Robert Johansson Podcasts

  • Robert Johansson är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack och den här gången går vi mer på djupet kring fysträningen för amerikanska fotbollsspelare. Du får lära dig lite om vilka krav som sätts på spelar på olika positioner, hur man kan tänka kring fysträning under försäsongen respektive under säsongen.

    Det blir också en hel del diskussion kring betydelsen av fysträning som ung spelare för att kunna fortsätta att utvecklas som spelare samt betydelsen av att sköta kosten bra under året så man kan styra sin kroppsvikt mer för bättre prestation.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Det är varmt i Spanien 00:04:45 Robert Johansson om hans fysträning för amerikanska fotbollsspelare 00:09:12 Den fysiska kravprofilen inom amerikansk fotboll 00:12:45 Du behöver hög acceleration med en sprintteknik som skiljer sig från friidrottens 00:15:12 Hur mycket skiljer sig kravprofilen mellan olika positioner? 00:22:36 Hur mycket skiljer sig den fysiska prestationsnivån på olika nivåer inom amerikansk fotboll 00:27:11 Förmågan att lösa situationer utifrån sin roll är ofta det som skiljer duktiga spelare mot mindre duktiga 00:30:44 Tar du rätt beslut fort så upplevs du som snabbare och starkare men vi tränar ganska sällan på beslut 00:37:52 Betydelsen av att veta var man har resten av sina medspelare och motståndare 00:45:13 Vilken roll har uthållighet i amerikansk fotboll? 00:51:31 Hur Robert utför fysträningen på gymmet med sina elever på riksidrottsgymnasium 00:54:11 Hur skiljer sig fysträningen före och under säsong? 00:58:03 Balansen mellan att prestera för stunden och att nå sin maximala nivå efter år av träning 01:04:40 Hur kontrollerar man så att alla hamnar på en lagom nivå på gymmet? 01:07:59 Olika bred fotisättning i knäböj för att försöka träna olika saker 01:10:43 Självskattad återhämtning som ett verktyg för att balansera träning och återhämtning 01:14:46 Betydelsen av att också styra vikten med hjälp av kosten 01:21:11 Försök att individanpassa träningen efter typen av idrottare 01:27:35 Vid gruppträning kan det finnas fördelar i att gruppera idrottarna i olika typer 01:30:56 Upplägget på spelarnas power-pass på gymmet
  • Direktsänd påskdagsgudstjänst från Borgholms kyrka med prästen Lars Graaf och Borgholms Gospelkör med musiker under ledning av Elionor Petersson.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Evangelietexten och predikan finns att lyssna på separat eller ladda ner som podd.

    Kristus är uppstånden, låt oss jubla och vara glada.

    Världen brinner. Ondska, lögn, våld, sjukdomar, droger och krig. Mitt i detta står vi i en kyrka och jublar över en tom grav.
    Borde vi inte ägna all kraft mot att bekämpa destruktiva krafter.?

    Ur predikan

    Medverkande:
    Lars Graaf, gudstjänstledare och predikan
    Ann-Britt Norén, textläsning
    Rose-Marie Hasselqvist, textläsning
    Elionor Petersson, körledare och flygel
    Borgholms Gospelkör
    Jan-Olof Arnér, bas
    Robert Johansson, trummor
    Paul Thorstensson, orgel
    Krister Dahlin, trumpet

    Texter:
    Hosea kapitel 6, vers 1-3
    Apostlagärningarna kapitel 3, vers 14-16
    Lukasevangeliet kapitel 24, vers 1-12

    Musik:
    Psalm 146: 1 -3 Vad ljus över griften
    My Jesus loves me
    Psalm 154:1-4 Dina händer är fulla av blommor
    You are Holy
    Psalm 148: 1-3 Jesus Kristus är uppstånden
    Who knows but You Lord
    Vår Fader
    Psalm 743: 1-4 Var glad, för Kristus lever
    Total Praise
    Svit för orkester nr 1 d-dur: Rondeau i arr för
    orgel och trumpet

    Producent Marianne Greip
    Tekniker Magnus Larsson och Magnus Walfridsson
    Sveriges Radio Kronoberg
    [email protected]

  • Prestationsångest, flyktbeteenden och medvetenhet står på podcastens agenda idag. Med oss i del 2 har vi psykologen Robert Johansson som är docent i psykologi. Han jobbar på Stockholms universitet där han både forskar och undervisar. Robert har ett stort intresse för psykologi i brett där han bland annat håller i ett projekt inom AGI som är artificiell generell intelligens eller som Robert kallar det, maskinpsykologi, där det långsiktiga målet är att skapa maskiner med känslor och ett medvetande.

    I det här avsnittet reder vi ut flyktbeteenden, prestationsångest och definitionen av här och nu. Vi ser också över den överanalyserande hjärnan och hur vi kan ta kontroll och bli mer medvetna om vad som sker inom oss. Medvetenhet genom meditation är en av sakerna som vi är eniga om.

