Robin William Podcasts

  • I en kall och hård stad, där ett människoliv är billigare än en flaska Pripps, på ett dunkelt hotellrum, bak neddragna persienner, möts två män, privatpoddaren Lind och den sinistre skurken Nessle. De har ett dubiöst uppdrag: att diskutera den Hollywood-genre som fransmännen döpte till film noir. Namn som nämns: Frasse i Tårtan, Robin Williams i Flubber och John Cleese i En fisk som heter Wanda.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

  • Och så blev det käppar i hjulet igen! Det är inte helt lätt att alltid leverera podcastavsnitt löpande. Covid-19 slog till igen , filmen vi hade tänkt att prata om blev ej tillgänglig och filmen i vårt segment :Återtitten gick ej att få tag på. Så det var väl bara att kasta in handduken och pausa inspelningen av avsnitt 254?Men med lite Ipren och Alvendon i kroppen hos en poddhalvan och en ny filmuppställning så gick vi ändå in i mål med avsnitt 254.Precis innan Thomas sjuknade in i så hann TT Filmpodcast att gå på bio och se DON'T WORRY DARLING med Florence Pugh och Harry Styles. Bakom den romantiska postern till filmen gömde det sig en 50-tals thriller av det mystiska slaget. Så frågan är om majdrottningen från MIDSOMMAR även briljerar i den hä filmen?Vi kom i kontakt med regissören Ylva Forner och hennes långfilmsdebut MAGISTERLEKARNA. Så vi gjorde ett filmiskt besök på St. Sebastians läroverk. På denna fiktiva skola är alla elever homosexulla och under höstterminen är de uppslukande inför uttagningarna till årets sångtåg. Samtidigt har den strikte magistern ett dolt mörkt förflutet som plågar honom och ett hemligt bdsm-förhållande med den unge Charles. Denna film skapade en hel del diskussion i podden och Thomas och Tomas tolkar filmen på olika sätt. Det blev ett minst sagt spännande samtal.Och Tomas röriga minne för filmtitlar gjorde ändå i slutändan att fel blev rätt i slutändan. Hans önskemål att se INSOMNIA infriades inte då den filmen ej fanns någonstans att finna. Men när han insåg att AWAKENINGS från 1990 med Robert De Niro och Robin Williams, var den filmen han egentligen ville återse så löste det sig i alla fall. Tomas fick återse den filmen han ville och Thomas fick uppleva denna film för första gången och samtidigt bryta ihop mitt under podcastinspelningen. Så välkomna till ett av podcastens mest svåra avsnitt att spela in, där känslorna sitter på utsidan och filmerna berör på flera plan av olika anledningar.Så efter lite fördröjning av detta avsnitt så tycker vi att det är väl bara att köra på då.

    Välkomna!

  • Will är mattegeniet som inte bara kan slåss utan även snacka omkull collegenördar med hästsvans på krogen. Men när Stellan upptäcker hans räkneskills så vänds världen upp och ned för Will som hamnar med terapeut i form av nedtonad Robin Wiliams. Kommer han göra rätt val i livet? Hur fan luktar Sixstinska Kapellet? Håller den?

    Manus: Matt Damon, Ben Affleck
    Regi: Gus Van Sant
    I Rollerna: Matt Damon, Robin Williams, Stellan Skarsgård m.fl.

    I Studion: Martin Soneby, Erik Broström, Ola Aurell

  • Goooooood morning retrofilms-älskare! 1987 såg vi Robin Williams på vita duken porträtterandes Adrian Cronauer i "Good Moring Vietnam" med regi av Barry Levinson. Ämnen som berörs är hur rolig man får vara i ett krig, vikten av bra birollsinnehavare och hur länge efter jul och nyår man kan säga "god fortsättning".
    P.S. RFK publicerar ett nytt avsnitt varannan söndag och detta för att uppmuntra Ni lyssnare att hinna kolla på filmen till nästa avsnitt.
    Var med i klubben vetja!
    Följ oss på:
    Facebook - facebook.com/retrofilmklubben
    Instagram - @retrofilmklubben
    🎹Musik av @rymdljus_gbg🎹

