Allan Podcasts
-
Den unga Margit och hennes äldre pojkvän Allan dras under 1926 in i det som Margit senare skulle beskriva som ”folie a deux”.
Källor:
Finlandssvenska krimpodden
Skotten på Vårdberget – vem bar egentligen ansvar för brottet som skedde år 1927? – Kultur och nöje – svenska.yle.fi
Allers brott, mord och mystik 3/12 2019
Allan Törnudd - Wikipedia
Allan Törnudd | Zenzationella Människor Et Facto (wordpress.com)
Merch: https://www.netshirt.se/foreningsklader/historiskabrott
Support till showen http://supporter.acast.com/historiska-brott.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
INSTAGRAM:
https://www.instagram.com/varfor.insta/
TIKTOK:
https://www.tiktok.com/@varfor.tiktok?_t=8VXjPzGK6A1&_r=1
BLI PATREON:
https://www.patreon.com/varforpod
LYSSNA PÅ VÅR MUSIK:
https://ffm.to/ebftb
Artwork: Ebba Bergkvist
Ljudproducent: Fabian Carlén -
Idag öppnar Ljudmonstret, elefanten Allan och Radioapan tre ljudburkar, och lyssnar på när de gör samma sak. På varsitt sätt. Fast vad gör de? Nåt som man oftast gör i juletid!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spetsa öronen och kom ihåg – alla gissningar är apiga!
Om serien och vår QR-kalenderRadioapans ljudkalender är en lekfull julkalender med 24 avsnitt för de minsta.
I varje avsnitt öppnar Radioapan en ljudburk från sitt stora skafferi – och lyssnarna får vara med och gissa vad det är som låter. Rätt svar presenteras nästa dag.
Vi hoppas att kalendern ska kunna bli en mysig lyssningsstund tillsammans, hemma eller på förskolan.
Vi släpper ett avsnitt om dagen 1-24 december.
Ljudkalendern passar för ca 3-6 år.
Till ljudkalendern finns en fin kalenderbild att skriva ut och sätta upp. Läs av dagens QR-kod med en mobiltelefon eller surfplatta så kommer ni direkt till dagens avsnitt.
MedverkandeManus: Kristina Pérez och Jesper Lundqvist
Regi: Lina Svanberg, Munck Studios
Tack till: Hanna Scheja, Axel Adelöw, Sonja Lif och Allan Söderström, Jakob Munck och Karin Strand
Illustrationer: Patrik Lindvall och Ingrid Flygare
Producent: Kristina Pérez, Barnradion -
Dagens gäst är skvallerjournalistikens absoluta högdjur, Leif Schulman. Leif tar med Jesper och PO på en resa genom den evigt kritiserade rapporteringen kring kändisar. Hur var bröderna Alex och Calle att jobba med på tidningen? Och varför fick dom sparken? Delar Leif samma syn på pappa Allan som Alex? Hur var det att följa ABBA under deras hay days? Och vilka kändisar gömmer sig i telefonböckerna? Det goda samtalet berör givetvis också Margaux senaste fadäs – där samtliga är eniga kring att det inte var så jävla farligt. För att få Ekstedt Pod att rulla så är vi beroende av lite ekonomisk skjuts från våra lyssnare. Därför är detta avsnitt en klippt version. För att komma in i den Ekstedsta värmen och ta del av fulla avsnitt från både sporten och vetenskapens värld är du varmt välkommen att besöka www.patreon.com/ekstedtpod för att donera en peng. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Radioapan och vännerna bygger en fin restaurang till Ljudmonstrets som fyller år. Men vad ska de servera för mat? Alla djuren gillar ju olika saker? Och vad vill Ljudmonstret äta? Del 3 av 5.
