Academic Press Podcasts

  • KVADRUPEL BROUHAHA! David är först i ETW att kvadrupeldramma, veckans ord är HSV – Hot spirit vapour och vi ramlar djupt ner i kolonnpannan på jakt efter sanningen. Eller nåt. Mer ordning på whiskysamlingen med app, veckans destilleri är Kinclaith och ni är de första som får höra om Peat & PX Project 1 och 2. Tack, King Leif.Vad var det i glaset? Mathias hade en Hazelburn 10, en buteljerad sådär runt 2014 kanske så säg den här: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/76424/hazelburn-10-year-oldJeroen njöt av en Caol ila 12 från Meadowside blending (mer kända som The Maltman) på 53,7%, denna:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/164329/caol-ila-2007-mblCaol ila har tydligen just öppnat sitt nya visitor centre, i augusti iår: https://www.thespiritsbusiness.com/2022/08/caol-ila-opens-multi-million-pound-visitor-centre/…vilket de firade med specialsläpp:https://www.dramface.com/news/caol-ila-distillery-visitor-experience-14-years-oldSe också här:https://www.diageo.com/en/careers/distillery-visitor-experiences/caol-ila-visitor-centreDavid kvadrupeldrammade minsann M&H, även kända som Milk & Honey Distillery. Inte exakt de fyra som just släppts på Systembolaget genom Selected Malts, men nästan: https://www.systembolaget.se/sortiment/?q=milk%20and%20honeyhttps://mh-distillery.com/Milk and Honey, Hallelujah:https://www.youtube.com/watch?v=rrKiqcvKzFAVeckans ord: HSVLite mer om kolonndestillering pratade vi om i avsnitt 39 faktiskt:https://www.entreawhisky.se/39Annars är detta de tre bästa texterna om kontinuerlig destillering David har läst, tyvärr alla i böcker som inte är nedladdningsbara för kreti och pleti: Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red. Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Panek, R. J. & J. H. Brown, ”Continuous distillation”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 150–181.De där galna fotona David mindes var inte från Cambus utan från Port Dundas låg förut uppe på den där fotografens blogg men numera är hela bloggen nedlagd tyvärr. Bilderna måste nu sökas genom wayback machine:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Hålla ordning på samlingen, del IIWhizzky:https://www.whizzky.net/Drammer:https://drammer.com/whiskybase:https://www.whiskybase.com/Veckans destilleri: KinclaithYou’ve been in the farmer Maggot’s crops! https://www.youtube.com/watch?v=Zdc3AXbf5PUThe hidden five: 1) Ben Wyvis (1965–1976) inom graindestilleriet Invergordon; 2) Glen Flagler, (1965–1985), inom graindestilleriet Garnheath; 3) Inverleven, (1938–1991), inom graindestilleriet Dumbarton; 4) Killyloch, (1965–någon gång under tidigt 1970-tal), liksom Glen Flagler ”gömt” i Garnheath och det destilleri med mest tveksam status av de fem – en del räknar det som ett eget destilleri, en del räknar ihop det med Glen Flagler; slutligen 5) Kinclaith (1957–1975) inom graindestilleriet Strathclyde.https://www.malt-whisky-madness.com/maltmadness/whisky/kinclaith.htmlhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2054/kinclaith/https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/kinclaith.html

    The Peat and PX Project I och IILite om oktavfat:https://whiskymag.com/story/the-little-cask-that-couldHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhiskyBli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960

