Scania Podcasts
-
Mannen från Borås stannar till utanför restaurang Kristall i centrala Stockholm. Han har precis mött ett ryskt ambassadråd som givit honom ett kuvert. Det han inte vet är att Säpos spanare fångar mötet på film. Bara minuter senare grips mannen från Borås inne på restaurangen och en spionhärva nystas upp.I september 2021 döms mannen för spioneri för rysk räkning. Han hade sålt företagshemligheter från sina jobb på Volvo och Scania. Hör spanaren, åklagaren, chefen för kontraspionaget, barndomsvännen, kollegan och andra berätta hela historien om hur Säpos arbete ledde till den första fällande domen för spioneri på nära två decennier i Sverige.Säpos jakt på spionen från Borås är en dokumentär av Jill Eriksson. Producent Lars Truedson och Robin Jonsson. Slutmix Fredrik Nilsson.En produktion av Tredje Statsmakten Media för Spotify Dok. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Rapporterna haglar tätt om att jämställdheten i princip står stilla eller t o m backar i Svensk näringsliv. Vi har därför valt att den här veckan lyfta ett väldigt populärt avsnitt i repris- med Karin Rådström som spelar en oerhört viktig roll som förebild och som gjuter ny mark på många olika plan. Avsnittet spelades in precis innan hon tillträdde som ny VD för Mercedes-Benz Trucks där hon är den första kvinnan någonsin på den positionen. Karin lämnade då en lång karriär på Scania efter 16 år, där hon började som trainee efter studierna på KTH och sedan haft flertalet ledarroller, bland annat varit chef för affärsområdet Buses & Coaches och senast försäljnings-och marknadsdirektör och en plats i koncernledningen där
Det här är ett samtal om att gå sin egen väg, om ledarskap och vad hon tagit med sig från elitidrotten som roddare på landslagsnivå, men också om tuffa stunder och om när livet inte går som det är tänkt.
Tack för att du lyssnar och följer Karriärpodden och Women for Leaders
Programledare: Eva Ekedahl, Kontakt [email protected]
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Avsnitt 22 är ett specialavsnitt från Ingenjörsdagen i Malmö där Anna Leijon intervjuar fyra otroligt spännande individer från fyra olika företag, nämligen Scania, Nederman group, Devoteam och Bosch Rexroth. Vi har pratat om autonoma lastbilar, framtiden för rent luft, maskininlärning inom tågbranschen och sist, men inte minst automationsplattform och öppen design. Intervjuerna spelades in live och på plats på Ingenjörsdagen i Malmö. Hoppas att du gillar dem och glöm inte bort att prenumerera på podden och att du även kan ge betyg i vissa poddspelare.
Intervju 1: Autonoma lastbilar - hur långt har vi kommit?
Med Henrik Franzen - head of autonomous strategy & partnership at ScaniaIntervju 2: The future for clean air
Med Sven Kristersson - CEO of Nederman Group.Intervju 3: AI and automation in the train industry - today and in the future
Med Per Sikö - Head of Dales at Devoteam.Intervju 4: Bosch Rexroth about opening up the design, modularity and compability with their new product CtrlX Core
Med Bjarne Restedt - Teknikchef Factory Automation på Bosch Rexroth.Det här avsnittets sponsor är Ingenjörsdagen! Den är till för alla som har ett intresse för tech och i år går det av stapeln:* 25/10 i Luleå* 9/11 i Göteborg
... och nästa år igen i Stockholm. Kom och häng på Ingenjörsdagen - jag kommer att vara där - tonvis med inspiration, socialt utbyte och nya lärdomar inom spännande techområden utlovas. Gå in på ingenjorsdagen.se för att läsa mer och anmäla dig (det är helt gratis) och glöm inte att du kan nominera grymma techpersoner till Stora ingenjörspriset!
-
Som f.d. VD Scania är Henrik tuuung inom svenskt näringsliv, även om han själv med största sannolikhet inte skulle beskriva sig själv på det sättet. Istället pratar Henrik hellre om vikten av att vara ”eye-leveled” i den kultur som han och hans kollegor just nu formar för att lyckas med H2 Green Steel – en satsning i norr där ”startup” möter ”tung industri”. Spännande värre…Enjoy! :)
Med #nytttänk vill jag med mycket hjärta och hjärna påverka organisationer till ett bättre ledarskap via 10st avsnitt/ säsong. Stort tack Mindset/ Promote/ Induction för att ni får detta samtal att hända...
