Birgitta Stenberg Podcasts
-
Anna-Karin var en hängiven tittare, Ann förbjöds på grund av kapitalism och kommersialisering. Ämnet för dagen är SÅPA: denna både älskade och hatade genre. Hur uppkom den? Varför? Vad kännetecknar en bra såpa? Vilken såpopera inspirerade Ingmar Bergman till Fanny & Alexander och vilken såpa skrev Birgitta Stenberg manus till? Varför älskar vi såpor - och varför föraktas de? Kan såpoperor förändra samhället? Har dokusåpan vunnit över såpoperan? Eller är vi alla stjärnor i våra egna såpor? Det blir amerikanska såpor, svenska försök och några brittiska. Spetsa öronen för resonemang om Bobbys bisarra återuppståndelse i Dallas, kvinnliga chefer i Varuhuset, homosexuella kyssar i Rederiet och lesbisk sex i Lösa Förbindelser. PLUS: Anna-Karin vill ha snyggare skolavslutningar och Ann rasar över nätbokhandlarnas orimligt långa leverenstider.
Producerat av Silverdrake Förlag
Redaktör: Marcus Tigerdraake
Klipp: Patrik Sundén
[email protected]
www.silverdrakeförlag.se -
Anna-Karin var en hängiven tittare, Ann förbjöds på grund av kapitalism och kommersialisering. Ämnet för dagen är SÅPA: denna både älskade och hatade genre. Hur uppkom den? Varför? Vad kännetecknar en bra såpa? Vilken såpopera inspirerade Ingmar Bergman till Fanny & Alexander och vilken såpa skrev Birgitta Stenberg manus till? Varför älskar vi såpor - och varför föraktas de? Kan såpoperor förändra samhället? Har dokusåpan vunnit över såpoperan? Eller är vi alla stjärnor i våra egna såpor? Det blir amerikanska såpor, svenska försök och några brittiska. Spetsa öronen för resonemang om Bobbys bisarra återuppståndelse i Dallas, kvinnliga chefer i Varuhuset, homosexuella kyssar i Rederiet och lesbisk sex i Lösa Förbindelser. PLUS: Anna-Karin vill ha snyggare skolavslutningar och Ann rasar över nätbokhandlarnas orimligt långa leverenstider. Producerat av Silverdrake Förlag Redaktör: Marcus Tigerdraake Klipp: Patrik Sundén [email protected] www.silverdrakeförlag.se
-
Vad är dekadens? Hur är man dekadent? Varför är man dekadent? Erik nystar i dekadensens historia och följer trådarna hela vägen till Birgitta Stenberg och Kärlek i Europa.
-
I veckans samtal diskuterar vi vikten vs. ångesten i att låta ens konst beblanda sig med ens nära och kära. Vilka förväntningar har man på mottagandet, vad har vi för för vilja att över huvud taget dela med oss till våra närmsta med tanke på risken att inte få den reaktion vi önskar. Vi vill ju trots allt passa in i vår närmsta krets och vara en i gänget, men är det tänket ens kombinerbart med ett lyckat konstnärsskap? Dessutom berättar Ida om när Birgitta Stenberg flirtade med henne på bokmässan och Pontus bjuder på sin nya låt 'Keep it together'. Häng med & Glad Påsk!
-
Vi slukar berättelser om andra människors liv: biografier, dokumentärer, dagböcker. Hur fångar vi en människas liv? Är det ens möjligt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De senaste åren har vi kunnat läsa om bland andra Zlatan, Avicii, Dante, Birgitta Stenberg och Marcus Ehrenpreis. Vi har kunnat se dokumentärer om Lena Nyman, Olof Palme och Freddy Mercury och många fler.
Hur mycket har berättelsen om en människa att göra med verkligheten? Vad finns det för etiska dilemman när man skriver om en annan människas liv?
Vad betyder våra livsberättelser för oss själva? Och varför är vi så hungriga på biografier?
Filosofiska rummet från Stadsteatern i Göteborg med gästerna: filosofen Bengt Brülde, författaren Göran Rosenberg och författaren och psykologen Lydia Sandgren. Programledare: Cecilia Strömberg
Producent: Marie Liljedahl -
Årets första avsnitt, inspelat i slutet av förra året. Cecilia har läst en sommarbok i december, Agnes den okända (?) förlagan till en film. Vi diskuterar berättarkurvans inverkan på läsningen, fula omslag och språkets betydelse.
