Olivier Fagnen Podcasts

  • ISLAY! Är det rökigt? Jajamensan! I kvällens avsnitt hälsar vi på Islay och frågar oss varför dess rökiga whisky är så berömd. Vi pratar om torven, destillerierna och framtidens Islaydestillerier. Veckans ord är Tjederismen pannfyllningsgrad och vi pratar en KUPP i veckans destilleri – som till slut blev Glen Mhor. Mycket nöje!

    Vad var det i glaset?Mathias körde med Ardnamurchans första whisky, AD/09.20:01:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/165871/ardnamurchan-20142015-ad092001
    David, Ledaig 18 YO:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/146901/ledaig-18-year-old
    Jeroen smuttade Longmorn 16 YO:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/longmorn-56101/

    Den där magiska ön Islay…Antalet destillerier på Islay är för närvarande nio:
    Ardbeg, Ardnahoe, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol ila, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig.
    Men så finns det ju Gartbreck:
    http://www.glannarmor.com/gartbreck.html
    …och Port Ellen kommer snart dra igång, se till exempel:https://cluboenologique.com/story/the-immortal-dead-the-resurrection-of-port-ellen-brora-and-rosebank/
    https://www.elitetraveler.com/finest-dining/wines-and-spirits/revival-ghost-distilleries-port-ellen-brora
    https://scotchwhisky.com/magazine/latest-news/25559/port-ellen-revival-plans-submitted/
    …och så Elixir Distillers då, vars destilleri inte har ett namn än och där de har tänkt köra med golvmältning (tjoho!):
    https://www.thespiritsbusiness.com/2020/02/elixir-distillers-revises-islay-distillery-plans/
    https://www.thespiritsbusiness.com/2021/02/elixir-distillers-gets-planning-approval-for-islay-site/
    Se också:
    https://elixirdistillers.com/

    Detta med terroir och torv:
    Broom, Dave, ”Peat terroir and its impact on whisky”, 17/5 2016, https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/
    Strengell, Teemu, ”Peat Terroir”, 29/5 2011:
    http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.html
    Och så lite forskningslitteratur då:
    Harrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339.

    Litteraturen och källorna till Islays destillerier är i övrigt mycket omfattande. Här boken som David nämnde:Jefford, Andrew, Peat smoke and spirit: A portrait of Islay and its whiskies (2004; London: headline, 2005).

    Om det där med Ballantine’s och Ardbeg skriver David lite här:”If you love Ardbeg, you must love Ballantine’s”, 8/3 2016:

    https://tjederswhisky.se/ballantines-and-ardbeg/

    Caol ila kommer säkert bli lite mer uppiffat framöver än som det var när Mathias var där för några år sedan, eftersom det ska bli ett av flera så kallade ”brand homes” för Johnnie Walker:
    https://foodanddrink.scotsman.com/drink/caol-ila-distillery-to-be-transformed-and-linked-to-johnnie-walker-edinburgh-attraction/

    Dessvärre hittar vi inget riktigt bra foto där man fattar storleken på Caol ilas jäskar, men tydligen är de på runt 58000 liter. Så ja, det skotska landslaget får absolut plats i ett jäskar…
    https://www.wanderingspirits.global/caol-ila-distillery/

    …och nä, det är HUNTER Laing, inte Douglas Laing, som håller i destilleriet Ardnahoe. Han börjar tappa greppet, tjedern! Kolla bara här:
    https://ardnahoedistillery.com/

    Veckans ord: pannfyllningsgrad
    Här hittar vi inga exakta litteraturreferenser faktiskt, men några saker att läsa av relevans:
    Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.
    Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.

