Henrik Ibsen Podcasts
-
Henrik Ibsens pjäs Hedda Gabler från 1890 har spelats om och om igen världen över. Ett porträtt av en intelligent och vacker kvinna som är uttråkad och fast i hemmet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hedda är gift med en akademiker som hon föraktar och ointresserad av att sätta barn till världen. När hennes tidigare kärlek Eilert Lövborg dyker upp ställs hon till svars för sina val. Och kan inte låta bli frestelsen att förstöra andra människors lycka.
Henrik Ibsens porträtt av Hedda Gabler är en koncentrerad blandning av kärleksintrig och pusseldeckare. Tidigt etableras Hedda Gablers pistoler på scen och innan pjäsen är slut måste skotten avlossas. Ofta har pjäsen tolkats som en uppgörelse med patriarkatet eller en förljugen samhällsklass.
Men är det så säkert att Hedda Gabler hade gjort något annat av sitt liv under andra omständigheter undrar Hedvig Weibull i Klassikern.
Scener ur Margareta Garpes filmatisering av Hedda Gabler från 1993 och från Malmö Stadsteaters uppsättning 2022 i regi av Ragna Wei.
-
P1 Kultur guidar dig genom ett år då pandemirestriktionerna äntligen lättade på landets scener, men där publiken hade svårt att hitta tillbaka. Vilka var de stora höjdpunkterna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och vad utmärker teateråret 2022? Vilka överraskningar och genombrott har vi sett? P1 Kulturs panel av teaterkritiker, Kristina Lindquist och Loretto Villalobos, blickar tillbaka och korar sina favoriter.
KRISTINA LINDQUISTS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:”Kung Mor” av Jenny Tunedal och Christina Ouzounidis på Teater Galeasen, i regi av Christina Ouzounidis.
”(Macbeth)” av Jens Ohlin och Hannes Meidal (fritt efter William Shakespeare) på Dramaten, i regi av Jens Ohlin.
”Borkmania” av Henrik Ibsen/Alejandro Leiva Wenger på Malmö stadsteater, i regi av Stefan Pucher.
LORETTO VILLALOBOS TRE BÄSTA UPPLEVELSER:"Strandad" av Karin Rehnqvist på Kungl. Operan.
"The tale of the great computing machine" av Carl och Åsa Unander-Scharin på Reaktorhallen, KTH.
"Ålevangeliet" av Patrik Svensson och Emmy Lindström på Folkoperan m.fl.
SUZANNE OSTEN OM NORÉN: JAG LÄRDE UPP HONOM SOM REGISSÖRRegissören Suzanne Osten lärde känna Lars Norén redan 1981, när han var ny i teatervärlden. Nu arbetar hon med Lars Noréns texter igen – när hon sätter upp hans sista efterlämnade pjäs "Temps mort" på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Vår reporter Björn Jansson träffade henne under repetitionerna.
ESSÄ: OM VAD SOM HÄNDER VID STRANDKANTEN"Mina älskade stränder äts upp av mänsklig dumhet", säger journalisten och författaren Eva-Lotta Hultén om ett myllrande och fascinerande havsliv och en skrämmande utveckling, i dagens essä från OBS.
Programledare: Lisa Wall
Producent: Felicia Frithiof -
Konstnären Björn Lövins sätt att skapa fiktiva verkligheter har fascinerat Klas Östergren ända sedan första gången han såg "In memoriam" 1973: "Jag har insett, att det är så har jag skrivit många av mina böcker!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
BJÖRN LÖVIN – PIONJÄR INOM INSTALLATIONSKONSTEN I SVERIGEBjörn Lövin (1937-2009) föddes i Falun och som ung var han intresserad av både psykologi och konst. Lövins första separatutställning på Moderna Museet 1971 hette "Konsument i oändligheten och Herr P:s penningar". Tio år senare ställde han, som den första svenska konstnären någonsin, ut på Centre Pompidou i Paris. Han skapade stora rumsinstallationer, men ägnade sig också åt måleri, skulptur, text och video, som ofta handlade om hur människor påverkas av samhällsförändringar, livsomständigheter och tidsandan. Han ifrågasatte även själva konstnärsrollen och signerade därför sällan sina verk, utan lät avsändaren vara påhittade museer, företag eller personer och kallade föremålen arkeologiska fynd. Björn Lövin avled 2009, men flera av hans installationer har rekonstruerats på senare år, bland annat på Moderna Museet 2022.