Läslista
Michael Cunningham - Timmarna
Sara Kadefors - Borta bäst
Birgitta Stenberg - Äntligen av med liket
Edith Unnerstad - Farmorsresan
Oscar Wilde - Dorian Grays porträtt
-
Hon skildrade missbruket inifrån. Raggarbrudar och småtjuvar. Lesbiska nätverk på femtiotalet. Hittade på ordet knark i Paris. Birgitta Stenberg såg skrivandet som en plikt, farligheterna som stoff.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hon bestämde sig redan som tonåring att det var skriva hon skulle göra. Och för att livet skulle bli stor litteratur bestämde hon sig för att uppleva mer än de flesta. Det var ingen ordinär vardag hon ville beskriva i "Chans", "Rapport" och "Kärlek i Europa".
"Världen väntar mig" heter den första biografin om Birgitta Stenberg. Litteraturvetaren Paul Tenngart har läst hennes efterlämnade dagböcker som är mörkare och mer depressiva än hennes självbiografiska böcker. Vad var det för erfarenheter hon utelämnade?
En gång hade det varnats för hennes böcker och det tyckte hon om, fann sig inte riktigt till rätta i medvinden. Hon gjorde allt när det inte var tillåtet men världen hann ikapp henne och hon blev med tiden både litterärt uppvärderad, feministisk förebild och viktig queerpolitiskt.
- Hennes böcker gav mig kraft att andas, säger författaren Josefine Adolfsson som också arbetade med Birgitta Stenberg, året innan hon gick bort 2014, i antologin "Ingens mamma."
Birgitta Stenberg skrev sig både in i världen och ut ur den.
Ett reportage av Katarina Wikars.
-
Agnes Cecilia avsnitt 12, i vilket avhandlas frågan ”Vad är en tjock bok?”, Gustaf III:s historiska anseende naggas i kanten, Birgitta Stenberg ger autograf och livsråd samt Astrid Lindgrens kriminella förflutna avslöjas. Dessutom diskuteras rasism och världens allmänna förfall. Vidare kommer Agnes med ett spontant manifesttal till det skrivna ordet.
Läslista
Per Anders Fogelström - Vävarnas barn, Krigens barn
Diamant Salihu - Tills alla dör
Edit Unnerstad - Kastrullresan/Nu seglar Pip-Larssons
America Vera Zavala - Svartskalle. En svenska historia
Birgitta Stenberg - Det skuddade stoftet
Bea Uusma - Expeditionen
Sara Lidman - Din tjänare hör
-
Johan tar lärdomar från vetenskaplig forskning för att se om relationer i litteratur som verkar lite smådåliga egentligen är jättebra, med både Birgitta Stenberg och Camilla Läckberg som exempel. Erik söker svar på varför alla, typ, mår så dåligt nu förtiden och klandrar 68-rörelsen.
-
Programmet Allvarligt Talat bygger på lyssnarnas frågor och Birgitta Stenbergs och Märta Tikkanens svar. I det här programmet som sändes första gången på nyårsafton 2011 handlar frågorna bland annat om att leva utan barn, om uppfostran och om självkänsla.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
P1 torsdag 9 oktober kl 14.03 samt 12/10 kl 18.15
K1 träffar kulturutredaren Eva Swartz och talar försörjningsfrågor, åker till New York och träffar konstnärer och poeter och frågar hur de överlever, läser en bok om CIA:s hemliga kulturpolitik under kalla kriget, och frågar sig hur fri konsten egentligen är när den är näringslivsfinansierad: får man till exempel ställa ut rökare i NK:s skyltfönster. Lars Hermansson gräver den i urgamla frågan om hur kulturen ska bekostas, av vem och varför.Medverkande: Ragna Berlin, Charles Bernstein, Mahmud Darwish, Kenny Goldsmith, Johan Jönsson, Marianne Lindberg de Geer, Jackson Pollock, Andres Serrano, Birgitta Stenberg, Eva Swartz och Anne Tardos.