Bolsonaro Podcasts
-
Sveriges enda Rassegna Stampa. Av och med TV4 Nyheternas man i Italien, Filip Jacobson.
-
Ekots före detta Latinamerika-korre Lotten Collin berättar om det senaste som hänt i Brasilien. Vilka är det egentligen som har stormat kongressen, presidentpalatset och högsta domstolen och varför gjorde dom det? Lotten berättar också om när hon pratade med Bolsonaro i telefon och det kom fram att han är arg på Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Linnéa Wikblad
-
Årets andra tisdag! David Druid älskar tjejer som har snowjoggers och Linnéa Wikblad lägger fram tesen att alla rödhåriga, både människor och djur, är kallevajsing på något sätt. Komikern Mårten Andersson hälsar på och imiterar Dr Alban för sista gången. Före detta Latinamerika-korren Lotten Collin berättar om Bolsonaro och hans anhängare. Dessutom rapporterar P3 Nyheters Babs Drougge om elstödspaket och att banker tjänar jättemycket pengar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Linnéa Wikblad och David Druid
-
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två dagar efter årsdagen av stormningen av Kapitolium i USA, stormades den brasilianska kongressen av Bolsonaro-anhängare. Bolsonaro har – likt Donald Trump – inte erkänt sig besegrad efter valet, och det är knappast den enda parallellen som dras mellan Trump och Bolsonaro.
Sen pratar vi om Ulf Kristerssons uttalande om att Turkiet vill saker som vi inte kan eller vill ge dem, för att vi ska släppas in i Nato. Vilka saker handlar det om, och vad menade egentligen Tobias Billström när han sa till turkisk media att det kan bli förbjudet att vifta med vissa organisationers flaggor?
-
Utrikeskrönika 1 december 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Bogotá, torsdag.
Till skillnad från Sverige kan politiken i Latinamerika vara så nära liv och död att känslorna lätt tar över.
Därför blir sport och politik här ofta en härlig blandning i vardagssamtalen, särskilt nu när herrarnas VM-fest i fotboll pågår i Qatar.
I Argentina kan man inte undvika frågan vem som är bäst, Messi eller Maradona. Meningarna bland argentinarna är delade och inte sällan dyker argument upp som handlar om saker som inte har med själva fotbollen att göra.
Att Maradona öppet tog ställning för vänstern, blev kompis med Fidel Castro och Hugo Chavez ses av en del argentinare som en del av hans storhet, av andra ses det snarare som naivitet.
Messi har aldrig uttalat sig om politik. Han har heller inte haft problem med droger, brukar fansen påminna.
Då kontrar Maradona-fansen: Nej, Messi talar inte politik, men han GÖR politik, reaktionär politik, säger de –- och pekar på att Lionel Messi får betalt från monarkin Saudiarabiens turistbyrå för att marknadsföra landet.
I grannlandet Brasilien, lika fotbollstokigt och genompolitiserat som Argentina, blir också fotboll politik.
Den högerkonservative Jair Bolsonaros anhängare har gjort landslagströjan och den gröngula flaggan till sina symboler, vänstern – som vann presidentvalet för en månad sen – försöker återerövra flaggan och tröjan. den tillhör oss alla, säger de.
På sistone har striden gällt de två landslagsspelarna Neymar och Richarlison.
Megastjärnan Neymar kampanjade öppet för Jair Bolsonaro inför valet. Han, och flera andra i landslaget samt tidigare brasse-stjärnor så som Romario, Ronaldinho och Kaká.
Halva Brasilien, de som röstade bort Bolsonaro i valet, vill inte att Neymar gör mål i VM … än mindre efter det att fotbollsstjärnan sagt att hans första mål i Qatar kommer han att tillägna just Bolsonaro.
För denna halva i Brasilien blev det en stor lättnad att den som gjorde målen i öppningsmatchen mot Serbien blev en annan spelare – och inte vilken annan spelare som helst.
Det var Richarlison … som är den ende spelaren i landslaget som har stått upp mot Bolsonaro.
