Öresund Podcasts
-
I dagens program ska vi fortsätta diskutera rapporter. SEB:s bland annat, men även AB Volvo. Starkt men lite frågetecken från den första, en BESVIKELSE sa Anders Hägerstrand tidigare från den sistnämnda. Och utdelningsfrågorna: Hur gör Telia och Intrum? Jodå, dom behåller sin höga direktavkastning. Fler rapporter, och kvar att intervjua är Öresunds vd Nicklas Paulsson. Programledare är Pontus Herin och Emelie Lundgren.
-
Anna och Lena kastar sig över Tidöavtalet och dess elva dedikerade sidor om kriminaliteten. De fyra samarbetande partierna har kommit överens om hur samhället ska bli tryggare och mindre drabbat av grov brottslighet. Krimpoddarnas krimpodd synar förslagen och hittar hårda nypor, offensiva lösningar och trånande blickar över Öresund. Anna kämpar för att hitta förankring i vetenskapen och Lena brottas med de försvårande juridiska aspekterna. Och de hann halvvägs, välkommen till del 1 av krimexperternas genomgång av Tidöavtalet.
-
Hur såg hallen ut där Uppåkras mäktiga hövdingar en gång bodde och höll hov och där de smidde planer för det förhistoriska Skåne i kamp mot daner och svear? Snart vet vi svaret!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I mer än 1000 år dominerade Uppåkra de rika jordbruksbygderna i Skåne, och trots att inte mer än någon promille grävts ut av arkeologer har redan makalösa fynd gjorts. Nu tas nya spadtag på platsen i jakt efter hövdingahallen i Uppåkra, där stolta dynastier avlöst varandra under många sekel.
Tobias Svanelid promenerar runt i Uppåkra med Dick Harrison som i sin aktuella bok Tusen år i Uppåkra målar upp bilden av ett mäktigt hövdingadöme, där de rika makthavarna sannolikt kontrollerade den religiösa kulten som de styrde ifrån sin hall och ifrån det mystiska kulthus som redan varit känt av arkeologerna. Kanske tillhörde de stammen harubarder, ett mytomspunnet folk som verkar ha kämpat med daner om makten runt Öresund.
Dessutom redogör arkeologerna Mats Roslund, Torbjörn Ahlström och Håkan Aspeborg för de kommande unika utgrävningar som nu planeras vid hövdingahallen och som kommer att sprida nytt ljus över platsen som så länge utgjorde en stabil maktbas i södra Skandinavien.
Och så tar vi en snabbtitt på de pågående arkeologiska undersökningarna på Gotska sandön, där säljägare och fiskare bott och verkat i fyratusen år.
-
Hör Andreas Fogelberg i unik intervju om det dramatiska gripandet, misstankarna och varför han hellre sitter på grekisk anstalt än svensk.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inom loppet av två månader hösten 2020 droppas narkotika från ett fartyg i Öresund. Det handlar om sammanlagt 190 kilo kokain.
En av gångerna misslyckas hämtningen och kokainet flyter istället upp i Nyhamnsläge utanför Höganäs. Två Stockholmskillar och en tjej döms för inblandning efter att själva hamnat i sjönöd.
Andra hämtningen lyckas men strax därefter gör polisen ett tillslag i Stockholm där flera personer döms för innehav av narkotika.
Men polisen tror att någon annan är organisatören för smugglingen i Öresund: - Andreas Fogelberg, tidigare dömd i Sveriges största narkotikamål "Playa-målet".
Under en semester i Grekland 2021 grips Andreas och sitter sedan dess häktad i landet. Han nekar till brott.
Från häktet i Grekland ger nu Andreas Fogelberg sin bild av händelsen.
Medverkande:
Andreas Fogelberg, misstänkt
Karolina Lindekrantz, åklagare
Johan Rainer, Fogelbergs advokat
Stefan Granath, biträdande enhetschef, Tullverket
31-åringen, misstänkt organisatör (rättegångsljud)
Programledare: Linus Lindahl, Pernilla Wadebäck
Producent: Filip Bohm
Research: Jennifer Ahlbom
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
-
Ur innehållet:
Världscupbrons till Louise Jannering bra besked inför VM.
SM-guld i längdhopp och 100 meter till Tobias Jonsson.
Sverigedemokraternas tur bli intervjuade inför regionvalet.