Det kanske räcker att bygga en liten restaurang, tycker Emmot. Men Radioapan vill inte bygga något som är lagom, nej en stor fin restaurang måste det bli! Så alla djuren i Sagoskogen kommer för att hjälpa till med bygget.De målar, mäter och dekorerar presenten till Ljudmonstret. Men vad är egentligen godast? Blåbärsmilkshake, sjögrässallad eller ångkokt broccoli? Och vad händer när Allan blir stressad och måste sätta sig ner? Om Radioapan byggerRadioapan bygger är en serie där Radioapan och hans djurvänner i Sagoskogen snickrar, sjunger och har kul tillsammans. Fokus är på idéer, samarbete och skaparglädje.Det börjar ofta med att Radioapan vill bygga något storslaget. Vännerna Emmot, Tassa och Ljudmonstret hjälper till. Och så får vi vara med när de testar sitt bygge!PysseltipsI varje avsnitt tipsar Emmot om ett roligt pyssel som går att göra hemma eller på förskolan/fritids. Alla pyssel finns som pdf:er med beskrivningar, länkat i avsnitten.Till det här avsnittet kan ni bygga en fågelholk av en bräda!Signaturen till Radioapan byggerSå här går texten till signaturen - om ni vill sjunga med:Nu ska vi bygga och borra och banka Bygga - ja! Borra - bra! Banka - ho ha!I avsnittet spelas Radioapans ordsång Lagom och Ljudmonstrets sång Gott skrot.Till serien finns även sången Radioapans bygglåt.MedverkandeText: Jesper Lundqvist Musik: Jakob Munck, Karin Strand och David Silva Regi: Lina Svanberg Tack till: Hanna Scheja, Sonja Lif, Axel Adelöw, Allan Söderström, Jakob Munck, Karin Strand. Ljudproduktion: Frida Claeson Johansson Ljudmix vinjett: Magnus Lindberg Illustrationer: Patrik Lindvall Pysselillustrationer: Ingrid Flygare Producent: Lina Svanberg, Munck Studios Exekutiv producent: Kristina Pérez, Barnradion -
In this episode, I have great conversations with Allan E. Flood who is the author of the book “Perfect Misfortune: How I Found Hope and Healing in the Teachings of Sydney Banks and The Three Principles”.
Allan Flood lives in Bend, Oregon. His unique and practical perspective of how to find peace and hope in the face of upsetting personal circumstances comes from living with and coming to peace with multiple sclerosis for over 35 years. Allan has extensive business and non-profit experience and has seen how important it is to understand where the human experience comes from. With humor and personal warmth, Allan shares with you his insights and how they can improve your health and well-being.
You can find Allan's books here.
In US: https://www.amazon.com/Perfect-Misfortune-Healing-Teachings-Principles/dp/1771434163
In Sweden: https://www.bokus.com/bok/9781771434164/perfect-misfortune/
If you would like to come in contact with Allan you do it best via e-mail: [email protected]
Interested in coaching with me, Daniel Magnusson?
Book a first exploratory coaching session for free on the link below.
https://calendly.com/coachmagnusson/game-changer-session-pro-bono-75Webpage: https://www.humanchange.se
Instagram: https://www.instagram.com/coachmagnusson/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/coachmagnusson/
Music: https://www.purple-planet.com
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/humanchange/message -
Magnus kommer på sig själv med att vara missunnsam och Agnes besöker Vasastans "Soup Nazi".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Syfilis var en skambelagd sjukdom men samtidigt så utbredd att den fick genomslag i kulturen. Anneli Jordahl reflekterar över sjukdomens betydelse och vår tilltro till vattnets läkande kraft.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Essän sändes första gången 2021.
All sjukdom döda. Så löd en strof i en dikt om vattnets helande kraft vid järnkällan i kallvattenkuranstalten Augustenbad. Källvattnet ansågs magiskt, särskilt kraftfullt vid midsommarafton, sjuka människor vallfärdade dit. Kurorten låg i en prunkande dal vid rullstensåsen i sörmländska Bie, en liten by en mil norr om Katrineholm. Dit flyttade jag i början av 2000-talet och bodde granne med kurortsplatsen. Kvar som ett minne om fornstora dar stod två källöverbyggnader. Särskilt den gotiska förlänade parken en gåtfull skönhet. Det porlade från bäckar, källor och rännilar kring parken.
Vid hembygdsföreningens stånd en marknadsdag i juni bläddrade jag i Allan Degermans ambitiösa skrift om kurortsläkaren Per Axel Levin verksam i Bie. En stridbar hydroterapeut känd för att under slutet av 1800-talet bota syfilitiker och alkoholister med iskalla bad. Jag läste och tittade upp mot åshöjden där en praktfull trävilla tronade. Aha, där vårdades alltså syfilissjuka. Inbäddade som mumier i blångarnslakan som doppats i sexgradigt vatten. Ironiskt nog kallas villan än i dag för Paradiset.
