Viktor Rydberg Podcasts
-
Viktor Rydberg brukar främst beskrivas som författare, poet och journalist, men han var också en av 1800-talets viktigaste liberala tänkare. Hans liberalism var radikal och riktade udden mot samhällets elit. Kungen, adeln och den organiserade religionen gick aldrig säker i Rydbergs texter.I det här avsnittet samtalar Henrik Dalgard med Björn Hasselgren och Eric Luth om Viktor Rydbergs författarskap, politiska gärning och vad det går att lära av den radikala författaren idag.
-
Fria marknader sägs stå i konflikt med ett pluralistiskt kulturliv. Men den som sa det hade inte hört om Göteborg i mitten av 1800-talet. I veckans avsnitt pratat vi om Göteborgsliberalismen. Varför var den borgerliga offentligheten så stark i 1800-talets Göteborg? Hur fick liberala idéer fäste där? Och vad kan dagens liberaler lära av 1800-talets radikala frihetsförespråkare. Det handlar om tillgängliggörandet av litteraturen, den fria pressens framväxt och renässansmannen Viktor Rydberg. Bland annat.
Gäster är Henrik Dalgard, skribent i Timbros nätmagasin Smedjan, och Eric Luth, kulturredaktör för tidskriften Libera Debatt. Programledare är Amanda Broberg. -
Vi avslutar säsongen med rimstuga där vi får besök av Janne Josefsson, Anna Spolander och komikern Niklas Andersson. Janne Josefsson bjuder enligt traditionen på högläsning av Viktor Rydbergs "Tomten" och så får vi besök av den rappande tomten MC Santa.
GOD JUL!!! -
Jenny Nyström skapade bilden av Tomten så som vi nu känner honom, i röd luva och på gott humör, fullastad med paket. 1941 hälsade Gösta Knutsson på den då 87-åriga konstnären.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Författaren Viktor Rydberg sa att Jenny Nyström kunde ”giva själsuttryck även åt de minsta figurer." Jenny Nyström hade gått på Kungliga Konstakademien och studerat måleri Paris i många år innan hon kom tillbaka till Sverige, gifte sig och försörjde en hel familj på sina många illustrationer av tomten.
-
Viktor Rydbergs klassiska juldikt, Tomten, som du aldrig hört den förut. Lyssna på egen risk om den ligger dig kär, för du kommer aldrig kunna läsa den på samma sätt igen.
Instagram: instagram.com/spokeriet/
Du kan stötta Spökeriet och få förmåner på https://plus.acast.com/s/spokeriet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Året lider mot sitt slut och avslutas sedvanligt med Tomten av Viktor Rydberg. Men innan dess svarar Ulrika och Linda på lyssnarfrågor! Hur väljer man formen på sin rabatt, hur kan man tänka? Vilka växter passar i en brant, solig och torr slänt? Hur kan man få en snygg inramning till ett växthus? Vilket högre prydnadsgräs kan trivas i fuktigt och halvskuggigt läge. Vilka växter skulle passa i stora cortenlådor? Hur matchar man trädgårdens färger till husets färg? När ska tujor beskäras? Kan rhododendron växa i sluttning? Plus en uppsjö fler frågor om t.ex. sjukdomar, äppelsorter och trädplantering.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Julstämning i studion när Christina Schollin läser in julen med dikten Tomten av Viktor Rydberg
-
Julstämning i studion när Christina Schollin läser in julen med dikten Tomten av Viktor Rydberg
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia. S A Hedlund, legendarisk chefredaktör på Göteborgs Handels & Sjöfartstidning är ute och promenerar i Slottsskogen en dag på 1870 talet. Som sällskap har han arbetskamraten Viktor Rydberg. Då får Rydberg ett poetiskt ryck och den omsusade dikten om Tomten, rinner fram. Rydberg skrev ner dikten med stöd av S A Hedlunds ryggtavla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
Viktor Rydberg (1828-1895) växte upp som fosterhemsplacerad men blev enormt framgångsrik, professor vid Stockholms högskola, riksdagsledamot i andra kammaren, ledamot av Svenska Akademien, Vetenskapsakademien och Vitterhetsakademien, hedersledamot i Akademien för de fria konsterna och riddare av Nordstjerneorden. Han omgavs med respekt och beundran och sågs spritt som landets starkaste andliga kraft. Han skrev vida lästa dikter som "Tomten", "Den nya Grottesången" och "Betlehems stjärna" och populära romaner som Singoalla, Den siste athenaren och Vapensmeden men också lärda och delvis polemiska verk som Bibelns lära om Kristus och Undersökningar i germanisk mythologi. Varför förblev han i eftervärldens ögon inte den främste? Andreas Hedberg, universitetslektor i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet, samtalar med Peter Luthersson.
-
En ny passande juldikt, skriven av Viktor Rydberg, läst och kryddad av Gert Fylking.