  • LJUGER KARLN? David hasplar ur sig en referens till destilleriet Glen Flagler. Låter som Glen Whatnot eller vår favorit Kafloffenchoch. Lögn eller verklighet? För övrigt har vi tema grainwhisky – både produktion och smaken på äldre buteljeringar. Dessutom ordet hydrometer och en sväng förbi det saligen avsomnade Garnheath. I vårt fraggelberg.Vad var det i glaset?Den här podden är ju en skandal: kaffe och te så långt ögat nådde! Mer om det här med glasMarcus Kainen klev in med ett hissarglas och ett dissarglas. Dissen var Riedel Vinum:https://bagarenochkocken.se/dukade-bordet/dricksglas/cocktail-drinkglas/riedel-vinum-single-malt-whiskyglas-20-cl-2-pack/…och hissarglaset var Difference Mature Spirits från Orrefors:https://www.artglassvista.se/difference-mature-spiritsKom igen nu Orrefors och skicka lite gratisglas till oss på ETW!Allt man kan tänkas vilja veta om grainwhisky:Cambus 40 YO, en sanslöst bra whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/87622/cambus-1975https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cambus-40-year-oldProduktion av grainwhisky:https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/difference-malt-grain-whiskyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whiskyPat Heist på En trea whisky:https://www.entreawhisky.se/78Och så nördlevel galore, denna historiska källa:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1965.tb02047.xGirvan är det cirka enda graindestilleriet med en egen core range:http://www.thegirvanpatentstill.com/Det här med vilka grödor som används:R. C. Agu, T. A. Bringhurst & J. M. Brosnan, ”Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), s. 314–323:https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.xCampbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.Det här med kolonnpannor:http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.htmlEtt exempel på hur galet industriellt det ser ut på graindestillerier förresten:http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/Veckans ord: hydrometerHär kan man läsa lite mer:https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/27486020-hydrometer-101Garnheathhttps://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/Destilleriet låg ungefär här:

    Glen Flaglerhttps://www.thewhiskyexchange.com/p/2123/glen-flagler-8-year-old-bot1970sGlen Flagler var minsann lätt rökigt och inte orökigt, Jeroen! Kolla här bara:https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2034/glen-flagler/(Vi hade kunnat diskutera Killyloch och Islebrae men något ska vi väl ha kvar för framtiden.)Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://www.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky

  • Jason Dalton arbetar natt med att köra Uber. Det är lördag, och det saknas inte kunder. För en del av dessa är det som vilken taxiresa som helst. Men för andra förvandlas bilturen till en mardrömsfärd. Jason gasar och bromsar och kör som att han helt tappat förnuftet och all kunskap om trafikregler. Och när det visar sig att han har skjutvapen med sig i bilen förvandlas det här till en natt där många människor liv ska komma att drabbas av Jasons handlingar. Men vad är det som händer egentligen? Jason är ju en helt vanlig, tidigare ostraffad 35-åring. Vad är det som gör att han helt verkar tappa kontakten med verkligheten den här lördagen? Källor: Aggrawal, A. i Encyclopedia of Forensic and Legal Medicine (Second Edition), 2016 https://www.sciencedirect.com/referencework/9780128000557/encyclopedia-of-forensic-and-legal-medicine (Hämtad: 2021-11-04). Fieldstadt, E. (2019) Michigan Uber driver Jason Dalton pleads guilty in Kalamazoo shooting spree that killed 6 www.nbcnews.com/news/us-news/michigan-uber-driver-jason-dalton-pleads-guilty-kalamazoo-shooting-spree-n955716 (Hämtad: 2021-11-04). Heath, V. (2016) The Uber Killer: The Real Story of One Night of Terror https://www.gq.com/story/the-uber-killer (Hämtad: 2021-11-02) Turvey, B. (2012) Criminal Profiling; Upplaga 4 Academic Press Wikipedia (2021) 2016 Kalamazoo shootings https://en.wikipedia.org/wiki/2016_Kalamazoo_shootings (Hämtad: 2021-11-02). Wikipedia (2021) Kalamazoo https://sv.wikipedia.org/wiki/Kalamazoo (Hämtad: 2021-11-02).