//Per Falk
http://www.linkedin.com/company/nytttank
www.mindset.se
https://promoteint.com/sv/
https://inductionint.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som f.d. VD Scania är Henrik tuuung inom svenskt näringsliv, även om han själv med största sannolikhet inte skulle beskriva sig själv på det sättet. Istället pratar Henrik hellre om vikten av att vara ”eye-leveled” i den kultur som han och hans kollegor just nu formar för att lyckas med H2 Green Steel – en satsning i norr där ”startup” möter ”tung industri”. Spännande värre…Enjoy! :)
Med #nytttänk vill jag med mycket hjärta och hjärna påverka organisationer till ett bättre ledarskap via 10st avsnitt/ säsong. Stort tack Mindset/ Promote/ Induction för att ni får detta samtal att hända...
//Per Falk
http://www.linkedin.com/company/nytttank
www.mindset.se
https://promoteint.com/sv/
https://inductionint.se/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det allra första avsnittet av Hög standard pratar vi med Claes Erixon, CTO på Scania. Det visar sig att standarder och inte minst arbetet med att ta fram dem – standardisering – är mycket viktiga för detta företag, med cirka 50 000 anställda. Vi undrar på vilket sätt och varför?
-
Det är mycket för ledare nu. Vi är i efterdyningarna av en pandemi och på väg in i en energikris i spåren av kriget i Ukraina.
Och hur blir det med leveranskedjorna, räntorna, börsen och inflationen? Vilken typ av lågkonjunktur har vi framför oss?
Ovanpå allt det här dessutom en skenande klimatkatastrof …Så hur ska chefer leda nu? Vad behöver ledare fokusera på? Vilka kompetenser och förmågor behöver chefer vässa – hos sig själva och medarbetare?
Möt Novares vd Fredrik Hillelson, HR-experten Siri Wikander och Chefakademins Cissi Elwin i en underhållande och oumbärlig spaning om ledarskapet som behövs framåt. De är inte alltid är helt överens (till exempel om scenarioplanering).
"Kommunikation är viktigare än någonsin", konstaterar Fredrik Hillelson.
Se samtalet som video här!
Fredrik Hillelson är grundare och vd för Novare Executive Search som är ett av Sveriges största företag inom chefsrekrytering. Han har bakgrund som marinofficer och har varit utlandspersonalchef på Scania, personaldirektör på Accenture Sweden och personaldirektör på Investor.
Siri Wikander är HR-konsult och föreläsare inom digitalt samarbete och lärande i sin roll som People Growth Expert på Beyond Talking. Hon har bakgrund inom HR och ledarskapsutveckling och har bland annat jobbat som Head of Talent Management på Axfood, som Head of People and Culture på Hemfrid och Director of People Growth för Scandic Hotels. Hon är också krönikör i tidningen Chef.
Cissi Elwin är vd på Chefakademin. Hon har bakgrund som journalist, tv-producent och tv-programledare. Hon har bland annat varit chefredaktör för tidningen Chef, för ICA-kuriren och vd för Svenska filminstitutet.
-
Hur ska Sverige kunna fortsätta att vara en konkurrenskraftig industrination? Hur väl används skattepengarna i välfärdssystemet? Och går det att spara 100 miljarder kronor per år genom att öka effektiviteten i de offentliga upphandlingsprocesserna? Det är frågor som vi samtalar om i veckans Hotspot, som bland annat handlar om debattklimat, utbildningsnivå och hur man kan vända en kris till något gott.
Gäst i programmet är Leif Östling, ordförande för Kommissionen för skattenytta, tidigare vd för Scania och ordförande för Svenskt Näringsliv.
-
Daniel har tillgång till hemligheter från både Volvo och Scania. De visar sig vara guld värda. Men hur smart är det att sitta i offentliga miljöer och prata om sitt spioneri?
Tips på misslyckade brott vi borde berätta om? Hör av dig till [email protected] -
För 1,5 år sedan hoppade Henrik Henriksson av ett av de tyngsta vd-jobben i svenskt näringsliv. Han lämnade lastbilstillverkaren Scania för H2 Green Steel som ska tillverka fossilfritt stål.
Nyligen fick företaget tillstånd att bygga stålverket i Boden men mycket återstår innan det första stålet produceras 2025.
Titta på Henrik Henriksson i Rejlers Play om den skumpiga resan och hur han nu vill hjälpa andra bolag som ska starta nya verksamheter.
#henrikhenriksson #fossilfritt #stål #ståltillverkning #intervju #jesperbörjesson #vätgas #hydrogen h2greensteel
-
Bristen av halvledare som uppstod under pandemin kommer enligt experterna att pågå länge. Fordonsbranschen har haft rejäla problem och både Volvo och Scania har tillfälligt fått stoppa produktionen. Även mobilbranschen och egentligen alla som på något sätt bygger elektronik är drabbade. Men vad kan man göra åt det? Kan ny teknik som kvantdatorer och organisk elektronik ersätta dagens halvledarteknik och på så sätt lösa bristen?