  • Humor är vanligt bland människor och andra primater. Vad vi skrattar åt förändras med tiden - kanske också skrattets kvalitet? Läkaren Matz Larsson minns sin tid som clown, i denna essä.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

    Jag hade precis fått min läkarlegitimation, och blivit anställd på Huddinges psykiatriska klinik. Då uppkom plötsligt behov av ledighet, lång ledighet – och redan om en vecka! Det var inte särskilt populärt, eftersom jag hade flera nattjourer inplanerade. Jag väntade nervöst på besked. Min chef hade till och med tillkallat klinikchefen. De tog god tid på sig men till slut kallades jag in i rummet.

    De två herrarna synade mig från topp till tå.

    – Att åka till München för att jobba som clown på en Cirkus låter fullkomligt vansinnigt, vansinnigt…

    (lång paus)

    ..men samtidigt så roligt och studentikost, att det måste premieras!

    De slog sig för knäna och kasta till mig en beviljad ledighetsansökan. Drömjobbet var mitt!

    Men är det verkligen drömjobbet att vara clown, komiker – yrkesmässigt reta till skratt? Historikern Peter K Andersson ställer frågan i boken Komikerns Historia.

    För vad händer när rampljuset slocknar? Drar sig komikern tillbaka till en värld av ensamhet och introspektion? Följande episod anges vara autentisk:

    En djupt deprimerad och livstrött man besöker doktorn. Denne ämnar skriva ut ett recept men får en idé och säger: Gå och se på clownen Grimaldi! Ni kommer att gå därifrån mycket gladare. Patienten suckar.
    – Det är jag som är clownen Grimaldi.

    Grimaldi förändrade clownens skepnad för alltid. Det började i London 1806. Han framträdde som harlekin, men överraskade alla genom en helt ny kreation: Grälla färger, djärva mönster. Det vitsminkade ansiktet pryddes med tjocka röda läppar.

    Ja, Grimaldi skapade cirkusclownen och blev omåttligt populär, men hans barndom och vuxna liv var dystert och vemodigt, så han kom att bli sinnebilden för den melankoliske komikern.

    Fast det är konkurrens om den titeln. Max Linder – filmens första världsstjärna, liksom Robin Williams - suiciderade. Den manodepressive Spike Milligan, en förebild och föregångare till Monty Pyton, for titt som tätt till psykiatriska kliniken.

    Lyckligt ovetande om sådant for jag ner till München för att bli clown på anrika Cirkus Krone. Den vita rocken ersattes av en harlekin-kostym med klingande bjällror på huvudet. Jag och fem andra clowner skuttade över en gammaldags plint, fastnade, krockade, snubblade, tappade byxan, fick lavemang. Kort sagt ett klassiskt clown-nummer.

    Artistgruppen hette Humbugs, ett passande namn, för clowner bör misslyckas med det mesta, te sig betydligt dummare än sin publik. Det var vi bra på. Cirkuspubliken kunde bokstavligt se ner på oss från sin läktare. Våra stunttrix, snubblingar och fall nådde oanade höjder – och bottnar. Botten på cirkusen, dvs cirkusgolvet var hårt och kunde bli snorhalt. Björnurin och papegoj-spillning från tidigare nummer gjorde det geschwint att dratta på ändan. Visst kunde det vara smärtsamt men publikens skratt fungerade likt morfin.

    Publikens skratt fungerade likt morfin.

    Några decennier senare frågar jag mig: Hur kom det sig att jag beredd att växla läkaryrkets status och pålitliga lönekuvert mot clownens lågavlönade, kringflackande och frakturbenägna syssla? Vad var det som lockade?