  • PARKLIFE! Både David och Jeroen dricker whisky för funktionens skull. Vi tar en djupdykning i Davids whiskysamling för att räta ut frågetecknen: Hur håller karln reda på all sin whisky? Vi besöker vackra Strathisla destillery och tar reda på om Foul distillation är detsamma som att ta fem papp för en 8-årig Ardbeg.Vad var det i glaset?Både Jeroen och David sköljde ned kraftig mat med denna brutala whisky:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ctSerge på whiskyfun satte 88, Thijs på Words of whisky 69 poäng, det säger väl allt.Mathias däremot sippade på Agitators nysläpp: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/195053/agitator-single-malt-whiskyhttps://www.systembolaget.se/produkt/sprit/agitator-5408901/https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_334/https://agitatorwhisky.se/wp-content/uploads/2021/10/Agitator__SMW_4688_Frilagd.pngDet finns visst ett destilleri på Öland!Wannborga: http://wannborga.se/En liten presentation av destilleriet här:https://www.alltomwhisky.se/2012/08/wannborga-branneri-kvalitet-i-liten-skala/Den där hemska rökaren:https://tjederswhisky.se/wannborga-whisky-5-yo/En snäll men lite menlös orökig sak:https://tjederswhisky.se/en-blindprovad-wannborga/

    ETW på Insta som värsta boomers!https://www.instagram.com/entreawhisky/

    Ardbeg single cask för fem papp…Den där med Manzanilla som Olle tog upp tror vi kanske var för Cinderella…? På Bolaget släpps om tio dagar annars en single cask lagd på fat 2009 som kostar ännu mer: 5590 kronor. Man baxnar. https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ardbeg-4108101/Om ni missat när David tidigare pratat om the greater fool theory: https://en.wikipedia.org/wiki/Greaterfooltheory

    Mortlachs 2,81-destilleringHär är texten vi diskuterar:https://yeastusofnazareth.wordpress.com/2017/11/15/mortlach-whisky-2-81-distilled-calculation-i-was-surprised-when-i-couldnt-find-a-calculation-online-so-decided-to-have-a-crack-at-it-myself/Parklife!https://www.youtube.com/watch?v=YSuHrTfcikUHålla ordning på sin whiskysamlingWhiskybase:Såhär ser Davids whiskysamling verkligen inte alls ut:https://www.whiskybase.com/profile/drdave/collectionFör Excel kan det vara på sin plats att tipsa om att det är bra att skriva in vilket pris ni betalade för flaskan samt ha måååååååånga kolumner så att ni vet exakt vilken batch det är, flasknummer med mera.

    Veckans destilleri: Strathisla
    Foto: Martin Grossniklaus/Flickr (https://flickr.com/photos/103767813@N04/22106921136/in/photolist-zFvKsG-XDMGqY-oEoCXV-XZGYBs-yhmjRd-yhqoRR-fniskC-EwYjnD-FiRDry-fn4gvc-8zuKcV-8ujcS-R9azfp-onU1Ry-QoZwAj-yxtwMk-93atEZ-QrSgD9-nQpPbd-rjoQjT-9z5igr-rhwqxi-rAK59x-QrSh35-QrSfHG-qDR9au-ryyfY7-rAQJnk-rAQJ6D-rAK6CK-rjhtR1-qWaZeL-rAK5E2-rjhrnd-rAKaxj-oNhsGU-8ujbH-nQgrVT-o2KoP5-nMhSoL-4G8ZMc-e45Dnr-QrShZf-g6bd4q-4upLWP-qE4wMt-rAK42H-xW5X8o-xWc7V8-xgGAph)Destilleriet grundades 1786 och ägs alltså av Pernod Ricard. David hade rätt i att Glen Keith, byggt på 1950-talet, är ett systerdestilleri. För att citera hans bokmanus: ”Allra närmast ligger systerdestilleriet Glen Keith som byggdes 1957 på ett skickligt frisbeekasts avstånd.”Strathislas vanliga 12-åring ser numera ut såhär:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/40679/strathisla-12-year-old…men såg tidigare ut såhär, mycket snyggare tycker David:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/84738/strathisla-12-year-oldHemsida: https://www.maltwhiskydistilleries.com/

    Foul distillationDenna text kan inte nog anbefallas för alla som vill hålla nördflaggan högt:Denis A. Nicol, ”Batch distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 155–178.Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

  • Parfym eller sprit? Dyr eller billig whisky? Vi pratar både om High Coasts 10-åring och Glenlivets 80 yo. Men också om anrika destilleriet Glen Scotia, hur man utför en perfekt blank run och en kort men intensiv träff med Arga surgubben. Flaskdesign för miljonen – bra eller anus?