Orolig för att bada? Hjälp finns att få på Öresunds funkis. -
I säsong 2 av Djur- & Naturpodden lyssnar vi till ämnet vithajar i Medelhavet. I några avsnitt av podden sänds en adaption av flera kapitel ur boken Vithajen i Medelhavet av programledaren och författaren David C. Bernvi. Visste du att vithajen kommer till Mallorca under tonfiskens intåg i Medelhavet varje år? I detta avsnitt frågar vi oss även om vithajen kan komma till Sverige på grund av klimatförändringarna. Den blåfenade tonfisken har återkommit till Skagerack, Kattegatt och Öresund, kan även vithajen ta följe i tonfisken spår? Följ med på en dykdykning i ett fängslande ämne och lär dig mer om vithajen.
Länk till boken Vithajen i Medelhavet AdLibris: https://www.adlibris.com/se/bok/vithajen-i-medelhavet-9789198738308
Länk till boken Vithajen i Medelhavet Bokus: https://www.bokus.com/bok/9789198559446/vithajen-i-medelhavet/
Om vithajsafaris: https://www.vithajsafari.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ur innehållet:
Tema Valet 2022: De ställer upp i valet · Detta vill partierna · Så röstar du * Skapa en trädgård för alla sinnen * Så förbereder du dig om krisen kommer * Runt Öresund med ledarhund * Här hittar du böcker på andra språk
Du kan hoppa i innehållet i tidningen! Leta efter kapitel eller chapter i din podcastapp!
-
Vad händer när väst ska göra sig fritt från rysk olja och gas? I Europa fruktar man energibrist, men leder Putins krig till en tillbakagång till fossila bränslen, eller kommer det skynda på den gröna omställningen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans konflikt börjar i det starkt gasberoende Tyskland. För att slippa importera gas från Ryssland satsas det nu stort på terminaler för flytande naturgas, LNG. Problemet är att det har en har en större klimatpåverkan jämfört med gasen som kommer i pipelines från Ryssland. Reporter Marcus Hansson åker till Wilhelmshaven där en av terminalerna håller på att byggas och träffar Imke Zwoch, från miljöorganisationen BUND.
En del av gasen som Europa nu hoppas ska ersätta den ryska tror man ska komma från Afrika. Men afrikanska miljöorganisationer är kritiska och anklagar väst för dubbelmoral. Man vill att afrikanska länder inte ska bygga sin ekonomi på fossila bränslen, men när kriget kom till Europa ville vi själva satsa fossilt. Programledare Robin Olin pratar med Landry Ninteretse från miljöorganisationen 350 org
Först pandemin och nu kriget har gjort att klimatfrågan hamnat i skuggan anser man inom klimatrörelsen i Sverige. Men kanske kan kriget ge klimataktivisterna nya argument. Putin har tydliggjort kopplingen mellan fossila bränslen och krig säger Kristian Smedjeback, från Extinction Rebellion som David Rasmusson träffar i Pildammsparken i Malmö
Och på andra sidan Öresund, i vindkraftslandet Danmark hoppas man att kriget ska sätta fart på den gröna omställningen. David Rasmusson träffa Kristian Jensen, Vd för branchorganisationen Green Power Danmark. som menar att Putin blivit ett försäljningsargument för grön energi
Klimatkonferensen Stockholm +50 hölls häromveckan och SR:s klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola var där för att prata med forskare. Det finns de som oroar sig för att Europa nu investerar kraftigt i ny fossil infrastruktur, men det finns också dem som Amory Lovins som menar att Putin genom sitt krig sprängt sönder fossilåldern och att han omedvetet snabbat på en grön omställning.
Robin Olin träffar Åsa Persson, forskningschef och vice vd på Stockholm Environment Institute som tror att klimatfrågan kommer att fortsätta vara högprioriterad, trots kriget och andra kriser. Men den stora frågan nu är hur mycket dom satsningar som nu görs på fossil infrastruktur kommer att bromsa upp klimatomställningen.
Medverkande: Imke Zwoch, miljöorganisationen BUND, Landry Ninteretse miljöorganisationen 350.org, Kristian Smedjeback, klimataktivist Extinction Rebellion, Ebba Reinicke, klimataktivist Extinction Rebellion, Kristian Jensen, vd Green Power Danmark, Åsa Persson, forskningschef och vice vd Stockholm Environment Institute.
