Birger Podcasts
-
Nu spelar han en av huvudrollerna i Mikael Marcimains dramatisering av boken. P1 Kultur har träffat regissör och skådespelarensemble.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kerstin Ekmans roman "Händelser vid vatten" från 1993 är en modern klassiker. Den utspelar sig dels i början av 70-talet då ett mord på två tältande turister upptäcks på den jämtländska landsbygden, och dels tjugo år senare då vi möter människorna igen, de som bor kvar i Svartvattnet som platsen heter i berättelsen. 2020 läste Rolf Lassgård in romanen för Radioföljetongen i Sveriges Radio.
KLASSIKERN OM IBSENS PJÄS HEDDA GABLER
Nu har boken blivit dramaserie på SVT. Rolf Lassgård spelar läkaren Birger och för P1 Kulturs reporter Björn Jansson berättar han om sin favoritscen och varför berättelsen inte släpper greppet om honom. Du hör också skådespelarna Pernilla August, Asta Kamma August och Magnus Krepper samt regissören Mikael Marcimain.Henrik Ibsens pjäs Hedda Gabler hade urpremiär i München år 1891. Titelrollen är en av teaterhistoriens riktigt stora kvinnoroller. I Klassikern funderar frilansjournalisten Hedvig Weibull på skillnaden mellan pjäsens två kvinnor, Hedda Gabler och Thea Elvsted. Och på den svåremotståndliga lusten att förstöra.
FÖLJ MED PÅ BILDNINGSRESA TILL LONDONReportageserien Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Vi är framme vid sista stationen på vår resa. Följ med Karin Svensson och Andres Lokko till London.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Hur Finland blev en del av Sverige under den tidiga medeltiden är omdiskuterat. När embryot till en svensk statsmakt utvecklas under 1200-talet blev det möjligt för svenskspråkiga att i organiserad form bosätta sig i nuvarande Finland.
Vi vet att Finland omnämns första gången på svenska runstenar och i ryska krönikor från 1100-talet. Finland har skapades i en spänning mellan det som kom allt bli Sverige och Ryssland.
I den nymixade reprisen av avsnitt 88 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Martin Hårdstedt, professor i historia vid Umeå universitet.
Traditionell historieskrivning bjuder att Finland inlemmades i det svenska riket genom erövringståg. Det är en historia som passar både rikssvensk och finländsk nationalism. Men det finns inga säkra belägg för att det någonsin företagits regelrätta korståg i syfte att kristna finnarna. Att tre militära operationer mot Finland utkristalliserats och upphöjts till korståg passar den medeltida propagandan för att legitimera svensk värdslig och religiös makt i nuvarande Finland.
Traditionellt räknar man med tre korståg. Det första, som knappast har hänt, ska enligt traditionen ha genomförts i mitten av 1100-talet till sydvästra Finland av Erik den helige och den engelskfödde biskop Henrik av Uppsala, senare Finlands skyddshelgon. Det andra företogs 1239 till Tavastland av Birger jarl och det tredje till Karelen 1293 av marsken Torgils Knutsson.
Närheten till det likaså expansiva ryska furstendömet Novgorod gjorde att kolonisationen, kristnandet och etableringen av ett svenskt välde fick en stark militär slagsida. Borgar byggdes, resningar nedkämpades och plundringståg i gränstrakterna blev närmast rutin. Liknande scenarier utspelade sig inte i medeltidens Norrland eller Småland.
Musik: Vaka Vanha Vainamoinen ur Kalevala framförd av John Soininen on November 5, 1939 i Berkely
Bild: En avbildning från senmedeltiden av Erik den heliges och biskop Henriks korståg till Finland. Något som sannolikt aldrig hänt.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vilket inflytande på Svenska kyrkans liv under 1900-talet hade den högkyrkliga rörelsen? Hur växte rörelsen som en del av svenskt kyrkoliv fram? Vilka spänningsförhållanden gällande den egna självförståelsen och omgivningens reaktioner, mellan att uppfatta sig själv som traditionell och av andra som kontroversiell, fanns? I det här avsnittet samtal Karin Rubenson med Carl Sjösvärd Birger om hans avhandling ”Den katolicerande riktningen i vår kyrka – Högkyrklig rörelse och identitet i Svenska kyrkan 1909-1946”.
-
Birger Jarl (1210-1266) blev aldrig kung, men är ändå en av Sveriges historias viktigaste personer. Hans väg till makten blev blodig. Samtidigt lade han grunden till Sverige som stat, skapade ett rättssamhälle, byggde borgar och städer.
Birger Magnusson var en hård maktspelare som efter att han dödat sina konkurrenter om makten lade grunden till den svenska statsbildningen och grundade Stockholm och ett stort antal städer. Två av sönerna blev kungar – Valdemar Birgersson och Magnus Ladulås.