    Ja, hur många bultar är det egentligen i Ölandsbron? Här är facit:
    https://www.facebook.com/watch/?v=1444741522496453
    Här kan du köpa lite olika sorters Ölandstok:
    https://www.granngarden.se/tradgard/vaxter/hackplantor/olandstok

    Vad var det i glaset?
    Mathias pimplade rödtjut, David Arran 25 YO och Jeroen tog en Longmorn 16.

    Den där svindyra whiskyn då…
    Lite om whiskyn från Gordon & MacPhail:
    https://www.gordonandmacphail.com/generations/#
    …inklusive en film från dem:
    https://www.gordonandmacphail.com/generations/?vidid=sSoAVR8JFc
    Importören Symposions information om flaskan:
    https://www.symposionhot.com/2021/10/27/generations-glenlivet-80-years-old/
    Och så lite mer kring denna omtalade whisky då:
    https://www.alltomwhisky.se/2021/10/varldens-dyraste-whisky-billig-i-sverige/
    https://www.alltomwhisky.se/2021/10/vi-var-dar-allt-om-whisky-i-tv4-nyhetsmorgon/
    Från nyhetsmorgon, TV4 – kolla in storleken på den där lådan!
    https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/steffo-dricker-v%C3%A4rldens-%C3%A4ldsta-whisky-f%C3%B6r-en-miljon-ska-inte-smaka-s%C3%A5-h%C3%A4r/13724537?first=13724537
    Här ser ni lite bilder på tidigare Glenlivet 1940 från Gordon & MacPhail. Såhär tycker vi på ETW att buteljen skulle ha sett ut:
    https://whisky.auction/auctions/lot/31442/glenlivet-1940
    https://www.thewhiskyexchange.com/p/25484/glenlivet-1940-bot1970s-gordon-macphail
    https://www.thewhiskyvault.com/glenlivet-1940-gordon--macphail-eighties-bottling-2567-p.asp

    High Coasts The first ten years
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/the-first-ten-years-4103702/
    https://highcoastwhisky.se/high-coast-whisky-forsta-10-ar-buteljerade-pa-flaska-the-first-ten-years/
    https://highcoastwhisky.se/produkter/the-first-ten-years/
    Whisky weekly provar den ihop med Lars Karlsson här:
    https://www.youtube.com/watch?v=4-hVH664Dac
    Podden Whisky Weekly har koll på det senaste om nyheter på Systemet och whiskyvärlden.
    https://whiskyweekly.se/

    Blank run
    Google ger bara luddiga träffar rörande blank run så här blir det till att rekommendera en del hard-core whiskylitteratur och hoppas på att de tar upp blank run:

    Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
    Russell, Inge, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003).
    Russell, Inge & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014)
    Och så lite om trippeldestillering från ETW:s resident whisky anorak:
    https://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/
    (Det finns en till betydelse av blank run som David inte tog upp i fyllan och villan. Vi kör lite copy paste ur den där boken av honom som aldrig verkar komma och ber om ursäkt för att nörderinivån skjuter genom taket:

    Blank run är (också) ”en misslyckad körning i spritpannan, där spriten på grund av kontaminering aldrig klarar dimtestet. Det beror normalt på en alltför hög alkoholhalt i LWFR (lågvinstanken). Om alkoholhalten där överskrider 30% börjar de tyngre oljorna och estrarna som lägger sig ovanpå alkoholen (i betydelsen etanolen) i tanken att lösa sig i alkoholen och därmed smutsa ned den. Det kan också hända att man tömmer hela LWFR och därmed får med oljorna och estrarna, istället för att bara tömma det undre lagret i den. Följden blir då smutsig sprit som det kan krävas flera körningar i för att helt tvätta bort ur både spritpanna och kylare. Börjar alkoholhalten i LWFR närma sig 30% bör man därför späda vätskan där med vatten. Råkar man ut för en blank run behöver spriten destilleras om eller kasseras. Det är ofta betydligt svårare att i sådana körningar få till skärningspunkterna i spritpannan vid omdestillering.”

