Anselm Kiefer Podcasts

  • "Var är konsten???" Det utropade en kritiker när den stora utställningen "Documenta" i Kassel skulle efteranalyseras. Idén om VAD som är en utställning, är uppe för diskussion i år.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    KONSTÅRET 2022 MED GÄSTER:

    Det här var året då vi efter pandemins nedstängningar på riktigt började röra oss fritt på muséer och vernissagefester igen. Den uppskjutna Venedigbiennalen gav plats åt kvinnorna och placerade surrealismen i centrum. Och på lika viktiga - den tyska mastodontutställningen Documenta i Kassel - så upplöstes själva idén om vad som är en utställning så långt, att det fick kritikerna att rynka pannorna.

    Vi sammanfattar konståret 2022 tillsammans med konstkritikern Birgitta Rubin från Dagens Nyheter och Mårten Arndtzén på Kulturredaktionen i P1.

    MÅRTEN ARNDTZÈN LISTAR ÅRETS KONSTHÄNDELSER:

    Årets Sverigedebut: Anselm Kiefer på Artipelag, pågår till 8 januari 2023.

    Årets återkomst: Barbro Östlihn på Göteborgs och Västerås konstmuseer, pågår i Västerås t.o.m. 5 mars 2023.

    Årets återupptäckt: Nicolai Astrup på Waldemarsudde.

    Årets utställning: Ejnar Nielsen på Den Hirschsprungske Samling i Köpenhamn. Öppnar på Vejen konstmuseum i januari 2023.

    CECILIA BLOMBERG LISTAR ÅRETS KONSTHÄNDELSER:

    Årets abstrakta pionjär: Sonia Delaunay på Louisiana 

    Årets politiska reflektion: Yael Bartana på Moderna museet i Malmö

    Årets forskarbragd: Georg Vasaris teckningar på Nationalmuseum, pågår till 8/1-2023

    Årets utställning: ”Det kalla ögat. Tyskland, 20-talet och nysakligheten” på Louisiana, pågår till 19/2-2023.

     

    BIRGITTA RUBIN (DN) LISTAR ÅRETS KONSTHÄNDELSER:

    Årets angelägenhet: Klimatkonsten och medvetenheten om museernas ansvar

    Årets positionering: Äldre kvinnliga konstnärer tar plats på de stora konstinstitutionerna

    Årets genre: Fotografiet - t.ex. Christer Strömholm på Nationalmuseum, pågår till 8/1-2023 

    Årets utställning: Nan Goldin på Moderna museet, pågår till 26/2-2023

    OBS-ESSÄN OM NAKNA GREKER

    Antikens greker gymnastiserade gärna nakna. Ja, det var rentav en del av deras kulturella identitet, och det avspeglades i konsten. Idag däremot verkar vi ha svårt att betrakta nakna kroppar utan en pornografisk blick. Det menar Carl Magnus Juliusson, som i dagens essä från Obs berättar om en av det antika Greklands kanske märkligaste uppfinningar.

    ÅRETS SJÄLVHUSHÅLLAR- OCH TRÄDGÅRDSBÖCKER (OCH EN FRÅN FÖRRA ÅRET):

    "Modern självhushållning" av Anders Rydell och Alva Herdevall

    "Odla blommor" av Hanna Wendelbo

    "Den blommande köksträdgården" av Anette Nilsson (2021)

    Dessutom tipsade Nina Asarnoj om tidningen "Åter. Praktisk kunskap om självhushållning" och dokumentären "Gubben i stugan" av Nina Hedenius på SVT Play.

    Programledare: Cecilia Blomberg
    Producent: Nina Asarnoj

  • I dagens program avhandlar vi julkalendrar av olika slag, och får höra allt om dansbandsskandalen som skakade Svensktoppen. Dessutom pratar vi om Anselm Kiefer, aktuell på konsthallen Artipelag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är den första december och vi kan såklart inte låta bli att frossa i adventskalendrar och julkalendrar, både i papper och på TV. I år har det släppts, förutom kalendrar i de mer bekanta formaten, även en riktig kulturkalender, där varje dag kan lysas upp av verk med hög konstnärlig halt – om man kan hålla sig och inte öppna för tidigt, förstås. Vi har bjudit in Margareta Pettersson, som står bakom en ny konst- och litteraturkalender i bokformat.

    Vi dyker även ner i Svensktoppens rafflande historia, och får höra allt om när Bert Karlsson kuppade in en armé av dansband som tog över listan – men kanske också räddade Svensktoppen. Om detta pratar vi med journalisten Carolina Norén, aktuell med en dokumentärserie om Svensktoppens historia.