    Veckans destilleri: Glen Mhor, bestämde David!
    Jason Juliers heeeeeeeelt fantastiska hemsida över destilleriet hittar ni här:
    http://www.glenmhorwhisky.com/Se också till exempel
    https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2035/glen-mhor

    och https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/glen-mhor.html
    (Vi återkommer till Annandale en annan gång.)David ljuger förresten: mhor betyder inte mer utan stor.Louis Reps hemsida om Glenlochy:
    https://glenlochy.com/
    …och alla gånger när man pratar om skotska nedlagda destillerier gäller att man måste tipsa om denna bok:Townsend, Brian, Scotch missed: The original guide to the lost distilleries of Scotland, flera olika upplagor från 1993 och senare.
    Karta: https://maps.nls.uk/view/75832282

    https://www.wolfers.se/wp-content/uploads/2021/10/map_glen_mhor.png

    Interaktiv karta:

    Här når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)

  • Dubbla Simple Minds-album och U137 rände på grund. Japp, det var ett händelserikt år när Mathias gav David och Jeroen pengar till whisky. Men nu är den här! Dessutom: En rejäl omgång koppar, radioteater om pannor som ger upp och som grädde på moset en snabbvisit på destilleriet Tormore. Välkommen till avsnitt 77!

    Vad var det i glaset?Mathias hade Ledaig 10:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ledaig-8539001/
    Jeroen körde på Redbreast 15:
    https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/redbreast-8585601/
    David firade med dubbelt folieryck, Laphroaig 16 YO och Glen Garioch 15 YO på 53,7%:
    https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71868/laphroaig-16-year-old
    https://www.bordershop.com/se/sprit/whisky/cat31894/glen-garioch-15-yo-sherry-cask-matured-highland-single-malt-scotch-whisky-2087616

    Det där med koppar:
    Monty Python: Nr 1, The Larch
    https://youtu.be/H0zVsxUbbjM
    Teemu Strengell, för ett brett historiskt perspektiv:
    http://whiskyscience.blogspot.se/2014/10/copper.html
    The whisky professor, för ett lite snävare:
    https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/9685/why-are-whisky-stills-made-from-copper/
    Och så några artiklar för den där supergalna nördnivån som bara hör de allra tokigaste till:
    Reaich, Donna, ”The influence of copper on malt whisky character”, i Iain Campbell, red., Proceedings of the Fifth Aviemore conference on malting, brewing and distilling (London: Institute of Brewing, 1999), s. 141–152.
    Harrison, Barry, Olivier Fagnen, Frances Jack & James Brosnan, ”The impact of copper in different parts of malt whisky pot stills on new make spirit composition and aroma”, Journal of the Institute of Brewing 117 (2011), nr 1, s. 106–112.

    Panting
    Nej, vi hittade ingen film med det men jösses vad imponerande han Davids minne är ibland. Vi ger er David Nicols kapitel ”Batch distillation” från Russell & Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 168:

    ”Attack by carbon dioxide, sulphur, and solids (in wash still) also thins the copper, so eventually areas subject to this attack (above the boiling line, the shoulder, the swan neck, the lyne arm, condenser tubes, and start of worm) erode, requiring patching or replacement. A still affected by erosion emulates the breathing of a dog, with the shoulders rising and falling in a rhythmic pattern called panting. Such a condition renders the still more vulnerable to collapse, and the offending pot should be replaced.”

    Kolla själva här för citatet:
    https://cdn.homedistil.ru/fs/2003/30/7132.324120.pdf

    Veckans destilleri: Tormore
    Meh, Tormore har ju VISST en core range, hur dålig koll har David egentligen??? Kolla här bara:
    http://www.tormoredistillery.com/
    Kolla in den här coola filmen från 1963 om hur man byggde destilleriet på sent 1950-tal:
    https://movingimage.nls.uk/film/2795?search_term=Highland+ponies&search_join_type=AND&search_fuzzy=yes


    Foto: orbofsphere/FlickrHär når du oss:En trea whisky på Facebook (https://ww.facebook.com/entreawhisky)Maila till oss på [email protected] blogg tjederswhisky.se (https://www.tjederswhisky.se)