Avsnitt
-
Avsnitt 180. Journalisten går, som vanligt, på krigsstigen när han ser en reklamtext förklädd till journalistik. I synnerhet när den publiceras i branschtidningen Svensk Bokhandel. Förläggaren är mer eftertänksam.
Så tittar vi på kostnadsbilden för svenska förlag. Vad händer med papperspriserna och transportkostnaderna?
Vart tog Amazon vägen? Vi konstaterar att de, efter knappt tre år, inte lämnar några spår på den svenska bokmarknaden.
Så ger vi er del två i vår serie med förlagssamtal. Den här gången handlar det om barnboksförlaget Opal som fyller 50 år i år.
00 22 – Ett AI-förlag för de mindre bemedlade
08 27 – Papperspriserna faller...
12 22 – Finns Amazon i Sverige?
16 02 – Inte bara Pettson
-
Avsnitt 179. Förlaget Modernista förlorade till sist målet mot två översättare som fått vänta nästan åtta år på royalty för en översättning de gjort. I slutändan citerade media ur domen, tog två pratminus och gick vidare.
Ett sådant slöseri. Hade de tittat bortom domen på alla inlagor där parterna argumenterade för sin sak så hade de funnit dramatik i mängder. Allt levererat av Modernista i ett desperat försök att undvika att följa ett ingånget avtal.
Så vad gjorde vi? Grävde ner oss till Kina såklart och kom tillbaka upp för att berätta vad vi har hittat. Det blev ett långt och ruffigt inslag som ni inte får missa.
Idag är majoriteten av alla böcker som konsumeras ljudböcker. Trots det undviker media att göra ljudboksrecensioner. Vi funderar över varför de är så passiva och vad det kan bero på.
Slutligen fick vi en fråga av en lyssnare om vad som händer med en författares ljudboksbacklist när hen byter förlag. En fråga, visade det sig, som passade förläggaren perfekt.
00 20 – Modernista, en tveksam historia
22 48 – Hallå kulturredaktionen! Sover ni?
25 51 – Flytta en ljudboksbacklist? Då gäller inte de gamla reglerna. -
Saknas det avsnitt?
-
Avsnitt 178. Förläggarens utspel i Kulturnytt härförleden, om hur förlaget använder AI-verktyg för översättning, väckte starka reaktioner. Så starka att vi utvecklar frågan i det här avsnittet.
Journalisten väljer ett par spaningar där ordet/boken är i centrum; norska författare vill skydda sina böcker från politiskt motiverade språkjusteringar efter deras död och politiker i USA tar första steget för att kunna stoppa bannlysningen av böcker på amerikanska bibliotek.
I det här avsnittet börjar vi en serie samtal med svenska förlag. Förlag som sällan hamnar i centrum för uppmärksamheten. Mindre förlag ner till mikroförlag. Förlag som ofta rör sig lite vid sidan av de stora förlagen i ett eget kretslopp. Vi släpper de här samtalen med ojämna mellanrum under våren/sommaren och vi börjar med Johanna Kinch och förlaget Éditions J. som ”sprängde banken” med en av sina första böcker.
00 23 – Starka reaktioner på AI-stöd vid översättning
08 08 – Konflikterna runt ordet/boken växlas upp
13 23 – Hur svårt kan det vara? -
Avsnitt 175: När de stora aktörerna redovisar sin verksamhet för 2022 är vi sist på bollen. Så vi tittar på siffrorna för Storytel och Bokusgruppen men gräver lite vid sidan av boksluten och hittar saker som intresserar oss mer.
Och ja, vi är på väg in i en lågkonjunktur med snabba steg. Och det betyder neddragningar, människor som får lämna sina arbetsplatser. Vi lyfter fram några företag men har inga illusioner att de är annat än början på en tråkig utveckling.
Och så tar vi ett tag till runt rean och ger er statistik som förvånar er och ger oss vatten på vår kvarn,
Efter förra veckans inslag om B-formatet där vi efterlyste namnförslag och satte ramarna för en tävling så forsade förslagen in. Vi redovisar det mesta men fortsättning följer.
Norstedt har gett ut en jubileumsbok lagom till sitt 200-årsjubileum. Förläggaren gräver djupt, och länge, och blottar kanske mer än innehållet i boken.
00 24 – Marknaden reagerade negativt på Storytels rapport
04 37 – Konturerna av en lågkonjunktur
11 28 – Reaintäkterna har minskat med mer än 70 procent
16 25 – Mjukband, flikband, engelskt band, gobok...
