Lydia Sandgren Podcasts
-
I P1 Kulturs serie "Verket som värker" berättar partiledarna om ett konstnärligt verk som kommit att betyda något sätskilt för dem. Hör Liberalernas Johan Pehrson om romanen "Blond" av Joyce Carol Oates - bok om utsathet, klassresa och feminism.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
BOKPODDEN I P1: LYDIA SANDGREN LÄSER OM DONNA TARTTS "DEN HEMLIGA HISTORIEN"I Bokpodden i P1 hör vi kända författare återvända till böckerna de läst och älskat. Idag hör vi författaren Lydia Sandgren om Donna Tartts Den hemliga historien - vad ser hon i romanen idag?
ESSÄ: KLIMATET OCH TIDEN – OM TRÄDENS TIDSBEGREPPSista delen i essäserien om klimatet och tiden handlar om skog. Idéhistorikern Julia Nordblad funderar på om träden kan lära oss ett nytt, mer hållbart tidsbegrepp.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson -
Författaren om sin ständigt pågående bildningsresa och hungern efter att få skriva.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Författaren Lydia Sandgren fick ett enormt genombrott med sin första roman ”Samlade verk”, som belönades med Augustpriset 2020. Boken är ett 700 sidor långt familjeepos som rör sig över flera generationer. Den handlar om kärlek, vänskap och konst och är dessutom en storslagen Göteborgsskildring.
Lydia Sandgren kombinerar sitt skrivande med sitt arbete som psykolog.
Lydia Sandgren om sitt Sommarprat:– Jag pratar om min ständigt pågående bildningsresa som började i ett gammalt skolhus i Hyssna. Där föddes min hunger (och glupskhet) efter att få läsa, skriva och arbeta.
Producent: Carin Ahlqvist
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
'Den hemliga historien' var en jättestor läsupplevelse för mig. Detta att få stiga in i en förtrollad värld. Jag tvekade inte en sekund när jag fick frågan om jag ville läsa om, säger Lydia Sandgren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En podd om böckerna som har lämnat djupa spår i livet, själen och skrivandet. Kulturredaktionens Lina Kalmteg och Anna Tullberg bjuder in en författare och tillsammans vågar de sig på en omläsning.
Hur håller ”Den hemliga historien”, bästsäljaren från 1992? Författaren Lydia Sandgren och Lina Kalmteg ger sig tillbaka in i den förtrollade collegevärld de minns från sin första läsning. De kommer ut igen med en delvis ny syn på boken och dess huvudpersoner.
Samtalsledare Anna Tullberg lotsar genom ett läslandskap av bladvändarkaraktär om identitetssökande ungdomar som suktar efter både bildning och droger.
DONNA TARTT – KULTFÖRFATTAREN SOM GER UT ROMANER VART TIONDE ÅRDonna Tartt är född 1963 i Mississippi, USA och har gett ut tre romaner hittills. "Den hemliga historien" från 1992 var hennes debut och blev ett enormt genombrott. Den översattes till över tjugo språk och såldes i miljontals exemplar. Senare kom "Den lille vännen" (2002) och "Steglitsan" (2013). Donna Tartt har alltid värnat sitt privatliv och därmed blivit en mytomspunnen författare.
LYDIA SANDGREN HAR INSPIRERATS AV TARTTS BERÄTTARTEKNIK
"Den hemliga historien" handlar om sex vänner studenter i grekiska på ett elitcollege i Vermont i nordöstra USA. Allt de gör tillsammans slutar i något som liknar en grekisk tragedi.
Donna Tartt gick själv på ett liknande college tillsammans med en annan kultförfattare, Bret Easton Ellis ("American psycho"), och det spekuleras fortfarande i artiklar och poddar om deras dekadenta studietid tillsammans och hur mycket av den som kanske letade sig in i "Den hemliga historien".Författaren Lydia Sandgren är född 1987 och bor i Göteborg, där hon också är verksam som psykolog. 2020 tilldelades hon Augustpriset för debutromanen "Samlade verk". Det är en bok på nästan 700 sidor om de tre vännerna Martin, Cecilia och Gustav och konstens betydelse i livet.
Om Donna Tartt säger Lydia Sandgren: "Jag har en själsfrände i kärleken till ett världsbygge".
LYDIA SANDGRENS LÄSTIPS OM DU VILL HA MERI avsnittet tipsar Lydia Sandgren om följande böcker på temat "träda in i en förtrollad värld och få vistas där":
"Alexandriakvartetten" av Lawrence Durrell.
"En förlorad värld" av Evelyn Waugh.Producenter och medverkande: Lina Kalmteg och Anna Tullberg, Kulturredaktionen P1.
