Institutet för mediestudier Podcasts
-
Att rapportera från krigs- och konfliktområden är en stor utmaning för journalister. Förutom konkreta svårigheter att bekräfta uppgifter och få tag på intervjupersoner så finns alltid en risk för informationspåverkan. Inför årsdagen för Rysslands storskaliga invasion av Ukraina återvänder medieforskarna Gunnar Nygren, professor i journalistik, och Andreas Widholm, docent i journalistik, till höstens undersökning om hur svenska medier rapporterat från Ukraina.
Hur hanterar medier overifierad information? Vad innebär det att Sverige är en part i konflikten? Samspelet mellan traditionella och nya medier, både när det gäller källmaterial och som distributionsplattform.
I samtalet diskuteras bland annat:Moderator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Debatten om svenska mediers bevakning av EU är extra angelägen när Sverige under första halvåret 2023 planerar och leder arbetet i ministerrådet. Det pågår ett krig i Europa och klimatmålen är hotade.
Färre svenska korrespondenter i Bryssel – hur märks det? Vilka nyheter möter väljarna inför EU-valen? När blir EU en inrikespolitisk fråga?Välkommen till ett seminarium som debatterar vilken bild svenska medier ger av EU och unionens ökande inflytande över svensk inrikespolitik.
Medverkande:
Pia Bernhardson, utrikeschef SVT
Bengt Johansson, professor i journalistik vid JMG, Göteborgs universitet
Annika Ström Melin, EU-kommentator och författare
Göran von Sydow, direktör vid Sieps, Svenska instiutet för europapolitiska studierModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Den 27 oktober presenterade Institutet för mediestudier rapporten Källkritik & krig – propaganda, desinformation och lögner, en granskning av svenska mediers krigsrapportering från Ukraina.
Några saker sticker ut:
• Det är ovanligt att redaktionerna verifierar den egna rapporteringen.
• Faktakollen överlåts till utländska nyhetsbyråer och medier.
• En helt övervägande del av krigsrapporteringen sker på distans.I panelen:
• Andreas Widholm, docent vid JMK, Stockholms universitet, samt Gunnar Nygren, professor emeritus, Södertörns högskola, ansvariga för studien.
• Nivette Dawod, reporter Aftonbladet.
• Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter SVT.Moderator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för mediestudier
-
Hur går återhämtningen för annonsförsäljningen i nyhetsmedierna efter pandemin? Vem är vinnare och förlorare? Och hur ser prognosen ut framöver?
Svaren finns i den senaste upplagan av reklamintäkterna hos svenska medier med nyhetsjournalistik. En årlig rapport som görs av IRM, Institutet för reklam- och mediestatistik, på uppdrag av Institutet för mediestudier. Varmt välkommen!
Medverkande:
Madeleine Thor, vd IRM
Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna
Anders Malmsten, journalist, författare och grundare av Dagens Medicin.Moderator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för mediestudier
-
Valrörelsen 2022 utspelar sig i skuggan av kriget i Ukraina, en skenande inflation och rekordmånga dödsskjutningar i Sverige. Men vilka frågor uppmärksammar medierna? Och tar väljarna del av samma information oavsett vilka medier de tar del av? Eller ökar klyftorna mellan vad medierna bevakar och de frågor som engagerar väljarna?
Välkommen till ett seminarium som debatterar vad, hur och vilka som påverkar nyhetsrapporteringen under valrörelsen.
Medverkande:
Marie Grusell, docent i politisk kommunikation, Göteborgs universitet
Bengt Johansson, professor i journalistik och masskommunikation, Göteborgs universitet
Emanuel Karlsten, journalist
Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, Göteborgs universitetModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för mediestudier
-
Det finns massor av forskning om public service, både här i Sverige och internationellt. Frågan är hur den kunskap som forskningen genererar tas tillvara av politiker, debattörer och journalister? Välkommen till ett samtal mellan några av landets ledande medieforskare kring public service roll i en digital värld, publikens förtroende och konkurrensen gentemot andra mediebolag.
Under seminariet lanseras även Public service: En svensk kunskapsöversikt. Boken är utgiven av Nordicom vid Göteborgs universitet.
Seminariet arrangeras av Nordicom, Institutet för mediestudier och JMK vid Stockholms universitet.
Medverkande:
Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet, Göteborgs universitet
Johannes Bjerling, redaktör Nordicom
Maria Norbäck, universitetslektor, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Andreas Widholm, docent i journalistik, JMK, Stockholms universitet
Jesper Strömbäck, professor, JMG, Göteborgs universitetModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för mediestudier
-
Banden mellan elitidrotten, diktaturer och oligarker är allt annat än oproblematiska – framför allt i fotbollen. Kanske har sportjournalistiken allt för länge blundat för att det faktiskt spelar roll vilka länder som arrangerar de stora mästerskapen eller varifrån pengarna kommer som miljardärerna betalar med när de köper europeiska klubblag. Både mästerskap och fotbollslag kan användas för att rikta strålkastarljuset från totalitära regimer och smutsiga affärer.
En diskussion sportjournalistens ansvar för att utgångspunkt i idrotten även skildra och granska samhällets utveckling i ett ekonomiskt, politiskt och kulturellt perspektiv.
Jesper Enbom, forskare vid Umeå universitet
Johan Croneman, krönikör Dagens Nyheter
Olof Lundh, frilansjournalist TV4 m fl.
Johanna Frändén, Aftonbladet
Anna Setzman, pressansvarig RiksidrottsförbundetModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Kriget i Ukraina ställer svenska redaktioner inför helt nya utmaningar. Hur källkritisk kan reportern direkt i frontlinjen vara? Vad ska och får journalister göra? Vem går att lita på i flödet av mänskligt lidande, politisk retorik, desinformation och propaganda? Chefens svåra beslut i valet mellan rapportering och reportageteamets säkerhet?
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio.
Gunilla von Hall, reporter Svenska Dagbladet
Per Enerud, senior expert på Myndigheten för psykologiskt försvar och fd Moskvakorrespondent
Hans-Gunnar Axberger, professor
Emil Larsson, fotograf SVTModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
När fotbollens supportrar startar egna nyhetssajter, poddar och bloggar för att rapportera om matcherna, förlorar sportjournalisterna monopolet på bevakningen. Parallellt finns det sedan länge en tät dialog mellan supportergrupperna och sportredaktionerna. Det har till exempel påverkat bevakningen av vilka faror publiken utsätts för när bengaliska eldar tänds på läktarna.
Under det här seminariet diskuterar sportjournalister, forskare och polisen vad som händer den oberoende rapporteringen och granskningen när spelplanen för journalistiken ändras.
Erik Edoff, forskare vid Umeå universitet
Jesper Enbom, forskare vid Umeå universitet
Malena Johansson, journalist Dagens Nyheter
Joakim Magné, Sportchef Göteborgs-PostenModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Med anledning av ett ljudboksföretags reklamkampanj återbesöker Mediepodden denna veckan rapporten "Vitt och brett" från Institutet för mediestudier. En rapport som granskade just hur representationen ser ut i svenska tv-medier. Trots att rapporten kom med sprängstoff ignorerades den nästan helt av medier. Föreståndaren Lars Truedson deltar och vi diskuterar varför även tv-medier är så besatta av att låta den med mörk hud vara med, men inte få nyckelroller. Dessutom: Instagram gör en Patreon och MTG säljer e-sportsföretag.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten Stötta på patreon.com/emanuelkarlsten