20 13 – Förläggaren ger nörden ett ansikte -
Avsnitt 174: Var sker de största utsläppen i bokbranschen? I framställningen av papper. Så när Bonnier Books, i samarbete med Lessebo Pappersbruk, lanserar ett papper som minskar utsläppen med mer än 90 procent passerar miljöarbetet i branschen en ny milstolpe. Men det sker inte av sig självt. Frågan är om BB:s miljöstrategi kan sätta standard internationellt?
Äntligen, säger journalisten, är förläggaren och journalisten överens; Bokrean tillhör en svunnen tid. Men vi har inte riktigt samma argument, samma utgångspunkter. Förläggarens är mer foträta, en ståndpunkt förankrad i tiden.
Förläggaren ser hur förändringen på marknaden pressar ner författarnas förskott på en marknad där det numera är vanligare än inte att de stora förskotten aldrig tjänas in.
Vi ger er de första inkomna förslagen till Förlagspodden på vad det ”nya” B-formatet kan komma att heta.
00 32 – Ett nytt riktmärke för ”grönt” papper
10 01 – Rean - en stor miljöbov
16 07 – Författarförskotten på väg neråt
19 36 – Lyxpocket någon? -
Avsnitt 171: Äntligen utbrister journalisten när Bonniers skrotar storpocket-formatet och lanserar det internationellt hyllade B-formatet. Vad är det, hur ska det lanseras och kommer det att fungera i Sverige. Vi ger er bakgrunden.
Julhandeln var inte bara svag för de flesta förlag, den var exempellöst dålig enligt förläggaren som dessutom ser bokhandeln drabbas av stora hyreshöjningar. Resultat? Högre, och kanske mer differentierade, bokpriser. En nåd att stilla be om, om ni frågar förläggaren.
Vi ser de första juridiska skärmytslingarna mellan AI-byggda bildprogram som Sta bility AI, Mindjourney och DeviantArt å ena sidan och konstnärer och bildbyråer å andra sidan. En nödvändig utveckling och inte särskilt förvånande om man ser till hur ny teknik passas in i våra liv. Kanske ovanligt snabbt om man ser till historien.
00 22 – Bokformatet alla i bokbranschen gillar lanseras i Sverige
16 31 – En svag julhandel följs av ett tufft år för branschen
22 10 – Förväntade stämningar mot AI-byggda bilddatabaser -
Avsnitt 170: Vi står inför ett historiskt skifte. Under året kommer användandet av AI och maskininlärning att vara ”da shit” i den svenska bokbranschen. Alla kommer att prova och vi kommer att se hur branschen mer genomgående börjar arbeta med nya verktyg. Så vi gör en spaning.
Vem vill ha bingelyssnarna som kunder? Troligtvis ingen. Vi följer en tråd på nätet där jakten mot nollpunkten är intensiv. Vem betalar minst per lyssnad bok?
Bertil Ekerlid är gammal i branschen och när han talar lyssnar förläggaren som känner igen en frände och inte kan låta bli att bli att rida en av sina käpphästar. Vad är jobbigast för en förlagschef? Vi har svaret.
Vi ser ofta försäljningsstatistik över sålda böcker men vet du vad som ingår? Vi vet.
Prins Harrys memoarer är en storsäljare världen över men kanske inte i Sverige då den inte kommer ut som ljudbok. Vi tar upp det för att ge förläggaren en chans att lufta sin irritation.
00 59 – AI blir det stora samtalsämnet i branschen
13 03 – Tre kronor och sjutton öre per lyssnad bok
15 54 – Det jobbigaste för en förlagschef är...
22 00 – Allt läggs ihop
23 47 – Stackars prins Harry -
Avsnitt 168:
Kanske ska Förläggareföreningen skicka ett fång rosor till skribenten Björn Werner som spikades upp på offerväggen av sårade kulturskribenter när han ställde den retoriska frågan om vad Augustpriset ska vara efter att ha suttit i juryn för den skönlitterära klassen. Men när drevet gick var instiftarna i bokbranschen tysta. Så hur vore det om de går ut och redogör för sin syn på priset? Något som borde göras med jämna mellanrum om ni frågar oss.
