Akropolis Podcasts
-
I dagens avsnitt gästas podden av Martin Falkeborn.
Martin har till störst del av sin karriär spelat i Brommapojkarna och tillägnat hela 18 år i klubben både som spelare och akademi tränare. Han har även varit i Norge och testat vingarna där samt därefter i klubbar som Akropolis och Syrianska. Till slut slutade han cirkeln och valde bort många bud för att avsluta sitt kapitel med klubben i hans hjärta. Trots sina uppoffringar så får han inget vackert avslut med BP. Vi djupdyker tillsammans med Martin kring detta och får höra om hans nya uppdrag, så häng med för detta vill man inte missa!
För att stötta och förbättra samt få tillgång till extra material bli PatreonBecome a member at https://plus.acast.com/s/fotboll-ar-fotboll.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Föremålen i ett arkiv kan tyckas döda, men arkiven som sådana är levande materia. Vilka föremål som införlivas i en samling, vilken betydelse vi tillskriver dem och hur vi ser på arkiven spelar alla en roll i hur vi ser på vår gemensamma historia. Det här förklarar Emma Hagström Molin vid Institutionen för idé- och lärdomshistoria vid Uppsala Universitet. Hennes specialitet är arkivens historia, bibliotekens historia och deras hur objekten sorterats, katalogiserats och reviderats. För några år sedan skrev hon en intressant avhandling om krigsbytets biografi där hon undersökte byten i Riksarkivet, Uppsala universitetsbibliotek och Skokloster slott under 1600-talet.
Lyssna till ett samtal om arkiv i allmänhet. Om hur vad som började som privata samlingar blev till allmän angelägenheter, om krigsbytenas betydelse för de museeum vi har idag och om hur arkiv blev centrala när man skapa nationella identiter under 1800-talet. Dessutom pratade vi om saker som finns i muséer borde lämnas tillbaka? Borde Storbritannien återlämna statyerna man tog på Akropolis eller bronsplaketterna man snodde i Benin, eller ska de förbli i London som ett vittnesmål över kolonial kleptomani?
Rekommendationer:
Ett besök på Skoklosters slott
Dokumentär: Återlämna? Afrikas jakt på sina stulna mästerverk (SVT Play)
Dust - Carolyn Steedman.
Programledare: Per Grankvist. Producent: Jens Back. Mixning av Stray Dog Studios. #perspektivpodden
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.vadvivet.se/subscribe -
Heinrich Schliemann var affärsman, språkgeni, arkeologisk äventyrare och något av en mytoman. Jan Henrik Swahn går genom Aten i Schliemanns och den moderna flyktingkrisens fotspår.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Essän sändes första gången 2019.
Jag har alltid försökt närma mig storstäder genom att gå in i dem. Det blir som ett slags arkeologisk utgrävning. Jag söker mig via ytterområdena skikt efter skikt in mot kärnan. Reseguiderna har sina förslag på upptrampade stigar, som alla passerar det största turistmålet. I Aten är denna plats Akropolis.
Aten är ingen obekant stad för mig, men vägen jag går är främmande. Jag ska lämna över ett brev och lite pengar till ett syskonpar som bor på gatan i ett tält nära Exarchia, ett område mitt i Aten där poliserna är civilklädda för att de då får färre stenar kastade på sig. Tältet ska finnas på en sidogata till Patissiongatan, eller fotgängarnas gata, som förvandlats till en bullrande boulevard. Kanske fanns här skuggiga alléträd och en hästdragen spårvagn en gång. För att inte missa den lilla sidogatan som saknas på kartan tar jag mig till Patissions början. Den visar sig vara en av stadens längsta gator med över femhundra husnummer. Det är en varm dag.
Efter att ha grävt mig igenom de afrikanska och vietnamesiska kvarteren når jag svettig fram till ett palats. Folk sitter på bänkar i lockande skugga bakom pelarna på det arkeologiska museet. Jag går in för att svalka mig. Bland Heinrich Schliemanns fynd från utgrävningar i Mykene 1876 är en dödsmask i guld höjdpunkten. "Jag har skådat Agamemnon", skriver den omstridde tyske entreprenören och arkeologipionjären i ett telegram till grekiske kungen efter fyndet. Schliemann har tidigare skådat även Odysseus och Penelopes aska och hittat staden Troja tre gånger. För honom är hjältarna vid liv och kriget pågår. Att masken är många hundra år äldre och måste ha tillhört någon annan ser han som en petitess. Den kallas än i dag för Agamemnons dödsmask.
