Alan Turing Podcasts
-
Under andra världskriget, mitt i händelsernas centrum står en ung brittisk matematiker vars jobb är att avkoda tyskarnas hemliga meddelanden. Mitt under brinnande krig, under allra högsta sekretess arbetar matematikern Alan Turing med att avkoda de meddelanden som tyskarna skickar över haven. Han lyckas bygga en maskin som kommer att rädda tusentals liv och förkorta längden på kriget med år. Men Alan Turing får inget erkännande under sin livstid, och hans liv slutar i en tragedi.
-
Krypteringsmaskinen Enigma hade en ond tvilling känd som ”Tunny” (tonfisk) bland brittiska kodknäckare, men den officiella tyska beteckningen var egentligen Lorenz SZ40. Lorenz SZ40 var en extremt avancerad kodmaskin som användes för att skydda kommunikationen mellan Adolf Hitler och hans generaler.
Till skillnad från den långt mer välkända Enigman – som i allt väsentligt var ett var barn av första världskriget – var Tunny hypermodern, snabb och lätt att använda. Den hade tio kodhjul i stället för Enigmans tre till fyra, och kunde överföra informationen direkt till mottogaren i form av krypterad teleprinterkod.
Lorenz SZ40 är den bortglömda historien från Bletchley Park – den topphemliga spioncentral utanför London där excentriska ”professorstyper” som Alan Turing kämpade mot de tyska kodmaskinerna under andra världskriget.
I detta avsnitt av podden En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om det teknologiska ödesdrama som utspelade sig under andra världskriget mellan tyskarnas Tunny och den brittiska Colossus. Det sistnämnda var en monstruös apparat på fem och ett halvt ton, skapad med ett enda syfte – att knäcka Tunny.
I våra dagar har Colussus fått en status som världens första fungerande dator. Länge utgjorde den dock en djupt förborgad statshemlighet, vilket är en av förklaringarna till att den dramatiska historien om Enigmans onda tvilling – och hur britterna till sist lyckades bryta sig in i toppnazisternas kommunikationssystem – ännu är relativt okänd.
Bild: Krypteringsmaskinen Lorenz SZ42 med skalet borttaget. Bletchley Park museum, Wikipedia, Some Rights Reserved.
Litteraturtips:
Andreas Marklund: Bletchley Park – Kodernas krig. Historiska Media, 2021.
Jack Copeland: Turing – Pioneer of the Information Age. Oxford University Press, 2014.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ada Lovelace var något så osannolikt som en kvinnlig datorprogrammerare i 1800-talets Storbritannien. Hela hennes liv var osannolikt, egentligen: dramatiskt och flärdfullt som en roman av Jane Austen, men fladdrande kort som en fjärils.
Då Ada Lovelace gick ur tiden 1852, blott 36 år fyllda, hade hon inte bara hunnit föda och uppfostra tre barn. Genom några tabeller och beräkningar som hon publicerade 1843 – och som många i dag räknar som världens första datorprogram – lyckades hon därutöver göra ett avtryck i världshistorien.
I detta avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om den viktorianska datorpionjären Ada Lovelace. Till och med hennes upphov var dramatiskt och osannolikt. Hennes föräldrar var baronessan Annabella Milbanke och den skandalomsusade poeten Lord Byron – ”mad, bad and dangerous to know” enligt en av sina många älskarinnor. Äktenskapet kraschade i skam och bitterhet då Ada Lovelace var cirka en månad gammal.
Det som ändrade allt var då Ada Lovelace hamnade på samma fest som den excentriske uppfinnaren Charles Babbage: ett misantropiskt snille, som i början av 1800-talet hade börjat skissa på en extremt avancerad, ångdriven räknemaskin. Detta blev början på ett banbrytande samarbete med storslagna visioner om universella problemlösningsmaskiner som inte enbart skulle användas till beräkningar, utan också till att producera konst, musik och litteratur.
Ada Lovelace glömdes bort efter sin alltför tidiga död, men hon påbörjade en långsam, succesiv comeback i mitten av 1900-talet då moderna datorpionjärer som Alan Turing började hänvisa till hennes skriverier. I dag har hon blivit en kultfigur inom populärkulturen, inte minst bland unga med förkärlek för teknologi och färgstarka individer med en punkig attityd.
Lyssna också på Kodknäckarna som förkortade andra världskriget.
Lästips:
Stephen Wolfram: ”Untangling the Tale of Ada Lovelace”, Wired 2015.
Christopher Hollings: Ada Lovelace: The Making of a Computer Scientist. Bodleian Library, 2018.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet kommer Mia Luther, specialistläkare i Barn och ungdomspsykiatri tillbaka och pratar med mig om högfungerande autism - även kallat Asperger.
Vad är det som är annorlunda och vilka styrkor kan vi se hos individer med Asperger?
Hjärnpodden är en podcast på svenska för alla som vill lära sig mer om hur vi använder vår hjärna och hur vi kan använda den bättre. Värd på Hjärnpodden är Kristina Bähr, barnläkare, skolläkare, författare och handledare. I programmet hänvisar vi till boken ""Hjärnan i skolan - möt barnen där de är", utgiven 2015.
Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus, samt på hemsidan Exist.se
Musik i programmet:
Can´t feel my face - The Weeknd
Easy - Seinabo SeyKontakta Mia Luther genom hennes sida på Facebook: Mia Luther - Neuropsykiatri KBT
Kristina når du på [email protected]
Anmäl dig gärna för nyhetsbrev om ledarskap, hjärnan och lärande på exist.se
Filmtips:
TV-serien Bron (polisen i serien är mer typisk än urtypen)
The Imitation Game: film om Alan Turing
Rain Man -
Påsklovet är slutoch vi reiver av det nittonde avsnittet av En Liten Podd om IT. I detta avsnittkikar vi på Windows 10 Mobile previewn, vi har även fått möjlighet att kika påGDR 3 releasen. Vi kollar även på Googles API och Windows Nano Server...
Länkar till reviewsav Apple Watch
http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-04-08/review-a-week-with-the-apple-watch
http://www.wsj.com/video/apple-watch-what-living-with-it-is-really-like/13DDE53D-4DF3-4EDD-A519-4B2E3CA4F11B.html
/Mats och Johan