Richarlison, som startade en kampanj för inköp av covid-vaccin när presidenten vägrade köpa och hans landsmän höll på att dö som flugor under corona-pandemin …
Richarlison, som stått upp för Amazonas och hbtq-personers rättigheter som han ansåg var under attack under fyra år med Bolsonaro.
En brasiliansk skribent skrev i spanska tidningen El Pais efter öppningsmatchen: Att det var Richarlison och inte Neymar som gjorde målen är kanske ett hoppfullt tecken för framtiden i vårt land.
Ja, fotboll kan vara på blodigt allvar här i Latinamerika, där politiken ofta är på liv och död.
Ivan Garcia, Bogotá
[email protected] -
Bolsonaro vägrar erkänna att Lula vann det brasilianska valet. Nu blockeras motorvägen utanför São Paulo av Bolsonaroanhängare. Henrik Brandão Jönsson är med från Rio de Janeiro i ett skakigt Brasilien.
– Folk har slutat prata med varandra, det blir aggression direkt, säger han.
-
För att förstår hur Brasiliens president Jair Bolsonaro förändrat landet ger sig Konflikt ut på en resa. Hör om hotet mot demokratin, rädslan kopplat till nya vapenlagar och skövlingen i Amazonas.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anklagelser om valfusk och hotet mot demokratin
På söndag hålls den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Brasilien, då Jair Bolsonaro ställs mot den tidigare presidenten, vänsterpolitikern Lula da Silva. I opinionsmätningarna är det jämt. Men liksom Donald Trump i USA så har Bolsonaro spridit rykten om att motståndarsidan kommer att försöka fuska och han har antytt att han inte tänker acceptera valresultatet ifall han förlorar. Konflikt träffar hans anhängare i huvudstaden Brasilia. Hör också Sylvia Costa, chefredaktör för politiktidningen Congresso Em Foco, som bevakat Bolsonaro ända sen han gjorde entré i politiken på 80-talet, och Oswaldo Eustaquilo, som brukar kallas Bolsonaros främste bloggare.
Rädslan och Bolsonaros nya vapenlagar
Sedan Bolsonaro blev president för fyra år sedan har det blivit mycket enklare att skaffa ett vapen. I vapenaffären Mil Armas i förorten Nova Iguacu utanför Rio de Janeiro, träffar Konflikt en grupp nya vapenägare, som gick den korta kurs som krävs för att få en vapenlicens nu.
Skövlingen av Amazonas
Rondonia i Amazonas är en delstat i Brasilien där Bolsonaro har väldigt starkt stöd. Men det är också en plats där den mest påtagliga fysiska förändringen av Brasilien under Bolsonaro tagit fart – det är här frontlinjen i skövlingen av regnskogen nu går.
Reporter och producent: Lotten Collin
[email protected]Tekniker: Susanne Martinsson och Joar Jonsson
Programledare: Robin Olin
[email protected] -
I Godmorgon världen dessutom om det försämrade säkerhetsläget efter annektering och mobilisering, krönika av Katarina Barrling och kåseri av Emil Jensen. Och på Public Service och Panelen som vanligt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Så blev kriget i Ukraina ännu farligareKriget i Ukraina är nu ett farligare krig än vad det redan var.
Ryssland och president Vladimir Putin annekterade på fredagen i all olaglighet delar av östra Ukraina.
Sett med putinska glasögon så är det nu att betraktas som Rysslands eget territorium, som om det attackeras, vilket det görs, kommer att försvaras som om det var Rysslands självt.
Hör Gudrun Persson forskningsledare på FOI och Jan Hallenberg, senior forskningsrådgivare på om situationen just nu.
Godmorgon världen på plats när gränsen stängdesNatten till i fredags stängde Finland gränsen för alla ryssar som reser med turistvisum.
Det här är ett beslut som har stöd hos den finländska befolkningen - men innebär att det blir svårare för ryssar som vill komma undan att tjänstgöra i den ryska armén och det blir svårare för oppositionella ryssar att fly.
