Kungsgården Podcasts
-
Birgitta Birgersdotter (1303-1373), senare Heliga Birgitta, var en person som vann ryktbarhet och respekt i hela Europa. Född in i högadeln drog hon sig inte för att läxa upp kungar, försöka förmå påvar att flytta och medla i krig på kontinenten. Hennes drygt 600 uppenbarelser gjorde att hon helgonförklarades arton år efter sin död.
Birgittas uppenbarelser och skrifter har också blivit ett titthål in i den vardagliga medeltiden med kritik av böndernas seder att ställa ut gröt till tomten och kvinnornas syndiga klädsel.
I den nymixade reprisen av avsnitt 103 av podcasten Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Dick Harrison, professor i historia vid Lunds universitet som har skrivit ett sjuttiotal böcker, både fack- och skönlitteratur. Han är aktuell med boken Sveriges medeltid.
Birgitta Birgersdotter föddes år 1303 i Finsta i Uppland. Hon var dotter till lagmannen Birger Persson och modern Ingeborg Bengtsdotter som tillhörde den berömda Bjälboätten i Östergötland. Redan som elvaåring flyttade Birgitta sin moster Katarina på Aspanäs gård vid Sommen efter moderns död.
13-åring gammal blev Birgitta bortgift med Ulf Gudmarsson, senare lagman i Närke. De fick åtta barn. Mest känd av dem är Katarina, som blev föreståndarinna för Vadstena kloster. Birgitta var också hovdam hos kung Magnus och drottning Blanka på Kungsgården i Vadstena. Det var här som Birgitta fick en uppenbarelse om att stifta ett kloster.
För att kunna grunda ett kloster måste Birgitta få påvens godkännande. Därför beger hon sig år 1349 till Rom. Rom vid denna tid vara bara en spillra av sitt fornstora jag och påven befinner i Avignon i Frankrike. Birgitta arbetar sedan målmedvetet på att få sin klosterorden godkänd och att påven ska återvända till Rom. Först 1370 ger påven Urban V sitt godkännande till att två kloster grundas i Vadstena: ett för kvinnor och ett för män.
Birgitta dör i Rom år 1373 efter att hon just har kommit hem från en pilgrimsresa till Det heliga landet. Året efter fraktas Birgittas kvarlever genom hela Europa till Vadstena. Överallt längs vägen möter vördnadsfulla människor upp. 18 år senare helgonförklaras Birgitta.
Bild: Heliga Birgitta på ett altarskåp i Salems kyrka, Södermanland, Wikipedia
Musik: The Blessed One 01 av Augustine Sumo, Soundblock Audio.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser som hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt femte kvartsamtal bjuder vi in Marie Gustavsson till studion, universitetslektor och forskare på Linköpings universitet med specialområdena funktionsnedsättningar och funktionshinder. Vi pratar om Maries pågående forskningsprojekt ”Funka till häst” och klurar kring hur vi genom inkludering - på riktigt - kan sänka trösklarna till våra stall och få fler att gilla häst. Hääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Välkommen till Kvartsamtal med Gilla Hästpodden. Den här gången gästar vi Nordiska Forskningsseminariet kring Hästunderstödda insatser och passar på att bjuda in så många som möjligt av alla spännande deltagare till poddstudion - både forskare och praktiker. Seminariet hölls 16-17 september 2022 på Stall Kungsgården i Stockholm.
I vårt första kvartsamtal träffar vi Pia Tillberg, verksamhetsledare för Stall Kungsgården som inte bara står värd för seminariet, utan också är en av nyckelpersonerna bakom detta, Sveriges första riktiga ”center” för hästunderstödda insatser. Vi pratar om vad som krävs för att driva igenom och leda en verksamhet som stall Kungsgården, hur hästar gör skillnad och hur vi får fler att fatta galoppen när det kommer till hästen som en välgörande kraft och resurs. Häääääng med!
Gilla Häst podden ryms i satsningen med samma namn som drivs av Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS.
Läs mer på gillahäst.se och följ oss gärna i sociala kanaler.
Häng med!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.