Annie Ernaux Podcasts
-
Den franska Nobelpristagaren Annie Ernaux har haft en sårig och komplex relation till den plats, småstaden Yvetot i landskapet Normandie, där hon växte upp. Kulturredaktionens Cecilia Blomberg reste dit för att få svar på hur och varför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I reportaget förekommer Émile Canu, som tills nyligen var borgmästare i Yvetot och numera nära vän till Ernaux, stadens kulturchef Clémence Laot och bokhandlaren Manuel Hirbec.
Dessutom får vi följa med till Paris där vi möter Nicolas Ungemuth, biträdande kulturchef på tidningen Le Figaro och en stark kritiker av Ernaux, samt Le Mondes biträdande kulturchef Raphaelle Leyris.
Musiken i reportaget är Capri c'est fini med Hervé Vilard. En låt som nämns i boken Åren - och dessutom ingick några fragment av sånger av Yves Montand.
Uppläsningarna i reportaget är alla ur Sveriges Radios arkiv, ur boken Min far.
Producent: Mattias Berg.
-
Pandemilitteratur, krig och nya ukrainska röster. Från Nobelpris och autofiktion till Augustpriset och frågan om svensk litteratur blivit för tråkig? P1 Kulturs panel guidar till litteraturåret 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
LINA KALMTEG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Fri" av Lea Ypi, roman, övers. Amanda Svensson. Albert Bonniers förlag.
"Paradais" av Fernanda Melchor, roman, övers. Hanna Nordenhök. Tranan.
"Flicka, 1983" av Linn Ullmann, roman, övers. Lars Andersson. Albert Bonniers förlag.
ANNA TULLBERG TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Åsnesommar" av Andrea Abreu, roman, övers. Hanna Nordenhök. Nirstedt.
"Vargarna från evighetens skog" av Karl Ove Knausgård, roman, övers. Staffan Söderblom. Norstedts.
"De tysta satelliterna" av Clemens Meyer, novellsamling, övers. Ebba Högström. Ellerströms.
FREDRIK WADSTRÖM TIPSAR OM TRE BÖCKER:"Den längsta av resor" av Oksana Zabuzjko, essä, övers. David Szybek. Norstedts.
"Vargtimmen: berättelsen om de ukrainska flyktingarna" av Valerij Panjusjkin, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
"Rysslands förlorade seger" av Arkadij Babtjenko, sakprosa, övers. Ola Wallin. Ersatz.
VIVECA BLADH TIPSAR OM TRE BARN- OCH UNGDOMSBÖCKER:"Vi ska ju bara cykla förbi" av Ellen Strömberg. Rabén & Sjögren.
"Bettan" av Marie Norin och Elisabet Ericsson, illustratör. Alfabeta förlag.
"Bästa friends forever" av Ellen Karlsson och Karin Cyrén, illustratör. Natur & Kultur.
FLER TITLAR SOM NÄMNDES:"Kairos" av Jenny Erpenbeck (övers. Ulrika Wallenström, Albert Bonniers förlag), "Min är hämnden" av Marie NDiaye (övers. Ragna Essén, Natur & Kultur), "Barfotakvinnan" av Scholastique Mukasonga (övers. Maria Björkman, Tranan), "Bekännelser" av Domenico Starnone (övers. Helena Monti, Bazar), "Under Ukrainas öppna himmel", poesiantologi, redaktörer Mikael Nydahl och Kholod Saghir (Ariel förlag), ”Februari 33” av Uwe Wittstock (övers. Jens Christian Brandt, Nirstedt), ”Bröd och mjölk” av Karolina Ramqvist (Norstedts), ”Natten” av Sara Gordan (Albert Bonniers förlag), ”Ixelles” av Johannes Anyuru (Norstedts), ”Röda sirener” av Victoria Belim (övers. Inger Johansson, Brombergs förlag), ”Detaljerna” av Ia Genberg (Weylers förlag).
ESSÄ: ANNIE ERNAUX MÖRKARE SIDANär Annie Ernaux tilldelades Nobelpriset i litteratur pratades det mycket om hennes uppväxt- och tidsskildringar. Men skribenten och diplomaten Ulla Gudmundson hittar i dagens essä från OBS en annan sida av författarskapet i romanen "Sinnenas tid" och i den dagbok som på ett råare och mörkare sätt beskriver samma kärleksaffär.
Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Felicia Frithiof -
Välkomna till säsongens sista Lundströms! Man är ju faktiskt fri att fira året som gått redan nu och lite hur man vill. Vad var det som då hände här i studion under 2022?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tillsammans med Lundströms Bokradios producent Daniel Sjölin, summerar Marie Lundström bokåret som gått med utvalda klipp ur samtal och intervjuer.
Redan i början av året kom en bok som Marie hade mycket svårt att släppa ifrån sig, varpå författaren bjöds in till studion.
"Det visste vi inte då", säger Daniel Sjölin. "Men innan året var slut skulle Ia Genberg hålla tacktal på Konserthuset i Stockholm inför Augustprispubliken när hennes roman "Detaljerna" fick priset som årets skönlitterära bok."
Under våren skickade också lyssnarna in sina favoritkärleksdikter och så bokcirklade Mark Levengood och Lotta Olsson om Enid Blytons "Fem på rymmarstråt". Fem-böckerna firade nämligen 80 år.
"De har varit lika stenhårt kritiserade som de samtidigt varit älskade", säger Marie Lundström. "Min egen favorit i Fem-gänget var alltid hunden Timmy..."
Hösten rymde både bokmässan i Göteborg och årets Nobelpris i litteratur. Direkt efter tillkännagivandet klockan ett i Börssalen i Stockholm, sattes författarna Balsam Karam och Jesper Högström att sträckläsa "Omständigheter" av den nykläckta pristagaren Annie Ernaux. Sedan gick de rätt in studion och bokcirklade tillsammans med Marie Lundström.
"Det var ett experiment", säger Daniel Sjölin. "Det är inte alltid så lätt att tala om en bok man just har tryckt i sig, men det gick ju bra!"
Vilken bok från året med Lundströms passar då allra bäst till glögg och barr? Ja, i år är svaret enkelt: Norska Ingvild Rishøis "Stargate"!
Det är en berättelse om två flickor och deras pappa som dricker så pass mycket att flickorna får ta över hans jobb som julgransförsäljare. Här skildras både utsatthet men också mänsklig godhet.
"Nog märks det att Ingvild Rishöi har Astrid Lindgren som förebild", säger Marie Lundström.
Tack alla ni som lyssnar!
God jul och gott nytt år.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby, Andreas Magnell och Daniel Sjölin -
Prins Harry och skådespelerskan Megan Markle blev kära, gifte sig och lämnade det brittiska kungahuset. Nu vill de berätta sin historia. Vad handlar det om? Hör hovreporter Jenny Alexandersson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2022 BLEV ETT SKITÅR FÖR MARILYN MONROEDet menar Scott Fortner, samlare av Hollywoodikonen Marilyn Monroe-relaterade föremål: kläder, anteckningsböcker, skrivbordlampor... Scott Fortner ser sig själv som en väktare av det amerikanska kulturarvet, och det var förstås ett hårt slag för honom när Kim Kardashian förstörde Marilyns klänning, den hon bar när hon sjöng "Happy birthday" till president John F Kennedy. Lisa Bergström och Roger Wilson besökte Scott i hans hem i Palm Springs, hemma i "Marilyn-land".
ANNIE ERNAUX MÖTER SVENSKA STUDENTERUnder förmiddagen var nobelpristagaren i litteratur, Annie Ernaux, på besök på Stockholms universitet för att möta studenter, svara på frågor och ha samtal. Vår reporter Anna Tullberg var där och tjuvlyssnade.
JOURNALISTIK I FLYKTEN - DEN RYSKE REPORTERNS MÖTE MED UKRAINARE SOM MÅSTE LÄMNA SITT LANDDen ryske journalisten Valerij Panjusjkin har mött ukrainska flyktingar, hjälparbetare och volontärer, och skrivit reportageboken "Vargtimmen". Fredrik Wadström har läst boken.
DÖDA KRITIKERS SAMTAL OM KONSTNÄREN ÅKE GÖRANSSONI dagens Klassiker har vår reporter Katarina Wikars gått till SR:s arkiv, och låter kritiker som Mats Arvidsson och Willy Grankvist tillsammans med tecknaren Arne Stibelius "samtala" om Åke Göranssons konstnärsskap, hans livsöde, och om målningen "Självporträtt med katt". Åke Göransson levde på kaffe och cigarretter sägs det. Målningen "Självporträtt med katt" från 1930-33 har konstnären Jan Håfström i en essä beskrivit så här: "Katten sitter i fönstret. Målarens ansikte är fördrivet, ger nästan intrycket av att vara sminkat: Ögonen glasartade, hållningen krampaktig."