Syfilis var närmast en folksjukdom på 1800-talet.
Vandrar du i syfilisspår blir du snabbt smittad. Jag strök runt parken och försökte föreställa mig allt mänskligt lidande före penicillinet. Syfilis var närmast en folksjukdom på 1800-talet. Per Axel Levin var inte ensam inom läkarvetenskapen att undvika, eller tona ned, den gängse behandlingen med kvicksilver, vilken många gånger var mer livshotande än sjukdomen i sig. Vatten däremot, lindrade och förhindrade.
Kurorterna bjöd på nationalromantisk nordisk sommarkänsla med skira björkstammar och lusthus efter promenadstigarna. Kurortstanken var en del av friskvårdsrörelsen och nationalismens vurm för landsbygden, som ett svar på urbaniseringen vid 1800-talets mitt.
På baden tvagades den friska, hälsosamma svensken fram. Det nya seklet skulle byggas med kraft. Ett sunt sinne förväntades välja bort alkohol och dekadent leverne. Nu gällde gymnastik och skogspromenader. På så vis skulle också fattigdomen stävjas.
I mina anteckningsböcker växte det fram en sommar i slutet av 1800-talet. Det blev en roman om lidande, passioner och död. Sjukdomar och dödsångest ger onekligen vitalitet åt litteraturen. Hur många sjukdomsskildringar ges det ut på ett bokår? Själv hade jag stor användning av författaren Alphonse Daudets dagboksanteckningar om sjukdomens nedbrytande förlopp i slutskedet. Han badar också på kurorter vid samma tid som min roman utspelar sig. I den ofullbordade "I smärtans riken" som gavs ut efter hans död nämner han sina olycksbröder, Baudelaire, Flaubert och Heine.
Märkligt nog är vi inte många som skrivit om syfilis. Min roman "Augustenbad en sommar" nämns i litteraturforskaren Agneta Rahikainens "Smittans rike – om syfilis i konst, kultur och kropp", en studie som utgår från morfaderns död i sjukdomen. På Paradisets veranda sitter min fiktiva Amanda Eggerts vid fullmånenätter och skriver onda sagor. På den tiden var det socialt accepterat att män köpte sex och smittan överfördes till hustrun. Eggerts skelett vittrar i tredje stadiet.
Alla reagerar individuellt på den nyckfulla sjukdomen. Förloppet kunde stanna vid det första och mycket smittsamma fasen då en plita uppstår på könet. Eller stanna vid det andra stadiet som innebär svår värk, yrsel och synrubbningar. I Rahikainens bok bockar jag av kända män som lidit av sjukdomen, som Anders Zorn och finske symbolisten Hugo Simberg som är mest känd för målningen med två småpojkar som bär på en sårad ängel. Karen Blixen är en av få kvinnor i sjukdomens hall of fame.
Jag dröjer mig spänt kvar i ett för mig nytt spår. Rahikainen skriver om hur barn till syfilitiker påverkas av sin erfarenhet. Enligt Freud kunde syfilissjuka föräldrar orsaka neuroser hos barnen. Kanske har konstnären Egon Schieles typiska förvrängda avmagrade kroppar att göra med erfarenheten av syfilisdrabbade föräldrar. Fadern vägrade erkänna sjukdomen som på grund av hjärnsyfilis gled över i galenskap. Sjukdomen innebar en sträng tystnadskultur i familjer och släkter. Skam och skuldbeläggande. Namnet var onämnbart och den andre skuldbelades: Prostituerade eller utlänningar. Fransosen kallades den i Sverige, spanjoren sa man i Frankrike.
I Europa spreds smittan redan på 1400-talet bland militärer och sjöfarare. Först hade den en tjusig stämpel eftersom kungar och högreståndspersoner drabbades. Enligt myten – som inte stärkts av forskning – kunde ett extatiskt tillstånd av genialitet uppstå när hjärnan angreps. Filosofen Friedrich Nietzsche brukar nämnas i den vevan. När syfilis spreds i de breda folklagren var glansen förlorad.