Programledare: Robin Olin
[email protected]Reportrar: Marcus Hansson, Marie-Louise Kristola
Tekniker: Joachim PerssonProducent: David Rasmusson
[email protected] -
Långa tillståndsprocesser sinkar ofta utbyggnaden av vindkraft till havs och elledningar som behövs i klimatomställningen. Ändå blir frågan ingen stor valfråga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Tillstånd för vindkraft till havsMonica Saarinen besöker Sveriges största vindkraftspark, Lillgrund i Öresund, för att ta reda på varför det tar sådan tid att bygga ut. I närheten har statliga Vattenfall i nästan 20 år planerat för en ännu större vindkraftspark vid Kriegers Flak.
Johnny Ståhlberg som är projektledare för havsbaserad vindkraft på Vattenfall berättar om alla de tillstånd som krävs för att en vindkraftspark ska få klartecken. Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg om konflikten mellan snabbhet och demokrati och om vad partierna vill göra med tillståndsprocesserna.
Vem bryr sig? med Monica Saarinen och Tomas RambergI serien Vem bryr sig? går Tomas Ramberg och Monica Saarinen till botten med frågorna berör många, men som inte tas upp i partiernas kampanjer till riksdagsvalet.
Här är ämnena som serien kommer att handla om:
Långtidsarbetslöshet
Skattesystemet
Tillståndsprocesser
Stress i arbetslivet
BostadsbristenProducent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Maria Stockhaus
-
När den konstgjorda ön Lynetteholm byggs ska två miljoner kubikmeter slam dumpas några kilometer från ett svenskt naturskyddsområde. Aktivister och myndigheter protesterar, men dumpningarna genomförs ändå. Hur står det till med de dansk-svenska relationerna egentligen?
-
När vi gästade Almedalen 2016 så kunde ej vapenvägrare och försvarsminister Peter Hultqvist redogöra för hans uttalande vid tillfället att Gotland skulle vara av så stort intresse för Ryssland att komma ut i Atlanten att de skall betraktas som ett hot mot nationen, trots att det är smalare över Öresund än mellan Gotland och det Europeiska fastlandet. Det blev till sist för mycket när Peter fick frågan om inte Ryssland kunde vinna ett krig mot Sverige från kaserngård, med den reaktion att vilken organisation vi företrädde blev desto viktigare istället för att svara på dessa två frågor.
Såhär skrev vi vid tillfället till den video som spelades in.
"Tanken om att Peter Hultqvist skulle vara något annat än en propagandamegafon åt det militärindustriella komplexet - vilket är detsamma som bankhegemonin - är svårt att värja sig ifrån, då imbecilla uttalande som dessa såklart inte syftar till något annat än att genom trygghet som säljargument öka den offentliga konsumtionen - rusta upp - gå med i NATO - till förmån för samma bankmaffia, vars system bygger på allt tyngre skuldbörda för de många."
Nu lite drygt 6 år senare blev ju inte den kommentaren direkt mindre aktuell, då det nu visar sig att Svenskarna blir allt mer Nato-vänliga, enligt en ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna har beställt.
35 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar ja på frågan om Sverige ska gå med i Nato, medan 33 procent svarar nej och 31 procent är tveksamma.
De nya siffrorna kan ställas mot en telefonundersökning genomförd av Sifo under 2018, då 48 procent av svenskarna var negativt inställda till att gå med i försvarsalliansen.
I undersökningen framkommer det även att allt fler tycker att Sverige bör hålla öppet för att gå med i Nato om det säkerhetspolitiska läget försämras. Två tredjedelar av de svarande instämmer i det påståendet medan 14 procent svarar nej.
Frågan om ett medlemskap har aktualiserats allt mer efter Rysslands uttalanden om Natos expansion och Sveriges allt intensivare samarbete med den militära alliansen.
Under 2021 har Sverige deltagit i flera övningar tillsammans med Nato, men till skillnad från till exempel Finland har Sverige inte en uttalad Nato-option.
Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det.
Sverige har inte en uttalad Nato-option, men en majoritet av den svenska riksdagen är för en sådan möjlighet.
Det blir lätt så med ett politiskt- såsom mediaetablissemang där alla stämmer in i samma kör och med hjälp av problemformuleringsinitiativet sätter agendan!
