandet.
Det handlar också om den nye brittiske kungens favorithobby; arkitektur och samhällsplanering. På sina egna ägor har kung Charles III sedan 20 år byggt det lilla samhället Poundbury med 4.200 invånare. Ett småskaligt, miljövänligt paradis, där människor från alla klasser blandas, eller en kitschig 1700-talspastisch? Åsikterna går isär. Mats Hultman, universitetslektor i formlära vid Lunds universitet, får berätta vad han tycker om den nye monarkens arkitektoniska ambitioner:
- Rätt välgjort, men lite tråkigt. Man försöker bygga en ny stad med småstaden som förebild, men det är rätt svårt att göra från scratch.
Programledare: Thomas Nordegren
Bisittare: Louise Epstein
Producent: Olle Björkman -
Om drottningarnas drottning och monarkiernas monarki. Vad händer med stödet för det brittiska kungahuset nu när själva kittet, drottning Elizabeth inte längre finns.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Storbritanniens drottning Elizabeth II är död. Runtom i världen uppmärksammas världens längst sittande monark i modern tid. Världens ledare har skickat kondoleanser och landssorg kommer att råda fram till sju dagar efter drottningens begravning.
Londonkorrespondent Stephanie Zakrisson berättar om ett land i chock och vad som väntar kung Charles III som nu tar över tronen.
Drottning Elisabeth slog i somras thailändske Kung Bumibols rekord som längst sittande regent. Båda regerade i över 70 år. Asienkorrespondent Peder Gustafsson berättar hur landssorg påverkar en hel nation.
Hör korrespondent Johan-Mathias Sommarström om den ohotade monarkin i Saudiarabien och om monarkins framtid världen över.
Statsvetare Anders Sundell förklarar vad som sker när ett land förlorar sin stabila monark.
Programledare: Helene Benno
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
Tekniker: Josef Reinhold