socialtjänsten Podcasts
-
Vi gästas av kloka Camilla Wallin som är utbildad socionom och har mångårig erfarenhet inom barnavård och missbruk.
Camilla Wallin har inte bara arbetat med missbruk och barn utan kommer själv från en familj där hon växte upp med placerade barn och har dessutom själv varit familjehem.
I avsnittet får vi höra vad Camilla anser är viktigast för utsatta barn och även om hennes dagliga arbete med missbrukare. Hon har en varm och öppen inställning till människor som hamnat snett och det är otroligt inspirerande att höra om hennes gedigna erfarenhet av olika människor i utsatthet.
Vi diskuterar missbrukande föräldrar och hur arbetssätt och regler såg ut inom socialtjänsten förr. Vi pratar om vad vi anser borde förändras och om hur Camilla ser på relationen mellan barn, familjehem och biologföräldrar.
Tack Camilla för ett otroligt givande samtal.
Podden är ett samarbete mellan Nicolina Holk och Jessica Ivarsson, Brinn för barnen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En stor andel av de brukare som har kontakt med socialtjänsten lider av psykisk ohälsa. Men får de verkligen rätt vård utifrån sina behov? I det här avsnittet pratar vi om psykoterapins ställning inom vården med Gunnar Bohamn, med. doktor och legitimerad psykoterapeut.
Programledare: Fredrik Hjulström. Producent: Sanna Rundqvist. -
Utrikeskrönikan 2 februari 2023.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gaza, torsdag.
Här har jordgubbarna just mognat och de är faktiskt nästan lika goda som svenska jordgubbar trots att de är stora som plommon.
Jag står och pratar med en tonårig jordgubbsförsäljare som staplat de röda bären till en liten pyramid när jag får ett meddelande från en släkting i Sverige, och sen ett till från en god vän, och ett till. Alla med ungefär samma fråga: Hur är det att vara i Gaza med all ilska mot Sverige?
Jag tittar misstänksamt på pojken som säljer jordgubbar, men han har inte ens hört talas om Koranbränningen. En 30-årig man i stickad yllepullover svarar reflexmässigt: ”Svenskar är världens bästa folk”.
”Jag trodde alla hatade oss”, invänder jag, och då säger han: ”Ja, alltså jo, alla muslimer är arga och besvikna, vi trodde inte detta om Sverige, att regeringen försvarar koranbränning och tillåter att miljontals muslimer blir sårade, det var hemskt att se bilderna på Facebook”, säger han.
Men på ett café möter jag en ung kvinna som tycker att Gazabor har värre problem än en koranbränning – människor dör här, säger hon, och närsomhelst kan det bli krig, vi kan inte haka upp oss på vad en extremist gjort, och förresten så tror jag inte att vår Gud och vår koran behöver försvaras, även om jag mår illa av det ni gjort.
Jag söker upp en talesperson för Hamas som säger: ”Inbilla dig inte att vi inte är heligt förbannade och förnedrade bara för att ingen reagerar starkt här”.
När jag försöker föreställa mig hotbilden mot Sverige, blir jag påmind om klyftan mellan sociala medier och den så kallade verkligheten. Vi journalister beskylls ofta för att göra Twitter till verklighetens sanningsorakel. Och se – en saudisk twittrare fick 58 000 uppskattande kommentarer när han skrev att den demokrati som kränker det heliga, ja den demokratin kan ni stoppa upp i arslet – eller ännu hellre drottningens röv. Tusentals följare gillade påståendet att Sverige är antimuslimskt men gömmer sig bakom en banderoll som kallas yttrandefrihet och på sociala medier är det nu många som återknyter till kampanjerna mot socialtjänsten i Sverige där muslimska barn påstås ha kidnappats, tvingats äta griskött och fått homosexuella fosterföräldrar.
Den unge jordgubbsförsäljaren i Gaza vinglar till när det börjar dåna koranrecitation ur butiken bredvid oss där man kan köpa badtofflor. Butiksägaren berättar att han kan stora delar av Koranen utantill och anser att Koranen som nedsänts av Gud, är okränkbar. Ändå säger han till mig: ”Vi muslimer kan ju inte låta vår syn på Sverige styras av en enskild extremist som bränner koranen, det vore ju som om ni i Sverige skulle låta er syn på alla muslimer styras av en IS-terrorists brott”.
”Mm just det”, sa jag och begravde blicken i jordgubbsfatet.
Cecilia Uddén, Gaza
[email protected] -
Ett samtal med Maria Lundberg om övergreppen hennes pappa utsatte henne för i flera år.
Vi får höra Marias starka berättelse om hur hennes uppväxt kantad av missbruk, försummelse och våld påverkat henne genom livet.
Skammen över vad hon blivit utsatt för har hon burit med sig under lång tid men idag efter många års kamp vill hon berätta.
Maria Lundberg är idag utbildad socionom, arbetar inom socialtjänsten och driver en blogg.
Hon brinner för att barn ska få växa upp tryggt och kärleksfullt.
