Natur & Kultur Podcasts

  • Brev, dagböcker och memoarer ger 39 personliga och samtida vittnesmål som tillsammans skapar en lika laddad som intim bild av krigets vändpunkt. De personliga berättelserna visar händelserna inifrån och med en ofta svåråtkomlig närhet, vilket får historien att framträda på ett alldeles nytt vis. Så vad kan vi i dag lära av dessa 39 personers historier och finns det ett samband till hur vi berättar om krig i dag?
    Peter Englund i samtal med Dan-Erik Sahlberg, programchef på Sigtunastiftelsen.

    Medarrangör Natur & Kultur

  • I dagens podd pratar jag med Leonidas Aretakis som är aktuell med en ny bok som har titeln Extas i folkhemmet – Sveriges psykedeliska historia (Natur & Kultur). Det handlar om varför Carl von Linné skrev en hel bok om psykoaktiva droger, om hur svenska forskare upptäckte ruset i Amazonas, om ravefester, om hippierörelsen och om motreaktionen på sent 60-tal som ledde till att drogerna narkotikaklassades. Det handlar också om lovande studier som visar hur olika psykedeliska droger kan hjälpa mot depression, ångest, trauman och kanske till och med Parkinsons. Men det verkar vara för tidigt att dra färdiga slutsatser, vilket Leonidas Aretakis påpekar i boken.



    This is a public episode. If you’d like to discuss this with other subscribers or get access to bonus episodes, visit www.enrakhoger.se/subscribe
  • Avsnitt 151:

    Den första vågen av prishöjningar och inflation klarade förlagen att parera med traditionella åtgärder. Nu kommer nästa våg av prishöjningar och en fortsatt inflation. Förläggaren spår en tuff höst som kommer att kräva andra svar och nya åtgärder av förlagen.

    Bonniers köp av Historiska Media, som vi lyfter lite längre fram i programmet, var inte det enda förlagsuppköpet. Förläggaren köpte också ett förlag, om än lite mer i skymundan. Varför frågar sig journalisten som ser ett helt annat ”mind set” bakom det köpet.

    Natur & Kultur och Mondial förlikades i vårens stora konflikt på den svenska bokbranschen. Mondial fick ge sig på alla väsentliga punkter så vi funderar lite på vilka eventuella effekter det kan få på de inblandade.

    Reaktionerna på marknaden när Bonniers köper Historiska Media visar att det är en logisk affär. Vi slänger in våra cent i ringen för att åtminstone ha något eget att lägga till. Det kommer direkt från hästens mun så att säga.

    Vi har länge och ihärdigt kritiserat Författarförbundets ledning för deras bristande kunskap om ljudboksmarknaden i Sverige. I senaste numret av Författaren motbevisar de oss, om det inte vore för några grundläggande fakta när det gäller ersättningarna till författare.

    Journalisten lyfter ett inlägg från Facebook där författare, eller blivande författare, diskuterar hur den svenska förlagsbranschen ser ut. Vem är stor, vem är bra, vem är vem? Och vi konstaterar att kunskapen om svenska förlag är väldigt låg på sina ställen.

     

    00 55 – Den andra vågens prisökningar

    03 21 – En satsning på Mellan Östern

    08 26 – En konflikt som löstes upp i skymundan

    13 04 – Historiska Media byter ägare

    16 51 – Tidningen Författaren får det, nästan, rätt

    21 10 – Hur djupa kunskaper har författare om förlagsbranschen egentligen?

  • Får vi till riktigt bra samarbeten på jobbet kommer prestation och välmående ofta som ett brev på posten.

    Goda samarbeten är en helt grundläggande nyckel till att både må bra och prestera. För mår och presterar, det gör vi inte som isolerade öar. På ett eller annat sätt är vi alla beroende av andra människor när vi jobbar.

    Det är inte det lättaste att få den komplicerade väven av arbetsuppgifter, målbilder och relationer att funka på jobbet. Men det går.

    I det här avsnittet tar vi hjälp av Psykologifabrikens grundare och vd, Oskar Henrikson. Oskar menar att psykologisk träning behöver vi alla, på samma sätt som vi behöver motionera och borsta tänderna för att må bra och fungera.

    De åtta stegen, eller principerna, som Psykologifabriken arbetar med kommer från Elinor Ostrom. Hon fick Nobelpriset i ekonomi 2009. Hennes forskning visar vilka områden som är avgörande för att grupper ska fungera bra tillsammans.

