Kerstin Lundgren Podcasts
-
Den säkerhetspolitiska analys som ska ligga till grund för Sveriges Nato-beslut, presenterades på fredagen. Hör hela presskonferensen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sex av åtta riksdagspartier står bakom rapportens innehåll. Vänsterpartiet och Miljöpartiet står inte bakom analysen som helhet.
– Samtliga partier är överens om att Rysslands invasion i Ukraina är den mest omfattande sedan andra världskriget och agerandet utgör ett flagrant brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen. Vi konstaterar att Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig. Det är den analysen som är helt grundläggande för resten av rapporten, säger utrikesminister Ann Linde (S).
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att rapporten inte redovisar något förslag om hur Sverige ska göra med en Natoansökan. Han säger sedan vad konsekvenserna av en eventuell svensk Natoansökan kan bli.
– Om Sverige väljer att ansöka om ett Natomedlemskap finns risk för ryska aggressioner. Det är av vikt att Sverige på olika sätt får säkerhetsförsäkringar från ett antal allierade under transitionsperioden, säger Peter Hultqvist.
– Vid ett eventuellt Nato-medlemskap skulle det nordiska försvarssamarbete kunna fördjupas inom Nato, även det nordisk-baltiska samarbetet skulle kunna fördjupas, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).
Moderaternas representant Hans Wallmark betonar vikten av artikel fem i Nato-fördraget och solidaritet i Europa som argument för att Sverige bör gå med i Nato.
– Det är det kollektiva försvaret, en för alla alla för en, den gemensamma försvarsplaneringen. För det andra att hela Norden kommer att ha gemensam försvarsplanering med våra närmaste och viktigaste länder, vi stärker den nordiska och baltiska gemenskapen. Och för det tredje, solidaritet med Europa, vi bygger säkerhet med Europa och Nordamerika, säger Hans Wallmark (M).
– Sverigedemokraterna står bakom allt väsentligt i rapporten, även om vi haft synpunkter på vissa formuleringar. Vi menar att Sverige borde ha ökat vår försvarsförmåga mer och tidigare. Totalförsvarsförmågan har nedmonterats men förhoppningsvis ser vi med den här analysen en tydlig vändpunkt som är långsiktig och inte tillfällig, säger Aron Emilsson (SD).
På pressträffen deltog utrikesminister Ann Linde (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S), Kenneth G Forslund (S), Hans Wallmark (M), Pål Jonsson (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Håkan Svenneling (V), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), och Maria Ferm (MP).
-
24 februari i år, förändrades säkerhetsläget i hela Europa. Putins invasion av Ukraina har skiftat fokus för utrikes- och säkerhetspolitiken och kriget kommer att påverka omvärlden under en lång tid framöver. I det här avsnittet möter vi Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson, för att diskutera konsekvenserna av Putins invasion och ett svenskt NATO-medlemskap.
-
24 februari i år, förändrades säkerhetsläget i hela Europa. Putins invasion av Ukraina har skiftat fokus för utrikes- och säkerhetspolitiken och kriget kommer att påverka omvärlden under en lång tid framöver. I det här avsnittet möter vi Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson, för att diskutera konsekvenserna av Putins invasion och ett svenskt NATO-medlemskap.
-
Veckans tävlande är följande: SR-profilerna David Druid och Katherine Zimmerman och komikerna Josefin Sonck och Daniel Sanchez!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En duo ligger i emotionell skilsmässa, en annan anklagas för att vara "ett förälskat par".
I veckans avsnitt tävlar SR-stjärnorna David Druid och Katherine Zimmerman, som även har podden "Druid & Zimmerman show", mot komikerna Daniel Sanchez, "DN:s första Youtube-stjärna", och Josefin Sonck, författare till boken "Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren".
Det kommer handla om Max Elgers satsmelodi, delfiner och tredje vice talman Kerstin Lundgrens superräddning i riksdagen. Med mera! Varmt välkomna till fredagens avsnitt!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare Sara Lövestam!
-
Legosoldater från den ökända ryska Wagnergruppen har anlänt till Mali, där svenska soldater finns på plats sedan många år. Hur ska Sverige agera nu? Stanna eller lämna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Medverkande: Anders Löfberg, chef Specialförbanden, Yvan Guichaoua, Sahelexpert, Etienne Du Peyroux, general i Barkhanestyrkan, Fabrice och Francois, soldater i Barkhanestyrkan, boende i Timbuktu och Bamako, Jelena Aparac, FN-rapportör om legosoldater, Ruslan Leviev, från det ryska grävnätverket Conflict Intelligence Team, Irina Filatova, professor vid Higher School of Economics i Moskva, Hans Wallmark (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Joar Forsell (L) mfl
Programledare: Robin Olin
[email protected]Producent: Anja Sahlberg
[email protected]Reportrar: Maria Georgieva, Manon Laplace, Carol Valade, Mats Eriksson
Tekniker: Lisa Abrahamsson