Luuk Podcasts
-
Peter Jöback får veta tidigt att han inte kan komma ut som gay. Det är inget man gör som artist och flickidol. Övergreppen i hans barn och ungdom har dessutom skapat skuldkänslor och gör det ytterligare komplicerat. Peter manager Marie Dimberg berättar hur Peter jagades av gay communityt och Peter hur han ständigt fick frågor om sitt privatliv inte sin musik.
Men till slut bestämmer sig Peter för att ”komma ut” i det tv-program som då är störst i Sverige, ”Sen kväll med Luuk”. Kristian Luuk berättar hur de gick till. -
Denna fredag tävlar Camilla Kvartoft och Christoffer Carlsson mot Kristian Luuk och Andres Lokko!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ny vecka, nya tag, nya lag!
I studion har vi fått celebert besök från programledaren Camilla Kvartoft och den nyblivne docenten Christoffer Carlsson som möter det underbara laget "Luuk och Lokko" – även kända som programledaren Kristian Luuk och kulturjournalisten Andres Lokko!
Vad har Ulf Kristersson lärt sig av sin föregångare Fredrik Reinfeldt? Hur mycket vet Tobias Baudin om Nato? Vad skriker Ebba Busch till hejarklacken under sitt första maj-tal i Sundsvall? Och vad tycker konstitutionsutskottets ordförande Karin Enström om att bli kallad talman?
Det blir klassiska ronder som "Hur slutar det", "Populärkulturella referenser" och "Vad blir fel här"! Dessutom lär Annika Lantz oss alla varför "urin är bra för hälarna".
Välkomna till ännu en fredag, för vilken vecka vi haft!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
Det här är berättelsen om bandet med de stora drömmarna och vägen till den absoluta världstoppen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är den 12 januari 1989. Roxettes manager Marie Dimberg står vid sidan av en öde väg ute på den australiensiska landsbygden. Värmen är tryckande och dammet yr.
Hon är visserligen på semester, men nu måste hon ringa ett viktigt samtal hem till Sverige. Det är nämligen Per Gessles födelsedag. Den forna ungdomsidolen har hunnit bli 30 år gammal. Gyllene Tiders glansdagar ligger bakom honom och tillsammans med den stigande stjärnan och vännen Marie Fredriksson har han bildat gruppen Roxette. De har precis släppt sitt andra album Look Sharp! och i Sverige är de hetast av alla. Men trots det så är Per missnöjd när Marie Dimberg ringer för att gratulera honom från andra sidan jorden.
– Då hade vi ju sålt 350.000 exemplar i Sverige. Han sa "ingenting händer, du får komma hem nu! Ingenting händer", berättar Marie Dimberg.
Att det går bra hemma i Sverige är inte det viktigaste för Per, han vill slå utomlands. Trots att de kämpat för det i tre år nu, så verkar ingen i utlandet vara intresserad av den svenska popduon. De egentryckta t-shirtsen, med texten "Today Sweden, tomorrow the world", börjar kännas lite pinsamma vid det här laget.
För Roxette är det dock fortfarande ingen fråga om de kommer att lyckas, det är en fråga om när och Per är otålig. Men han kommer inte behöva vänta så länge till. Utan att vare sig Per Gessle, Marie Fredriksson eller managern Marie Dimberg vet om det så har det i början av 1989 börjat bubbla på andra sidan Atlanten. Tack vare en utbytesstudent snurrar nämligen Roxettes låt The Look just nu på en lokalradiostation i Minneapolis och det kommer att få ringar på vattnet.
P3 Musikdokumentär om Roxette är berättelsen om hur två musiker från Halmstad på ett udda sätt blir världsstjärnor. Med fyra listettor i USA har Roxette lyckats med något ingen annan svensk har gjort, varken före eller efter.
Medverkande: Per Gessle, Marie Dimberg, Dean Cushman och Magnus Broni.
Dokumentären är gjord av Hanna Frelin under hösten 2021.
Producent är Joanna Korbutiak.
Exekutiv producent är Anna Johannessen.
Tekniker är Fredrik Nilsson.
P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.En källa vi har haft stor användning av är boken Roxette - den osannolika resan tur och retur av Sven Lindström.
Ljudklipp i dokumentären kommer från Sveriges Radio (”Så blir soundet till” år 1986, Efter tre i P3 år 1989, Kulturnytt, Ekot, Rrox år 1984), SVT (Glädjehuset år 1984, Jacobs Stege år 1986), America’s top 10 sänt av All American Television, dokumentären ”En andra chans” med Marie Fredriksson gjord av TV4 år 2004, programmet ”Sen kväll med Luuk” på TV4 från 1998, Sky News Australia och filmat material från konserten i Amsterdam 2009 från youtube-kontona "Zynius" och "Eugene Commandeur".
-
VEM: Elin Klinga
YRKE: Skådespelerska
AVSNITT: 440
OM: Att vara skådespelare 2020, Dramaten, att ha (hand om) sju barn, Bergman, att tolka klassiska föreställningar, kritik, att gräva hål, (att tacka nej till de balla killarna på) Sen kväll med Luuk, att vara en lagspelare, Metoo, yrkesskador och givetvis en hel del om att ha en tjock tunga.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)
DISTRUBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VEM: Elin Klinga
YRKE: Skådespelerska
AVSNITT: 440
OM: Att vara skådespelare 2020, Dramaten, att ha (hand om) sju barn, Bergman, att tolka klassiska föreställningar, kritik, att gräva hål, (att tacka nej till de balla killarna på) Sen kväll med Luuk, att vara en lagspelare, Metoo, yrkesskador och givetvis en hel del om att ha en tjock tunga.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Mattias Nordgren (vik)
DISTRUBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det svåra hundrasextonde avsnittet med journalisten Jan Gradvall. Vi pratade om stamning och att ha en konstant T9 i huvudet, swag, Zlatans karisma och fonetik, Lana Del Rey, när Run DMC valde Adidas, att ha ansvar för smågodis, roten ur 73, att ta rygg på Sven Dolling, rockkritikerns uppgång och fall, att retweeta beröm på Twitter, Bibi Rödöö, Soran Ismail, Sebastian Ingrossos gamla Solnapolare, misslyckandet med boken om Kent, spinning, Linköpings förorter, Kristians snäcka i Sen kväll med Luuk och givetvis en hel del om plattfotens status som diagnos. Den bok som Jan Gradvall är aktuell med heter Nyponbuskar, nyponbuskar, hela vägen nyponbuskar.
Redaktör och redigering: Lovisa Ohlson.
Avsnittet presenteras av Läkerol – makes people talk, där man just nu kan bli ägare till 116 tablettaskar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det om mamma, Korea-kriget samt operation märkning.
-
Det om då, Fredrik Strage och om det bästa redan har hänt.
-
Det om döden.
-
Det om kolesterolvärde, Bodd och estniska girlgroups.
-
Det om Pärnu, rockfestivaler samt potatiskommissionens årsresultat.
-
Det om dulcimer, Vaxholm och iransk brottning.
-
Luuk & Lokko är ett schemalagt veckosamtal i poddradio-format där Kristian Luuk och Andres Lokko pratar med varandra om ämnen som de har bestämt på förhand. Vissa infall kan förekomma men de kommer att vara ytterst tyglade samt relativt få.