Godmorgon världens Nina Benner var på gränsen mellan Finland och Ryssland natten till i fredags, då dom sista ryssarna med turistvisum släpptes igenom.
De kristna kan rädda kvar Bolsonaro vid makten i BrasilienIdag väljer världens femte största nation, Brasilien, ny president, efter fyra år med den extremt konservative Jair Bolsonaro.
Han ställer upp till omval, men opinionsmätningarna pekar mot en seger för hans huvudmotståndare, vänsterledaren och förre presidenten Lula da Silva.
En ny politiskt mäktig grupp har vuxit sig allt starkare i det jättelika landet i Sydamerika: De konservativt kristna samfunden.
Deras medlemmar är Bolsonaros viktigaste väljargrupp idag – och de skulle kunna rädda honom kvar vid makten.
Timme 1:
Säkerhetsläget efter annekteringen och Nordstream-sprängningen med Jan Hallengren och Gudrun Persson
På plats vid finsk-ryska gränsen när den stängdes natten till fredag
Intresset för Putin-böcker ökar
Vad händer nu i Iran?
Krönika av Katarina Barrling
Panelen
Timme 2:
SD får ordförandeposter i tunga utskott - vilken är posternas reella makt?
Billig el främjar företagen i norr - men i söder riskerar företagen att slås ut av den dyra elen
Public Service
Val i Brasilien - hur går det?
Wolf Bierman på besök - en tysk vissångare i ständig kamp med sina motståndare
Kåseri Emil Jensen
Programledare: Jesper Lindau
Producent: Katarina von Arndt
Tekniker: Behzad Mehrnoosh
-
Det har varit val i Chile, och Gabriel Boric har vunnit. Vad kommer det innebära för Chile och Latinamerika? Ett annat viktigt land i Latinamerika är Brasilien. Kommer Bolosonaro kunna bli utmanad?
Och till sverige - det går bra för Magdalena Andersson i förtroendemäntningar och för Socialdemokraterna i opinionsmätningarna. Men samtidigt har man oflyt med vilka frågor som är viktiga?
Läsbart:
Chile:
Chilensk vänsterman blir Latinamerikas yngste president (aftonbladet.se)
Brasilien:
Brazil: Bolsonaro embraces the politics he once vowed to abolish | Financial Times (ft.com)
Klasshat och korruption präglar Brasilien (ui.se)
Sverige:
DN/Ipsos: Nya frågor och nya ledare rör om inför valet - DN.SE
KÖP ANDRA KAMMAREN-MERCH:
https://andra-kammaren.myspreadshop.se/
HÖR AV DIG TILL OSS:
Instagram: https://www.instagram.com/andrakammaren
Facebook: Andra kammaren | Facebook
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC1Egup5p2CL0TTdm6RB9G4g
Webbsida: Andra Kammaren Podcast – Vi förklarar vad vad som egentligen händer i politiken
Mejl: [email protected]
-
Den senaste tiden har utvecklingen på Kuba uppmärksammats stort, men vad händer i Latinamerika bortom rubrikerna? Vilka långsiktiga trender ser vi och hur stort är Kinas inflytande?
I Global Podd avsnitt 74 samtalar David Isaksson med Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet i Stockholm.
Är Kina på väg att ersätta USA som den dominerande stormakten i Latinamerika och vad kommer det i så fall att innebära? Hur stort är Bidens intresse för regionen?
De senaste åren har Latinamerika präglats av omfattande sociala protester, men också av en stark misstro mot ledande politiker, oavsett om de är vänster eller höger. Men varför lyckas inte civilsamhället nå hela vägen fram till makten?
I Brasilien blir Bolsonaro allt mer isolerad och frågan är – blir Lula president på nytt? Och förresten – kan man ens tala om vänster och höger i dagens Latinamerika?
I avsnitt 74 av Global Podd samtalar David Isaksson med Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet om ideologi, politik och framtid i Latinamerika. Samtalet blev som en vindlande resa – från Chile i söder till Mexiko i norr. Häng med!
Medverkande: Andrés Rivarola, chef för Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet
Programledare: David Isaksson.