Jesus Podcasts
-
I Septologin följer Jon Fosse sin huvudperson Asle till det yttersta. Maria Edström följer med och tänker att så länge berättelsen pågår, kommer hon att leva.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Sändes ursprungligen den 7 februari 2023.
När jag var allvarligt sjuk och tänkte mycket på döden började jag läsa Jon Fosses Septologin – först på nynorska, sen i Lars Anderssons lysande översättning. Fosse har alltid varit en favorit, inte minst som dramatiker, och i allt han skriver umgås de levande och de döda otvunget med varandra. Men det var först här som han gav mig den där speciella, liksom hypnotiskt meditativa effekten som jag tror andra finner hos säj Proust eller Norén. De tre volymernas sju delar rymmer en textmassa på ungefär ett och ett halvt tusen sidor och formar sig till något likt en stor nebulosa i rymden; en formation, inte av stjärnstoft utan av ord; om konst, Gud, kärlek, uppväxt, ensamhet, missbruk, död. Nuet och det förflutna tvinnas samman likt resor i rumtiden som tar plats i huvudpersonen konstnären Asles ”nebulosa”, i hans medvetande, i hans hjärnas slyngor.
Det märkliga var hur tröstande dessa böcker var för mig, likt en saga läste jag ett stycke varje kväll. Nu ska jag läsa Fosse-gubben, tänkte jag, han blev till en sagofarbror med sin sjungande stil, sina omtag, upprepningar och med sin vaggande och hållande rytm. Som en på en gång tröstande som smärtfylld sång. Fosse har liknat sitt skrivande vid såväl dödsmetall som countrymusik – smärta och sentiment.
Ur textens nebulosa framträder en handling som utspelas under sju veckodagar strax för jul. Asle, målare, änkling, konverterad katolik, nykter alkoholist, före detta storrökare bor i ett gammalt hus i Dylgia, en liten ort vid Sognefjorden en bit norr om Bjørgvin (det gamla namnet för Bergen). Med sitt allt gråare hår i en liten hästsvans och med sin svarta rock, sin sammetskavaj, sin axelremsväska i läder, sin sjal runt halsen har han i princip sett likadan ut sen han blev vuxen. Den döda hustrun Ales plus grannen Åsleik och hans gallerist Beyer är egentligen de enda som nu finns i hans liv. Han ber sina böner med hjälp av sitt radband, sin rosenkrans, filosoferar över Gud och går tidigt upp och tidigt i säng. Och så målar han, oavbrutet. En äppelodlares son uppvuxen på Vestlandet som blivit konstnär.
Fosse beskriver ett liv som strävar efter känslan av att vara hållen, buren av det omständligas enkla skönhet, där såväl den älskade farmorns gamla filt som spännramarna på vinden har sin givna plats. Där hunden Brage rusar runt och färgar snön gul med sin kisstråle, där ljudet av traktorn som plogar snön och lukten av stekt fläsk och ägg i Asles kök skapar en trygg sinnlighet, och där Asle slår sig ner och ser på sitt landmärke, ett skär ute i sjön där ett slags samtal med de döda och det förflutna drömlikt uppstår. Ett liv där oro, rädsla och missbrukets mörker hålls i schack av rutiner, böner och av en avståendets, accepterandets och trons etik. Och Asles metod att hålla oron stången blir som en lugnande meditation även för mig när jag läser.
Men han är också väl tankspridd och valhänt, packar inte upp sina matvaror, tänder inte eld i spisen, glömmer att ge hunden mat. Faller liksom ut i tankar, drömmar och minnen. Men ta dig samman karlskrälle, tänker jag mer än en gång, som en gnatig och orolig fru.
För oron och ambivalensen finns där hela tiden, visar sig egentligen redan i första meningen där Asle målat en tavla som väcker motstridiga känslor; två korsade streck, ett brunt och ett lila. ”Ett Andreas-kors” som Asles granne Åsleik säjer på sitt beskäftiga vis – Andreas, martyren som inte tyckte sig vara värdig att korsfästas på samma vis som Jesus. Asle som en Andreas? Tveklöst är han en av Fosses alla gestalter vars oro och ångest gör själva levandet svårt och där skapandet blir enda vägen att uthärda. Men där det skapade också kan visa något skrämmande. Asle strävar efter sanningen, ”det lysande mörkret” i sina målningar, men den nya bilden verkar hångrina åt honom. Han tänker liksom tvångsmässigt ambivalent att den är färdig men ändå inte klar, att den är bra men ändå dålig. Och varje ny del i Septologin inleds med hur duken står där på sitt staffli som ett dunkelt hot.