I januari införs det nya DSM-direktivet, en EU-lag som nu även gäller i Sverige. Den ska reglera författares rätt, och förlagens skyldigheter, på digitala plattformar. Men den är i stycken väl vag och kan leda till en hel del konflikter när den ska tolkas och anpassas via avtal under våren.
Tidskriften Respons var unika på den svenska marknaden med sin bevakning av fackböcker. Vi sörjer dess hädanfärd trots att vi själva inte var aktiva supportrar.
Årets höjdpunkt? Kanske inte våra boktips. Men här har ni dem i all ödmjukhet.
00 35 – Augustprisdebatten som snabbt spårade ur
09 13 – Ny lag, men varken författare eller förlag vet vad som väntar
16 13 – Tack och farväl till tidskriften Respons
20 29 – Vi väljer våra läsfavoriter från året som gick -
Avsnitt 167:
Förläggaren har sett sina egna siffror och pratat med några förlag. Alla visar samma mönster med stora försäljningstapp under senhösten.
Svenska Deckarakademin gör varje år en lista över årets deckare. Vi gör en djupdykning i listan och statistiken och hittar en hel del intressanta mönster.
Vi lyfter fram en oväntad kritik inifrån av arbetet med att välja titlar till Augustpriset. Fortsättning lär följa. Samtidigt lyfter vi hyllningen till Bertil Falck på Augustgalan.
Norska Konkurrensverket har, för vilken gång i ordningen, dömt ut böter till de stora förlagen i Norge. Över en halv miljard norska kronor för att de, förlagen, ska ha begränsat konkurrensen för andra förlag på marknaden. Rätt eller fel? Vi gräver runt i frågan.
Inslag nummer två från vår resa till Helsingfors och den finska bokmarknaden. Vi samtalar med WSOY:s (Bonnierägt) vd Timo Julkunen. Det blir ett öppet samtal som ger en bra bild av läget i Finland samt ger oss en del att fundera över inför framtiden. Lyssna hela vägen så ni inte missar funderingarna runt AI och annat.
00 23 – Stora försäljningstapp
05 10 – Årets deckarutgivningen 2022
11 24 – Årets August - en kritik och en hyllning
17 23 – En förbluffande hög bötessumma
22 12 – Samtal med Timo Julkunen -
Avsnitt 165:
Det här avsnittet spelade vi i stort sett in i Helsingfors veckan innan sändning. Så vi skickar er ett litet vykort från ett anrikt hotell och ger er en tidstypisk men något bagatellartad reflektion från vårt grannland i öst. Hur löser finska förlag kontorsnärvaro i eftercovidtider? Rätt smart om ni frågar oss.
När Polaris nyligen skickade ut ett pressmeddelande om att författaren Emma Hamberg lämnar Piratförlaget för Polaris 2024 men har en bok som kommer 2023 på det gamla förlaget väckte det ingen större reflektion. Varför? Det är ett utspel som har många förlorare och ett fåtal vinnare.
Så lyssnar vi till Mats Billmark, tillsammans med Susan Billmark skickliga marknadsförare och egenutgivande författare som går utanpå de flesta. Samtidigt vill vi inte undanhålla er förläggarens reflektioner eller försvarstal om ni så vill.
00 23 – En utblick från hotell Torni, Helsingfors
02 41 – Finsk eftercovidstrategi för närvaro på arbetsplatsen
05 05 – Emma Hamberg har dåliga rådgivare
08 35 – Intro till ett samtal med Mats Billmark
09 59 – Ett samtal om egenutgivande författares möjligheter
31 07 – Förläggaren synar egenutgivning relativt förlagsutgivning -
Avsnitt 164:
Löjlig, fånig och pinsam enligt förläggaren. Meningslös enligt journalisten. Föremålet för vår kärlek är en debattartikel i Expressen undertecknad av författare, förläggare och kulturpersonligheter som protesterar mot tankarna på en kulturkanon. En artikel som, enligt oss, missar sitt mål totalt.
Det tog tid men nu börjar kritiken mot ägarstrukturerna i den norska bokbranschen att synas, så länge det nu varar. Och vi följer dem med stort intresse.
Förlagspodden är på väg till Helsingfors nästa vecka så vi värmer upp lite inför resan.
Penguin RandomHouse fick inte köpa Simon & Schuster i USA men domslutet var också en vidräkning med världens största förlagsgrupp som mer eller mindre blev avklädda tillsammans med sina vittnen. En inte helt vanlig syn i journalistens universum.