BJÖRN LÖVIN ÄR EN VIKTIG INSPIRATIONSKÄLLA FÖR KLAS ÖSTERGRENKlas Östergren debuterade med romanen "Attila" 1975 och hör till de främsta i den svenska författarkåren. Han har skrivit ett 20-tal romaner, genombrottet kom 1980 med "Gentlemen" – där bröderna Morgan och en stor lägenhet på Hornsgatan i Stockholm är i centrum – en roman som blivit en modern klassiker. 2005 kom uppföljaren "Gangsters" och 2020 avslutades trilogin med "Renegater". Klas Östergren har hyllats av kritiker och nått en stor läsekrets med bland annat romaner som "Fantomerna", "Stora svenskar och fattiga riddare", "Plåster" "Twist" och "Två pistoler". 2022 ger han ut "Större trygghet aldrig fanns" som spinner vidare på konstnären Björn Lövins konstverk "ILAC". Klas Östergren har dessutom skrivit film- och tv-manus och arbetat som översättare, bland annat av Henrik Ibsens dramatik. 2014 valdes han in i Svenska akademien, men begärde utträde 2018.
I avsnittet medverkar också konstnären Måns Wrange, som också varit professor på Konstfack och tidigare rektor på Konsthögskolan i Stockholm och på Kunsthøgskolen i Oslo.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: "Hovjuvelerarens barn" och "Bibliotekarien i Magdeburg".
Producent: Maria Götselius
-
Bilden av författaren Victoria Benedictsson (1850-1888) har ofta fokuserat på hennes sexualitet. I sin biografi "Mitt stora vackra hat" tecknar författaren Elisabeth Åsbrink ett rikare porträtt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon föddes den sjätte mars 1850 i Skåne. Med tiden skulle hon gifta sig till namnet Victoria Benedictsson, bryta sig loss ur sitt äktenskap och skriva in sig i litteraturhistorien under pseudonymen Ernst Ahlgren. Hon blev 38 år innan hon skar halsen av sig i Köpenhamn.
Vad levde hon för liv? Vad skrev hon?
Elisabeth Åsbrink följer henne från vaggan till graven i sin nya, omfattande biografi "Mitt stora vackra hat". När hon gästar Marie Lundström i Lundströms Bokradio blir det ett samtal om en ung människa med konstnärsdrömmar, som hade få val att välja i en tid då kvinnor saknade mänskliga rättigheter. Varför avskydde hon sitt eget barn men inte sina fosterbarn? Vad händer med hennes dotter lilla Ellen och vilket är priset hon betalar för att slå sig fri och bli författare?
"Hon var ju så mycket mer än denna kvinna i gynstol. Så jag ville lyfta upp henne", säger Elisabeth Åsbrink i Lundströms Bokradio. "Hon bryter sig som någon sorts Houdini ut ur sitt liv. Och så skapar hon en person som kan göra allt det som hon inte kan."
Victoria Benedictsson slår igenom med romanen "Pengar" som landar mitt i samtidens debatt om det borgerliga äktenskapet, där stjärnor som Henrik Ibsen och Georg Brandes är tongivande. Den senare inleder hon en relation med, där hon bor på Hotell Leopold i Köpenhamn.
"Det som för mig gör så ont i den här kärlekshistorien när jag tittar på den genom hennes ord", säger Elisabet Åsbrink, "Det är att hon har kämpat så envetet med att befria sig från att vara kvinna. Hon har brutit med äktenskapet och maken, hon har brutit med barnen och moderskapet. Hon har brutit med livet i Hörby som var tryggt - och hennes. Och hon har förvandlat sig till Ernst Ahlgren och blivit en litterär stjärna. Och då träffar hon Georg Brandes och han säger: 'Du är ingen riktig kvinna'"
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Redaktion: Nina Asarnoj och Daniel Sjölin -
Niklas Natt och Dag är född 1979 i Stockholm, där han också är uppvuxen, bosatt och sysselsatt som skribent. Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt, förlorade huvudstaden till Kristian Tyrann och tvingades i landsflykt efter att ha krävt Jean Baptiste Bernadottes abdikation.
Klas Östergren debuterade 1975 med romanen "Attila", och har sedan dess givit ut tjugotalet romaner och samlingar med noveller och artiklar. Han har dessutom varit verksam som översättare av både prosa och dramatik, framför allt av Henrik Ibsens samtidsdramer - som samlats i två volymer - samt författare till film- och tv-manus, bland dem "Gustav III:s äktenskap", "Offer och gärningsmän" och "Soldater i månsken", de två senare i regi av Tomas Alfredson.