#CarlNorberg #deFria #RealNews
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
När vi gästade Almedalen 2016 så kunde ej vapenvägrare och försvarsminister Peter Hultqvist redogöra för hans uttalande vid tillfället att Gotland skulle vara av så stort intresse för Ryssland att komma ut i Atlanten att de skall betraktas som ett hot mot nationen, trots att det är smalare över Öresund än mellan Gotland och det Europeiska fastlandet. Det blev till sist för mycket när Peter fick frågan om inte Ryssland kunde vinna ett krig mot Sverige från kaserngård, med den reaktion att vilken organisation vi företrädde blev desto viktigare istället för att svara på dessa två frågor. Såhär skrev vi vid tillfället till den video som spelades in. "Tanken om att Peter Hultqvist skulle vara något annat än en propagandamegafon åt det militärindustriella komplexet - vilket är detsamma som bankhegemonin - är svårt att värja sig ifrån, då imbecilla uttalande som dessa såklart inte syftar till något annat än att genom trygghet som säljargument öka den offentliga konsumtionen - rusta upp - gå med i NATO - till förmån för samma bankmaffia, vars system bygger på allt tyngre skuldbörda för de många." Nu lite drygt 6 år senare blev ju inte den kommentaren direkt mindre aktuell, då det nu visar sig att Svenskarna blir allt mer Nato-vänliga, enligt en ny Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna har beställt. 35 procent av de tillfrågade i undersökningen svarar ja på frågan om Sverige ska gå med i Nato, medan 33 procent svarar nej och 31 procent är tveksamma. De nya siffrorna kan ställas mot en telefonundersökning genomförd av Sifo under 2018, då 48 procent av svenskarna var negativt inställda till att gå med i försvarsalliansen. I undersökningen framkommer det även att allt fler tycker att Sverige bör hålla öppet för att gå med i Nato om det säkerhetspolitiska läget försämras. Två tredjedelar av de svarande instämmer i det påståendet medan 14 procent svarar nej. Frågan om ett medlemskap har aktualiserats allt mer efter Rysslands uttalanden om Natos expansion och Sveriges allt intensivare samarbete med den militära alliansen. Under 2021 har Sverige deltagit i flera övningar tillsammans med Nato, men till skillnad från till exempel Finland har Sverige inte en uttalad Nato-option. Nato-optionen innebär att Finland håller dörren öppen för att kunna ansöka om medlemskap i militäralliansen Nato, om Finland anser att det säkerhetspolitiska läget kräver det. Sverige har inte en uttalad Nato-option, men en majoritet av den svenska riksdagen är för en sådan möjlighet. Det blir lätt så med ett politiskt- såsom mediaetablissemang där alla stämmer in i samma kör och med hjälp av problemformuleringsinitiativet sätter agendan! #CarlNorberg #deFria #RealNews De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Avloppsvatten i Öresund, en tjurig pastor på Ica Maxi och församlingen i Coronatid. I världspremiären av podden Två Pastorer är spännvidden stor. Kom i kontakt med oss via sociala medier eller maila till [email protected]
Musik: "Inspirational Outlook" av scottholmesmusic.com
-
KOMMUNIKATIONSCHEF, JOURNALIST, 62 ÅR. Född och bosatt i Trelleborg. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Tidigt på morgonen den 11 augusti förra året ringde telefonen hemma hos oss. En skärrad röst berättade att vår dotter försvunnit på en ubåt i Öresund. Då förändrades vårt liv för alltid. Vi har genomlidit den djupaste förtvivlan man kan tänka sig, men också mött så mycket kärlek och värme. Den resan vill jag tala om i mitt Sommarprogram.
Om Ingrid WallMamma till journalisten Kim Wall som den 10 augusti förra året mördades i en ubåt under ett journalistiskt uppdrag. Har tillsammans med sin familj och Kims vänner från världens alla hörn instiftat Kim Wall Memorial Fund, en stipendiefond tänkt att stötta unga kvinnliga journalister som verkar i Kim Walls anda. Den 23 mars i år på Kim Walls födelsedag delades det första resestipendiet ut.
På årsdagen arrangeras motionsloppet ”Spring för Kim” i Gislövs läge där hon växte upp. Syftet är att fokusera på hennes liv och journalistiska gärning, precis enligt familjens önskemål.
Producent: Anna Landelius