Så det är inte blott tröst och vila hos Asle, det finns också något kusligt och ångestfyllt. Fosse underminerar försåtligt sin avklarande stil, placerar ut skevheter och gåtor. Jag-berättaren Asle förefaller vara av det opålitliga slaget, betänk de tre volymernas titlar; han har ”ett annat namn”, är ”en annan” och får ”ett nytt namn”.
Asle har dessutom en namne, också en konstnär och som är förvillande lik honom själv. Men Namnen som han kallas är ensam, försupen, bor i en hyreslänga, är gift och skild flera gånger med barnen spridda för vinden. En alternativ, negativ dubbelgångare.
Asle hittar Namnen i en snödriva, skakande i fullt delirium och far med honom till sjukhuset och är sen mycket upptagen av hans tillstånd. En krock mellan två parallella universum, en störning, en ”glitch” i rumtidsväven, där personer och tidsplan fördubblas, förtätas och löses upp. De två Asle verkar vara en och samma och två olika på en och samma gång. Fosse utmanar hela tiden bilden av sig själv som högstämd, lurigt för han in moment av skräck, thriller och som här närmast science-fiction.
Som i en serie scener där olika tidsplan slingrar sig runt varandra. Asle tycker sig se sig själv som ung i ett kärleksmöte med Ales i en snöig lekpark, när han kör hem från Bjørgvin. Och han ser sen vid upprepade tillfällen sig själv som ung gå på vägen eller titta ut genom fönstret och då se hans, den äldre Asles lilla vita varubil fylld med målningar och matvaror köra förbi på vägen. Tiden som en ut-och-invänd mössa.
Och tid som rinner ut, för när jag inser att jag snart måste skiljas från Asle och hans liv får jag en separationsångest som nog är dödsångest – så länge jag läser, så lever både Asle och jag, i ett slags Sheherazade-effekt. Jag anar oråd när de tre, Asle, Brage och Åsleik ska på julmiddag och båtens färd över fjorden blir som den över floden Styx.
Och målningen med Andreaskorset löper som en dödens budbärare från början till slut. Som om bilden hela tiden vet något Asle – och jag – inte vet. Fosse kanske lär mig att dö, tänker jag och tror mig få en lektion, en övning, en generalrepetition för det som kommer.
Men Fosse skriver om minnet, kärleken, skapandet och kanske om förtröstan. Han vet lika lite om döden som någon av oss och naturligtvis är han till fullo medveten om detta. Men han följer Asle mycket nära den där gränsen och försöker föreställa sig döden som händelse, upplevelse, passage.
Jon Fosse tar ett så vackert språng ut mot detta okända, men påminner oss också faktiskt om sitt egentliga mandat i frågan när han i den sista volymen inledande citerar den gamle religions-förnekaren Nietzsches: ”Bara narr. Bara diktare”
Målningen, Septologins dödsmask, tas till slut ned från staffliet. Och jag slutar att läsa och slungas åter, tills vidare, tillbaks till de levande.
Maria Edström, kritiker
Litteratur
Jon Fosse:
Det andre namnet – Septologien I-II. Samlaget, 2020.
Eg er min annan – Septologien III-V. Samlaget, 2020.
Eit nytt namn – Septologien VI-VII Samlalet, 2021.
Det andra namnet – Septologin I-II. Översättning Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2021.
Jag är en annan – Septologin III-V. Översättning Lars Andersson. Albert Bonniers förlag, 2022.
-
Hebreerbrevet är ett studium med en fantastisk analys om vem Jesus är, och vad det betyder för en troende - och innehåller även allvarliga varningar och uppmaningar som är aktuella för oss idag. Paulus Eliasson talar.
