Vivaldi Podcasts
-
Intåget i Jerusalem den bibliska Prideparaden fredsmanifestationen, skiljer sig markant från militärparader och modeuppvisningar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På det mest oväntade sätt kan vi nås av budskapet i advent. Jesus kom ju på en åsna, vad skulle det ha varit idag?
Luka Vestergaard, präst i Mariestad, predikar om en tro mäktigare än råstyrka och machoideal. Med värme minns han ett samtal med konfirmanderna, hockeykillarna, där en av de rostiga mopederna utanför kyrkan hade fått smeknamnet ”åsnan”.
Kom som du är! blev det årets adventsbudskap; att inte behöva göra sig till, utan våga vara sig själv på insidan, våga tro, trots allt.
Predikan finns att ladda ner eller lyssna på separat på SRplay!
Mariestads domkyrka är ett av landets förnämsta byggnadsverk från sin tid. Vi kan se Mariestads domkyrka som en symbol för reformationen och kampen som rådde mellan den katolska och den protestantiska läran i slutet av 1500-talet. Där den ligger på stadens högsta punkt, har kyrkan fungerat som sjömärke för sjöfarande på Vänern.
Text
Sakarja kapitel 9:9-10
Uppenbarelseboken kapitel 5:1-5
Matteusevangeliet kapitel 21:1-9Musik
Hör flera rösters ljud (trad/Luka Vestergaard)
Bereden väg för Herran (trad/FM Franzén)
Herre, förbarma dig
Gloria, ära åt Gud i höjden
Laudamus te (A Vivaldi)
Gläd dig du Kristi brud (J Regnart/BG Hallqvist)
Hosianna, Davids son (M Luther/JO Wallin)
Det susar genom livets strid (D Ahlberg/H Lindström)Skymningspolska (Lars-Olof Ejstes)
Gå, Sion, din konung att möta (J McGranahan/E Nyström)
Advent (O Olsson)
Postludium Variation över Bered en väg (A Börjesson)
Medverkande
Luka Vestergaard, predikan och sång
Ulrika Keidser-Flygare, inledning och evangelieläsning
Dagens bön och textläsning av Kerstin Hjelmare
Förbön av Petra Hiort af Ornäs
Anders Börjesson, organist
Anton Berg, trumpet
Lars-Olof Ejstes, riksspelman, fiol
Sång av Moa Andersson och
körledare Johanna Kämpe Sandström
samt delar av kören CantabileProducent Neta Norrmo
Tekniker Hedvig Olosson och Thor Andersson
för Sveriges Radio P1
[email protected] -
För den framväxande statsmakten under stormaktstiden var instruktioner via brevkorrespondens en viktig del av maktutövningen. Tidiga postsystem med kurirer som tog brev från avsändare till mottagare var ineffektiva. Lösningen blev en förordning år 1636 som ålade bönder att befordra brev enligt ett stafettsystem där postbud tog försändelserna en viss sträcka.
I reprisen av det nymixade avsnitt 70 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Magnus Linnarsson, docent i historia vid Stockholms universitet som bland annat skrivit avhandlingen Postgång på växlande villkor – Det svenska postväsendets organisation under stormaktstiden.
I Europa hade ett postsystem växt fram redan under 1500-talet där privata entreprenörer tog hand om kungarnas postgång. Greven Franz von Taxis tecknade ett avtal med den spanska kungen Karl I, senare kejsare Karl V att organisera ett postväsende för dennes räkning. Det sträckte sig från Antwerpen till Nepal och från Madrid till Prag.
1620 upprättades en postlinje mellan Hamburg och Stockholm, på så sätt länkades Sverige samman med Europa. Den svenska posten kom att skilja sig från posten i Europa. I det glest befolkade Sverige blev det billigare att ålägga bönder att vandra med breven. Sverige hade också för få köpmän som skulle kunna utnyttja posten vid sidan om staten.
Rikskanslern Axel von Oxenstierna ägnade en hel del tid åt utvecklandet av den svenska postgången. Oxenstierna är också upphovsman till den förordning år 1636 som grundlägger det svenska postväsendet.
I Sverige rekryterades helst läs- och skrivkunniga bönder längs postlinjerna på ett avstånd på två till tre mil. Till sin hjälp skulle postbönderna ha ett antal drängar som sprang med postsäcken till nästa postbonde. På det viset skulle posten transporteras i ett stafettsystem längs postlinjerna. Postbönderna befriades från utskrivning till det militära, dagsverken och krav på skjutsar och gästningar. Systemet knöts samman av postmästare i städerna som såg till att posten skickades vidare till nästa stad.
Musik: Vivaldi: Gloria In D Major (Rv 589) – Quoniam Tu Solus Sanctus (Allegro), Storyblocks Audio
Bild: Träsnitt visande en postryttare som blåser i posthorn och kommer med meddelande om Westfaliska freden 1648. Träsnittet har överskriften: ”Neuer auss Münster vom 25. des Weinmonats im Jahr 1648. abgefertiger Freud- und Friedenbringender Postrreuter”. Fotografi efter original i Berlins Postmuseum.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I veckans avsnitt pratar vi Vivaldi och vad som gör den unik i webbläsarjungeln. Har de tänkt fel när det kommer till open source? Nextcloud har nyheter på flera fronter och Firefox testar nya reklamytor. Alex blir lite uppjagad i det nya segmentet "Seriöst, vad är dealen?!".
Länkar: https://trevligmjukvara.se/s08e04
Donera: https://liberapay.com/TrevligMjukvara/donate -
Detta finstämda, timmeslånga avsnitt är packat med tydlig information om narcissism, psykisk misshandel och trauma. Saker som kan vara svåra att prata om för dem som upplevt destruktiva relationer - och svåra för anhöriga att förstå sig på. Vad innebär termer som 'narcissism' och 'gaslighting'? Varför är det så svårt att bryta sig loss ur en destruktiv relation? Vilket stöd behöver den som överlevt psykisk misshandel och hur ser läkningsprocessen ut? Vilka misstag bör anhöriga undvika?
Epilogen Podcast är en personlig fakta-podd i ljudbokskvalitet. Skriven, framförd och producerad av konstnären och överlevaren Mia Makila (miamakila.com).
Musik:Lovira - Birthday PresentAdvent Chamber Orchestra (Vivaldi)Damiano Baldoni - Spellbound HellThe Mind OrchestraSoni Ventorum Wind QuintetKevin MacLeod - (Satie)
-
Det svåra hundratrettiosjunde avsnittet med regissören Ruben Östlund. Vi pratade om de ekonomiska sidorna kring castingen till ”Turist”, Leonardo DiCaprio, åldersångest, det stora ap-projektet, Schillerska gymnasiet, skidor, den starkaste filmupplevelsen, det viktiga med filmhögskolan, att vara Roy med Roy Andersson, att bli sågad, bebisars skådespeleritalang, fejkgråten och givetvis en hel del om att vara eller att icke vara en Broder Daniel-kille.Avsnittet presenteras av Readly.Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson. Distribution: Acast. (För Android här! Och i App store här!) Musik: Broder Daniel - Shoreline, The Vivaldi Philharmonic Orchestra – Summer (Concerto # 2 In G Minor).PS. Senast den 20 augusti kommer första avsnittet av VARVET INTL. Häng på Facebooksidan redan nu!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.