    Samhörighet, bekräftelse och uppmärksamhet är också något jag vill lyfta och där kommer vi även in på ensamhet, självkärlek, att passa in och det snabba dömandet utav andra men också sig själv.

    Det är ett öppet avsnitt där vi kommer in på insidan av oss själva och där jag berörs av både samtalet i sig, men även Roberts ord på slutet.

    För dig som är ny här så får du mer än gärna följa podden för att lättare ta del av tidigare och kommande avsnitt och samtidigt bidra med att synliggöra den för andra.

    Jag vill också rekommendera boken ”tänka, snabbt och långsamt” med Daniel Kahneman som Robert nämner här i avsnittet. En bok som jag själv läst flera gånger och en bok som gett mig flera insikter och en djupare förståelse.

    För dig som vill komma i kontakt med Robert:

    Robert Johansson - Stockholms universitet

    För dig som vill komma i kontakt med mig och podcasten ett medvetet sinne:

    https://www.ettmedvetetsinne.se/podcast/

    https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/

  • Självkänsla, självmedvetenhet och självinsikt är dagens podcastavsnitts ämnen. Med oss är psykologen Robert Johansson som är docent i psykologi. Han jobbar på Stockholms universitet där han både forskar och undervisar. Robert har ett stort intresse för psykologi i brett där han bland annat håller i ett projekt som har det långsiktiga målet att ta fram robotar med känslor och medvetande.

    I det här avsnittet och del ett så kommer vi att kika lite på den delen men också reda ut vad självinsikt är och hur man får en bättre självmedvetenhet. Låg självkänsla är något jag också vill utforska och här ger Robert fantastiska svar, tips och råd där han bland annat lyfter RAIN och något jag vill kalla trippel-A som hjälper en att få grepp på de olika stegen för att förstå processen. Förhoppningsvis kan du i det här avsnittet ta med dig hur du får en bättre självinsikt och självkänsla för ett ökat välmående i livet.

    Jag vill också lyfta och rekommendera Tara Branch som är psykolog, författare och förespråkare för buddhistisk meditation och även traumaspecialisten Bessel van der Kolk för boken ”Kroppen håller räkningen”.

    För dig som är ny här så får du mer än gärna följa podden för att lättare ta del av tidigare och kommande avsnitt samt bidra med att synliggöra den för andra.

    För dig som vill komma i kontakt med Robert:

    Robert Johansson - Stockholms universitet

    För dig som vill komma i kontakt med mig:

    https://www.ettmedvetetsinne.se/podcast/

    https://www.instagram.com/ettmedvetetsinne/

  • Jacob och Wille gästas av tränaren och läraren Robert Johansson som för närvarande är ansvarig för riksidrottsgymnasiet för amerikansk fotboll i Uppsala.

    Första timmen av podden handlar dock om Roberts egen karriär som spelare och sedan arbete som tränare både i USA och i Sverige. Vi får följa med från tiden då enda sättet att se amerikansk fotboll i Sverige var att beställa VHS band som sedan skickades med posten över atlanten tills idag där även svenskar kan konsumera precis så mycket amerikans fotboll som de vill.

    Efter det här kommer vi in lite på hur det logistiskt fungerar med träningen inom amerikans fotboll och varför så stor del av träningen är uppbyggt kring fysträning.

    På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.

    Hålltider

    00:00:00 Jacob har börjat komma igång med träningen igen 00:05:10 Wille har varit magsjuk 00:08:44 Veckans gäst Robert Johansson 00:12:14 Att konsumera och lära sig amerikans fotboll i Sverige på 90-talet var en ordentlig utmaning 00:16:41 Fördelen med att man var tvungen att se hela matcher i en idrott 00:20:45 Roberts egen karriär som amerikans fotbollsspelare 00:30:33 Målet som spelare i Sverige som ville bli så bra som möjligt 00:38:40 När Robert började komma in på tränaryrket 00:42:46 Amerikans fotboll är en väldigt fysisk sport där det mesta av tiden läggs på fys 00:52:58 Roberts erfarenheter från att ha varit tränare på college i USA 01:05:34 Tränarjobb i Sverige igen - mycket tid med lite ersättning 01:12:16 Ungdomarna som kommer upp idag är mycket bättre förberedda med ordentlig träningsbakgrund 01:16:57 Arbete på riksidrottsgymnasiet i Uppsala 01:22:47 Att samla de största talangerna på ett ställe i en liten sport är inte oproblematiskt 01:26:50 Hur står sig Sverige i ett internationellt perspektiv inom amerikansk fotboll? 01:31:13 Det behövs mer folk men det är svårt att locka in människor till idrotter idag 01:39:40 Damer och amerikans fotboll internationellt och i Sverige