-
Bara för att alla andra kallar Malin Persson Giolitos böcker för spänningsromaner, måste hon ju inte göra det själv. Hon funderar mer på om hon lyckas berätta om det ojämlika samhälle hon ser omkring sig. Och vad hon ska tro på om rättssamhället inte fungerar. Dessutom russin från bokrean med Mattias Timander. Programledare Lisa Tallroth.
Övriga titlar i avsnittet:
Störst av allt av Malin Persson Giolito
Och fågeln flyger fritt till sin bur av Lars Lerin
Samlade verk av Lydia Sandgren
Paradiset av Abulrazak Gurnah
varv av Niko Erfani -
Hans tankar och idéer är med mig mer eller mindre jämt! För författaren och psykologen Lydia Sandgren är psykoanalytikern Sigmund Freud och hans teorier om det mänskliga psyket en ständig inspiration och ett livslångt åtagande.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SIGMUND FREUD – PSYKOANALYSENS GRUNDARESigmund Freud (1856-1939) var läkare och författare. Som psykoanalysens fader skapade han teorier om människans psyke, det omedvetna och hur vi ska förstå våra handlingar, även de till synes irrationella och obegripliga. Han hade ett enormt inflytande på västerländskt tänkande under 1900-talet och skrev mängder med böcker om sina fall och sin forskning, de mest kända är "Drömtydning", "Sexualteori" och "Jaget och Detet". Sigmund Freud var jude och flyttade till London med familjen efter att nazi-Tyskland gått in i Österrike 1938. Ett år senare dog Sigmund Freud av käkcancer.
LYDIA SANDGRENS ”SAMLADE VERK” HAR SÅLT I ÖVER 100 000 EXEMPLARLydia Sandgren bor i Göteborg och är författare och psykolog. Hennes debutroman "Samlade verk", som gavs ut 2020, belönades med Augustpriset och är en försäljningssuccé. Boken har köpts av flera utländska förlag och ges ut på engelska 2022.
I avsnittet medverkar också psykoanalytikern och författaren Ulf Karl Olov Nilsson.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Vi slukar berättelser om andra människors liv: biografier, dokumentärer, dagböcker. Hur fångar vi en människas liv? Är det ens möjligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har vi kunnat läsa om bland andra Zlatan, Avicii, Dante, Birgitta Stenberg och Marcus Ehrenpreis. Vi har kunnat se dokumentärer om Lena Nyman, Olof Palme och Freddy Mercury och många fler.
Hur mycket har berättelsen om en människa att göra med verkligheten? Vad finns det för etiska dilemman när man skriver om en annan människas liv?
Vad betyder våra livsberättelser för oss själva? Och varför är vi så hungriga på biografier?
Filosofiska rummet från Stadsteatern i Göteborg med gästerna: filosofen Bengt Brülde, författaren Göran Rosenberg och författaren och psykologen Lydia Sandgren. Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Frida och Lisen är tillbaka efter sommarsemestern. Frida har läst massor och är taggad, Lisen har tragglat med en klassiker hela sommaren.
Böcker vi pratar om mycket:
Trion av Johanna Hedman
Swanns värld av Marcel Proust
Tour de chambres av Tine Høeg
Väder av Jenny Offill
Kvinnor jag tänker på om natten av Mia Kankimäki
Kärlek i kolerans tid av Gabriel García Márquez
Böcker som vi nämner:
Samlade verk av Lydia Sandgren
Den hemliga historien av Donna Tartt
Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri
Avd. för grubblerier av Jenny Offill
-
Christer Hermansson är författare till en lång rad böcker och kulturchef i Strängnäs bland annat. Han är också känd för att debattera biblioteksfrågor. I höst, 2021, släpper han boken Kontorschefen och cellisten. Christer är en storläsare, han läser gärna flera böcker parallellt och är intresserad av olika sorters texter, allt från kommunpolicys till skönlitterära texter. Han säger att det är krävande att läsa, att det är jobbigt. Christer har mycket annat att säga om läsning, men också om att skriva. Välkommen in att lyssna!
Böcker och författare som nämns:
Mansklubben av Leonard Michael
Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren av Josefin Sonck
Tavlor på en utställning av Teodor Stig-Matz
Det sjunde korset av Anna Seghers
Vi ses igen i nästa dröm av Carl-Henning Wijkmark
Orons bok Fernando Pessoa
Faserland av Christian Kracht
Essayer av Michel De Montaigne i översättning av Jan Stolpe
Samlade verk av Lydia Sandgren
Prator Sandro Kay-Åberg
Albert Camus Magnus
Hedlund Erik Andersson
Daniil Charms
Konrad Bayer
Gunnar Ekelöf
Håkan Nesser
Kurt Tucholsky
Christer Hermanssons hemsida