Pela Podcasts
-
Hedersrelaterat våld och förtryck. Att en familjs anseende är beroende av hur flickor och kvinnor i familjen beter sig. I över 20 år har samhället talat om krafttag, om att synliggöra. 21 januari 2002 mördas Fadime Shaindal med flera skott av sin egen pappa. Vad har hänt sen dess? Barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning är delar av hederskontexten. Företeelser som blir livslånga trauman. Orkar vi se flickorna som behöver oss? Och vem står på deras sida? I den här första delen av poddserien träffar vi Sara Mohammad. Människorättsaktivisten som 2001 grundade föreningen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime. Sara har egna erfarenheter av att leva under hedersnormer och som tonåring fick hon en kalashnikov riktat mot huvudet av sin egen bror då hon vägrade gifta sig med en man han utsett. Sara driver ständigt opinion för utsatta kvinnor och flickor i hederskulturen. Hon är rösten för dom som inte kan eller vågar. Men vad behöver samhället göra för att lösa dom här problemen och hur kan vi vara så rädda för dom här frågorna? Tystnad, okunskap och rädsla kostar liv. Intervjun med Sara spelades in i vår poddstudio den 21 oktober 2022. Är du själv utsatt kan du vända dig till GAPF, Kvinnors rätt, TRIS eller Polisen. Du kan också läsa mer på hedersfortryck.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Debattören och ex-muslimen Omar Makram från Sista Måltiden är gäst hos KRAKOWSKI. Omar berättar om koranbränningen, vad är en poddares ansvar när kontroversiella gäster bjuds in och om antisemitismen i Mellanöstern. Och vad hände egentligen när Omar Makram tvingades bort från sitt jobb på GAPF-Glöm Aldrig Pela och Fadime? Välkommen att lyssna!
Stötta på Patreon med valfri summa och få avsnitten en vecka tidigare:
www.patreon.com/krakowski
@KrakowskiStefan
www.stefankrakowski.com/
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
www.silverdrakeförlag.se
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Om Shariarättens rötter och hur systemet lever sida vid sida med sekulär rätt här i Sverige.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När man talar om sharia tänker många på de hårda straffen och reglerna i länder som Afghanistan, Iran och Saudiarabien. Men sharia handlar också om det som kallas för familjerätt och berör också många muslimer i väst.
Vi besöker Svenska Fatwarådet i Malmö som vägleder muslimer i Sverige.Hör bland Susanne Olsson, professor i religionshistoria vid Stockholms universitet,
Imamen Saeed Azam på Svenska Fatwarådet,
Mosa Sayed, Juridiska institutionen vid Uppsala universitet,
Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och
Sabina Landstedt, stödsamordnare hos Glöm aldrig Pela och Fadime.Programledare: Åsa Furuhagen
Producent: Anders Diamant
Reporter: Edgar Mannheimer -
Den 24 juni 1999 skjuts 19 åriga Pela till döds i familjens hus i irakiska Kurdistan under en semester resa till hemlandet. Motivet är att hon rymt hemifrån och inte levde efter familjens regler och traditioner efter familjens flytt till Sverige.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Pelas lillasyster Breen, kontaktar svensk polis och man påbörjar en förundersökning trots att oddsen att nå domstol är de sämst tänkbara:
Offret är visserligen hemmahörande i Farsa i södra Stockholm, men hon saknar svenskt medborgarskap. Mordet har begått i ett land som saknar diplomatiska förbindelser med Sverige. Polisen har inte kunnat undersöka brottsplatsen, saknar tekniks bevisning och dessutom är huvudvittnet, lillasystern Breen, kvar i Kurdistan.
Dåvarande utrikesminister Anna Lind blir engagerad i fallet och den tysta diplomatin leder så småningom till att svensk polis lyckas få hem lillasystern.
Drygt 1 ½ år efter dödsskjutningen startar så rättegången som kommer att gå till historien som den första hedersmordsrättegången i Sverige. De åtalade är två av offrets farbröder. De hävdar att de är oskyldiga till mordet och lägger skulden på Pelas pappa. Pappan har aldrig hörts av svensk polis men har i flera intervjuer och brev tagit på sig mordet på dottern. Den svenska domstolen väljer dock att gå helt på lilla syster Breens version av mordet och i januari 2001 dömer rätten farbröderna till livstids fängelse för hedersmordet på Pela.