Cecilia Tengmark Podcasts
-
Godmorgon världen blickar tillbaka på året som gått med reportage, intervjuer, analys och satir. Vi spanar även framåt mot 2023 tillsammans med Sveriges Radios korrespondenter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Första timmen:
Godmorgon världens tillbakablick på utrikesåret 2022
2022 - Året då den säkerhetspolitiska kartan i vårt närområde ritades om. Samtal med Martin Kragh och Katarina Engberg
Godmorgon världens tillbakablick över det inrikespolitiska året 2022
Den genrelösa populärmusiken som ny trend? Samtal med Tina Mehrafzoon, musikjournalist och programledare på P3
Andra timmen:
Kroatien inför euron och går med i Schengen
Satir med Public Service om året som gått
Sveriges Radios korrespondenter spanar in i 2023
Kåsör Mark Levengood
Programledare: Edgar Mannheimer
Tekniker: Stina Fagerberg
Producent: Cecilia Tengmark -
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I skuggan av den pågående klimatkrisen pågår det sjätte massutdöendet på vår planet. Upp emot en miljon arter hotas av utrotning.
Tystade röster i Belarus
Hur allvarligt är läget och varför får denna kris inte mer uppmärksamhet?
I dagarna pågår FN:s toppmöte för biologisk mångfald, COP15, ett försök att nå ett avtal för att rädda den biologiska mångfalden i världen.I helgen mottog, i sin frånvaro, den belarusiske människorättsförsvararen Ales Bjaljatski Nobels fredspris. I väntan på rättegång sitter han häktad och riskerar tolv års fängelse. I Belarus grips och döms människor fortfarande regelbundet, för saker de skrivit i sociala medier, för att ha förtalat presidenten och för att ha kritiserat kriget i Ukraina. Reporter Johanna Melén har talat med systern till fängslade Maria Kalesnikava, en av förgrundsgestalterna under de omfattande protesterna i Belarus, efter det det omtalade presidentvalet i augusti för två år sedan.
Nattfestival i KorpilomboloDet är mörkt nu. Solen lyser med sin frånvaro och i norra delarna av landet råder det polarnatt. I byn Korpilombolo i Pajala kommun försöker man finna mening i mörkret med en nattfestival.
Timme 1:
Krisen för biologisk mångfald - varför väcker den så lite uppmärksamhet?
SD och klimatfrågan
Belarus - två år efter protesterna
Krönika av Ulrika Knutson
Panelen om veckans inrikespolitik
Timme 2:
Om Reichsbürger-rörelsen som planerade statskupp i Tyskland
EU-topparna kommer till Kiruna när Sverige tar över EU:s ordförandeskap
Nattfestivalen i Korpilombolo. En plats att finna mening i mörkret?
Kulturpanel: Om varför gråtande män väcker så starka reaktioner
Satir - Public service
Kåseri av Helena Von Zweigbergk
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Cecilia Tengmark
Tekniker: Jacob Gustavsson -
Vem blir skyldig när EU lånar pengar? Har statsministern eller presidenten mest makt i Finland? Och vad gör Theresa May nuförtiden? Svar på lyssnarnas frågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Susanne Palme, EU-kommentator, Daniel Alling, Londonkorrespondent, Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Cecilia Tengmark, vikarierande Östersjökorrespondent
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Maja Lagercrantz -
Kinas nationaldag och den stora månfesten sammanföll i år till en superhelg. Ett kvinnomord har väckt starka reaktioner. Och varför säger vi Peking och inte Beijing?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator, Björn Djurberg, korrespondent i Kina och Lasse Johansson, programledare.
Producent: Cecilia Tengmark
Researcher: Saga Ringmar
Tekniker: Tor Sigvardsson
Kinapodden i P1
[email protected] -
I veckans avsnitt reder vi ut varför Kina så gärna vill ha tillbaka Taiwan. Vad säger taiwaneserna? Det mest spända läget på 25 år menar vissa. Kan det bli krig? En tofu-relaterad lyssnarfråga får sitt svar också!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande i podden: Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator och Björn Djurberg, korrespondent i Kina.
Programledare: Lasse Johansson
Producent: Cecilia Tengmark
Researcher: Saga Ringmar
Tekniker: Jari Hänninen
Kinapodden i P1
[email protected] -
Det stormar kring Disneys nya film om Mulan. Varför fortsätter fler utländska journalister att lämna Kina? Och kan Kinas diplomatiska taktik vara hämtad ifrån landets största biosuccé?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Här kommer också de utlovade filmtipsen:
Hannas filmtips
“Att leva” av Zhang Yimou från tiden innan han blev statsregissör. Filmad efter en roman av Yu Hua, en av de mest framstående kinesiska författarna i dag. Ett människoöde som kondenserar hela Kinas politiska 1900-talshistoria och ger tittaren insikt i vilka minnen och motsättningar som kan finnas bara en generation bort, sådant som lever kvar i kinesiska familjer och politiken i dag, på olika sätt givetvis, men ofta svåra att bortse från. Med toppveteranerna i det kinesiska skådespelaretablissemanget Ge You och Gong Li i huvudrollerna. Har du sett den, har du sett ganska mycket. Gå sedan och låna Yu Huas senare böcker som finns i bra svenska översättningar.Björns filmtips
“The Mermaid” från 2016. En kommersiell succé, superrolig med ett fint budskap: Sluta skräpa ner i haven!Stabilt manus för en bred publik som ändå överraskar med små finurligheter och glimten i ögat som är signaturen för regissören och stjärnskådespelaren Stephen Chow från Hongkong, vars enorma repertoar de flesta kineser har en relation till. Jag såg om filmen tidigare i år, lika rolig då som första gången jag tittade.
Sagas filmtips
“Lavender” – en romantisk komedi från Hongkong från 2000. Takeshi Kanieshero i den manliga huvudrollen spelar en ängel som fallit ner till jorden och Kelly Chen, i den kvinnliga huvudrollen, spelar en snabbnudelätande kvinna vars pojkvän just har dött. Värt att se bara för det här vackra parets skull. Man undrar om en film som den här kommer kunna filmas i Hongkong i framtiden...Medverkande i podden: Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator, Björn Djurberg, korrespondent i Kina och Saga Ringmar, Kinapodden i P1:s researcher.
Programledare: Lasse Johansson.
Producent: Cecilia Tengmark.Tekniker: Jakob Lallér
Kinapodden i P1
[email protected] -
Hur nära vänner är Xi Jinping och Alexander Lukashenko? Varför sker det hemliga politiska sommarmötet i Kina på en badort? Och hur pratas det om rasism och Black Lives Matter-rörelsen i Kina?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator, Björn Djurberg, korrespondent i Kina och Saga Ringmar, Kinapodden i P1:s researcher.
Programledare: Lasse Johansson
Producent: Cecilia Tengmark
Tekniker: Maria Stillberg
Kinapodden
[email protected] -
Videoappen Tiktok har hamnat i centrum i den globala storpolitiken. Det verkar kört för Hongkong. Och hur kinesisk är lyckokakan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Äntligen! Sveriges Radio lanserar senaste utrikespodden där våra välkända Kinaröster ger er allt om världens nya stormakt. Från maktens korridorer till mannen och kvinnan på gatan i jättelandets mångmiljonstäder och byar.
Medverkande: Björn Djurberg, Sveriges Radios korrespondent i Peking, Hanna Sahlberg, Ekots Kinakommentator, Sven Carlsson, teknikreporter på Ekot och Susanne Palme, Ekots EU-kommentator.
Programledare: Lasse Johansson
Producent: Cecilia Tengmark
Tekniker: Joel Löf
Kinapodden
[email protected]