Mats Börjesson Podcasts
-
Livsstilssjukdomar står för en stor del av samhällets sjukdomsbörda. Så hur får man patienter att ändra livsstil? För Mats Michaneck blev beskedet om diabetes typ 2 startskottet för hans nya liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Mats Michaneck var kraftigt överviktig när han fick beskedet om typ 2 diabetes. Han insåg att det bara finns en av honom, och den personen ville han vara snäll mot. Det innebar att han slutade vara en gottegris.
På Högskolan i Skövde pågår forskning kring hur vården kan hjälpa individer att lättare ta rodret över sitt liv. Mia Berglund, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, berättar hur utmanande frågor och tankeväckande bilder kan göra att patienter lättare får möjlighet att styra över sina liv. Något som kan vara viktigt när de till exempel drabbats av en livsstilssjukdom som typ 2 diabetes.
Pedaler för de som får dialysI Tyskland har ett forskningsprojekt genomförts där patienter som får dialys samtidigt ligger och cyklar med pedaler i sängen.
- De tycker det är roligt och de får bättre blodcirkulation, konstaterar professor Martin Halle i München i Tyskland.
Hans mål är att alla som kommer in på ett sjukhus ska fråga efter träningsverktyg.
Hälften av hälsan beror på livsstilUngefär hälften av det som påverkar vår hälsa beror på vår livsstil, berättar Mats Börjesson, hjärtspecialist, professor i idrottsfysiologi och föreståndare för det nya Centrum för livsstilsintervention i Göteborg. Genomsnittligt beror bara 20 procent av hälsoläget för individen på genetiskt arv, 20 procent på miljön och 10 procent beror på tillgången på sjukvård
Medverkar gör Mats Michanek, som har typ 2 diabetes, Mia Berglund, biträdande professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde, Martin Halle, professor i kardiologi vid Münchens tekniska universitet, Mats Börjessonhjärtspecialist, professor i idrottsfysiologi och föreståndare för det nya Centrum för livsstilsintervention i Göteborg
Reporter Ylva Carlqvist Warnborg
Producent Annika Östman
[email protected] -
I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack gästar läkaren och forskaren Mats Börjesson. Mats har arbetat som lagläkare inom fotbollen i många år samtidigt som han även har varit med och tagit fram riktlinjer kring screening av hjärtat hos idrottare och utfört forskning på hur träning rent allmänt påverkar hjärtat.
I det här avsnittet får du hör både en del om hur det är att arbeta som lagläkare i ett fotbollslag och varför medicinare är lika viktiga som ortopeder kring ett elitlag. Du får även höra om varför det finns råd om att idrottare på elitnivå ska genomgå en screening av deras hjärta samt vilken typ av hjärtproblem som kan förekomma hos idrottare.
Vi går även in kort in på frågan kring covid-19 och hjärtat som varit aktuellt de senaste två åren.
Till sist blir det också sedan en diskussion kring hjärthälsa och träning mer allmänt där diskussionen kring risken för förmaksflimmer hos elitidrottare felaktigt har nyttjats för att säga att gemene man inte bör träna med hög puls några gånger i veckan.
På Tyngre Träningssnacks instagram kan du hitta bilder relaterat till detta (och tidigare) avsnitt.
Hålltider
00:00:00 Jacob har varit i Stockholm och Wille är slitet efter att ha tittat på fotboll 00:04:23 Veckans gäst, Mats Börjesson 00:05:40 Att arbeta som internmedicinare inom idrotten 00:09:27 Att arbeta som idrottsmedicinare är idag mer något man gör för att det är kul 00:12:16 De flesta stora idrottslagen har idag både en medicinare och en ortoped kring föreningen 00:15:39 Utvecklingen kring kunskapen om hjärtat hos idrottare 00:18:32 Vad man tittar efter när man utför en hjärtscreening 00:23:35 Hur många hjärtstopp sker hos unga idrottare varje år i Sverige? 00:26:04 Vilka symptom är vanliga vid hjärtproblem hos idrottare? 00:28:28 Varför utföra man inte en screening på alla äldre som tänker utföra ett motionslopp? 00:33:32 Screening fångar inte upp allt så man behöver vara redo på idrottsanläggningarna med 00:39:44 Vad en inopererad hjärtstartare (ICD) gör 00:45:14 Covid-19 vaccinen och hjärtmuskelinflammation hos idrottare 00:48:43 Myten kring en ökad förekomst av hjärtstopp inom fotbollen 00:49:54 En del idrottare får mer långvariga besvär med pulsen/hjärtat efter covid-19 00:51:46 Förmaksflimmer hos konditionsidrottare 00:58:38 Förmaksflimmer är inget som en motionär behöver oroa sig för 01:00:23 Vad ska unga idrottare tänka på kring sin hjärthälsa -
I dagens avsnitt pratar jag med Christina om makt. Christina Franzen
har lång erfarenhet av chefspositioner i såväl offentlig som privat verksamhet. Christina har utvecklat och drivit ett flertal forskningsprojekt som alla finns dokumenterade i forskningsrapporter och böcker som t ex Det lönar sig - om genusmedveten ledning och styrning i verkstadsindustri.
Vad är makt? Varför kan det vara så svårt att prata om? Är makt bra eller dåligt? Vilka olika sorters makt finns det och olika definitioner? Hur påverkar makt dig och hur kan du påverka makt? Vi pratar om Ryssland och kriget i Ukraina, om influensers och härskartekniker. Och småpåvar…
Kasam:
https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/evidensbaserad-praktik/metodguiden/kasam/
Berit Ås:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Berit_Ås
Mer om Pewdiepie:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pewdiepie
Mer om Therese Lindgren:
https://www.instagram.com/p/CafIGBcLaku/?utm_medium=copy_link
Mer om makt: Ett exempel kan vara att om du behöver något av någon så har personen du behöver det från en viss maktposition gentemot dig. Tex en läkares expertmakt handlar om att dom har makten att ge det du behöver. Du är i beroendeställning till läkaren som patient i den situation och den kontext som gör att du söker vård. Du är också på ett sätt i beroendeställning till din chef i kontexten att du arbetar och behöver lön för att betala dina räkningar.
Böcker:
Skamfilad av Göran Larsson
Makt av Mats Börjesson och Alf Rehn
Härskarteknik av Elaine Eksvärd
Poddar:
https://podcasts.nu/avsnitt/medberoendepodden/skamfilad-med-goran-larsson
https://poddtoppen.se/podcast/1501194174/snacka-snyggt
Poddterapeuten© kan du nå på [email protected] och vår hemsida qraft.se. Där kan du också läsa mer om Christina Franzén.