Beauvoir Podcasts
-
Vi snackar noveller och bjuder på extra många och extra ljuvliga tips på temat. Sååå vässa nu era små metaforiska pennor och fyll vill läsa-listorna ännu mer till brädden. Det mår de bra av.
Jessica har läst en turkisk flanörroman om en enögd kvinna som vandrar i ett nattligt Genève (!) sen sist. Och en rysk roman av Putin-kritisk författare i exil, om en döende konstnär i New York-våning. Och CAROLA! Carola får vi inte glömma.
Anna, då, undrar ni? Jo hon har återvänt till en ny japansk favorit, ledsnat lite på de Beauvoir och trängt sig in i en ogenomtränglig bok – för att inse att det fan var värt att kämpa på.
-
Den här gången har vi plockat ut guldkornen (hoppas vi?!) ur vårens kommande utgivning, och berättar vilka titlar vi ser fram emot lite extra.
Vår läsning sen sist, då? Jo, Anna har testat Burroughs och omtalad sms-poesi. Hon har också återvänt till en skönlitterär de Beauvoir och tagit del av en inblick i vad konstnärer på 1900-talet hade för klädstil – och vad det kan bero på. Visst dreglar man as we speak.
Jessica har listat anmärkningsvärda och sällsamma saker ur Hunter S. Thompsons liv, enligt en otrolig bok. 122 parkeringsböter i Hunters handskfack, t ex. Hon har också läst hajpade Modersmjölken hundra år efter alla andra och annat jessiskt.
Prata böcker med oss: @litterarispodcast
-
I vår sommarserie "Nio tänkare att ha koll på" kretsar samtalet kring paret Sartre och de Beauvoir och deras filosofi om frihet och att människan är vad hon själv gör sig till.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
December 1933. Tre unga vänner träffas på en bar i Paris. En av dem heter Jean Paul Sartre, en annan Simone De Beauvoir. Den tredje, Raymond Aron, har varit i Berlin och studerat fenomenologin: en idétradition som utgår från den levda erfarenheten, istället för abstrakta principer och axiom.
Här sås fröet till en filosofi som under maximer som ”Existensen föregår essensen” och ”Man föds inte till kvinna, man blir det” skulle komma att nå långt utanför de akademiska seminarierna, in i konsten och litteraturen – och rentav förknippas med en livsstil med individens okränkbara frihet i centrum.
Hur såg det löfte ut som lockade så många, inte minst unga, till existentialismen under åren efter Andra världskriget? Och vad har Sartre och De Beauvoir att säga oss idag? Filosofiska rummet tar sig an den franska existentialismen med hjälp av Åsa Moberg, författare och översättare, och Mats Rosengren, professor i retorik vid Uppsala universitet.
Programledare: Tithi Hahn
Producent: Mårten ArndtzénProgrammet sändes första gången den 10 februari 2019