Athen Podcasts
-
I podden Myter och Mysterier har mystikern Eric Schüldt gjort en observation som blir grunden för dagens samtal. Kyrkan bär på en Petruslinje och en Johanneslinje. Två olika sätt att vara kyrka, som ändå tillsammans utgör en enda gemenskap. En överlappande observation har gjorts av professorn i kyrkohistoria, Samuel Rubenson. Några uttryck för Petruslinjen är den offentliga bekännelsen, utläggningen och läran. Johanneslinjen lyfter snarare fram avskildheten, tystnaden och mysteriet som väg till gnosis.
Detta sista avsnitt med prästen Peter Westermark blir en historisk resa fram och tillbaka sedan kyrkans födelse. Från Origenes, ökenfäderna och Gregorius av Nyssa, till östkyrkans Hesychasm och den västerländska mystikens olika uttryck i exempel som Meister Eckhart och Böhme. Vi diskuterar den språkbarriär som hindrade västkyrkan att ta del av östkyrkans mystik och när språkbarriären bröts, genom renässansen. I den medföljande texten till avsnittet tillkommer timestamps, som dels möjliggör större överblickbarhet, så att man kan se när i tiden olika händelser vi talar om äger rum, men också gör det möjligt för den mindre historieintresse att hoppa över dessa delar.
Vår reflektion avslutas i gnosticismen och nyplatonismen. Vi frågar oss vad Gnosis egentligen är, och på vilket sätt gnosis alltid varit en självklar del i kyrkan. Därtill om vilka gnostiska texter, som när allt kommer kring, vi personligen uppfattar oss mest dragna till.
Timestamps:
Kyrkohistoria
02:00 - Johanneslinjen och Petruslinjen
07:00 - Origenes, (200tal)
08:00 - Gregorius av Nyssa (300tal) & ökenrörelsen/ökenfäderna (300-500tal för första vågen)
09:40 - Hesychasmen, Symeon den nye teologen (900tal) och Gregorius Palamas (1300tal)
12:35 - Meister Eckhart (1200/1300tal), Cusanus (1400tal)
13:25 - Böhme (1500/1600tal)
14:35 - Språkbarriären mellan öst och väst.
Skolastiken (från 1100tal till 1700tal) Renässansen (1400 till 1600tal beroende på hur man definierar det). Augustinus (300/400tal). Hermetism (100-300tal).
Gnosticism, nyplatonism & gnosis
18:40 Gnosticismen & Nag Hammadibiblioteket (100-400tal)
27:25 Nyplatonismen (200-400tal) & Platonism (300fkr till runt år 0)
33:50 Kristen mystik i jämförelse med gnosticism och nyplatonism
45:40 Gnosisbegreppet & Peter och Carls favorittexter från gnostikerna
Länk till chatgrupp på signal:
https://signal.group/#CjQKIDZAFjacbg7E1B_VxHjM7pzg5kkc5SZZ3oZPmdidRVIZEhBhvIKnEEyqETf7cTnHsGY-
Mer från vårt instagramkonto:
https://www.instagram.com/p/Ce_9i4IMgcn/
"The school of Athens" av Raphael
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/91/School-of-athens.jpg
Två nycklar till vem som är vem i "The school of Athens"
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/The_School_of_Athens%3B_a_key_to_the_figures_in_the_compositio_Wellcome_V0006664.jpg
https://wp.en.aleteia.org/wp-content/uploads/sites/2/2017/05/school-of-athens-19-638.jpg?quality=100&strip=allMusik och ljud av Aionarch:
Aionarch | Spotify
-
Professrix Ida Östenberg dyker ner i den svenska spex- och revytraditionens relation till antiken. Herkules Jonssons storverk, Sten-Åke Cederhöks pegas, Athens Karl Gerhard, Karlstads Lysistrate, Emy Hagmans göteborgska spartanska, Bengt Martins litterära porr, löspenis en masse, ökända hästar, Thespiskärror och dityramber i Uppsala.
-
Monika hjälper Grekland med flyktingarna
Visst kommer du ihåg våren 2020, de där bilderna från ett överfullt flyktingläger på ön Lesvos i Grekland? Ett flyktingläger brann till och med ner under hösten 2020 och det är och har varit en mycket svår situation för alla de flyende som kommit till Grekland.
Monika Ekström är Policy Officer för EU-kommissionen i Aten och arbetar med flyktingfrågor. Monikas och EU-kommissionens närvaro i Grekland syftar just till att underlätta och förbättra flyktingmottagandet. Innan Monika flyttade till Aten, arbetade hon som jurist på EU-kommissionen i Bryssel med konkurrensfrågor.
Men hur är det att leva och bo i Aten som svensk? Monika berättar att SWEA och de svenska kvinnorna som hon mött där har betytt mycket för henne som förebilder sedan hon flyttade dit 2008. Hon bor numere norr om Aten tillsammans med sin grekiska man, Vlassis och sin sjuåriga dotter.
Vad är skillnaderna mellan att leva i Grekland och Sverige? Monikas man tycker att Sverige är ett fantastiskt och välorganiserat land för medborgarna men vad tycker Monika om Grekland? Lyssna på avsnittet i SWEA-podden så får du svaret.
SWEA Athens
SWEA Athens på Facebook
SWEA Athens på Instagram
EU-kommissionen i Athen
Sök jobb på EU-komissionen
Visit greece
Under flyktingkrisen 2015-16 kom mer än en miljon människor, som flydde från krig och förtryck, till Grekland. Många tog sig dit via Turkiet och sedan vidare in i Europa. Men många blev också fast i Grekland där det nu finns ca 120 000 flyktingar och migranter på fastlandet och på öarna på grund av att flera Europeiska grannländer till Grekland har stängt gränserna. Det grekiska samhällets möjlighet att hjälpa dessa flyktingar är begränsad framförallt på grund av deras ekonomiska problem.*
Röda korset
-
VEM: Markus Krunegård
YRKE: Artist
AVSNITT: 470
OM: Ålderstecken, att fler äldre borde får vara med och bestämma, åldergräns på jazz, hans nya skiva, hur det är att arbeta med andra, hans utbrändhet, hur det var att vara med i Så Mycket Bättre, varför han tycker om Athen, vilka han låter lyssna på sina nya låtar och givetvis en hel del om hur många burpees han har gjort.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Camilla Fågelborg
DISTRUBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VEM: Markus Krunegård
YRKE: Artist
AVSNITT: 470
OM: Ålderstecken, att fler äldre borde får vara med och bestämma, åldergräns på jazz, hans nya skiva, hur det är att arbeta med andra, hans utbrändhet, hur det var att vara med i Så Mycket Bättre, varför han tycker om Athen, vilka han låter lyssna på sina nya låtar och givetvis en hel del om hur många burpees han har gjort.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Camilla Fågelborg
DISTRUBUTION: Acast
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.