Jag går vidare längs fotgängarnas gata; sidogatan jag letat efter räddar mig undan trafiken. Och där ser jag tältet. Ur öppningen räcker en hand ut en kittel. Rubina häller upp te, pratar. Till slut måste jag lämna över brevet och på svaga ben vandra vidare mot Omoniatorget. Här dyker det upp en gatstump uppkallad efter den fyrfaldige brittiske premiärministern och Homerosälskaren Gladstone. Han representerar en epok då politiker runt om i Europa inte bara läser Homeros, de skriver böcker om honom också. Och tanken börjar ta form – kanske går Iliadens och Odysséns värld att gräva fram?
Efter arkeologiska museet och Gladstones gata når jag fram till Schliemanns hus. Det verkar som att denna vandring är tänkt att ske i hans fotspår. Jag slinker in på kaféet i trädgården bakom huset, som idag är ett numismatiskt museum, och unnar mig och mina öron en stunds vila.
Schliemanns hus kunde uppfattas som ett museum redan när han bodde i det, med sina mäktiga rum, marmorfriser och marmorgolv, väggarna fulltecknade med antika citat. Det känns på något sätt självklart att han döper sina barn till Agamemnon och Andromache.
Jag häller vattnet jag fått till kaffet nerför ryggen och går ut på gatan. Benen styr mig mot Schliemanns mausoleum men tankarna är hos Rubina och tältet, hennes kamp för upprättelse, svårigheterna att få tag i vatten, till te, tvätt och personlig hygien.
Efter att ha korsat Syntagma viker jag av i riktning mot kyrkogården. Där högst upp ligger mausoleet. En fris berättar om Schliemanns liv, så som han själv ville att det skulle återges. Här är hans älskade Sophia med på varje utgrävning, en självklar sekundant vid kniviga frågor. I själva verket stannade hon mest hemma och var förmodligen ganska ointresserad av arkeologi.
Schliemann skaffar sig många fiender, inte för att han är elak men för att han saknar etikett och vägrar låta någon stå i vägen för sig. Frank Calvert, den vänlige och lågmälde, lätt aristokratiske och svårt skuldsatte man som äger marken där han tror att Troja ligger gömt, saknar resurser att genomföra utgrävningar. Calvert erbjuder Schliemann att ta över. Det har varit hans pojkdröm att hitta Troja. Schliemann snor drömmen från honom, gör den till sin, och så är Calvert ute ur leken.
Ingen kan ta ifrån Schliemann att han varvar elva språk i sina dagböcker och gör sig förstådd på ytterligare ett dussin. Han blir förmögen flera gånger om, bland annat i guldruschens Kalifornien, han överlever ett skeppsbrott. Han umgås med kungar och presidenter och blir omskriven i all världens tidningar. Att det bakom mausoleets helgonlegend döljer sig en rejäl bunt rövarhistorier är lätt att glömma bort där jag står och ser ut över Atens kullar.
Engelska, franska, italienska, holländska, spanska och portugisiska är språk Schliemann lär sig genom att rabbla ord och meningar, som en papegoja. Grammatiken hoppar han över. Det gäller även den arkeologiska grammatiken. Noggrannhet vad gäller arkeologiska strata ligger inte för honom. Att i stekande sol pensla bort sandkorn för sandkorn är honom främmande. Han använder spade och vid behov – dynamit.
Det egentliga året för hans pensionering infaller 1864. Då är han 42 år. Behovet av resor och ny kunskap är omättligt. Barnen och hustrun har han inte tid med men, det hade ju inte Odysseus heller. 1868 gör han sina första utgrävningar i Grekland, besöker Ithaka och det heliga Athosberget. Homeros läser han som den bokstavstrogne läser bibeln. Allt i Iliaden ser han som sant, låt vara att gudarnas inblandning i kriget vittnar om viss spekulation – Homeros var ju poet. Men i Schliemanns ögon är Homeros framför allt en historiker. Ja, närmast en krigsreporter som vesslesnabbt slinker ut och in genom stadsportarna för att få höra det senaste. Schliemann stakar ut riktningen med hjälp av Homeros och Pausanias, antikens och förmodligen världens förste författare av guideböcker, numera ersatta av GPS, som hjälper dagens turister till målet, om än till priset att de missar vägen dit.
Det finns ingen nu levande arkeolog eller historiker som inte ifrågasätter Schliemanns metoder och ovetenskapliga, alltför snabbt dragna slutsatser, hans tendens att anpassa fynden efter teorin och inte teorin efter fynden, hans girighet och brutala utgrävningar. Knappast någon ifrågasätter dock hans betydelse för arkeologin i stort. Han har gjort den till ett äventyr. Låt vara att han i de allra flesta biografier framstår som en mytoman och en skrävlare, men visst är det väl ändå lite fint att att även skrävlare kan visa upp goda sidor och faktiskt, som i Schliemanns fall, förändra världen, om så bara genom att upptäcka den.
I historiens och poesins ljus blir dessa platser magiska. Men eposen berättar också om krig och lidande, om flyktingar på nya kontinenter och om vad det innebär att längta hem.
