Aftonbladet Podcasts
-
Donald Trump förlorade civilmål. Han fälls för sexuellt övergrepp och förtal mot journalisten E. Jean Carroll. Bakgrunden är en våldtäktsanklagelse och det rör sig om en händelse på 1990-talet. Ex-presidenten frias för våldtäkt men fälls alltså för sexuellt övergrepp och förtal. Han döms att betala över 50 miljoner kronor i skadestånd. Trump kallas för Teflon-Don, men börjar det bli för mycket nu? Vi vet också sedan tidigare att Trump har flera stora brottmål framför sig. Hur kommer det som händer nu att påverka presidentvalet 2024? Har han fortsatt stöd från republikanskt håll? Kan allt som händer få Trump att hoppa av från att kandidera?
Gäst: Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i USA.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har på Aftonbladet Debatt gått ut och framfört sin skarpa kritik mot EU. Han skriver att ”EU:s inflytande över Sverige blivit för stort och att vi bör utvärdera vårt medlemskap”.
Åkessons parti har länge varit EU-fientligt och bara den senaste tiden har SD försökt förmå regeringen att sätta stopp för unionens nya asyl- och migrationspaket.
Men kravet att lämna EU står inte längre inskrivet i SD:s partiprogram.
Så varför kommer det här utspelet nu?
Vad är det med EU som får sverigedemokrater att slå bakut?
Kan detta leda till någon allvarlig spricka mellan Tidö-partierna?
Och kan det påverka debatten om EU i Sverige?
Det pratar vi om i Aftonbladet Daily.
Gäst: My Rohwedder, Aftonbladet inrikespolitiska kommentator.
Programledare: Olivia Svenson.
Kontakt: [email protected]
-
Det är Christopher Garplinds sista sändning innan han åker på "jobb"- och semesterresa. Blir han en killversion av Hanna Hellquist för en stund? Seriösa ämnen blandas med roliga moment idag. Oisín Cantwell från Aftonbladet har varit på Tove-rättegången och fördjupar i livstidsdomen som kom, Hanna Hellquist får äntligen en genuin (?) komplimang och det är Vardagsfilosofiska rummet med skådisen och lyssnarfavoriten Gizem Kling Erdogan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Konjunkturen faller, BNP faller och samtidigt så har vi hög inflation och stigande ränta. Den svenska ekonomin mår inte särskilt bra just nu och det var även en återhållsam ton när vårbudgeten presenterades i veckan. Regeringen känner att de behöver vara återhållsamma på grund av läget Sverige befinner sig i. Kollar man närmare på prognoser så räknar regeringen med att svensk ekonomi krymper med 1 procent i år, tidigare prognos var - 0,7 procent. I februari i år så kom en prognos om att svensk ekonomi går sämst bland EU-länderna. Exakt hur dåligt mår den svenska ekonomin? Varför krymper den? Hur går det med arbetslösheten? Vad har vi att vänta framåt och vad behövs för att få svensk ekonomi att blomstra igen?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Våldsamheter pågår i Sudan, det var i helgen som det drog igång strider mellan två parallella militärmakter i landet och det är fortfarande oklart vem som drog igång striderna. Det handlar om Sudans armé och den paramilitära gruppen Rapid Support Forces RSF. Genom en militärkupp år 2021 tog militärmakterna tillsammans över makten i landet och det är nu när det finns en ambition om att få till ett civilt styre som det blossat upp strider. Parterna har haft svårt att samarbeta och en fråga de är oense om är hur framtida armén ska se ut. Idag i Aftonbladet Daily så pratar vi om striderna i nordöstra Afrika. Varför händer det här nu? Hur hänger allt ihop? Vad händer med det civila styret? Och blir det inbördeskrig?
Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
VEM: Linnea Henriksson.
YRKE: Artist.
AVSNITT: 568.
