Paasikivi Podcasts
-
Kriget i Ukraina är nu inne i en utnötningsfas säger Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi: Ryssarna skickar fram människor, soldater, helt utan hänsyn till egna förluster. Framförallt när det gäller de rekryterade fångarna från ryska fängelser, där det inte verkar spela någon som helst roll om de lever eller dör, så länge de anfaller. Det är som en köttkvarn vid fronten.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare vid Försvarshögskolan
Programledare: Martina Lindvall
Producent: Isak Krona
Sändes i Studio Ett kväll 2 januari 2023.
-
President Putin reser till Belarus för att träffa sin allierade president Lukasjenko. Samtidigt varnar Ukraina för nya ryska planer. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om vad resan betyder.
Under morgonen har Kiev åter igen attackerats av ryska drönare.
Medverkade: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Programledare: Pia Fridén.
Sändes i P1-morgon 19 december 2022. -
Minst fyra personer har dött i Kiev i attacker utförda av ryska kamikazedrönare. Hör överstelöjtnant Joakim Paasikivi om vad vi vet.
Medverkande: Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan.
Programledare: Mikael Kulle
Sändes i P1-morgon 18 oktober
-
Joakim Kusti Paasikivi, född 20 augusti 1960 i Stockholms finska församling, är en svensk överstelöjtnant. Han är (år 2022) lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Paasikivi blev en offentlig person 2022 då han ofta anlitades av media att som expert kommentera det ryska "angreppskriget" på Ukraina.
Paasikivi är av finländsk och estnisk härkomst och har både svenskt och finländskt medborgarskap. Åren 1979–1980 gjorde han värnpliktsutbildning vid Nylands brigad i Finland och på Norrlands dragonregemente i Arvidsjaurs garnison i Sverige. Under sin karriär har Paasikivi bland annat varit sektionschef och sedan chef för en underrättelse- och säkerhetsgrupp på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Tidigare har han varit lärare vid Baltic Defence College i Estland.
Han är sonsons son till Finlands tidigare president Juho Kusti Paasikivi, och som tog över efter ingen mindre än Gustaf Mannerheim.
#CarlNorberg #DeFria
De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning!
Stöd oss:
SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S)
PATREON: https://patreon.com/defria_se
HEMSIDA: https://defria.se
FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se -
Joakim Kusti Paasikivi, född 20 augusti 1960 i Stockholms finska församling, är en svensk överstelöjtnant. Han är (år 2022) lärare i militär strategi på Försvarshögskolan i Stockholm. Paasikivi blev en offentlig person 2022 då han ofta anlitades av media att som expert kommentera det ryska "angreppskriget" på Ukraina. Paasikivi är av finländsk och estnisk härkomst och har både svenskt och finländskt medborgarskap. Åren 1979–1980 gjorde han värnpliktsutbildning vid Nylands brigad i Finland och på Norrlands dragonregemente i Arvidsjaurs garnison i Sverige. Under sin karriär har Paasikivi bland annat varit sektionschef och sedan chef för en underrättelse- och säkerhetsgrupp på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Tidigare har han varit lärare vid Baltic Defence College i Estland. Han är sonsons son till Finlands tidigare president Juho Kusti Paasikivi, och som tog över efter ingen mindre än Gustaf Mannerheim. #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
Första delen i kriget är avklarad, enligt Ryssland. Och nu talar man om ny fas. Hör Ekots Johanna Melén om utvecklingen i kriget i Ukraina och de ryska utspelen.
– Ska man vara riktigt elak så betyder det att ryssarna har tröttnat på att förlora, säger Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.
Paasikivi menar att man man nu ser fler ukrainska initiativ och att ukrainarna, nu när ryssarna står stilla, har tagit möjligheten att genomföra motanfall, till exempel i förorterna i nordvästra Kiev.– Det visar att ryssarna är svaga, och att ukrainarna är beredda att ta initiativ. Vi vet inte hur starka ukrainarna är men uppenbarligen starka nog att göra någonting. Att de gör nåt offensivt är en förändring av bilden.
Ryssland missbedömde bland annat Ukrainas motstånd, den politiska stämningen i Ukraina och västs förmåga att ena sig kring ett svar, säger Carolina Vendil Pallin, på FOI.
– Det har hela varit väldigt viktigt för den ryska politiska ledningen att beskriva det som att allting går enligt plan, men det verkar som att det absolut inte gör det, säger Carolina Vendil Pallin på FOI.
Medverkande: Johanna Melén, Rysslandskorrespondent, Beatrice Janzon, utrikesreporter på plats vid gränsen mellan Rumänien och Ukraina, Emelie Svensson, Aftonbladets korrespondent på plats i Kiev, Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid FOI.
Programledare: Lasse Johansson.
Producent: Hansjörg Kissel.
Programmet sändes 26 mars 2022. -
Flygplatser på flera håll i västra Ukraina har nu också attackerats. Bland annat har två personer dött i staden Lutsk. Hör Sveriges Radios korrespondent Lubna el-Shanti från Lviv i västra Ukraina.
– Det skulle kunna vara så att man från rysk sida vill de västliga städerna för att försvåra för ukrainarna att få underhåll, säger Joakim Paasikivi.
Medverkande: Lubna el-Shanti, korrespondent och Joakim, Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi på Försvarshögskolan.
Programledare: Kajsa Boglind.
Programmet sändes 11 mars 2022.