Jag tänker återigen på Rubina. Varje vandring som gör anspråk på att visa Aten och spegla vår samtid i historiens ljus borde inte enbart passera Akropolis höjd utan även hennes knappt meterhöga tält.
Jan Henrik Swahn, författare
-
I dagens avsnitt av ÖIS-Snack summerar vi säsongen 2021 genom att prata om sista matchen, ÖIS säsong och genom att dela ut priser i den första upplagan av "ÖIS-Snack Awards". Vi går också igenom varje lags insatser under året i ett av våra längsta avsnitt. Med det stänger vi ner 2021 och ses igen nästa år. Framåt rödblått! Trevlig lyssning!
Hålltider:
00:00-12:12 - Intro, om sista matchen och ÖIS säsong
12:12-45:17 - ÖIS-Snack Awards 2021
45:17-55:51 - Om Falkenberg, Vasalund, GAIS och Akropolis
55:51-01:01:00 - Om Västerås, J-Södra, Brage och AFC
01:01:00-01:04:56 - Om (ÖIS), Trelleborg, Landskrona och Öster
01:04:56-01:16:00 - Om Norrby, Helsingborg, Sundsvall, Värnamo och avslutning
Följ oss gärna på Instagram: @oissnack
Vid frågor, maila: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I avsnitt 48 av SLA Sportpodd snackar vi ner Skövde AIK:s första kvalmatch mot Akropolis med Granaths cykelspark, Fröjds nolla och inramningen. Vi snuddar även vid Skövde IK som drar igång Allettan och IFK Skövdes mäktiga vändning mot Ystads IF.
-
Extrasändning: inför Akropolis ”Vi vill avsluta snyggt” I dagens extrasändning har vi en intervju med Östers tränare Denis Velic inför hans sista match i klubben. Vi har också intervjuat Akropolis tränare Giannis Christopoulos som berättar om hur han ser på lördagens match. Till sist har vi även en uppmaning från Östers eventansvarig, Gustav Thiel, att alla nu ska sluta upp inför årets sista hemma match.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Avsnitt 93 av Radio Rantorget, en go podd om kulturfenomenet GAIS! Vi snackar om krysset mot Akropolis, den meningslösa kommande matchen mot Sundsvall, det stundande superviktiga kvalet mot Dalkurd och kulturtips!
Vill ni oss något finns vi på twitter under @rantorget samt på mejl, där når ni oss på [email protected]. -
Avsnitt 92 av Radio Rantorget, en go podd om kulturfenomenet GAIS! Vi snackar om förlusten mot Öster, den superviktiga kommande matchen mot Akropolis, Stefan Jakobssons avsked och kulturtips! Idag har vi en gäst med oss dessutom, Jonas Nilsson!
Vill ni oss något finns vi på twitter under @rantorget samt på mejl, där når ni oss på [email protected]. -
Nytt avsnitt efter förlusten mot Akropolis. Arenafrågan, liket som kanske lever trots allt och hur laget ställer upp utan avstängda framstående spelare.
Heja BoIS!
-
I avsnitt 28 av Landskrona BoIS-podden berättar tränaren Billy Magnusson om plattmatchens efterdyningar, spelarna som får godkänt och Erik Pärssons nya bakslag.Två dagar efter Landskrona BoIS kollektiva kollaps mot Akropolis tog Sebastian Rönström och Eric Persson plats i poddstudion. Då intervjuas tränaren Billy Magnusson, som berättar att truppen har talat ut efter säsongens sämsta prestation.– Det är lite som att ha en undervisning i ett klassrum. Det är upp till hur man leder det, att man involverar alla. Sen kommer det aldrig vara som så att alla pratar lika mycket, säger Billy Magnusson om tillvägagångssättet när spelare och ledare rensade luften.Billy Magnusson ger också sin syn på baklängesmålet och står fast vid att blott tre spelare som fick 90 minuter kvitterar ut ett godkänt betyg.Han berättar också att han sett om matchen tre gånger.– Normalt sett ser jag om matcherna två gånger. En gång ser jag bara, sen sitter man och klipper en gång. Nu ville jag och Max [Mölder, assisterande tränare] se det en gång till för att se om vi missat någonting, säger han i podden.– Som tränare måste vi fundera på hur vi kan gå från de prestationerna till att se ut så här. När man inte känner att man har svaren fortsätter man leta.Vinterns profilvärvning Erik Pärsson gjorde comeback i söndags, men kände sig stel i ena låret under måndagen och kommer inte spela i onsdagens U21-match. Efter matchen mot Akropolis berättade forwarden för HD att han inte har mått psykiskt bra i takt med skadorna.– Det handlar om att få igång helheten – både kropp och knopp, vilket han själv berättat, säger Billy Magnusson i podden.– Det är olyckligt att han fick den känslan dagen efter. Som jag sa till honom: ”Vad du än gör – måla inte fan på väggen”. Vi tar det dag för dag.Billy Magnusson pratar om fler ämnen i intervjun. Sebastian Rönström och Eric Persson tar också upp följande punkter:* Hur har BoIS blivit ett av seriens sämsta bortalag?* Har den allsvenska drömmen gått i kras? Och var insatsen mot Akropolis ett tecken på att truppen inte är redo för nästa nivå?* BoIS kan göra sin bästa superettansäsong sedan 2001 och bör snart vara skuldfria. U21-laget kan vinna sin serie och flera spelare har blivit uppflyttade från egna leden. Vi resonerar kring klubbens resa.