    Svaret är nog ”skrattretande”. Ja, nu menar jag det bokstavligt: skrattretandet – det som främst lockade var faktiskt lusten, förmånen, glädjen av att framkalla skratt!

    Då reser sig frågan - Vad är skratt – egentligen? Platon, Aristoteles, Descartes, Kant, Schopenhauer, Darwin, Freud har tacklat frågan, dock utan större framgång.

    Aristoteles hade fel. Skratt är inte unikt för människan. Schimpanser producerar skratt såväl när de kittlas som när de leker. Fast, skrattande schimpanser låter helt annorlunda än oss, producerar betydligt glesare skrattljud - ett enda skrattljud per utandning och inandning. ”Ha—--Ha—--Ha—--Ha”. Även råttor producerar skrattliknande ljud.

    Det var evolutionen av vår två-fota gång som liksom ”frikopplade” det mänskliga skrattet från andningen. Bröstkorgens muskler var inte längre oumbärliga vid förflyttning. Detta möjliggör ett mycket snabbare tempo.

    Det finns två typer av skratt. Det spontana, "ärliga" känslodrivna skrattet brukar kallas Duchenne-skratt. När andra primater än människa brister ut i skratt handlar det alltid om Duchenne-skratt, alltså den ofrivilliga, "ärliga" sorten. Den andra skratt-varianten, det viljemässigt utlösta skrattet kan blott människan leverera.

    Skrattet har stor social och känslomässiga kraft, och skratt fyller helt olika funktioner i olika situationer. Att skratta åt någon vid fel tillfälle kan utlösa mord, att skratta med någon kan förena, skapa sammanhållning, rent av rädda livhanken i en hotfull situation.

    Skrattar många samtidigt kan det uppstå något magiskt. Det har clownerna i Humbugs och förstås många andra komiker fått uppleva. Samspelet, timingen med övriga aktörer, och viktigast av allt - publiken.

    Att skratta gott – a la Duchenne - skänker samhörighet!

    På en cirkus är publikhavet nära, sinnena alerta, och reaktionerna omedelbara. Dessutom, ekvilibristiska musiker bevakar clownens krumsprång, blåser i trumpeten, slår till cymbalen – i rätt millisekund. Det liksom böljar fram - musik, applåder, skrattsalvor, andningsrörelser. Artister, musiker och publik, barn som gamla, bildar som en stor synkroniserad organism. Att skratta gott – a la Duchenne - skänker samhörighet!

    Mycket av denna sinnlighet, synkroni och närhet har gått förlorad i dagens komik. Den klassiska clownen finns i bästa fall på barnsjukhuset, men förknippas främst med skräckfilmer som Jokern. Komikern sitter i TV-soffan, eller skämtar via Youtube, fjärran från sin publik. Den postmoderna komikern drattar ej på ändan, nej hen står upp.

    Trots att självironin är betydande, så tycks stå upp-artisten ändå liksom vara smartare är sin publik. Och där lurar en fara: Med en förtjust publik, blir komikern till det yttre lik en predikare, men en sann komiker behöver snarare vara predikarens motsats. En komiker som tar sig själv på för stort allvar glider lätt in i predikarrollen, och humorn brakar samman.

    Så, kära stå-uppare: Om du blivit en förkunnare - om din humor gått i stå.

    Några små tips. Pröva gärna bjällror i hatten, eller varför inte vitmålade kinder, stora röda läppar, grälla färger, djärva mönster.

    Matz Larsson

    Referenser:

    Komikerns Historia av Peter K. Andersson, Natur och Kultur, Falun, 2020

    Provine RR. Laughter as a scientific problem: An adventure in sidewalk neuroscience. J Comp Neurol. 2016 Jun 1;524(8):1532-9. doi: 10.1002/cne.23845. Epub 2015 Sep 24. PMID: 26131571.

  • Vad kan vara tokroligare än Robin Williams på skridskor, eller en rosa noshörning ?

    Martin och Thomas har sett Death to smoochy, en komedi från 2002 regisserad av Danny Devito.