Veneriska sjukdomar är fortfarande vidhäftade med skam. Var tredje svensk bär på herpesviruset vars symptom inte är helt olikt syfilis i första stadiet. Hur mycket får vi läsa om det, förutom i Johan Jönsons famösa dikt.
I dag botas syfilis snabbt med penicillin, för dem som har tillgång till antibiotika, vill säga. I fattiga länder kvarstår lidandet. Vad händer om mänskligheten blir resistent mot penicillin? Det är lätt att drabbas av sjukdomsskräck. Hur ska oron stävjas?
Vatten, vatten. Människans eviga tro på dess läkande kraft. När covid 19-pandemin bröt ut och smittan ökade som häftigast under vintermånaderna samlades avklädda människor på nedisade bryggor. Iklädda baddräkt och toppluva sänkte de sig i isvakar. Det blev en trend och reportagen om vinterbad fyllde medierna, isvatten påstods stärka immunförsvaret.
Pandemin pågår fortfarande när jag påpälsad betraktar fotografen Sara Mac Keys bilder på vinterbadare, utställda på en brygga vid Söder Mälarstrand i Stockholm. Jag såg Bie kallvattenkuranstalt framför mig när jag huttrande iakttog badarna. Kom 90-talets spavåg - och en hysterisk konsumtion av mineralvatten - mitt under en folklig rädsla för hiv-smitta? Under covidpandemin kunde ett iskallt bad få en nedstämd och uttråkad person att blixtra till i förhöjd livskänsla. Om än för en kort stund. Kanske ett substitut för inställda partyn och släktkalas.
Det får vara hur hälsosamt det vill, jag avstår. Jag badar aldrig under 20 grader. Sorgligt nog är därför mina bad lätträknade under en svensk sommar. Jag drabbas av dödsångest när iskylan griper tag om mig.
Anneli Jordahl, författare
Litteratur
Daudet, Alphonse, de Goncourt, Edmond, I smärtans riken, övers. Elisas Wraak (Alastor press).
Degerman, Allan, Per Axel Levin – den sörmländske läkaren och folkbildningsmannen, Sörmländska handlingar 34.
Läke Konst Ars Medica, Hagströmerbiblioteket.
Rahikainen, Agneta, Smittans rike - Om syfilis i konst, kultur och kropp (Natur & Kultur).
-
Vår kära Adam är tillbaka. Han och Emil pratar fastigheter. Mikael drar en anekdot om när han var talang och fick en tränare som var från Dalarna, och var präst. I övrigt, mest negativt. Vi har en lång diskussion kring Bruno, är han ett problem eller inte? Hur mycket ska uppställningar anpassas efter vissa spelare? Vi pratar om Rangnicks mandat i klubben och den positiva uppbyggnaden bakom kulisserna. Vi går igenom en mängd lyssnarfrågor där vi bland annat pratar om vad vi hade gjort i Rangnicks skor. Går det att lösa situationen med Rashford? Och kan Elanga vara lösningen framåt?
-
Mark och Johanna i Ärkepucko snackar om den 20:e augusti, en förlorad basist, Allan, Mandelkubb, power metal, feminism, raggar-listor, världsarv, postpunk, trall, folk, världsturnén, torgvantar och partytält. Vidare till Nicko McBrain, hoppbackar, Crucified Barbara, Mimikry, repor i Falun, ironiskt bärande av T-shirts, hybris, Vraket, Grönpeppar Records, The Sensitives, Mental Klimax, punkscenen och Hammerfall.
-
Radioapan ger sig ut i Sagoskogen för att lyssna på olika ljud: suset i trädgrenarna, floden som brusar och bina som surrar och burrar. Men plötsligt brakar det till i buskarna. Det är elefanten Allan som dyker upp!
-
Kameleonten Klara pratar med elefanten Allan. Samtidigt är Emmot upprörd, hans tjusiga lilla deg är borta. Vad kan ha hänt med den? Det är hemligt, apigt, klurigt!
Du får också höra Radioapans sånger Bak där bak och Genom. -
En tät dimma har svept in över Sagoskogen. Hur ska Radioapan kunna hitta hem? Kanske kan kameleonten Klara eller elefanten Allan hjälpa till?
-
Radioapan ger sig ut på djurspaning i Sagoskogen och räknar älgar, ekorrar och myror när han stöter på elefanten Allan.
- Visa fler