Skånes universitetssjukhus Podcasts
-
I detta avsnitt samtalar vi med Ola Björgell och Taiwo Draycott, båda verksamma inom likarättsakademin i region Skåne. Ola är regionöverläkare och funktionsansvarig tema likarätt och arbetar till vardags som radiolog på Skånes Universitetssjukhus. Taiwo är LSS-sjuksköterska i Trelleborg och är en av personerna bakom podden “Alla föds nakna”.
Vi pratar om vad Likarättsakademin är, hur dess verksamhet ser ut och varför den finns. Ola och Taiwo ger tips på hur personer i andra regioner eller verksamheter kan arbeta vidare på temat likarätt och vad som är viktigt att tänka på. Vi diskuterar också varför dessa frågor är så viktiga att lyfta inom vården och vilka utmaningar vi fortsatt står inför idag.
Varmt välkomna att lyssna och inspireras av Ola och Taiwo!
Vi som intervjuar i dagens avsnitt av podden är Sara Wide Gustafsson, AT-läkare och ordförande i SLS Kandidat- och underläkarförening samt Victoria Carxon, AT-läkare och vice ordförande i SLS Kandidat- och underläkarförening. -
I patientsäkerhetslagen regleras ett långtgående ansvar för vårdgivare och hälso- och sjukvårdspersonal att arbeta förebyggande och aktivt med patienternas säkerhet. Lex Maria är en del av detta ansvar. Hur går det arbetet med patientsäkerhet till i praktiken?
I detta avsnitt berättar Peter Wiksell, läkare och patientsäkerhetsansvarig på infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus om hantering av avvikelser.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hot och våld mot hälso- och sjukvårdspersonal. Krav på personal av viss nationalitet, religion eller kön. Vi talar mycket om vikten att tillhandahålla god vård och att alltid respektera patientens självbestämmande och integritet. Men relationens andra sidan talar vi mera sällan om. Hur illa får en patient bete sig och vad måste hälso- och sjukvårdspersonal stå ut med?
Dessa frågor talar vi om i detta avsnitt tillsammans med Marie Jensen, som är säkerhetsstrateg vid Skånes universitetssjukhus.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Parkinsonpodden sommarspecial ägnar vi hela avsnittet åt frågor ni skrivit. Hur vanligt är ångest och oro i samband med Parkinson, och vad kan man göra åt det?
Hur påverkar träning min Parkinson? Kan man behandla Dystoni med botox? Svarar på frågorna gör Håkan Widner, Professor i neurologi och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Programledare: Anders Stålhammar
Redigering: Inge Amundsen
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt av Parkinsonpodden pratar vi om Dyskinesi, överrörlighet, ofrivilliga muskelrörelser, och Dystoni, störningar i signalerna till musklerna, båda i samband med Parkinsons sjukdom. Hur ser forskningsläget ut, är man något på spåren? Vad händer på behandlingsfronten något nytt på gång? Hör Professor Angela Cenci Nilsson och Professor Per Odin, båda på Skånes Universitetssjukhus i Lund.
Detta avsnitt har möjliggjorts med stöd från AbbVie. AbbVie har ingen påverkan på programval eller innehåll.
Programledare: Anders Stålhammar
Redigering: Inge Amundsen
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Enligt världshälsoorganisationen WHO är högt blodtryck, eller hypertoni som det också kallas, världens dödligaste sjukdom – och detta trots att den är både behandlingsbar och går att förebygga.
Några av de frågor som vi diskuterar är: Varför är det så farligt med högt blodtryck? Vad anses som normalt blodtryck? Hur kan man märka att man har högt blodtryck, ger det några symtom? Vi kommer också att prata om orsakerna till och riskfaktorer bakom högt blodtryck, vilka behandlingar som finns och om det senaste inom forskningen som siktar på att förebygga och tidigt behandla.
Vi intervjuar Olle Melander, överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet med inriktning mot hjärt-kärlsjukdomar och hypertoni. -
Röst och talproblematik är mycket vanligt i samband med Parkinsons sjukdom, och ställer såklart till stora problem för den drabbade. Hur vet jag att det är dags att söka hjälp? Måste jag ha en remiss till logopeden? Vad kan jag göra själv för att träna rösten? Hör Fanny Silfwerbrand, logoped på neurologen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö och Håkan Widner, Professor i neurologi och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Finland börjar man om drygt en månad använda fokuserat ultraljud som en behandlingsmetod vid Parkinsons sjukdom. Det pratas just nu mycket, inte minst på sociala medier om fokuserat ultraljud. Hur fungerar det? Vem är bäst lämpad? Hur ser det ut med biverkningar? Kommer behandlingsmetoden till Sverige?
Hör Håkan Widner Professor i neurologi och Överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund.
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har du förlorat smak och lukt, helt eller delvis? Eller luktar något fel? Vi förklarar hur luktsinnet fungerar, och får det testat. Dessutom lär vi oss hur det kan tränas upp igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Menys Nina Frogneborn gör delar av det test som människor med nedsatt lukt- och smaksinne får göra hos Charlotte Cervin-Hoberg, biomedicinsk analytiker på Skånes universitetssjukhus i Lund. Genom att sniffa på olika doftpennor ska dofterna identifieras.
Man kan få problem med lukt- och smaksinnet av många olika anledningar.
– Men nu har de flesta haft covid, berättar Charlotte.
Att inte känna några dofter alls kallas anosmi.