I reprisen av det nymixade avsnitt 57 av podden Historia Nu samtalar programledare Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet, som skrivit ett femtiotal böcker, både fack- och skönlitteratur.
Birger Jarl var född in i den mäktige Bjälboätten under en tid när lokala stormän styrde sina områden utan inblandning från statsmakten. Han blev kungens närmaste man under en tid som präglades av blodiga maktkamper mellan de ledande ätterna.
Birger Jarl gifte sig med kung Erik den läspe och haltes syster Ingeborg och blev kungens närmaste man – Birger Jarl. När kung Erik senare dog satte han sin son Valdemar på tronen som efterträddes av Birgers son Magnus Ladulås.
Före Birger Jarl gjorde lokala stormän och biskopar i princip vad de vill lokalt utan att statsmakten lade sig i, men Birger Magnusson lyckades etablera statsmaktens överhöghet över det lokala.
Han drev igenom rikstäckande lagstiftning om hemfrid, tingsfrid och kvinnofrid. Han etablerade de flesta av Sveriges äldre städer – däribland Stockholm. Birger Jarl byggde också ointagliga borgar som fick i betydelse i hundratals år.
Inledande musiken är Kyrie Eleison av The Tudor Consort som är släppt under Creative Commons, Attribution 3.0 International License.
Bild: Så här såg avbildningen av Birger Jarl ut i Stockholms Medeltidsmuseums utställning 2010. Arkeologen och skulptören Oscar Nilsson har med hjälp av kriminaltekniska metoder rekonstruerat jarlen Birger Magnussons ansikte utifrån osteologiska analyser och gipsavgjutning av kraniet. Rekonstruktionen av den medeltida statsmannen gjordes utifrån det kranium som ligger begravt i Varnhems kyrka och som med stor sannolikhet tillhört Birger Jarl. Foto: Wahlsten, Ray, Medeltidsmuseet.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Birger blev förkrossad när Ingrid träffade en ny kille. Det var bara tjänstepistolen från jobbet som nu kunde rätta till alltihop.
-
Under 1100-talet kämpade de erikska och sverkerska släkterna mot varandra. Under 1200-talet slogs Birger jarls söner med varandra. Fejderna mynnade ut i en mängd slag som tog plats på västgötsk mark, däribland Älgarås. Med hjälp av bland annat Erikskrönikan, en medeltida ballad och Verner von Heidenstam granskar Jalle Horn avgörande händelser i vårt rikes gryningstid.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.sveating.se/subscribe -
Markus Svedberg är uppväxt i Sollentuna, omgivenav en hästälskande familj med travintresserade mor och farföräldrar somstöttat och inspirerat honom att ta sig an jobbet som tränare och kusk. Han fyller30 år i augusti, men tog ut proffslicensen redan som 21-åring, yngst genomtiderna, och har hunnit lära sig en hel del längs vägen.
I podden berättar han öppenhjärtigt omsina med- och motgångar, misstag och olyckor, där ponnyn Apus bidrog till ettantal sjukhusresor, samt stöttningen från mentorn och vännen Jörgen Westholm.Bland andra även morfar Birger som Markus kallar sin ”läromästare” och än i dagkänner närheten av, även om Birger inte finns med oss längre.
Vi pratar om Markus mål att bli en av defrämsta travtränarna genom alla tider, om höga krav från både sig själv ochandra och hur han klarar livet som ung chef och företagare. Även om när Markusgrät senast och hur han har gått från blygtill kalsongmodell och dansant deltagare i Sundbyholmtravets egna Let’s Dance. -
Magnus Ladulås är död. Hans son Birger (med namn efter sin farfar) blir kung. Men hans bröder - hertigarna Valdemar och Erik - är missnöjda. Det blir Håtunaleken, Nyköpings gästabud, freden i Helsingborg, fördraget i Kolsäter, avrättning på Brunkebergs ås och flykt till Danmark innan avsnittet gått i mål. Och ett gammalt spel från Alga nämns.
Vill du stödja podden? Bli patreon
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Brödastriden mellan Birger jarls söner fortsätter. Valdemar avsätts. Magnus blir kung. Alsnö stadgar antas. Lås sätts på ladorna. Sonen Birger utses till kung. Magnus gör sig populär bland bönder.
Vill du stödja podden? Bli patreon
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Valdemar Birgersson är Birger jarls äldste son som regerade Sverige 1250-1275. Mattias och Hamid berättar om maktkampen med bröderna Magnus och Erik, slaget vid Hova, otrohetsaffärer med drottningens syster, botgöringsresa till påven, fångenskap på Nyköpings hus och lite mer Jan Guillou.
Vill du stödja podden? Bli patreon
Instagram: @kungarochkrig
Twitter: @kungarochkrig
Facebook: Kungar och krig
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.