Fittja Podcasts

  • Den här veckan träffar jag Dragomir ”Gago” Mrsic – prisad elitidrottare, idrottsledare, coach och skådespelare som fick sitt genombrott i Snabba Cash 2010 och sedan dess varit med i hyllade serier som Bonusfamiljen och Innan vi dör och som spelat mot Hollywoodstjärnan Tom Cruise. 


    Dragomir växte upp i Stockholmsförorten Fittja under tuffa familjeförhållanden.

    Han berättar om hur det är att gå mot oddsen och att sträva efter mål utan tryggheten av en familj som supportar. 

    ”Ingen väntade på mig utanför när jag tog studenten, jag gick ut själv och tog en hamburgare.”


    Efter att ha avtjänat tid i fängelse för att ha genomfört ett välkänt rån började han studera till idrottsledare och hamnade så småningom på skådespelarbanan. 

    Men hur gör Dragomir för att pusha sig själv och göra förändringar i livet?

    Och blir han någonsin nervös av att stå på scen?


    Vi pratar om hur man kan använda rädsla som en motor i livet, vikten av att utmana sig själv men också kunna stanna upp och vara stolt över det man åstadkommit. 

    Vi pratar även om hur varje person är regissören av sitt liv och hur viktigt det är att vara tacksam över de små sakerna i vardagen. 


    Dragomir berättar dessutom om 21days.se, en plattform han tagit fram för att hjälpa människor att maximera sin potential. 


    Är du nyfiken på Dragomir hittar du mer här: 

    Instagram: @dragomirmrsicofficial

    https://www.21days.se

     

    Lyssna, Dela, och Prenumerera.


    Med kärlek,

    Sofie


    Instagram:

    @sofie_kraft

    @staygrounded.podcast

    @groundedfactory


    Musik: John Martin, Albin Tjernberg.

    Foto: Stina Caesar.


    Hosted on Acast.

    © Sofie Kraft


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det här är historien om gruppen som gick emot strömmen och började rappa på svenska, blev utsedda till representanter för hela den svenska förorten och la grunden för svensk hiphop som den låter idag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    17-årige Douglas León rör sig med bestämda steg över scenen. Han har en röd bandana på huvudet, ringar i öronen och en intensiv blick. Det är tidigt 90-tal och det är dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som fångar Douglas rapp. Men det är inte för att prata om sin musik som han är med i filmen.

    Douglas, som har en pappa från Venezuela och en mamma från Sverige, är med för att berätta om hur det är att vara invandrare och leva i förorten.

    – Fittja är också farlig nu, men jag trivs där, jag har bott där i 15 år, jag kommer alltid bo där.
    – Vilka är det som bråkar?
    – Turkar, greker, svenskar mot…Man håller ihop, latinamerikaner håller ihop, syrianer håller ihop, turkar håller ihop. Man blir som en familj, man hjälper varandra.

    Sverige befinner sig mitt i en ekonomisk kris och det politiska samtalet är mer polariserat än på länge. Lasermannen sprider skräck bland personer med utländsk bakgrund, nazister demonstrerar på gatorna och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Ny Demokrati sitter i riksdagen.

    Dokumentärfilmen “Rasist, javisst” som sänds på SVT våren 1993, följer främst ett gäng unga skinheads. Intervjuer varvas med konsertscener med deras favoritband Ultima Thule, i publiken ser man killarna heila till musiken. Men då och då dyker Douglas och hans kompisar, bröderna Christian och Hugo Salazar Campos, upp i bild. 

    – Jo men det har man varit med om att polisen kallar en jävla svartskalle, n***r och sånt. Jo det har man varit med om, säger Douglas in i kameran.

    Det här är en av dom första gångerna som hiphoparna Douglas, Christian och Hugo får illustrera det nya Sverige och agera motvikt åt rasister. Men det kommer att bli långt ifrån den sista. 

    Trion som så småningom ska göra succé som The Latin Kings kommer att uppmärksammas lika mycket som symboler för förorten, som för sina insatser som artister. Trots att dom själva bara vill hålla på med musik.

    P3 Musikdokumentär om The Latin Kings är historien om en hiphopgrupp som bryter ny mark och lägger grunden för svensk hiphop som den låter idag.

    Medverkande: Douglas "Dogge Doggelito" Leon, Salla Salzar, Rodrigo Pencheff och Marimba Roney.

