Ulla en Verdier Podcasts
-
Anna-Karin och Kjell har träd i massor i sin trädgård, Maj-Lis berättar hur ska man tänka kring lavar på träd och Henrik lyfter fram träd och buskar med vackra stammar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Anna-Karin och Kjell Silver kan inte riktigt sluta - de samlar på träd!
I sin (och lite i grannens) trädgård har de planterat träd efter träd efter träd - mest för att de är nyfikna på dem, och hur de ska klara sig och utvecklas i trädgården i Vendel i Norduppland.
Men alltihopa började med att de var, och är, hängivna svampplockare och fascinerades av samspelet mellan träd och svamp.
Odla med P1's expert på träd och buskar, Henrik Sjöman, lyfter fram betydelsen av vackra stammar och tipsar om cinnober rhododendron som har rosaröd stam, himalayabjörk med sin dramatiska flagnande vita bark och japansk skenkamelia med en mosaik av olika färger på stammen.Växtskyddsexpert Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor och hittar något allvarligt. Kim har mejlat [email protected] om en ros och Maj-Lis konstaterar att den fått en svamp som hon, under sina 40 år i branschen, aldrig sett - Leptosphaeria coniothyrium. Och rådet är att ta bort rosen helt och bränna resterna.
Programledare: Gustaf Klarin
Reporter: Ulla de Verdier
Producent: Åsa Wistedt -
Ivana Macek kommer från Zagreb i dåvarande Jugoslavien, numera Kroatien. När hon var doktorand vid Uppsala universitet och Bosnienkriget brutit ut åkte hon till det belägrade Sarajevo, för att ta reda på hur kriget påverkar människor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När hon hör nyhetsinslag om de krigsdrabbade i Ukraina är det mycket hon känner igen från Sarajevo. Men hon forskar idag på något helt nytt.
Ivanas nuvarande forskning handlar om relationen mellan människor och det invasiva stilla havsostronet.
Reporter: Ulla de Verdier
Producent: Lena Nordlund
[email protected] -
Vår expert Ingela Jagne pratar om utmaningar och fördelar med att odla i lite bistrare klimat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Odla med P1 fick ett mejl från Maria, med rötter i Halland och nu boende i Åre, som undrar hur hon ska tänka med sina odlingar i zon 6-8.
Ingela Jagne tipsar om vikten av att välja rätt läge och sorter och tipsar om hur det går att förlänga säsongen med förodling, växthus, odlingstunnel och upphöjda bäddar. Hon poängterar också fördelarna med att driva upp sina grönsaker, träd och blommor i norr?- mera solljus under sommaren och färre skadegörare.
Att vara i en gammal trädgård är som att göra en resa i tiden. Men hur tar man hand om den? Trädgårdsantikvarien André Strömqvist har skrivit en handbok om det och Ulla de Verdier träffar honom i Ann-Charlotte Heimers mormor och morfars trädgård i Dalarna. Den vårdar hon ömt och visar bland annat den ros som alltid skulle finnas med på mormoderns födelsedagsbricka.Maj-Lis Pettersson svarar på frågor om baggar på stockrosor och bruna blad på måbärshäck.
-
Deep fake-videon när Ukrainas president kapitulerar är som ett aprilskämt, men med gravallvarliga konsekvenser. Tekniken att lägga ord och handlingar i mun på falska kopior av människor sätter vår tilltro till verkligheten i gungning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kring första april är det många medier som brukar smyga in ett aprilskämt i sin rapportering, något som börjat kännas allt svårare att göra med tanke på beskyllningar om fejkade nyheter de senaste åren. Och inte minst nu under det propagandakrig som går hand i hand med Rysslands invasion av Ukraina. När Ukrainas President Volodymyr Zelensky kapitulerade i en så kallad Deep Fake-video som nyligen dök upp på nätet, kändes den potentiella skadligheten med den här tekniken påtaglig.
Det retoriska kriget som följer Ukrainakrisen handlar också om terrorbalansen i vapenanvändningen. Hotet om biologiska vapen ställer USA mot Ryssland, två länder som har en historia av att utveckla biologiska stridsmedel.
I podden hörs: Tomas Lindblad, frilansjournalist, Annika Östman, medicinreporter, Ulla de Verdier, programledare för Odla med P1.
Poddledare
Camilla Widebeck
Producent
Peter Normark
[email protected]