utrikesdepartementets Podcasts
-
Hur gick diskussionerna inne på UD när sovjetiska ubåten U 137 (S-363) gick på grund i Blekinges skärgård 1981? Vilken prägel har Olof Palme satt på svensk utrikespolitik? Och vad var det som gjorde att Sverige bytte till en mer Israelkritiskt hållning? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som handlar om neutralitet, diplomati och politisk styrning.
Gäst i programmet är Bo Theutenberg, professor i folkrätt, som har varit folkrättssakkunnig på Utrikesdepartementets och ambassadör från 1976 till 1987.
-
Efter att Sverige slutit ett avtal med Turkiet för få gå med i Nato, är oron stor bland regimkritiker och kurder i Sverige att de ska offras i processen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Turkiet ställer krav för att ge Sverige grönt ljus
Den 28 juni slöts ett så kallat trepartsavtal under Natotoppmötet i Madrid, där Sverige och Finland skrev under på ett antal krav som Turkiet ställer för att säga ja till ländernas Natoansökan, där de viktigaste kraven rör kampen mot terrorism. Men vems definition av terrorism ska gälla, Sveriges eller Turkiets?Det turkiska perspektivet
Konflikt intervjuar Batuhan Takis på den Erdogannära tidningen Daily Sabah, som menar att det var en "framgång för turkisk diplomati" att Sverige skrev under på att inte ge stöd till den så kallade Gülenrörelsen, FETÖ, som i Turkiet anklagas för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket 2016, och grupper i Syrien, PYD och YPG, som har band till den kurdiska gerillan PKK. Turkiet ser de här grupperna som terrorgrupper, men inte Sverige.Turkiets kräver utlämningar
I turkisk media cirkulerar flera namn på personer som Turkiet vill att Sverige ska utlämna. Konflikt träffar läraren Aysen Furhoff och journalisten Bulent Kenes, som båda finns med på den lista, som turkiska medier publicerat
– Jag kan inte vara 100 procents säker på vad som kommer att hända med mig nu, säger Bulent Kenes, som inte är svensk medborgare och som nu känner oro efter att Sverige slutit ett avtal med Turkiets president, som han kallar "despot".Kritik från socialdemokrat
Socialdemokraten Kadir Kasirga tror att oron bland regimkritiker och kurder i Sverige är obefogad, men socialdemokraten Evin Cetin är starkt kritisk, särskilt till punkten i avtalet – att Turkiets och Sveriges underrättelsetjänster ska fördjupa sitt samarbete.– Sverige förbinder sig att samarbeta med ett organ som enligt i svenska myndigheters egna rapporter begår övergrepp och använder tortyrliknande metoder, säger Evin Cetin.
UD förstår oron
Utrikesdepartementets kabinettsekreterare Robert Rydberg säger att han förstår oron bland regimkritiker och kurder i Sverige, men menar att den inte är sakligt motiverad:– Vi tänker inte, och vi kommer inte och vi kan aldrig tumma på grundläggande svenska rättsliga principer, som gör att beslut, åtgärder som gäller enskilda människor som finns i vårt land, de fattas på rättsliga grunder av rättsliga myndigheter, domstolar och andra och inte som politiska beslut på något sätt.
Programledare: Lotten Collin
[email protected]Producent: Anja Sahlberg
[email protected]Reporter: Firas Jonblat
Research: Besir Kavak, Reven Shexo, Beril Eski
Tekniker: Martin Seipel
-
När konvojen rullar upp för ett krön hörs ljudet från maskingevär inifrån djungeln. De svenska biståndsarbetarna kastar sig ur sina bilar medan kulorna viner. Tre av dem kommer inte hem den kvällen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Gunnar Sjöberg, Kent Andersson och Göran Larsson försöker ta skydd, men blir tillfångatagna.
Det är i september 1987 som gerillagruppen Unita genomför kidnappningen i skogen utanför Angolas huvudstad Luanda. Sverige samarbetar med regeringspartiet MPLA i Angola, som även stöttas av kommunistiska Kuba och Sovjetunionen.
Angola har hamnat mitt i det Kalla kriget, och gerillan, som får hjälp av USA och apartheidregimens Sydafrika, försöker få omvärldens uppmärksamhet genom att kidnappa missionärer och biståndsarbetare.
I Sverige startar ett intensivt arbete med att få fångarna fria. Statsminister Ingvar Carlsson möter president Ronald Reagan i Vita huset och vädjar om hjälp. Samtidigt påbörjar gerillasoldaterna och de tre svenskarna en lång vandring genom djungeln. Men en av dem behöver bäras fram på bår.
Medverkande:
Gunnar Sjöberg: En av de tre kidnappade biståndsarbetarna.
Vailett Sandbolm: Kidnappade Gunnar Sjöbergs syster.
Isabel Lobos: Kidnappade Gunnar Sjöbergs fd fru.
Joakim Fröderberg: Elektriker som jobbade i Angola som biståndsarbetare.
Lena Hjelm-Wallén: Dåvarande socialdemokratisk biståndsminister.
Sten Rylander: Dåvarande ambassadör i Angola.
Anders Bjurner: Dåvarande chef för svenska utrikesdepartementets Afrika- och Mellanösternsektion.
Annie Marie Sundbom: Diplomat och socialdemokratisk politiker.
Av: Markus Alfredsson.
Producent: Ida Lundqvist.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
År: 2021.