”Modiga vuxna, det önskar jag få se mer av under min tid som jag har kvar att leva.”
Podden är ett samarbete mellan Nicolina Holk och Jessica Ivarsson, Brinn för barnen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett samtal med Maria Lundberg om övergreppen hennes pappa utsatte henne för i flera år. Vi får höra Marias starka berättelse om hur hennes uppväxt kantad av missbruk, försummelse och våld påverkat henne genom livet. Skammen över vad hon blivit utsatt för har hon burit med sig under lång tid men idag efter många års kamp vill hon berätta. Maria Lundberg är idag utbildad socionom, arbetar inom socialtjänsten och driver en blogg. Hon brinner för att barn ska få växa upp tryggt och kärleksfullt. ”Modiga vuxna, det önskar jag få se mer av under min tid som jag har kvar att leva.”Podden är ett samarbete mellan Nicolina Holk och Jessica Ivarsson, Brinn för barnen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Madelene och Mattias pratar om det nya numrets stora granskning, »För barnets bästa«, som visar att socialtjänsten visst kan omhänderta barn utan sakliga skäl – och trots att domstolen sagt att de gjort fel. Förutom att berätta om fallet Agnes, pratar Madelene om sina tidigare granskningar av barnomhändertaganden och de systemfel som återkommer i dem alla. Med lex Lilla hjärtat har lagstiftningen skärpts, men vore det inte vettigare att reformera hela socialtjänsten?
-
Vi möter Linda, Erik och Hampus från Polyfamiljen. Dom berättar för oss hur allt startade den där gången på jobbets julfest och vad som hände dom efterföljande månaderna med anmälningar till socialtjänsten, fördomar och skriverier i aftontidningarna.
När dom startade sin resa tillsammans för 10 år sedan var dom tre vuxna och fem barn och under åren har familjen fått ytterligare fyra barn så dom är en riktigt stor familj som bor i villan på över 300 kvm. Det blir en del att städa konstateras det.
Linda, Erik och Hampus har verkligen träffat rätt, man känner verkligen att dom har en stor respekt och kärlek för varandra. -
”Om jag kan förmedla något, så är det nog en sak – gå din egen väg! Hitta din egen väg, och låt det ta tid!”
Mellan en filmcasting på förmiddagen och jobbet som biträdande övervakare hos kriminalvården på eftermiddagen hinner vi fånga 55åriga Catrin för ett samtal om livet, hälsan, och medmänskliga relationer. Vi möter Catrin hos Hela Människan Helsingborg där hon vänt in om för att äta lunch mellan alla punkter på dagordningen. Det blir ett otroligt öppet samtal med hög energi och mycket humor. Vi bjuds in att dela erfarenheter från hela livet, från ett 33 år långt missbruk som fick sin start redan vid 12 års ålder trotts en stabil barndom i ett drogfritt hem, till relationerna i livet och envisheten som till sist blev vägen ut ur missbruket. Vi får även höra mer om Catrins mötet med vården och socialtjänsten och lyssna till hennes syn på allas vårt samhälle idag.
-
Hur kan man arbeta med integrerade insatser för att möta barn och ungas behov? Det vet Ulrika Block, enhetschef socialtjänsten i Umeå. Hon berättar om hur de utvecklat nya arbetssätt för tidiga insatser genom HLT- team (Hälsa, Lärande, Trygghet). I teamet möts skola, elevhälsa, socialtjänst och primärvård där alla bidrar med sin kunskap för att se vilka insatser som bäst möter behoven.
-
Allt fler ungdomar fastnar i de kriminella gängen. Barn så unga som tio år gamla rekryteras till att gömma undan vapen och langa narkotika. En utveckling som gjort att Socialtjänsten i Södertälje måste hitta nya arbetsmetoder.
LT:s krimexpert Torbjörn Granström, med lång erfarenhet av att bevaka den organiserade brottsligheten, och programledare Ricardo Burrows djupdyker i i hur Socialtjänstens arbete i Södertälje förändrats när brottslingarna blir allt yngre. Med i studion är Tommy Hjernerth, verksamhetsutvecklare på socialtjänstens barn- och ungdomsavdelning i Södertälje. -
En midsommarhelg ringde socialtjänsten akut till Melinda, och en halvtimme senare befann sig Emma i hennes hem. Efter så många år hade Emma äntligen landat i en trygg och kärleksfull familj.
Det här är Emmas berättelse om hennes uppväxt som kantats av sexuella övergrepp, dysfunktionella familjesituationer, grooming och psykisk ohälsa - nästan helt utan att vuxnas och skolans ingripande.
HÄR kan du läsa mer om grooming och hur du anmäler det.
HÄR kan du läsa mer om du eller nån i din omgivning utsatts för sexuellt våld.
-
När Joakim Söderström jobbade inom polisen var han drivande för att få på plats bättre lagstiftning om kameraövervakning. Till slut fick han rätt, även om utvecklingen stannat av på senare tid. Sedan några år arbetar han inom säkerhetsbranschen, i dag som VD på Svensk Bakgrundsanalys. Men frågor om polisen engagerar honom fortfarande.