Mats Almegård är kulturjournalist med inriktning på litteratur och musik. Han är programledare för SR:s "Elektroniskt i P2" och gav 2019 ut boken "Vad är grejen med ny konstmusik? En handbok för nyfikna".
I samarbete med förlagen Forum och Polaris.
Från 5 oktober 2020
Jingel: Lucas Brar -
Kan en mor vara så svartsjuk på sitt barn att hon inte kan hantera att fadern också älskar det? Och vad händer med föräldrarnas relation, när olyckan är framme?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– Nu är du ju upptagen av något värre!
Lille Eyolf av Henrik Ibsen
– Kallar du det värre, med barnet?
– Ja, det gör jag! När det gäller oss två så gör jag det. För han är en levande människa. Men jag tänker inte finna mig i det...Översättning: Bo Sköld
I rollerna: Alfred Allmers – Bengt Brunskog, Rita – Brigitte Ornstein, Asta Allmers – Marianne Hedengrahn, Råttfröken – Betty Tuvén, Lille Eyolf – Peter Ekelund
Statister: Sven Löfgren, Bo Greiff, Carl Liljeholm, Eyvind Andersen, Kim Wesén, Nikolas Wesén, Mikael Palmquist.
Producent: Rune Johansson
Regi: Jan Lewin
Från 1968.
-
Noras kärlek till sin man är gränslös. Hon har till och med satt sig i skuld, på ett oärligt sätt och utan hans vetskap, för att rädda hans liv. Och nu dyker fordringsägaren upp i deras hem.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dramat tar sin början alldeles innan jul och Nora och Torvald har varit gifta i åtta år.
Ett dockhem av Henrik Ibsen
Översättning: Ernst SchönaichI rollerna: Nora – Gertrud Fridh, Torvald Hemmer – Nils Fritz, Nils Krogstad – Toivo Pawlo, Kristine Linde – Mona Dan-Bergman, Doktor Rank – Georg Årlin, Husjungfrun Helene - Karin Nordström
Regi: Lars-Levi Laestadius
Från 1953
-
Rektor Kroll kommer på besök till Johannes Rosmer på Rosmersholm. Det har gått en tid sedan Beate, Krolls syster och Johannes fru, tog sitt liv. På Rosmersholm finns också den kraftfulla Rebecka West.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rebecka skötte om Beate under hennes själsliga sjukdom och har blivit nära vän till Johannes Rosmer.
Rosmersholm av Henrik IbsenÖversättning: Torsten Fogelqvist.
I rollerna: Rosmer – Olof Widgren, Rebecka West – Karin Kavli, Rektor Kroll – Rune Carlsten, Ulrik Brendel – Hugo Björne, Peter Mortensgård – Gösta Gustafson, Fru Helseth – Ingalill Åström
Regi: Henrik Dyverman
Från 1951.
-
FÖRFATTARE. Författaren Klas Östergren pratar i Sommar i P1 om språk och tid och om den tid vi tror oss minnas. Han inleder med ett minne från sitt första möte med publiken vid en författarträff...
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Östergren menar att författare i själva verket har ett av världens farligaste jobb. Kollegor runt om i världen fängslas och torteras och vissa har även ett pris på sitt huvud: ”Vi måste inse att orden betyder något.”
I sitt program reflekterar även Klas Östergren om alla svenska kriminalromaner: ”Sverige är kanske ett drömland för kriminalförfattare. För att ge legitimitet åt rätt taffliga deckare hävdas det envist att det är just i kriminallitteraturen som vi återfinner de bästa samhälls- och samtidsskildringarna. Ja, jag vet inte. Om några kolleger behöver denna illusion för att orka med sig själva, tänker inte jag ta den ifrån dem.”
Om Klas ÖstergrenInvald i Svenska Akademien 2014. Samma år kom senaste romanen Twist. Skrivit drygt ett 20-tal romaner, noveller och essäer. Har översatt Charles Baudelaire, Henrik Ibsen och John le Carré.
Flerfaldigt prisbelönad med bland annat De Nios Stora Pris, Selma Lagerlöf-priset, Piratenpriset, Sixten Heymans pris.
Skrivit manus till tv-serien Soldater i månsken och filmen Veranda för en tenor. Skrev även manus till filmen och tv-serien som bygger på de egna romanerna Gentlemen och Gangsters.
Har själv byggt gården han bor på. Böckerna skrivs på skrivmaskinen Facit Privat.
Klas Östergren har varit Sommarvärd 1980, 1981 och 2006.
Producent: Elisabeth Åsbrink