Sång: "Dag etter dag"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alltså vad händer??? Vi kommer inte ihåg vilken dag Jesus vakna och klättrade ut ur sin grotta men det är ju typ det vi gjort efter vårt långa påsklov! Fysiskt är vi med även om våra hjärnor kanske ligger kvar i grottan. Men vi kör på!
I veckans avsnitt snackar vi böcker vi vill läsa och varför det kan vara så svårt! Vi pratar kommande filmer, Evil Dead Rise, Resident Evil 4 och mycket mer! Kul va? Helt okej!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Uppsnack med Jesus och Axén inför V75 Örebro 29 april.
-
Gordon Ramsay menar att grundproblemet hos majoriteten fallerade restauranger är ägare som lever i förnekelse. Förnekelse, och omvänt erkännande och ärlighet, är även en hörnseten inom 12-stegsprogrammet för olika typer av beroendeproblematik. Ärlighet och sanning går även som en röd tråd igenom samtliga religioner, och Jesus säger som bekant att sanningen ska göra er fria. Så varför lever vi ändå i förnekelse kring så mycket?
Gordon Ramsay i Kitchen Nightmares: https://www.youtube.com/watch?v=KDbnz17fyW8
Jesuscitatet enligt Tomasevangeliet: https://www.goodreads.com/quotes/126072-if-you-bring-forth-what-is-within-you-what-you
Radical honesty: https://www.radicalhonesty.com/brad
Bill Wilson, en av grundarna till 12-stegsprogrammet, tror att LSD kan vara en hjälp för alkoholister: https://www.theguardian.com/science/2012/aug/23/lsd-help-alcoholics-theory
På samma tema: https://www.inverse.com/mind-body/alcoholics-anonymous-lsd-bill-wilson
Rökavvänjning med hjälp av psilocybin: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27441452/
Andlighet på Youtube
Youtube: https://www.youtube.com/@andlighet
-
Del 2 av vårat Arkiv X program handlar lite mer om Mulder. Men givetvis gick det inte hålla en röd tråd utan Marängen svävar iväg berättar om sitt UFO han sett.
Vi försöker reda ut hur våran framtid ser ut och Stellan ger musik tips.
Men givetvis snackar vi flipper och ge betyg till X Fils, the pinball
Musik:
David Duchovny - 3000
Eels - Saturday Morning
Bill Fay - Jesus, Etc.
Tack för att du lyssnar. Vi bli fler och fler för varje vecka och det tycker vi är jätte roligt. Ett bra sätt att stötta podden är att klicka på följa knappen i din poddspelare och även lämna en recension. Hoppa sedan över till Instagram och Facebook och göra samma sak där. Vi vill gärna höra vad just du tycker om podden och vilka flipperspel du gillar bäst.
Tipsa dina vänner om podden men framför allt, fortsätt gärna lyssna varje vecka. Annars är bästa sättet att stötta podden att köpa en t-shirt i vår webshop, du stöttar även vår vän Ola på Profiltryckeriet. Som ett bevis på att du läser hit ner, skicka din adress på Instagram så skickar vi ett par klistermärken.
Hitta oss på:
Instagram: https://www.instagram.com/flipperpodden/?utm_medium=copy_link
Facebook: Flipperpodden
Köp kläder i vår webshopp!
https://www.profiltryckeriet.se/flipper-podcast
Live long and prosper
// Stellan och Marängen
-
Vi har fått en massa härlighet och välsignelser i det nya förbundet, och Guds förmåga har blivit given till oss. Men ibland kan det vara svårt att fokusera på skatten vi har i Kristus, när lerkärlet gör sig påmint. Vi lever hela tiden i spänningsfältet mellan vår mänsklighet och svaghet, samtidigt som vi lever i Kristus och har fått förmåga från Gud. Det finns en väg framåt, när vi låter Jesus leva sitt liv igenom oss, så att Guds nåd kan verka genom vår svaghet!
Här hittar du mina böcker:
https://www.adlibris.com/se/sok?q=Martin+Re%C3%A9n
https://www.amazon.com/stores/Martin-Re%C3%A9n/author/B0B34JVCRP?ref=ap_rdr&store_ref=ap_rdr&isDramIntegrated=true&shoppingPortalEnabled=true
-
Herren är min herde - vad betyder det? På herdesöndagen går David och Peter till rötterna av den älskade bilden av Jesus som herden över sina får. Vi talar också om de mer bortglömda delarna av det hela - om grinden och vår egen kallelse att vara herdar. Dessutom funderar vi lite också över våra egna fårlika egenskaper.