Förläggaren synar årets kulturbudget och kommer, i ett rätt infekterat debattklimat, fram till en något oväntad slutsats.
00 25 – Tankar runt en kulturkanon
05 51 – Äntligen en debatt om ägarförhållandena i bokbranschen i
Norge
12 37 – Inför vårt Helsingforsbesök
15 07 – En ”dressing down” som heter duga
21 04 – Kulturbudgeten bortom politiska positioneringar -
Avsnitt 159:
Nobelpriset i litteratur i all ära, men hur förbereder sig ett förlag innan blixten slår ner? Vi frågade Ordfronts förlagschef Pelle Andersson som hade gjort sin hemläxa och var beredda på allt. Nåja, nästan allt.
Och så noterar vi att förlaget Fri tanke fick dubbel utdelning under Nobelveckan.
I Sverige är Storytel lika med den ofta kritiserade ersättningedmodellen ”revenue share”, i Frankrike har de samma modell som Bookbeat och i USA säljer de ljudböcker styckvis. Varje marknad har sina krav eller regelverk, samtidigt finns det små regelbrytare överallt.
Är Spotify framtiden för ljudböcker? Inte om ni frågar förläggaren och journalisten. Och att döma av deras ersättning till förlag och författare och deras förståelse av marknaden verkar de ha långt fram till att spela en viktig roll på ljudboksmarknaden.
Ytterligare några tankar om nästa års Bokmässa – mer rockstjärnor och skådespelare, mer folk som drar brett med besökare – frågan är mer genomtänkt än vad det först kan verka. Åtminstone när vi pratar med en förläggare som vet vad han pratar om.
00 23 – Hur ett förlag förbereder sig på ett Nobelpris i litteratur
09 05 – Små nedslag i ljudboksvärlden
13 34 – Spotify, nej tack
19 29 – Folklighet och elitism, en perfekt bokmässemix -
Förläggaren har en viss erfarenhet av att lansera författare som skriver under pseudonym och tillskriver ljudbokens framgångar det faktum att det är lättare idag än innan ljudboken slog igenom.
I sin nya roman tackar författaren Alex Schulman DN:s biträdande kulturchef Åsa Beckman för hjälpen med språket. Sällsynt dåligt omdöme av Beckman enligt journalisten som förvånas över vilka regler som gäller på DN kultur. Förläggaren är mindre upprörd, mindre förvånad. Mer cynisk?
När vi är överens i ett ämne blir det sällan bra radio. Men den här gången är det för viktigt för att inte lägga sig i debatten om kulturjournalisterna agerade mer som aktivister än journalister i valrörelsen i sin iver att bekämpa SD. Men åtminstone journalisten ser flera strukturella problem i botten.
Ack vad minnet kan vara förrädiskt. Vi trodde vi mindes detaljer från gamla bokmässor men så fel vi hade. En lyssnare, och tidigare en central spelare i bokbranschen, ger oss något att fundera på. Se det som ett inlägg i en pågående debatt.
00 20 – Hur svårt är det att lansera en författare som skriver under annat namn?
06 04 – Har DN Kultur några gränser när det gäller samarbete med författare?
09 16 – Kulturjournalister som hejaklacksledare för alla som hatar SD
16 20 – Visst var bokmässan galnare och mer omskriven förr? -
Journalisten gör en första summering av årets Bokmässan efter en rundvandring bland montrarna. Stor glädje men en del potentiella konflikter inför nästa år är den korta summeringen.
Spotify lanserar en ljudbokstjänst där de säljer lyssningar styckvis. Knappast den lösning de velat ha och en lösning som är en kompromiss som kan göra det svårt för dem att växa och inte i närheten av deras ställning inom musiken.
Vi fyller på med ett ämne där åtminstone journalisten är grinig när han funderar runt de nya boktopplistorna från branschorganisationerna. Ok men inte tillräckligt bra är omdömet.
Förläggaren är bekymrad över det engelska språkets utbredning på bekostnad av andra språk, en utveckling som ställer till det på den nederländska bokmarknaden och pressar fram en oväntad motreaktion där förlag nu försöker köpa engelska rättigheter för att ge ut dem på engelska.
00 29 – En bokmässesummering full av glädje och en del problem
14 42 – Spotify lanserar en ljudbokstjänst, till slut
19 43 – Nya boktopplistor ett steg på vägen
28 05 – Engelska utgåvor konkurrerar på samma marknad -
Avsnitt 156:
Vi börjar med ett ämne där vi inte är riktigt överens. Fungerar det att ha karantän på e-böcker? Förläggaren är mer än skeptisk medan journalisten tycker det låter förnuftigt.