    I dagens program blir det även poesiläsning och klassisk gitarr med Johannes Kellerman och Hannes Meidal. Vi pratar nämligen om den blytunge tyske titanen bland konstnärer – Anselm Kiefer, som just nu fyller konthallen Artipelag på Värmdö.

    Programledare: Karsten Thurfjell
    Bisittare: Thomas Nordegren
    Producent: Olle Björkman

  • Mikael Timm om den tyske konstnären Anselm Kiefers berömda skulptur Bok med vingar. Den är en publikmagnet som lockat museibesökare, fotograferats otaliga gånger och inspirerat till emojis.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vem hade kunnat tro att den flitige Anselm Kiefer som studerade latinska språk och juridik på 60-talet skulle blir en av efterkrigstidens mest omtalade konstnärer. Och förmodligen den med störst ateljé: 35.000 kvadratmeter utanför Paris.

    Hans konstverk finns i museer världen runt: jättelika oljemålningar av krigslandskap, träsnitt av landskap och blommor, installationer med störtade flygplan och sjunkna u-båtar. Och så hundratals målningar, och skulpturer som på ett eller annat sätt föreställer böcker.

    En av Kiefers mest älskade verk är Bok med vingar från 1992. De stora änglavingarna ger bokfågeln en vingbredd på drygt 5 meter. Den ser ut att kunna lyfta, den skimrar. Ändå är till största delen gjord av bly, Kiefers favoritmaterial.

    Kiefer har sagt att skulpturen är en symbol för lärande, för överföring av kunskap. Och tillagt att han gör sina böcker för att orientera sig i myterna.

    Kanske har den bevingade boken har en direkt koppling till Anselm Kiefers barndom. Han föddes 1945 och växte upp i ruinerna efter kriget och har flera gånger berättat om sina minnen av att leka med allt trasigt som låg i ruinerna.


  • Samarbetet mellan Svenska Dagbladets och Aftonbladets konstredaktioner testades till bristningsgränsen när vi gick på danske konstnären Jeppe Heins evenemang på Moderna museet häromdagen.
    Det hela påminde om teambuildingövningar på en kickoff. Clemens och Ulrika fick balansera varandra i ett tält och hålla konstnären i fingret. Tanken var att vi skulle bryta vår ”komfortzon” och kanske lära oss något om oss själva.
    Vi lärde oss att vi har en sur tonåring inombords som tycker allt är löjligt.

    Ett konstverk som däremot bryter bekvämlighetszonen på riktigt är Bigert och Bergströms jätteskulptur ”The tipping point” som visas i Stockholm i samband med klimattoppmötet.
    En gigantisk mobil om klimatförändringarna som är svår att värja sig från. Den tränger effektivt igenom den där avtrubbningen som finns kring frågan.
    Ulrika blir riktigt gripen av denna ”performativa skulptur” som innehåller allt från scouter och vädergudar till vetenskapsmän.
    Frågan är bara om dagens klimatkonst kommer att bli lika utskälld som sjuttiotalets plakatkonst om sisådär 20 år?

    En klimatkonstnär vi vill minnas är i alla fall den allt för tidigt bortgångne Lars Arrhenius (1966-2020). Ulrika har läst en fin minnesbok över humoristen och aktivisten Arrhenius med texter av bland annat Dan Jönsson och Mats Bigert.

    Konstvärldens internationella superkändisar syns sällan i Sverige, men nu visas den första svenska separatutställningen med Anselm Kiefer på Artipelag i Stockholm.
    En verklig konsthändelse.
    Mästaren från Tyskland har alltid tagit sig an de riktigt stora ämnena, som den tyska arvsynden, världshistorien och existensen.
    Förväntningarna är höga. Clemens har sett en otrolig utställning i Tel Aviv och Ulrika såg Kiefers fantastiska installation i Dogepalatset i Venedig, som inte ens kommer att sparas för eftervärlden.
    Men… är verkligen 400 kronor en rimlig entréavgift?
    Det återstår att se.

    En något mer bortglömd konstkändis är nigeriansk-brittiske Yinka Shonibare, som var väldigt poppis runt millennieskiftet men som nu gör comeback tack vare att prinsessan Estelles kulturstiftelse i år har valt ut en skulptur av honom.
    Vi konstaterar att konstvärlden är ganska lik popvärlden ibland.

    Dessutom har dramatiken kring Documenta-utställningen i Kassel trappats upp ett par veckor innan öppningen. Den senaste nyheten är att ett galleri som ska visa en palestinsk konstgrupp vandaliserats av nazister.

    Med: Ulrika Stahre och Clemens Poellinger
    Producent: Martin Aagård
    ”I själva verket” är ett samarbete mellan Aftonbladet och Svenska Dagbladet