    8 principer att jobba med

    Tydlig grupp med tydligt mål. En tydlig grupp skapas bäst med ett tydligt mål. Rättvis fördelning mellan insats och belöning. En definierad insats för vad som krävs för att nå målet gör det lättare att skapa en rättvis ersättning. Rättvist och inkluderande beslutsfattande. Ju fler personer som bidrar till ett beslut, desto mer data och information finns för att fatta bra beslut. Uppföljning av överenskomna beteenden. Alla beteenden som skapar samarbete, långsiktighet och altruism behöver uppmuntras. Graderade sanktioner för ohjälpsamma beteenden. Egoistiska och problematiska beteenden behöver hanteras med små åtgärder som kan trappas upp. Snabb och rättvis konflikthantering. Konflikter kan lösas rättvist med hjälp av en medlare. Mandat till självbestämmande. Självständiga team och medarbetare kan lättare ändra mål och arbetssätt för att hantera en föränderlig miljö. Koordinering med andra grupper. Samarbetar vi över gruppgränser kan vi åstadkomma positiv förändring som håller i längden.

    Målet: en bra start Vi behöver oftast börja med den första principen: ett tydligt mål. Den hjälper gruppen att hitta riktning och fokus för sina ansträngningar.

    Rättvisa och rimlighet Rättvisa är avgörande för att en grupp ska fungera. Om en ledare tjänar massor och du kanske jobbar lågavlönat på ett lager - hur känns det egentligen? Det måste finnas en allmän upplevelse av rimlighet i balansen mellan ansträngning och ersättning för att vi ska vilja bidra och arbeta.

    Gränser gör oss trygga Att ställa frågor till varandra kring hur vi beter oss mot varandra och vad vi vill göra mer av ger ofta bra effekt i ett team. Att prata om att vi kanske inte gör det vi kommit överens om är svårare, men det behöver vi också göra. Tydliga gränser hjälper oss att känna oss trygga - precis som räcket på en balkong högt upp gör att vi vågar beundra utsikten.

    Samtal oljar samarbetsmaskineriet Vi vinner så mycket på att jobba med de här frågorna regelbundet: vi samarbetar bättre, det blir lättare att hantera konflikter och då kan vi tillsammans lära oss och utvecklas. Vi behöver helt enkelt prata mer om hur vi jobbar tillsammans.

    Oskar tipsar om att gå igenom de åtta principerna med ditt team. Ägna ett halvår åt att jobba med en utvald princip i taget, med fokus på beteendeförändringar. Det skapar verkliga effekter.

    Vår samarbetspartner motivation.se har en massa artiklar om arbetslivet, organisationskultur och ledarskap. Den här veckan har vi valt en text som handlar om de höga kostnaderna för ett arbetsklimat som präglas av misstro och de stora fördelarna med en miljö där man istället litar på varandra. Läs bland annat om hur du förhandlar så att alla känner sig som vinnare.

    Bilden på Oskar Henrikson är tagen av Eva Lindblad för Natur & Kultur.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Ann Fernholm är filosofie doktor i molekylär bioteknik, prisbelönad vetenskapsjournalist och författare till böcker som Fejkmaten och Det söta blodet. I många år har hon krigat mot vår sockerstinna kost och det dolda sockret i våra livsmedel. Hon kämpar också för att driva fram mer och bättre forskning om hur maten vi äter påverkar vår hälsa. Det här blev ett väldigt intressant samtal om hälsostress, processade veganhalvfabrikat och hur hälsosamma de egentligen är, känsliga egon i hälsodebatten, varför kvinnor är minst lämpade att äta processade veganska halvfabrikat, socker och barn, vikten av att äta sig mätt, tokiga kostråd till typ 2-diabetiker, godis med ”äkta frukt”, Oatlys vägran att ändra felaktigheter på sina förpackningar – och mycket mer.


    Foto omslagsbild: Eva Lindblad/Natur & Kultur


    Följ Maratonpodden i sociala medier:


    Instagram: https://www.instagram.com/maratonpodden


    Facebook: https://www.facebook.com/maratonpodden


    Följ Petra:


    Instagram: https://www.instagram.com/maratonpetra


    Facebook: https://www.facebook.com/petra.manstrom

    Vill du lyssna reklamfritt? Då är du välkommen till Spring med Petra & CO+. Det kostar 23 kronor i månaden plus moms (29 SEK ink moms) och du kan självklart avsluta din prenumeration när du vill. Läs mer här: https://plus.acast.com/s/maratonpodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I det här avsnittet pratar vi om Väsenologi, den populära serien faktaböcker om folktrons väsen för barn och unga, skrivna av författaren Ingela Korsell och illustrerade av Reine Rosenberg. Varje bok har faktagranskats av en forskare, de två första (som handlar om äldre tiders väsen) av professor Ulf Palmenfelt och den tredje (som handlar om moderna väsen) av fil. dr. Tommy Kuusela.