Göteborgs-Posten lyfter fram ett projekt ”Den lyssnande kritiken” som analyserar och prövar hur framtidens ljudbokrecensioner kan komma att se ut. Ett bra första steg och början på en nödvändig debatt där branschen bör gå in och lägga sig i.
Bokmässan är på g och vi kommer att vara där, både på scen och med vår bevakning. Här släpper vi lite tankar inför...
Slutligen ett samtal med Stephen Kings översättare till svenska framför alla andra, John-Henri Holmberg. Eftersom John-Henri inte följer vindarna så bränner det till ibland.
00 37 – Karantän på e-böcker
06 05 – Test av ljudboksrecensioner
12 46 – Om årets Bokmässa
18 03 – Vad tänker man på när man översätter Stephen King? -
Avsnitt 155:
Ibland dyker det upp en historia som är värd en hel del umbärande för en journalist så journalisten slängde sig direkt på tåget, därefter två bussar innan hann var fram för en tjugo minuter lång intervju innan det var dags att vända hem igen.
Och visst är det kittlande att få en insikt i hur arbetet med Millenium-franchisen ser ut mer i detalj.
Samtidigt är det en historia som ser ut att ha konturerna av en ovanlig konflikt i branschen. Kanske höstens stora snackis? Garanterat, tror journalisten, en vitamininjektion för bokbranschen.
Så har förläggaren varit på bokmässa i Amman och ger oss en rapport full av detaljer.
Den brittiska kedjan W H Smith säljer platser på sina boktopplistor och försöker få det till att vara en helt naturlig praxis. Fast den lätte går inte förläggaren och journalisten på.
00 43 – Intro till en ovanlig historia
01 53 – Samtal med John Ajvide Lindqvist
22 42 – Bra för alla eller en dyr konflikt?
29 40 – Dagar i Amman
36 38 – Köpta topplisteplaceringar -
Avsnitt 154:
I förra avsnittet av podden berättade förläggaren om hur ljudbokslyssnare protesterat relativt vilt när den nya boken av Dag Öhrlund hade författaren som inläsare och inte Stefan Sauk. Det var ett drag som var tvunget men det satte förlaget i en ovan situation. Hur skulle lyssnarna reagera över tid? I detta avsnitt får vi facit.
En stor skillnad mellan pappersbok och digital bok är att en digital bok alltid är levande medan en pappersbok försvinner över tid. Det skapar en helt ny mental miljö för författarna, och för läsarna som alltid hittar en författares tidigare böcker.
Storytel har fått en ny vd och nya styrelsemedlemmar, alla med internationell bakgrund och med erfarenheter från andra strömningstjänster inom film och tv. Förläggaren håller tungan rätt i mun medan journalisten spekulerar mer vilt när vi funderar över Storytels framtid.
Journalisten pratar med Bonnier Books vd Håkan Rudels om läget i Europa. Vilka utmaningar möter europeiska bokförlag och hur ser Bonniers strategier ut på olika marknader?
01 07 – Dag Öhrlund klarar sig på egen hand
05 48 – Den digitala backlisten ger böcker en evig livslängd
10 46 – Är Storytel på väg att byta strategi?
16 25 – Ett samtal med Håkan Rudels om samtiden och framtiden -
Avsnitt 153:
Ska Bonniers sälja Pocketshop? Och till vem? Vi lyfter ett rykte som kan stimulera fantasin.
Hon var tänkt som lösningen på Piratförlagets problem, förlagschefen som skulle ta Piratförlaget in i framtiden. Nu lämnar hon efter en kort tid. Varför?
Alla strömningstjänsters kärnlyssnare är också deras största huvudvärk. De som lyssnar, och lyssnar, och lyssnar. Bookbeat blir först med att höja priset för dem. Vi tror att de andra aktörerna kommer efter.
När Dag Öhrlund läste in sin senaste bok själv blev reaktionen omedelbar. Vart tog Stefan Sauk vägen? Förläggaren förklarar bakgrunden och drar slutsatsen att marknaden kommer att hårdna.
Journalisten uppmanar andra journalister att gräva i konflikten Nextory-Storytel när han själv lämnar walk over.