    Hängde ni med så hängde ni med!

    Veckans destilleri: Glen Scotia
    https://www.glenscotia.com/
    Destilleriet har upplevt ovanligt många perioder av stängning, även i modern tid: 1928–1932, 1942–1945, 1984–1988 och från oktober 1994 till maj 1999. Det var 2014 som Loch Lomond Group köptes upp av Exponent Private Equity. Runt 10% av produktionen är lättrökig och hårt rökig, resten är orökig.

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)
  • Dubbla Simple Minds-album och U137 rände på grund. Japp, det var ett händelserikt år när Mathias gav David och Jeroen pengar till whisky. Men nu är den här! Dessutom: En rejäl omgång koppar, radioteater om pannor som ger upp och som grädde på moset en snabbvisit på destilleriet Tormore. Välkommen till avsnitt 77!

    Vad var det i glaset?Mathias hade Ledaig 10:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/
    Jeroen körde på Redbreast 15:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/redbreast-8585601/
    David firade med dubbelt folieryck, Laphroaig 16 YO och Glen Garioch 15 YO på 53,7%:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71868/laphroaig-16-year-old
    https://www.bordershop.com/se/sprit/whisky/cat31894/glen-garioch-15-yo-sherry-cask-matured-highland-single-malt-scotch-whisky-2087616

    Det där med koppar:
    Monty Python: Nr 1, The Larch
    https://youtu.be/H0zVsxUbbjM
    Teemu Strengell, för ett brett historiskt perspektiv:
    http://whiskyscience.blogspot.se/2014/10/copper.html
    The whisky professor, för ett lite snävare:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/9685/why-are-whisky-stills-made-from-copper/
    Och så några artiklar för den där supergalna nördnivån som bara hör de allra tokigaste till:
    Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.
    Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.

    Panting
    Nej, vi hittade ingen film med det men jösses vad imponerande han Davids minne är ibland. Vi ger er David Nicols kapitel ”Batch distillation” från Russell & Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 168:

    ”Attack by carbon dioxide, sulphur, and solids (in wash still) also thins the copper, so eventually areas subject to this attack (above the boiling line, the shoulder, the swan neck, the lyne arm, condenser tubes, and start of worm) erode, requiring patching or replacement. A still affected by erosion emulates the breathing of a dog, with the shoulders rising and falling in a rhythmic pattern called panting. Such a condition renders the still more vulnerable to collapse, and the offending pot should be replaced.”

    Kolla själva här för citatet:
    https://cdn.homedistil.ru/fs/2003/30/7132.324120.pdf

    Veckans destilleri: Tormore
    Meh, Tormore har ju VISST en core range, hur dålig koll har David egentligen??? Kolla här bara:
    http://www.tormoredistillery.com/
    Kolla in den här coola filmen från 1963 om hur man byggde destilleriet på sent 1950-tal:
    https://movingimage.nls.uk/film/2795?search_term=Highland+ponies&search_join_type=AND&search_fuzzy=yes


    Foto: orbofsphere/FlickrHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

  • Folk som fejkar flaskor och splittar fat – Ut genom fönstret med dem! Hur skiljer sig smaksinnet mellan två personer? Humanisten David tar på sig naturvetarkepsen och avslöjar smakfakta. Kininvie är absolut inte veckans destilleri, men vi berättar om när det fick kallas destilleri officiellt. Veckans officiella destilleri är ju såklart Yasato. Eller Jaså du, som Sura gubben kallar det.