    I avsnittet pratar vi även om Ingelas andra böcker, särskilt den framgångsrika Pax-serien som hon skrev tillsammans med Åsa Larsson. Vi pratar även om fördelen med att använda sig av väsen och folktro i ett pedagogiskt syfte riktat mot barn och unga. Lyssna på detta spännande samtal som spelades in hemma hos Ingela Korsell i Mariefred. Avsnittet är ett samarbete med bokförlaget Natur & Kultur. Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcast Nu har vi även en Patreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete!www.patreon.com/narmantalaromtrollen Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
  • Augustpriset har gått av stapeln och vi gratulerar:

    Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand,

    Dolda gudar. En bok om allt som inte går förlorat i en översättning, Nils Håkanson, Nirstedt/litteratur,

    Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur!


    Littpodden är lite sen på kakan men vi skickar ändå ut ett avsnitt tillägnat vilka av alla de nominerade som vi hejade lite extra på.

    Utöver det bjuder vi på lite Strindberg-rants och saftig info kring vad Augustpriset är.

    Vad är det för resa Emma ska på? Varför tycker Elin det är så kul?


    Böckerna som nämns i avsnittet är:

    När vi var samer, Mats Jonsson, Galago

    Mitt i livet återtar Mats Jonsson sin glömda släkthistoria i serieromanens form. Med stilsäker tecknarhand vävs skogssamernas glömda och undanträngda historia samman med den självbiografiska jakten på författarens egen identitet. När vi var samer är expressiv och personlig folkbildning där torra fakta får liv i kraftfull dialog med det grafiska uttrycket.


    Eufori. En roman om Sylvia Plath, Elin Cullhed, Wahlström & Widstrand

    I sin litterära fantasi låter Elin Cullhed läsaren komma den skapande, levande människan Sylvia Plath alldeles nära. På livsbejakande och rasande prosa skildras hur ett poetiskt geni brottas med en hemmafrutillvaro där drömmar och desperation föder varandra. Med Eufori tar en författarikon plats i vår tid – i textens bultande hjärta får läsaren också syn på sig själv.


    Dante – den förste författaren, Anders Cullhed, Natur & Kultur

    Lagom till 700-årsjubileet av Dante Alighieris bortgång har Anders Cullhed levererat en lika vitter som koncis framställning av den världsberömde poetens liv och den värld han levde i. Mot bakgrund av de sociala, politiska och religiösa omständigheterna i högmedeltidens Italien, och i respektfull dialog med aktuell forskning, introduceras läsaren inte bara till (den gudomliga) Komedin utan också till florentinarens övriga verk och förehavanden – som autodidakt, folkspråksförespråkare, kommunalpolitiker och slutligen landsflykting – liksom till hur synen på författaren Dante har förändrats över tid. En smakfullt illustrerad biografi med potential att bli ett standardverk.


    Himlabrand, Moa Backe Åstot, Rabén & Sjögren

    I Moa Backe Åstots ungdomsroman Himlabrand konfronteras sextonåriga samen Ánte med både historiskt och mer närliggande förtryck. Måste han offra en stor del av sig själv, lämna renskötseln och bli "trottoarsame"? Berättelsens epicentrum är en berörande, sinnligt framskriven inre slitning kring hur kärlek killar emellan är möjlig. Förälskelsens toppar och dalar smälter samman med en levande naturskildring, där kyla och snö möter pulserande, dröjande het förälskelse. Spår av unken rasbiologi och förtryck sopas undan av en varm gemenskap inom och mellan generationer.


    Övriga nominerade som nämns är även:

    Ett rum till Lisen, Elin Johansson, Ellen Svedjeland & Emma AdBåge, Rabén & Sjögren

    Om du möter en björn, Malin Kivelä, Martin Glaz Serup & Linda Bondestam, Förlaget

    Nattkorpen, Johan Rundberg, Natur & Kultur

    Min mamma är snabbare än din!, Emma Virke & Joanna Hellgren, Lilla Piratförlaget


    (referens: https://www.augustpriset.se/augustpriset-genom-aren/nominerade-2021)


    Häng på när Littpodden försöker bena ut detta prestigefyllda pris!



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Nu startar Ätstörningspodden, en podcast som ger nya, viktiga och olika perspektiv på ätstörningar. Vi som leder podden heter Anna Ehn och Leone Milton och vi är båda journalister och författare med särskilt intresse för om ätstörningar. I det här avsnittet berättar vi om våra egna erfarenheter av ätstörningar, och hur vi i dag använder oss av det vi varit med om för att öka kunskapen hos andra. I form av den här podden, till exempel, men också i vår nya gemensamma bok, Mamma med ätstörning som nyligen kom ut på Natur & Kultur och som handlar om det vanliga men dolda problemet med ätstörningar i samband med graviditet och föräldraskap.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Svampforskaren Anders Dahlberg och journalisten Anna Froster berättar för Forskning & Framstegs chefredaktör Jonas Mattsson om vad varje svampplockare – och skogsägare – bör veta om ”wood wide web” och svamparnas nära släktskap med djuren. Och så lyssnar vi på Anders och Annas kapitel om giftiga och hallucinogena svampar ur deras nyutkomna bok Svamparnas förunderliga liv (Natur & Kultur).

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.