Dagens evangelietext: Johannesevangeliet 10:22-30
I studion: David Fredin Silverkors och Peter Westermark
Exekutiv producent: Minna Serholt
Producent: Roger Recarey Törnlöw
Musik: John Persson -
Om uppväxten i Livets Ord, om den märkliga sjukdomen som följt honom genom livet och om sökandet efter Jesus handlar veckans avsnitt som har författaren Johan Heltne som gäst.
-
Simon Johansson preaches about Jesus inviting us to party with him in Metsku's Full house service 2023.
-
Simon Johansson predikar om att Jesus kallar oss på fest med honom i Metskus Full house gudstjänst 2023.
-
Tankar om förtvivlan och hopp varvas med musik av Johnny Cash i gudstjänsten från Betelkyrkan i Umeå. Med André Jakobsson, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Finns det någon väg mellan dikena förtvivlan och förnekelse? Det frågar sig pastor André Jakobsson i en gudstjänst om att mitt i klimatkrisen finna tröst, hopp och mod.
När jag söker evangelium – goda nyheter – i en tid av klimatkris och oro i världen är det kanske här som vägen finns – i efterföljelsen av Jesus Kristus. Precis som Tomas så vet jag inte hur den vägen ser ut framåt, utan jag får följa Jesus och lita på att Jesus aldrig lämnar mig ensam på vägen. I den efterföljelsen kommer jag att utmanas mycket, det är min övertygelse, säger André Jakobsson i gudstjänsten.
TexterJohannesevangeliet 20:24-31
Musik
Sakarja 8:6-8
1 Petrusbrevet 1:3-9 (ur Bibeln: the message på svenska)Spiritual (J Cash, J Coltrane)
Medverkande
Jag skulle vilja våga tro (Ps 219)
The beast in me (N Love)
Hurt (T Reznor)
I came to believe (J Cash)
Redemption (J Cash)
Help me (L Gatlin)
I’m free from the chain gang now (L Herscher, S Klein)
Blott i det öppna (Ps 90)
I won’t back down (J Lynne, T Petty)André Jakobsson, predikan och piano
Agnes Hedman, mötesledare
Anna Fahlgren, förbön
Jonas Fahlgren, sång och gitarr
Mats Kärnestad, sång och gitarr
Lollo Åhfeldt, pedal steel-gitarr och banjo
Stefan Lindgren, bas
Ulf Lindgren, trummor
Barbro Tjernström, orgelProducent Helena Andersson Holmqvist
Moskit media
[email protected]
Tekniker: Björn Nitzler och Magnus Kjellsson
Sveriges radio Västerbotten -
Katoliker firade påsk förra helgen och den ortodoxa påsken firas denna helg. Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av att Jesus led, dog och uppstod för att alla som tror på honom skulle bli förlåtna för sina synder och få evigt liv. Hur påsken firas varierar från land till land och vissa länder har väldigt intressanta påsktraditioner. Lyssna på Dessi och Ajla och hör hur påsken firas i Polen, Norge, Papua Nya Guinea och några till länder. Mycket nöje! :)
-
Godmorgon Växjö Tema: Jesus och jag
-
Likt Jesus har Sen Lunch återuppstått efter påsken och vi är tillbaka med dunder och brak. Nyheterna är för det mesta under bältet men vad gör det. Vi pratar granskningssystem av utländska investerare, speciellt Kina och hur Sverige tillsammans med EU (och Nato?) ska tänka i frågan. Vi diskuterar vidare om EU:s allsmäktighet och eviga byråkrati och hur EU-valet kommer gå nästa år när ingen har koll på vad som egentligen händer i Bryssel. Sveriges heliga graal, systembolaget, utmanas när frågan om gårdsförsäljning tas upp men är det ett hot för monopolet? SD vill va med när regeringen utövar utnämningsmakt och vi vill som vanligt killgissa. I Studion: Ellen Meiby, Richard Wahlström, Freja Nyström och Jakob Steiner Blasberg.
- Visa fler