-
Avsnitt 27 av Landskrona BoIS-podden är här. Vår givne programledare Mattias Hjälm semesterfirar, men Marjan Svab, Sebastian Rönström och Eric Persson installerade sig i poddstudion för att prata ner Landskrona BoIS seger mot Jönköping och prata upp den nervdallrande jakten på allsvenskan.Några av programpunkterna:* Vad stack ut mot Jönköping?* Linus R Olsson-effekten.* En evighetslång skadelista, ingen utpräglad målskytt, målvaktsbyten och många skiften i backlinjen. Under säsongens gång har BoIS ständigt hittat nya andningshål. Hur går det egentligen ihop?* Kevin Jensens nerborrade huvud och fötter på jorden.* Kan Erik Pärsson trots allt bli en joker i höst?* Kommande matcherna och varför bortaspöket bör kunna övervinnas mot just Akropolis.Välkomna att lyssna.
-
I dagens avsnitt av ÖIS-Snack pratar vi om dominansen mot Akropolis och krysset borta mot serieledarna Värnamo. Vi snackar om laginsatsen som ledde till en övertygande seger mot Akropolis och hyllar bland andra Eric Nohlgren och Anel Rashkaj. Vi går sedan in på den oavgjorda matchen mot Värnamo. Vad hände egentligen vid 1-0? Ska vi vara nöjda med en poäng? Klarar vi oss utan Dahlqvist som fick sitt tredje gula och därmed stängs av i nästa match. Sedan snackar vi upp Dawitmatchen mot AFC och ägnar självklart tid åt att snacka om derbyt som kommer. Vi avslutar med en genomgång av tabellen i stort. Trevlig lyssning!
Hålltider:
00:00-05:50 - Intro
05:50-15:05 - Grym insats mot Akropolis
15:05-22:53 - Kryss borta mot serieledarna Värnamo
22:53-29:55 - Inför Dawitmatchen
29:55-41:11 - Inför derbyt, tabellen i stort och avslutning
Följ oss gärna på Instagram: @oissnack
Vid frågor, maila: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I dagens avsnitt av ÖIS-Snack går vi igenom det snöpliga sena poängtappet mot Norrby och den underbara segern mot Sundsvall. Vi pratar om varför det gick fel mot Boråslaget, om vikten av att plocka hem trepoängare och om Aíltons comeback i målprotokollet. Sedan pratar vi om den härliga bortasegern mot Sundsvall, den första på Idrottsparken sedan 2003. Vi snackar om Nohlgrens dirigering, Ajdins kreativitet och om Pålles mål. Vi avslutar med att prata lite om damlagets framfart, U21-lagets storvinst mot Falkenberg och om matcherna som följer mot Akropolis och Värnamo. Trevlig lyssning!
Hålltider:
00:00-02:14 - Intro
02:14-08:10 - Kryss mot Norrby
08:10-17:34 - Seger mot Sundsvall
17:34-22:16 - Om damlaget och U21
22:16-30:55 - Inför Akropolis och Värnamo och avslutning
Följ oss gärna på Instagram: @oissnack
Vid frågor, maila: [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Formkurvan och signalerna pekar tydligt åt ett håll för tillfället. Vilket även syns i tabellen. Varför kommer HIF behålla positionen? Vi reder ut bland annat det i veckans fullspäckade avsnitt av HIF-podden.Superettans toppstrid rasar vidare. Det är ett getingbo där fem, kanske upp till sju lag, kommer vara inblandade i kampen om de två direktbiljetterna till allsvenskan, samt kvalplatsen.HIF-maskinen – med den spelartruppen är man en av seriens största favoriter – tycks äntligen ha hittat rätt växel. Efter tunga derbysegern städades bottenlaget Akropolis av, och för några timmar ledde till och med HIF serien.Vi pratar om faktorerna som tagit laget till toppen och ställer en framtidsprognos. Även en blixtvärvning avhandlas samt cupmötet med Eskilsminne som sänds på hd.se
-
I denna extrasändning så har vi en intervju med tränare Denis Velic inför matchen mot TFF. Denis snackar om matchen mot Akropolis, omsättningen i truppen och så ger han sin syn på det kommande motståndet, TFF.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Visa fler