I en uppmärksammad debattartikel i Dagens Industri skriver han:
Under Anders Thornbergs snart fem år som rikspolischef har han fått vad andra myndighetschefer bara kan drömma om; mångmiljardtillskott, tusentals nya anställda, utökade befogenheter och över 50 lagskärpningar. Dessvärre har resultaten uteblivit och på avgörande områden försämrats.
En liknande kritik förs även fram av Anna Dahlberg på Expressens ledarsida:
Det förväntade resultatlyftet har uteblivit trots mångmiljardsatsningarna. Tvärtom uppvisar polisens kärnverksamhet allvarliga brister. Men i stället för att idka självkritik har polisledningen skickligt riktat sökljuset mot andra. Rikspolischefen Anders Thornberg talar ständigt om att skolan, socialtjänsten och kommunerna i största allmänhet måste göra mer. Det är förvisso helt sant, men det fråntar inte polisen ansvaret för att lösa sin egen uppgift.
Är det en rättvis kritik? Frågar man Anders Thornberg, vilket SVT gjorde i går kväll, finns inget fog för kritiken. Polisen är på rätt väg, replikerar Thornberg på Dahlbers kritik. Vilket han förvisso brukar säga.
I dagens podd pratar jag med Joakim Söderström om hans kritik mot Anders Thornberg, om hur polisen är organiserad, om verktygen som behövs och om det verkligen är rimligt att polismyndigheten har runt 200 kommunikatörer och PR-strateger.
Jag mottar inga statliga bidrag eller annan finansiering, utan förlitar mig helt på er läsare och lyssnare. Genom att bli betalande prenumerant gör man det möjligt för mig att fortsätta vara en självständig röst.
Utgivaren ansvarar inte för kommentarsfältet. (Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) vill att jag skriver ovanstående för att visa att det inte är jag, utan den som kommenterar, som ansvarar för innehållet i det som skrivs i kommentarsfältet.)
This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe -
I avsnitt 25 av Människorättspodden gästas vi av teamet i Uppsala EU-samverkan som består av Annika Svensson, polisinspektör, Vlad Virgil, arbetat inom Socialtjänsten i Uppsala Kommun och Eva Moberg som är verksam inom civilsamhället. De berättar om hur arbete med att stoppa sexuell exploatering ser ut i Uppsala, varför samarbete mellan olika aktörer är viktigt för att motverka människohandel och diskuterar kring hur samarbeten kan bli bättre. Vi pratar om kvinnosyn, värderingar och normer kring sexköp. Hur ser kunskapen ut idag inom myndigheter och civilsamhälle gällande människohandel? Hur kan man genom att sprida kunskap om exploatering av människor, förebygga människohandel? Vad för påverkan har den skärpta sexköpslagstiftningen?
-
Rebecka hade länge levt på marginalen och prioriterat bland räkningarna, men skulderna bara växte. Till slut vände sig hyresvärden till Kronofogden för att få henne vräkt. Hennes räddning blev en lokal samverkan mellan bostadsbolaget, socialtjänsten och Kronofogden.
Vill du läsa avsnittet i transkriberad version så kan du finna den här: https://kronofogden.se/forebygg-ekonomiska-problem/skuldpodden/skuldpodden-transkriberingar/mitt-hem-ar-min-borg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sex dödsskjutningar i år. Hör hur Södertälje gick från "det goda exemplet" till att återigen hamna i en våldsspiral.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Inom loppet av två veckor har det varit fem skjutningar i Södertälje. Tre döda och tre skadade, trots extra polisförstärkning från hela landet.
Ronna och Saltskog är de områden som varit extra utsatta, men höstens skjutningar är inte årets enda. Totalt har det skett sex dödsskjutningar i Södertälje under 2022.
Södertäljenätverket splittrades2010 grep polisen flera ledargestalter i det så kallade Södertäljenätverket. Det blev lugnare och staden målades upp som “det goda exemplet” för hur man ska komma åt gängkriminaliteten, genom samverkan mellan olika myndigheter.
Men nu märks en tydlig ökning av våldsspiralen igen. Hör Gunnar Appelgren, poliskommissarie på Nationella operativa avdelningen, förklara varför. Möt också ungdomscoachen Andreas Haddad som berättar om vägskälet som fick honom att lämna kriminaliteten.
Övriga medverkande:
Cecilia Tepper, åklagare, Sven Granath, kriminolog vid polisen, Daniel Löfgren, operativ samordnare polisen, Karin Manole, preventionssamordnare på socialtjänsten i Södertälje, Boel Godner (S), avgående kommunstyrelsens ordförande, Alexander Rosenberg (M), tillträdande kommunstyrelsens ordförande
Programledare: Linus Lindahl, Fanny Hedenmo
Producent: Filip Bohm
Reportrar: Jennifer Ahlbom, Alexandra Sannemalm
Ljudtekniker: Johan Hörnqvist
Kontakt: [email protected]
Tipstelefon & Signal: 0734-61 29 15
- Visa fler