Hur stora kan Penguin Random House tillåtas bli på den amerikanska marknaden? Inte större än nu svarar det amerikanska Justitiedepartementet som stämt PRH för att stoppa köpet av Simon & Schuster, en av de ”fem stora” på den amerikanska bokmarknaden. Det är det första steget den amerikanska regeringen tar under nuvarande president för att begränsa och motverka framväxten av stora monopolliknande företag på den amerikanska marknaden.
00 47 – Vi hörde ett rykte...
02 33 – Pia Printz lämnar Piratförlaget
04 09 – Bookbeat fokuserar på storkonsumenterna
06 31 – Dag Öhrlund läser in sin egen bok. Ett lätt val?
11 58 – Sökes: Grävande journalister!
14 51 – Penguin Random House mot den amerikanska regeringen -
Avsnitt 152:
Nyheten är liten men kan komma att få en viss betydelse för svenska förlag tror journalisten – den amerikanska Cosco etablerar sig i Sverige med kraftigt pressade priser enbart till medlemmar.
Första halvårets försäljning visar att kunderna återvänder till de fysiska butikerna men marknaden för fysiska böcker minskar totalt. Samtidigt så fortsätter ljudboksmarkanden att växa, om än i en lugnare takt.
Och, passar förläggaren på att skryta, Lind & Co växer och tar marknadsandelar.
Vårens skärmytsling mellan återförsäljare och förlag, läs Bonniers, om förlagspriset på en pocket slutade i en kompromiss. Priserna höjs och en ny prisklass införs, M, men netto efter rabatter ger återförsäljarna fortsatt möjlighet att hålla sig under hundralappen. Men det nyanya priset för en pocket i butik, 99 kronor, lämnar små marginaler för förhandlingar. Det gör att hösten kan bli ”grinig” med bojkottade titlar i en del butiker.
Bonniers, och bokköparna, reagerade direkt på attacken på Salman Rushdie. Bonniers trycker nytt och Satansverserna kommer återigen att klättra på topplistorna. Vi har bakgrunden.
Med Thomas Fischers frånfälle försvinner en, av få, ur den ekonomiska överklassen som satsat på förlagsverksamhet. Förläggaren minns en man med genuint intresse för litteratur.
00 32 – En ny affärsidé landar i Sverige
02 11 – En djupdykning i första halvårets försäljning
05 46 – Det blev både ock
10 40 – En solidarisk markering
13 34 – Thomas Fischer – till minne -
Avsnitt 151:
Den första vågen av prishöjningar och inflation klarade förlagen att parera med traditionella åtgärder. Nu kommer nästa våg av prishöjningar och en fortsatt inflation. Förläggaren spår en tuff höst som kommer att kräva andra svar och nya åtgärder av förlagen.
Bonniers köp av Historiska Media, som vi lyfter lite längre fram i programmet, var inte det enda förlagsuppköpet. Förläggaren köpte också ett förlag, om än lite mer i skymundan. Varför frågar sig journalisten som ser ett helt annat ”mind set” bakom det köpet.
Natur & Kultur och Mondial förlikades i vårens stora konflikt på den svenska bokbranschen. Mondial fick ge sig på alla väsentliga punkter så vi funderar lite på vilka eventuella effekter det kan få på de inblandade.
Reaktionerna på marknaden när Bonniers köper Historiska Media visar att det är en logisk affär. Vi slänger in våra cent i ringen för att åtminstone ha något eget att lägga till. Det kommer direkt från hästens mun så att säga.
Vi har länge och ihärdigt kritiserat Författarförbundets ledning för deras bristande kunskap om ljudboksmarknaden i Sverige. I senaste numret av Författaren motbevisar de oss, om det inte vore för några grundläggande fakta när det gäller ersättningarna till författare.
Journalisten lyfter ett inlägg från Facebook där författare, eller blivande författare, diskuterar hur den svenska förlagsbranschen ser ut. Vem är stor, vem är bra, vem är vem? Och vi konstaterar att kunskapen om svenska förlag är väldigt låg på sina ställen.
00 55 – Den andra vågens prisökningar
03 21 – En satsning på Mellan Östern
08 26 – En konflikt som löstes upp i skymundan
13 04 – Historiska Media byter ägare
16 51 – Tidningen Författaren får det, nästan, rätt
21 10 – Hur djupa kunskaper har författare om förlagsbranschen egentligen? - Visa fler