    Rainbow Randolph är lekledare på ett populärt barnprogram. Randolph får kicken efter en mutskandal och blir ersatt av Smoochy, en fet och rosa noshörning. När Randolph sedan upptäcker att Smoochy har inlett ett liggförhållande med hans före detta pök Nora, börjar Randolph planera sin hämnd.

    Podcastavsnittet innehåller uttalanden som kan kännas kränkande och direkt samhällsfarliga, man kan undra vad det är för hallabaloo egentligen. Men Martin och Thomas tuffar på i sitt podcastlokomotiv. Virusskämt, metadonkliniker, podcastfanet Edward Norton, Professor Drövvel, Flexnäs, Netflix, Albert och Herbert, övergreppsskämt, Göteborg, porrbio och även filmen som kallas Death to smoochy.

  • I veckans avsnitt blir vi en aning nostalgiska och pratar om våra favorit-ninjasköldpaddor i nya "Teenage Mutant Ninja Turtles". Dessutom sörjer vi Robin Williams bortgång och Patrik rapporterar lite från Way Out West.

  • Vilka nyheter är på väg i iOS 7.1? Vad händer på CES? Vad ska google med en uppkopplad brandvarnare till, kan det ha något att göra med att den skapats av iPodens grundare? Och precis som Jan Guillou har Apple fått slutbetyg, men vad tycker AppSnack-panelen? Allt detta och mycket mer ger vi dig i veckans AppSnack 96. Podcasten om teknik och uppkopplat nörderi i allmänhet, och ditt Äppliga iLiv i synnerhet.


    Robin Williams och poesi i ny iPad-reklam


    I panelen: Tobias Hieta, Michael Ploug Gartner,

    Programmet leds av Calle Gisselsson.

    Nyheter


    Hur elakt är det av Google att låta vem som helst kontakta dig via Google Plus?

    Google's latest idea for Gmail will give you plenty of reasons to switch to iCloud


    iOS 7.1 är här, i alla fall som beta.

    iOS 7.1 Beta 3 Tidbits: Revamped Keyboard, Darker Icons, New Phone Look, and More


    Pengar rullar in som de ska, det går bra nu…

    Apple: Användare spenderade över 10 miljarder dollar i App Store under 2013

    Nytt försäljningsrekord för App Store

    Eller?

    Försäljningen av digital musik minskar i USA – för första gången

    Tobias arga twitter TiVO-rant


    Sist men inte minst, vad ska Google med en fancy brandvarnare till?

    Google Acquiring Tony Fadell-Founded Nest for $3.2 Billion

    Nest Gives the Lowly Smoke Detector a Brain — And a Voice

    Intervju med Tony Fadell

    Sorkin färdig med manuset!

    http://www.macrumors.com/2014/01/13/sorkin-completes-steve-jobs-script/


    Veckans CES genomgång

    Roku TVs to Allow Streaming Without a Box

    Första handkontrollen för iOS i full storlek presenterad

    10 bästa Apple-prylarna från CES

    Veckans rykten

    Veckans hetaste rykte handlade om bilder på iPhone 6 som antagligen var fejk. Vi lämnar det där.

    'iPhone 6 Frame' Shown in New Photos Unlikely to Be Genuine

    Veckans snackis

    Vi glömde gratulera iPhone på 7 års dagen förra veckan

    Apple’s 2013 Scorecard av John Siracusa


    Leverera 10.9 och iOS 7 - G

    Diversifiera iPhone - VG

    Fortsätta hålla iPaden konkurrenskraftig - MVG

    Mera Retina! - G

    Få iMessage att funka -

    Göra iCloud bättre - IG

    Återuppliva iLife/iWork - G+

    Ge oss en Mac Pro! - MVG!

    Göra nånting, NÅNTING, med Apple TV - IG



    Veckans lästips


    How the NSA Almost Killed the Internet


    Out of the picture: why the world's best photo startup is going out of business