Jane Austen Podcasts
-
Ewa och Ofelia firar Alla Hjärtans Dag med att ringa upp Amanda Bertolo Alderin, förläggare på nystartade imprintet HarperLove! Vi pratar kärlek och romance och det flödar av härliga lästips med avstamp hos Jane Austen och systrarna Brontë.
Ett kärleksregn i form av utlottning av böcker händer samtidigt på vårt instagramkonto @bibliotekenisollentuna. Ge oss en kommentar där så är du med i den kärleksfulla utlottningen. -
I avsnitt 65 pratar vi om den prisade adaptionen av Jane Austens klassiska kostymdrama Pride & Prejudice från år 2005 (regi: Joe Wright).
Elisabeth Bennet är näst äldst i en familj av fem systrar som alla kommer bli arvslösa om inte någon av dem gifter sig rikt. När den unge Mr. Bingley och hans vän Mr. Darcy flyttar in i godset bredvid, hamnar Elisabeth genast i luven på Mr. Darcy som hon tycker är snobbig och elak. Eller är det bara hon som är fördomsfull?
Pride and Prejudice är en klassisk bok av Jane Austen. Men hinner man verkligen med att berätta en historia med så många karaktärer på en film? Fungerar Keira Knightley som Elisabeth Bennet och hur står sig filmen mot den episka miniserien med Colin Firth som Mr. Darcy? Detta och mycket mer tar vi reda på i avsnittet.
Spoilervarning! Se filmen innan du lyssnar på avsnittet om du inte vill få avslöjat vad som händer.Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".
Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar.https://letterboxd.com/filmcirkeln/
-
Ewa och Ofelia samtalar med Sebastian, bibliotekariestuderande som just nu gör sin praktik på Biblioteken i Sollentuna, om att läsa klassiker. Vad kännetecknar egentligen en klassiker? Vi berättar om våra favoriter och klassiker vi läst men inte gillat och såna som vi inte ens vill läsa.
De här klassikerna pratade vi om:
Brott och straff av Fjodor Dostojevskij (som Sebastian och Ewa älskar och Ofelia vägrar att läsa - någonsin)
Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Rebecca av Daphne du Maurier
Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett
Janne, min vän av Peter Pohl
Häxorna av Roald Dahl
Förvandlingen av Franz Kafka
Män utan kvinnor (novellsamling) av Huraki Murakami
Förnuft och känsla av Jane Austen
Processen av Franz Kafka
Främlingen av Albert Camus
Skit i traditionerna av Leif Panduro
Moby Dick av Herman Melville
Den gamle och havet av Ernest Hemingway
Odysseus av James Joyce
1984 av George Orwell
Djurfarmen (Djurens gård) av George Orwell
Röda rummet av August Strindberg
En dåres försvarstal av August Strindberg
Harry Potter av J K Rowling
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Tjänarinnans berättelse (The handmaid's tale) av Margaret Atwood
Andarnas hus av Isabel Allende
Mörkrets hjärta av Joseph Conrad
-
Ada Lovelace var något så osannolikt som en kvinnlig datorprogrammerare i 1800-talets Storbritannien. Hela hennes liv var osannolikt, egentligen: dramatiskt och flärdfullt som en roman av Jane Austen, men fladdrande kort som en fjärils.
Då Ada Lovelace gick ur tiden 1852, blott 36 år fyllda, hade hon inte bara hunnit föda och uppfostra tre barn. Genom några tabeller och beräkningar som hon publicerade 1843 – och som många i dag räknar som världens första datorprogram – lyckades hon därutöver göra ett avtryck i världshistorien.
I detta avsnitt av En oväntad historia samtalar historikerna Olle Larsson och Andreas Marklund om den viktorianska datorpionjären Ada Lovelace. Till och med hennes upphov var dramatiskt och osannolikt. Hennes föräldrar var baronessan Annabella Milbanke och den skandalomsusade poeten Lord Byron – ”mad, bad and dangerous to know” enligt en av sina många älskarinnor. Äktenskapet kraschade i skam och bitterhet då Ada Lovelace var cirka en månad gammal.