När det luktar fel kallas parosmi. Många kallar det covid-doft. Något luktar fel, och det luktar alltid obehagligt.
- Kemiskt, sopor, avlopp, blöt hund, det är aldrig något behagligt, säger Charlotte.
För kocken Nadja Hashem luktade det lakrits.
- Och jag hatar lakrits, säger hon.
Nadja förlorade inte smak och doft utan kände bara fantomdoften. Men det räckte för att hon sedan skulle tvivla lite på sina smak- och doftintryck. Problematiskt för en kock.
Charlotte Cervin-Hoberg berättar hur den som drabbats av nedsatt luktförmåga kan träna upp sinnet igen genom att under koncentration dofta på olika saker. Ett idogt arbete som tar minst två månader.
-
Som traditionen bjuder så är det Håkan Widner, Professor i neurologi och överläkare på Skånes Universitetssjukhus i Lund, som sammanfattar året som gått i årets sista avsnitt av Parkinsonpodden.
Hur går det med forskningen på bromsmedicin mot Parkinsons sjukdom?
Många pratar om CBD- olja igen. Fungerar det mot Parkinson, och är det ens lagligt att skaffa?
Vad är Focused Ultrasound, och hur fungerar den behandlingen mot Parkinsons sjukdom?
Några av de ämnen som tas upp i årets sista avsnitt av Parkinsonpodden.
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kirurgi vid svår endometrios är ett av de områden som sedan en tid utgör nationell högspecialiserad vård. Vad innebär det att få ett nationellt vårduppdrag? Och vilken betydelse har förändringen för patienterna? Lyssna på Johanna Nordengren, överläkare vid endometrioscentrum på Skånes universitetssjukhus, Elisabet Andersson, Endometriosföreningen, och Kristina Wikner, chef för enheten för högspecialiserad vård på Socialstyrelsen. Samtalet leds av Hanna Anander, kommunikatör på Socialstyrelsen. (2021-11-26)
-
På Skånes Universitetssjukhus neonatalavdelningar används live-framförd harp-musik som en ingång till att skapa lugn och rofylld närvaro i en stressad situation och miljö. Musikterapeuten, som hälsar på en gång i veckan, informerar och ger stöd till den viktiga verbala samvaron mellan barn och förälder – uppmanar föräldrarna till att fortsätta vara tillsammans med sitt barn via rösten: prata, läsa, nynna, sjunga osv med barnet. Musikterapeuten erbjuder också stunder av avslappning med live komponerad musik, som i denna inspelning.
Musikterapi inom Barnsjukvården Skånes universitetssjukhus erbjuds tack vare samarbete med den ideella organisationen MusikBojen.
”Idé, musik och komposition av Kirsti Øibakken Pedersen, Musikterapeut Barnsjukvården Sus (Registrerad musikterapeut, Sveriges Akademiska Musikterapeuter)” -
Det finns ungefär 20.000 parkinsonsjuka i Sverige idag. Och av dessa är cirka 3000 underbehandlade. De har inte fått tillräcklig behandling för sin sjukdom. Nu finns verktyget Manage PD, som ska hjälpa landets neurologer att ge rätt vård till rätt patient i rätt tid. Hör Per Odin, Professor och Överläkare i Neurologi på Skånes Universitetssjukhus i Lund, som varit ordförande i den expertgrupp som tagit fram verktyget.
Detta avsnitt har möjliggjorts med stöd från AbbVie. AbbVie har ingen påverkan på programval eller dess innehåll
Programledare: Anders Stålhammar
http://www.parkinsonpodden.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Covid-19-viruset är mycket aggressivt mot vårt luktsinne. 50 000 svenskar, lågt räknat, tros för närvarande lida av långvarig luktnedsättning till följd av pandemin. Det som gäller är luktträning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En av de drabbade är Sofia Sjölin, som inte känner när det bränner vid på spisen - och inte känner doften av sin nyfödda bebis.
Att få felaktiga, förvrängda, dofter är också vanligt efter att Covid-19 har attackerat luktsinnet. I värsta fall får människor svårt att få i sig mat eftersom maten kan lukta mycket obehagligt - som bensin, till exempel. Tonåringar och unga vuxna är hårt drabbade våren 2021.
Hör i Vetenskapsradion På Djupet om varför Covid-19 slår så hårt mot luktsinnet och om vad man kan göra för att träna ett skadat luktsinne.
Medverkande: Sofia Sjölin, Charlotte Cervin Hoberg, biomedicinsk analytiker vid Skånes universitetssjukhus i Lund, Johan Lundström, docent i klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, Jonas Olofsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, Federica Genovese, doktor i neurovetenskap vid Monell Center i USA samt Thomas Hummel, läkare och professor vid Technische Universität Dresden, Tyskland.
Reporter
Lisen ForsbergProducent
Peter Normark
[email protected] -
I avsnitt 34 av Fysioterapeuternas podd ”En podd i rörelse” samtalar förbundsordförande Cecilia Winberg med vinnarna av Fysioterapeuternas Kvalitetspris 2021, som tilldelades fysioterapiverksamheten vid Skånes universitetssjukhus (SUS) och fysioterapeutprogrammet vid Lunds universitet. De får priset för sin digitala utbildningsinsats om behandling av patienter med Covid-19. Medverkar gör Anne Sundén, programdirektör för fysioterapeutprogrammet på Lunds universitet och Sofia Hagel, chefsfysioterapeut på Skånes universitetssjukhus.
- Visa fler