Haag Podcasts
-
I måndags ställde sig den nederländska premiärministern Mark Rutte framför en mikrofon i nationalarkivet i Haag. Framför honom satt en liten inbjuden publik och lyssnade förväntansfullt. Rutte tittade ner bland sina papper innan han höjde blicken och började,
Vad som följde var en 20 minuter lång tv-sänd ursäkt för Nederländernas roll i slaveriet. I det här avsnittet går jag in på bakgrunden till ursäkten, varför den dröjt så länge och vad den kan betyda för framtiden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har dykt upp ett foto från 80-talet på tidigare försvarsministern Peter Hultqvist (S), iförd luciakrona. Betyder det slutet för de svenska luciabråken?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag leder Louise Epstein programmet med Johar Bendjelloul som bisittare.
AI-författad pjäs
Scenkonstgruppen Revet har låtit en AI skriva pjäsen "Nattygsbordet" åt dem. Hur ser slutsatserna ut - kan en dator ha en uppfattning om människans medvetande och hennes drömmar? Och kommer dramatik skriver av människor konkurreras ut inom kort av det textrobotar producerar? Gäster: Dan Andersson, regissör och Ellinor Jonsson, skådespelare.Ny mittenregering i Danmark!
Efter en rekordlång regeringsbildning har Danmark fått en ny regering bestående av Socialdemokraterna, borgerliga Venstre och nystartade socialliberala Moderaterne. Frågan är bara om samarbetet kommer hålla? Gäst: Samuel Larsson, Sveriges Radios korrespondent i Danmark.Territoriebråk i karibiska havet
Ögruppen San Andrés och Providencia, med kritvita stränder och turkost vatten, tillhör formellt Colombia även om den ligger närmare Nicaraguas kust. De två länderna har länge varit oense om vem som har rätt till ögruppen och det omkringliggande vattnet, och nu har ärendet hamnat i internationella domstolen i Haag. Hur ska det gå? Gäst: Ivan Garcia, Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika.Dessutom: hur ska man se på maktförhållandet mellan människa och schmipans, apropå händelserna omkring Furuviksparken? Och vad kan man dra för lärdomar av den urspårade julfesten på ett kryssningsfartyg där anställda från ett byggföretag slängde ut möbler i Östersjön?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Johar Bendjelloul
Producent: Olle Björkman -
Mare Nostrum - Vårt Hav Etableringen av ett dominium maris baltici - ("Östersjöherravälde") var ett av de främsta politiska målen för de danska och svenska kungadömena under senmedeltiden och tidigmoderna epoker. Under hela Nordkrigen spelade de danska och svenska flottorna dock en sekundär roll, eftersom dominiet bestriddes genom kontroll av viktiga kuster genom landkrigföring. Termen, som vanligtvis används i historieskrivning, myntades troligen 1563 av kungen av Polen, Sigismund II Augustus, med hänvisning till de hegemoniala ambitionerna hos hans motståndare i det livländska kriget. Den första skriftliga referensen härrör från det holländsk-svenska fördraget av 5 (O.S.) / 15 (N.S.) april 1614, som slöts i Haag. Följdriktigt: Svenska försvaret bör leda Natos insatser i Östersjön. Det säger ÖB Micael Bydén i Ekots lördagsintervju när han utvecklar vilken roll Sverige bör ha i Nato. – Vi kan Östersjön. Vi kan Östersjön på ytan, vi kan Östersjön under ytan. Vi kan också luftrummet över Östersjön. Det här är ett område där vi skulle kunna visa handlingskraft och luta oss fram i ett tidigt skede och ta det ansvaret som en fullvärdig medlem, säger Micael Bydén till radion. ÖB säger också att Norden ska ses som ett sammanhängande försvarsområde och att samarbetet ska öka. Han tycker dock att alla länder i Norden ska ha egna kompletta försvar. – Vi kommer att hitta synergieffekter där vi delar ansvaret på ett annat sätt. Men att vi skulle avsäga oss en hel försvarsgren eller stridskraft, det ser jag som uteslutet i det här läget. Här måste vi bygga vårt eget för att säkerställa att vi kan ta den första smällen själva, säger Micael Bydén. Det började som en skakning på nedre däck... #CarlNorberg #DeFria De Fria är en folkrörelse som jobbar för demokrati genom en upplyst och medveten befolkning! Stöd oss: SWISH: 070 - 621 19 92 (mottagare Sofia S) PATREON: https://patreon.com/defria_se HEMSIDA: https://defria.se FACEBOOK: https://facebook.com/defria.se
-
En ung serbisk man hittar sin roll i kriget i Jugoslavien. Han sätter skräck i invånarna med sitt sadistiska dödande. I dagens avsnitt pratar Irena med Krister Thelin, fd domare på krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien i Haag. Vad är en krigsförbrytare och hur kan man få folk att se sina medmänniskor som ohyra. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Om vad som hände i Srebrenica år 1995, under det pågående kriget på Balkan. Du får höra om massmordet på över 8 000 människor och om den efterföljande rättegången i krigsförbrytartribunalen i Haag där ansvariga ställdes till svars. En av dem var general Ratko Mladic som fick öknamnet "Bosniens slaktare". Avsnittet belyser krigets lagar och mänskliga rättigheter i väpnade konflikter.
-
Nanna, Kristofer och Saga diskuterar Jessika Gedin & LaCamilla, Ukrainska institutet & Yung Lean, Mac Miller & fentanyl, 3x svenskt i Cannes, 3x "Yttersta domen", The Kardashians, Saults nya skiva.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saga Cavallin tecknar två parallella livshistorier i Jessika Gedin och Camilla Henemark, om att vara en underdog respektive ha underdog-attityd.
I väntan på undergången återupplivar Nanna segmentet Bildningshålet, och berättar om tre verk med titeln "Yttersta domen."
Kristofer har sett The Kardashians och undrar hur man kan vara så nostalgisk om ett tv-program som lades ner bara förra året.
-
Den här gången gästspelar Tobias Öhgren, projektledare för Europa Direkt i Härnösand. Både han och Anna har en hel del boktips. Allt från spännande berättelser om EU’s färgstarka grundare, en närstudie av en by i Frankrike och en resa runt om i Europa till försvunna kungar och förslag på olika bilresor du själv kan ta.
För mer om Europa Direkt-kontoret https://www.harnosand.se/mittharnosand/harnosand-utvecklas/europa-direkt-harnosand.html
Böcker som nämns:
Putins nya Ryssland och det förflutnas skuggor av Shaun Walker (2020)
De små folkens historia : minoriteter i Europa av Ingmar Karlsson (2018)
Europas försvunna kungahus av Arne Nolin (2018)
Tysk höst av Stig Dagerman (ny utgåva 2010)
Europas svaga hjärta : från Haag 1948 till Ungern av Annika Ström Melin(2014)
Europeerna : arvet efter EU:s pionjärer av Annika Ström Melin (2005)
En by i Champagne av Fanny Hägerstam (2021)
Är vi framme snart? : drömmen om Europas förenta stater av Per Wirtén (2017)
Europas vackra vägar : 47 kända bilturer & Europa vägatlas (2015)
--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/ofiktion/message