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström
-
En stor nyhet avslöjas! På riktigt alltså.
-
Vi premiärspelar Kodjos nya låt (spoiler: Mange Schmidt är med)! Vinnaren av Stora Journalistpriset 2022, Ginna Lindberg berättar om Trumps tuffa vecka: Valet i Georgia, kommittén som utreder kapitoliumstormningen och åtalet mot Trump Organization. Nanna Olasdotter Hallberg lär oss allt om Nobelprismottagarna Svante Pääbo och Annie Ernaux. Alla pratar om AI-chatten, Irma Eneroth förklarar. Linnea Beijer på P3 Nyheter rapporterar om Tysk jätterazzia mot en prins och extremistgrupp.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledarna: David Druid, Kodjo Akolor och Nanna Olasdotter Hallberg
-
Den franska Nobelpristagaren Annie Ernaux har haft en sårig och komplex relation till den plats, småstaden Yvetot i landskapet Normandie, där hon växte upp. Kulturredaktionens Cecilia Blomberg reste dit för att få svar på hur och varför.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I reportaget förekommer Émile Canu, som tills nyligen var borgmästare i Yvetot och numera nära vän till Ernaux, stadens kulturchef Clémence Laot och bokhandlaren Manuel Hirbec. Dessutom i Paris Nicolas Ungemuth som är biträdande kulturchef på tidningen Le Figaro, samt Le Mondes biträdande Kulturchef Raphaelle Leyris.
Musiken i reportaget är Capri c'est fini med Hervé Vilard. En låt som nämns i boken Åren - och dessutom ingick några fragment av sånger av Yves Montand.
Uppläsningarna i reportaget är alla ur Sveriges Radios arkiv, ur boken Min far.OBS: DEL TRE OM DRÖMMAR
I den tredje essän i OBS serie om drömmar ska vi få ett vetenskapligt perspektiv på detta ämne. Vad händer i hjärnan när vi drömmer – och vad är det för nytta med det?
Sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt berättar idag om en av de viktigaste upptäckterna i människans mångtusenåriga försök att komma närmare drömmens gåta: nämligen REM-sömnen. Det är den period då våra ögon rör sig snabbt under ögonlocken, då stora delar av kroppen förlamas. Ju längre forskningen pågår, desto mer står det klart att drömsömnen är viktig för oss. Drömmen verkar helt enkelt vara balsam för själen.
Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg.
-
Jessica och Ewa samtalar om årets julklappsböcker - Vad vi önskar oss för böcker i julklapp 2022:
The Christmas Murder Game av Alexandra Benedict
Stor panda och liten drake av James Norbury
Katten som räddade böcker av Sosuke Natsukawa
De förlorade ordens bok av Pip Williams
Belladonna av Adalyn Grace
Havsörnens skrik av Karin Smirnoff
Min far & kvinnan av Annie Ernaux
Flicka, 1983 av Linn Ullmann
Den rosa stadens hemligheter av Alka Joshi
Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng
Selma Lagerlöfs jul
Inte alls dåligt, efterlämnade dikter av Kristina Lugn
Ankor, Newburyport av Lucy Ellman
Hundår av Ericka Waller
-
2022 års Nobelpris i litteratur går till Annie Ernaux. Lundströms kallar till omedelbar bokcirkel om hennes senaste verk på svenska: "Omständigheter".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Direkt efter tillkännagivandet av årets Nobelpris i litteratur, fick författarna Jesper Högström och Balsam Karam uppdraget att sluka den på svenska helt nyutkomna romanen "Omständigheter" av Annie Ernaux.
Det är en självbiografisk berättelse om en händelse i författarens ungdom, 1963. 23 år gammal blev hon gravid i ett Frankrike där abort var strängt förbjudet. Det blir en kamp mot klockan för att försöka genomföra en illegal abort.
Håller Ernaux måttet som Nobelpristagare? Hur skriver hon? Och lever boken upp till Svenska Akademiens snofsiga motivering: ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”?