    Vad var det i glaset då?
    David pimplade denna Port Charlotte:

    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/96370/port-charlotte-12-year-old-meteorite
    Ralfy själv pratar om den här:
    https://www.youtube.com/watch?v=UHYH08t0ikU
    Jeroen hade en Johnnie Walker Black label:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/johnnie-walker-8849201/
    Mathias smuttade liksom halva whiskysverige senaste veckan på Finlaggan batch strength:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/finlaggan-batch-strength-islay-single-malt-51801/Herr Tjeders jublande noter över den whiskyn hittar ni här:https://tjederswhisky.se/finlaggan-torvbomben/
    Här hittar ni lite mer om Finlaggan:
    https://www.vintagemaltwhisky.com/

    Doft- och smaksinnets egenheter
    Vi kan inte starkt nog rekommendera den här superintressanta artikeln, men snacka om rejäl nördnivå:
    Reed, Danielle Renee & Antti Knaapila, ”Genetics of taste and smell: poisons and pleasures”, Progress in Molecular Biology and Translational Science 94 (2010), s. 213–240, tillgänglig till exempel här:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342754/
    Sedan finns Frances Jacks mycket intressanta kapitel ”Sensory analysis”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky:
    Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 229–242.
    Slutligen är denna artikel också den mycket intressant när det gäller inte minst vad som doftar vad i whisky:
    Lee, K.-Y. Monica, Alistair Paterson, John R. Piggott & Graeme D. Richardson, ”Origins of flavour in whiskies and a revised flavour wheel: a review”, Journal of The Institute of Brewing 107, nr. 5 (2001), s. 287–313. Till exempel här:
    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/j.2050-0416.2001.tb00099.x

    När Kininvie blev ett destilleri
    Vi hade det som veckans destilleri här, för den som vill lyssna bakåt:
    https://www.entreawhisky.se/47

    FejkflaskorDokumentären Sour grapes om vinfejkaren Rudy Kurniawan kan man se på Netflix. Mer om den här:
    https://www.imdb.com/title/tt5728684/
    https://en.wikipedia.org/wiki/SourGrapes(2016_film)
    När det gäller fakes i whiskyvärlden kan man läsa Emmanuel Drons svindyra Collecting Scotch whisky för mycket hög nivå på informationen, annars bara som ett litet axplock detta:
    https://scotchwhisky.com/magazine/in-depth/26048/fake-whisky-how-worried-should-we-be/
    https://foodanddrink.scotsman.com/drink/635000-of-rare-whisky-exposed-as-fakes/
    https://www.whiskyadvocate.com/spot-a-fake-whisky/
    https://www.decanter.com/learn/how-to-spot-a-fake-whisky-445712/
    https://www.rarewhisky101.com/insight/continued-proliferation-fakes
    https://whiskyauctioneer.com/our-policy-fraudulent-whiskies

    För den nyfikne som bara ”Rådbråkning? Stegling? Kölhalning? Defenestrering?” gör vi det enkelt för oss och kör på på wikipedia:


    Defenestrering. Av Maximilian Ornelas Solis, Public Domain, Länk

    https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5dbr%C3%A5kning
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Stegling
    https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6lhalning
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Defenestration

    Veckans ord: splittat fat
    Se mer här:
    https://tjederswhisky.se/splittat-fat/

    Veckans destilleri: Yasato
    Man ska alltid läsa Stefan Van Euycken:
    https://whiskymag.com/story/the-new-fledgling
    Och om man inte vill läsa honom kan man höra honom prata om Yasato här:
    https://youtu.be/S7lyFBJ2fa0?t=2847
    https://www.facebook.com/yasatodistillery/
    Mer om Nukada än Yasato men kolla också här:
    https://www.forbes.com/sites/georgekoutsakis/2019/09/30/whisky-watch-6-new-japanese-whisky-makers-to-keep-an-eye-on/?sh=55c72b091be5Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)