Det som ändrade allt var då Ada Lovelace hamnade på samma fest som den excentriske uppfinnaren Charles Babbage: ett misantropiskt snille, som i början av 1800-talet hade börjat skissa på en extremt avancerad, ångdriven räknemaskin. Detta blev början på ett banbrytande samarbete med storslagna visioner om universella problemlösningsmaskiner som inte enbart skulle användas till beräkningar, utan också till att producera konst, musik och litteratur.
Ada Lovelace glömdes bort efter sin alltför tidiga död, men hon påbörjade en långsam, succesiv comeback i mitten av 1900-talet då moderna datorpionjärer som Alan Turing började hänvisa till hennes skriverier. I dag har hon blivit en kultfigur inom populärkulturen, inte minst bland unga med förkärlek för teknologi och färgstarka individer med en punkig attityd.
Lyssna också på Kodknäckarna som förkortade andra världskriget.
Lästips:
Stephen Wolfram: ”Untangling the Tale of Ada Lovelace”, Wired 2015.
Christopher Hollings: Ada Lovelace: The Making of a Computer Scientist. Bodleian Library, 2018.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ewa, Jessica och Merit pratar om att läsa tjocka böcker. Vi konstaterar att det faktiskt finns böcker som förtjänar sina sidor. Här är böckerna vi pratade om och några vi inte hann med:
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
De ju systrarna av Lucinda Riley
Sånger om kärlek och krig och Slottet Deverills döttrar av Santa Montefiore
Min kamp av Karl Ove Knausgård
Ulysses av james Joyce
Den hemliga historien och Steglitsan av Donna Tartt
Boktjuven av Markus Zusak
Doktor Faustus av Thomas Mann
Emma av Jane Austen
På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust
Vindens skugga m fl av Carlos Ruiz Zafon
Moment 22 av Joseph Heller
Vardagar av Ulf Lundell
-
Kan man läsa för mycket? Ofelia och Ewa samtalar om att bli helt uppslukad av sin läsning. Kan det verkligen vara bra?
Böcker som tas upp i avsnittet är:
Löpa varg av Kerstin Ekman
Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker
Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi
Flätan av Laetitia Colombani
Italienska nätter av Katherine Webb
Den tyska flickan av Armando Lucas Correa
Medan världen ser på av Anna Larsson
Dödsklippan i Sharm el-Sheikh av Anna-Maria Ekblad
Stolthet och fördom av Jane Austen
Som en öppen bok av Sara Molin
Ingen människa en ö av Louise Boije af Gennäs
Janne min vän av Peter Pohl
Ta ingen skit, Ann-Britt av Christina Larsson
Doktor Jekyll och Mr Hyde av Robert Louis Stevenson
Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde
En engelsk roman av Niina Mero
-
Vi har varit på teater igen! Loretto har sett Nassim Soleimanpours pjäs Vit kanin Röd kanin i Uppsala och Cecilia har för första gången på över två år besökt Turteatern där Lisen Rosell och Amanda Apetrea gör en dirty, tutteatertolkning av Jane Austens Stolthet och fördom.
Vi tar också teaterkritikernas vinkel på ljudboksdebatten och fortsätter klaga på dem som slött klagar på streamad scenkonst.
Av och med Cecilia Djurberg och Loretto Villalobos -
Lär dig mer om kvinnan bakom böcker som "Stolthet och fördom" och "Förnuft och känsla".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mansfield Park av Jane Austen. Maarja Talgre diskuterar tillsammans med Göran Everdahl och Henrietta Hultén. Mannen utan egenskaper av Robert Musil. Maarja Talgre diskuterar tillsammans med Katarina Wikars och Mikael Timm. Rädd att flyga av Erica Jong. Maarja Talgre diskuterar tillsammans med Elin Claeson och Svante Weyler. En resa till Indien av E.M. Forster. Maarja Talgre diskuterar tillsammans med Anneli Dufva och Göran Everdahl. Drömmen om röda gemak av Cao Xuequin. Maarja Talgre diskuterar tillsammans med Anna Gustafsson Chen och Göran Sommardal. Leoparden av Giuseppe Tomasi di Lampedusa. Maarja Talgre diskuterar tillsammans med Mikael Timm och dramatikern Mia Törnqvist.