"Jag skulle nog vilja har mer direkt gestaltning", säger Jesper Högström i Lundströms Bokradio. "Men jag håller ju med om det här med klinisk skärpa."
"Det första jag tänkte på var parollen om att det privata är politiskt", säger Balsam Karam om romanen. "Och det har Ernaux tagit på ett väldigt ordagrant sätt."
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Maria Askerfjord Sundeby och Daniel Sjölin -
Vi diskuterar den svenske regissörens senaste, Cannes-vinnande film "Triangle of Sadness" och försöker sätta honom på rätt plats i framtidens filmhistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
INTERVJU OCH KRITIKSAMTAL OM RUBEN ÖSTLUNDVår filmreporter Björn Jansson har intervjuat Ruben Östlund ett flertal gånger - och senast nu, inför den svenska premiären av "Triangle of Sadness". Våra filmkritiker Emma Engström och Lisa Bergström diskuterar om den var värd Östlunds andra Guldpalm.
NYA PERSPEKTIV PÅ NOBELPRISTAGARENPå vilket originellt sätt använder Annie Ernaux uttrycket "vi" i sina böcker? Och varför? Det har litteraturvetaren Maja Andreasson studerat i vår rykande färska Nobel-essä.
Dessutom fördjupar vår kritiker Cecilia Blomberg sig i Ernauxs magnum opus: romanen "Åren" och filmkritikern Lisa Bergström intervjuar franska regissören Audrey Diwan, som fick Guldlejonet i Venedig för filmatiseringen av Ernauxs roman "Omständigheter".
Vi får även en liten lägesrapport från Marie Lundström inför Nobel-bokcirkeln i Lundströms bokradio på lördag. Hur gick det att raketläsa en av Annie Ernauxs böcker, över natten?
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Andrés & Karl Oskar tar ett kort snack om "Sober October" och om romanförfattaren Annie Ernaux som tilldelats årets Nobelpris i litteratur.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit stoopendaalsundfelt.substack.com/subscribe -
Ja, det handlar såklart om Annie Ernaux som fick Nobelpriset. Akademiledamoten Anne Swärd är också på plats och berättar om valet. Får Thomas en syl i vädret är den stora frågan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den franska arbetarlitteraturen fanns länge inte alls. Sen kom Annie Ernaux, dotter till barägare i Normandie, och skrev om sig själv och sitt liv med ett enkelt språk. Nu har hon fått litteraturens finaste pris. Louise tycker det är jättekul. Akademiledamoten Anne Swärd förklarar hur börshuset resonerade.
Vi pratar också om Svensktoppen, ett program som sänts på radio i 60 år. Vad berättar programmets utveckling om Sverige då och Sverige nu. Faktum är att när programmet startade en gång i tiden så ingick det i konceptet "Sverigelördag" på radion. Bara en sån sak. Dagens programledare Carolina Norén har gjort flera dokumentärer om programmets historia och är gäst.
Sen pratar vi också om Macrons stora EU-möte i Prag där 22 länders ledare ska brainstorma i smågrupper om de säkerhets- och energiproblem som vi står inför. Blir det några resultat, eller blir det precis som alla andra workshops att allt rinner ut i sanden efter att nån lovat att fota av alla bra idéer som samlats på tavlan längst fram. Susanne Palme, EU-kommentator, är på plats.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
Den franska författaren Annie Ernaux är 2022 års Nobelpristagare i litteratur. I ett reportage av Kerstin M Lundberg från 1998 får vi följa med hem till Ernaux som redan då blivit känd i Sverige för sina självbiografiska böcker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Den franska författaren Annie Ernaux är 2022 års Nobelpristagare i litteratur. Följ med från tillkännagivandet i Börshuset i Stockholm till kommentarer och analyser från våra litteraturexperter. "En cool författare", utbrister Sveriges Radios Louise Epstein.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en studio i Stockholm sitter Marie Lundströms från Lundströms bokradio, Louise Epstein från talkshowen Nordegren & Epstein, kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg, tidigare Frankrike-korrespondenten och kritikern Cecilia Blomberg, samt Mikael Timm, litteraturkritiker tillika mångåriga medarbetare på Sverige Radio.
I en studio i Malmö sitter förläggaren Per Bergström och författaren och litteraturkritikern Niklas Qvarnström.
Uppläsare av pristagarens texter är skådespelaren Alexander Salzberger.
Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Ulph Nyström - Visa fler