Europarådet Podcasts
-
Vi samtalar om barnrätt med barnrättsjuristen Karin Sjömilla. Karin arbetar som barnrättsjurist vid Rädda Barnen och har jobbat med barnrättsfrågor i ca 20 år, vid ECPAT, Europarådet och hos Barnombudsmannen. Barnkonventionen blev svensk lag 1 januari 2020 men vilken effekt har detta haft på rättstillämpningen? Vi diskuterar med Karin om principen om barns bästa och hur denna princip tas tillvara. Vilka betydelsefulla rättsfall gällande barns rättigheter har kommit den senaste tiden?
-
Nyligen möttes stats- och regeringschefer från nästan alla Europas länder i ett nytt format: Europeiska politiska gemenskapen (EPG). Daniel Tarschys, som bland mycket annat varit generalsekreterare för Europarådet, gästar Sieps Podcast för ett samtal om hur man ska förstå detta senaste tillskott i den europeiska floran av sammanslutningar.Rysslands invasion av Ukraina, tillsammans med flera andra faktorer, har gjort att många ledare inom EU anser att det behövs ett nytt format för relationen mellan unionen och de europeiska länder som står utanför. Frankrikes president Emmanuel Macron tog i våras initiativ till Europeiska politiska gemenskapen, som nyligen samlade 43 stats- och regeringschefer under sitt paraply.Hur ska man förstå denna nya sammanslutning? För att resonera kring det gästas detta avsnitt av Sieps Podcast av Daniel Tarschys, senior rådgivare vid Sieps och med stor erfarenhet av denna typ av politiska inrättningar, inte minst som generalsekreterare för Europeiska rådet under 90-talet.Om sammanslutningen blir något mer än en diskussionsklubb återstår att se, menar Tarschys. Ledarnas enighet kan i viss mån präglas av önsketänkande. Men det finns också ett behov av alternativ till det fulla medlemskapet i EU, samtidigt som länder utanför unionen kan uppfatta alternativet som en halvmesyr. Inom unionen finns också spänningar mellan de som förordar djupare integration och de som vill se expansion. Kan en yttre ring runt EU lösa knutarna?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Språket bjuder in till nordiskt mästerskap i dialekter. Bland annat undrar vi i vilket nordiskt land man kan hitta de flesta och mest särpräglade dialekterna. Vi tar även upp en riktig skitfråga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Veckans språkfrågorVilken kan sägas vara den nordiska dialektfrågan nummer 1 just nu?
Hur kan det komma sig att grannländerna Sverige och Norge har så diametralt olika syn på dialekter, och vad gör det för folksjälen?
En lyssnare pekar på att man i Norge kan höra många olika dialekter på tv/radio, vilket fallet inte är på samma sätt i Sverige. Samtidigt finns i Sverige särpräglade dialekter som bondska. Är det Norge eller Sverige som har flest speciella dialekter?
I vilket av de nordiska länderna finns de flesta och mest särpräglade dialekterna?
Hur mycket finns av dialekter inom det finska språket?
En lyssnare från Värnamo-trakten noterade att hennes mormor i sin dialekt använde ord som finns i danska och norska. Är detta ett personligt drag eller finns det småländska dialekter som har plockat en hel del från våra grannspråk?
Vad är skillnaden mellan en dialekt och ett språk?
I vården i Umeå kan anställda hjälpa äldre människor "på klo", alltså toaletten. Dessutom finns det dialektala uttrycket "gubba", vilket betyder att bajsa. Varifrån kommer detta?
Älvdalska klassas i Sverige som en dialekt, men en expertgrupp inom Europarådet sade häromåret att älvdalskan bör klassas som ett språk. Finns några tecken på faktisk förändring när det gäller älvdalskans officiella status i Sverige?
Språkvetare Henrik Rosenkvist, professor i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Programledare Jens Möller.
-
Överläkaren i psykiatri om incelmännens värld och sina egna yrkesmässiga irrfärder.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Stefan Krakowski är författare, skribent och överläkare i psykiatri, som har uppmärksammats för boken ”Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris”.
Han tjänstgör inom akut- och slutenvårdspsykatrin i Sverige men har även arbetat som svensk representant i Human Rights-kommittén i Europarådet i Strasbourg.
Stefan Krakowski har skrivit för bland annat Expressen och Svenska Dagbladet och driver podcasten ”KRAKOWSKI”.
Stefan Krakowski om sitt Sommarprat:– I mitt Sommarprogram tar jag er med in i incelmännens värld, både den fredliga och den våldsamma. Men jag pratar också om mina yrkesmässiga irrfärder och de val jag gjort i livet. Hur självständiga är vi egentligen när vi fattar våra livsavgörande beslut och hur ofta handlar det istället om dåliga kompromisser?
Producent: Amanda Glans
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Varför har Ukraina utvecklats så snabbt det senaste decenniet? Vilken roll spelar biståndet och vad krävs när Ukraina ska byggas upp igen den dag kriget är över? Avsnitt 106 av Global Podd handlar om utvecklingen i Ukraina de senaste femton åren och den roll som det svenska biståndet spelat i denna process.
Medverkande:
Samuel Tunfjord, ansvarig för det humanitära stödet till Ukraina på Sida. Catharina Schmitz, konsult på företaget Niras som under många år arbetat med reformarbete i Ukraina. Mårten Ehnberg, svensk ambassadör vid Europarådet, tidigare verksam vid svenska ambassaden i Kyiv.Programledere: David Isaksson
-
Ett snabbt beslut i Europarådet gjorde att RT.com och Sputniks skulle förbjudas i Europa - men det finns flera problem med beslutet. Varför togs det inte i Europaparlamentet? Varför inskränks både yttrandefriheten OCH informationsfriheten - medborgarnas rätt att själva välja vad vi vill läsa? Och varför är beslutet oprecist och luddigt - både vad som omfattas och hur länge förbudet ska vara. Mediepodden gräver mer i en av 2000-talets stora medieinskränkningar tillsammans med Daniel Westman, jurist specialiserad på IT- och medierätt. Dessutom pratar vi om Uppdrag Gransknings annons i Dagens Industri (och avslöjar vad SVT betalade) samt om Breakits avslöjande om vad Hannah Widell och Amanda Schulman fick när de sålde sitt poddbolag till Pophouse. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss gärna på patreon.com/mediepodden
-
Annicka Engblom är riksdagsledamot (M) och ledamot i Europarådets svenska delegation. 16 mars uteslöts Ryssland från Europarådet som en följd av den militära aggressionen mot Ukraina. Europarådet har diskuterat Rysslands medlemskap ända sedan annekteringen av Krim. Annicka vädjade, i samband med det extrainsatta mötet i Europarådet, på ryska till soldatmödrarna i Ryssland att protestera precis som de gjort tidigare krig. Annicka berättar också om den beslutsamhet som Europarådets ledamöter från Ukraina visar trots att deras vardag slagits i spillror.
Lästips hittar du på avsnittets webbsida
-
Tillsammans med Sveriges domare i Europadomstolen Erik Wennerström diskuterar vi Europadomstolens arbete. Vi diskuterar även relationen mellan EU och Europarådet och frågan om EU;s eventuella anslutning till Europarådet.