Medverkande: Christer Svensson, professor emeritus vid Linköpings universitet, Per Delsing, professor i kvantteknologi vid Chalmers tekniska högskola, Johan Lindberg, nationell samordnare på Vinnova och Jonas Mattsson, chefredaktör för forskning & framsteg.
Programledare: Sofie Pehrsson
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania och Sveriges bästa hållbarhetschef 2021, representerar en modern ledare i en global organisation som går i täten i en bransch som genomgår en stor klimatomställning – övergången till en mer hållbar och elektrifierad fordonsflotta. Under många år har han byggt grunden för att aktivera och accelerera omställningen. Hållbarhet är nu en integrerad del av Scanias affärskritiska verksamhet där nödvändiga teknikresor och hållbarhetsarbetet stärker varandra. Vad har krävts för att bli utsedd till Sveriges bästa hållbarhetschef? På vilket sätt kombineras affärsnytta och hållbarhetsarbete bäst? Hur lyckas en hållbarhetsavdelning på fem personer nå ut i en organisation med 52 000 anställda i 100 länder? Kan Scania använda sin position för att accelerera omställningen ytterligare?
Lyssna på Andreas Follér i Miller möter ledare. Avsnittet spelades in den 18 mars 2022.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet berättar Nina Falkstrand, Head of HR/R&D på Scania, om sin resa inom företaget – från en tid när mångfald och inkludering inte fanns på agendan till dagens värderingsstyrda bolag som befinner sig mitt i ett spännande paradigmskifte. Hör hennes syn på riskerna med en alltför stark företagskultur, fördelen med att använda omvända mentorprogram och vikten av att gå från Cultural fit till Cultural add. Samt varför scouterna är en utmärkt ledarskapsskola och varför vi alla bör bejaka vår inre Pippi.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nya pusselbitar om höstens stora spionhistoria de två bröder som misstänks för grovt spioneri. Den ene har arbetat i svensk underrättelsetjänst, och där finns mycket känsliga uppgifter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I september häktas en man misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, brottsrubriceringen ska senare ändras och det rapporteras att att mannen har befunnit sig djupt inne i den svenska säkerhetsapparaten.
– Om en sådan person visar sig ha arbetat för en främmande makts räkning så kan väldigt mycket utav känslig information har läckt ut, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys på Lunds universitet.
Både den här mannen och hans bror blir senare häktade för grovt spioneri, men de nekar till brott.
Spionage i SverigeTidigare i höstas inleddes det första åtalet på 18 år mot en man som senare dömdes för att ha spionerat mot fordonstillverkaren Scania.
Att nu två spioneriärenden uppmärksammas samma höst tror Wilhelm Agrell handlar om att säkerhetspolisen de senaste åren har avbrutit spioneriförsök snarare än att spioneriet har legat på paus.
– Man vill hellre avstyra brott än att dra fram saker i ljuset. Avslöjande spionerifall som man måste föra vidare till åtal, det kräver stora resurser och det har ju också utrikespolitiska konsekvenser, säger Wilhelm Agrell.
-
I det här poddavsnittet möter jag Sara Emilionie hon berättar om musikens väg i hennes liv. Sara, som även kallar sig för Lady Gong för oss in i en berättelse genom tid och rum. Från hur hon som talangfull 6-åring hamnade hos en rysk pianolärare som drillade henne genom att sänka och kränka. Hur detta till slut skapade en låsning i hennes musicerande och hur hon på grund av det lag pianospelandet på hyllan. Till hur hon senare i livet mötte gongen som hjälpte henne släppa in musiken på nytt i sitt liv.
Sara är yogaterapeut, mindfulnessinstruktör samt utbildad i EFT och brinner för att förmedla yoga och mindfulness på ett sätt som alla, oavsett ålder och livssituation kan integrera in sin vardag. Hennes program erbjuds på några av Sveriges största arbetsplatser, bl.a.. Scania och Astra Zeneca- Hennes metod MIMY (mindfulness och medicinsk yoga) används även inom cancervård och i psykiatrin och har testats i två stora studier på Danderyds sjukhus samt KS med goda resultat.
Genom en insiktsfull lärare som såg Saras talang fick hon en dag frågan om att vikariera för en gongmästare som skulle hålla ett fullsatt gongbad, det var så Sara började spela Gong för andra. Idag driver hon Balansinstitutet där man förutom att ta del av Balansprogrammet även kan lyssna på Gongbad - både online och på plats.
Balansinstitutet hemsida: https://www.balansonline.se/
Lady Gong hemsida: https://www.balansonline.se/ladygong/
Vill du lyssna på GongbadOnlines Gongbad hittar du hem på vår hemsida: https://www.gongbadonline.se/ - Visa fler