    Programmet är gjort av Joanna Korbutiak hösten 2021.
    Producent var Hanna Frelin.
    Exekutiv producent var Lars Truedsson.
    Slutmixen gjordes av Fredrik Nilsson.
    P3 Musikdokumentär görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.

    Ljudklippen i dokumentären kommer från dokumentärfilmen Rasist, javisst?, SVT:s Gomorron Sverige (1994) och Bullen (1993), Sveriges Radios Ekot (1993), 1995  års Grammisgala som sändes i SVT, Dogge Doggelitos youtubekanal och Elgigantens reklamfilmer från 2005 och 2007.

  • Skådespelaren Dragomir Mrsic gästade det svåra trehundrasextiosjätte avsnittet av Värvet. Vi pratade om polisserien Alex, hönspapperi, Josef Fares, selftapes, att lägga sig i, relationen till frihet, Fittja, kontrollbehov, skådespela utan att säga att man ska låtsas, drivet, motgångar som lärdomar, Tom Cruise, mantran, dödens närvaro, idrotten och givetvis en hel del om hur Askungen inte gick till.

    Samtalsledare: Kristoffer Triumf

    Producent: Clara Åström O’Månsson

    Distribution: Acast

    Kontakt: [email protected]

    Uppvärvning hittar du HÄR!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Synen på Tomten kan minsann skilja från hem till hem. I en feminists hem så kan då Tomten vara både det ena och det andra. Traditioner och normer finns ju inte längre för att bevara, utan att krossa.

    Men vi kommer inte att stå för krossandet i den här julspecialen 2017, utan vi kommer att vara landets sunda röster i debatten som fylls av folk som hade passat bäst inom Beckombergas väggar.

    STORT BEHOV AV JULKLAPPAR I FORM AV GÅVOR:
    Swish: 073 846 37 64
    Meddelande: Gåva

    Vi tar nu julledigt fram till LÖRDAGEN DEN 6 JANUARI, men bjuder då i denna julspecial på dessa ämnen:

    * Vänsterns spåkula visar på katastrofala makthavare i framtiden.
    * Kan man vara en man av folket med hög lön?
    * Feministens önskelista till Tomten.

    * Horunge - "Något man kallar sin bästa kompis".
    * Gruppvåldtäkten i Fittja.
    * Polisens stora "offensiv" får en att tappa hakan.

    * Somalierna som fick vara kvar.
    * Året 2017.

    MEDVERKANDE:
    Programledare: Lelle Johansson
    Gäster: Martin Kroon, Johan Widén, Carl Lidberg, Roger Sahlström & Lennart Matikainen

    NÄSTA NYA PROGRAM: Lördagen den 6 januari 2018

    Mejl: [email protected]
    Facebook: https://www.facebook.com/VERKLIGHETSCHECKEN/
    Twitter: https://twitter.com/VERKPODD

  • JOURNALIST. Janne Josefsson tar oss med på en resa från barndomen i Biskopsgården i Göteborg till där han är idag, 40 år senare, med en lång journalistkarriär bakom sig.

    Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

    I sitt program berättar han om hur han blir bemött: om de som tackar honom, om de som spottar på honom och fimpar i hans ölglas – men även dråpligare historier. Som när han dyker upp i en butik och alla tror att han ska granska den, eller den gången en biskop trodde domedagen var kommen när han såg Janne Josefsson komma.

    Han tar även tid att diskutera det allt hetsigare debattklimatet i Sverige och hur han själv har stått både inne och utanför redaktioner och debattens vindar har blåst. Utöver detta reflekterar han även på sin egen gärning, och när man vill driva sin tes för hårt: ”Jag vill ju kunna se folk i ögonen efteråt. Och mig själv i spegeln.”

    Om Janne Josefsson

    Profilerad programledare och reporter på SVT:s Uppdrag granskning som fått Stora Journalistpriset två gånger och Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden fyra gånger. Fick i våras stor uppmärksamhet för reportaget om ”Pojkarna från Fittja” som var en uppföljning på tv-programmet Fittja Paradiso från 1999. Programlett Striptease och Debatt i SVT. Startade sin journalistkarriär på Sveriges Radio.

    Försökte 1983 ringa upp Chiles diktator Pinochet för att spela upp kampsånger i direktsänd radio. Till slut svarar någon i Monedapalatset ”Si Pinochet” och lägger på luren när de spelar upp Victor Jara.

    Producent: Kjell-Åke Hansson