OM: Svårigheterna med att kalla sig artist, känslokavalkaden det innebär att bli förälder, om att längta efter att få riva upp en plastmatta i Ugglarp, äga hela processen och pengarna, när behovet att sjunga är starkare än att ta hand om sitt barn, det nya outrostarka albumet, kulturskolans (något sorgliga) nedmontering, att vara otrogen sitt reverb och givetvis en hel del om Aftonbladets nya betygsskala där hon får fem minus.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Ninni Westin
DISTRIBUTION: Acast
KONTAKT: MAIL och INSTAGRAM (https://www.instagram.com/varvet/)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anna Hedenmo är journalist och programledare för Min sanning, Agenda och har skrivit boken "Solitär" om Annette Kullenberg. Vi pratar om den ikoniska journalisten som på 70-talet låg bakom "Dokumentet" där Aftonbladets kvinnor gjorde upp med spritkultur och tafsande kollegor. Annette Kullenberg var känd för sin sylvassa ton och blev stilbildande för kvinnliga journalister. Självklart pratar vi om det historiska radioögonblicket där Annette recenserar Pär Nuders bok med Pär i luren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: David Druid och Linnea Wikblad
-
VEM: Linnea Henriksson.
YRKE: Artist.
AVSNITT: 568.
OM: Svårigheterna med att kalla sig artist, känslokavalkaden det innebär att bli förälder, om att längta efter att få riva upp en plastmatta i Ugglarp, äga hela processen och pengarna, när behovet att sjunga är starkare än att ta hand om sitt barn, det nya outrostarka albumet, kulturskolans (något sorgliga) nedmontering, att vara otrogen sitt reverb och givetvis en hel del om Aftonbladets nya betygsskala där hon får fem minus.
SAMTALSLEDARE: Kristoffer Triumf
PRODUCENT: Ninni Westin
DISTRIBUTION: Acast
KONTAKT: MAIL och INSTAGRAM (https://www.instagram.com/varvet/)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sveriges Radios veckomagasin om veckan som gått och veckan som kommer med reportage, intervjuer, kommentarer och satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
TIMME 1
Överbefälhavare Micael Bydén om Sveriges försvarsförmåga och militärövningen Aurora
Reportage om syftet med stora militärövningar
Reportage från nedtonat Ramadanfirande i ekonomiskt krisande Egypten
Krönika av Göran Rosenberg
Panelen: Olof Ehrenkrona, SvD, Frida Park, Dagen, Zina Al-Dewany, Aftonbladet
TIMME 2
Överlever raggarna elbilsrevolutionen? Reportage från Norrbotten
Den fängslade ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj är svårt sjuk. Hur allvarligt är läget för honom och den ryska oppositionen? Samtal med Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren
Satir med Public Service
Reportage från Tyskland där det sista kärnkraftverket nu stängts ned
Det offentliga samtalet om demens har öppnats upp. Vilken betydelse kan det få? Samtal med Maria Eriksdotter, professor och överläkare i geriatrik, och Anna-Karin Palm, författare
Kåseri med Helena von Zweigbergk
-
Posta på sociala medier för att landa drömjobbet, starta företag eller vad du än vill göra! Möjligheterna på sociala medier är enorma och påverkan influencers har på samhället spås endast öka. Dagens avsnitt handlar om det bästa jag lärt mig av att vara kreatör online senaste två åren. Jag har träffat grymma personer via sociala medier, fått sjuka jobberbjudande, varit med i Aftonbladet och SVT.
-
Staffan Lindberg, grävande journalist på Aftonbladet, har gjort omfattande research kring blodsmineralen kobolt som används i tillverkningen av alla batterier i det mesta såsom smartphones, datorer och elbilar. Kobolt bryts framför allt i Kongo-Kinshasa, där mer än hälften av världens kobolttillgångar finns. Där sker gruvbrytningen under extremt farliga och exploaterande förhållanden. Arbetare och barn, så unga som tre år, som jobbar i gruvorna utsätts för direkt dödliga hälsorisker och arbetar under slavliknande förhållanden.
Kongo-Kinshasa har en sorglig historia med över 100 år av exploatering och kolonialisering som har resulterat i en grov korruption inom landets instabila regering som också har sålt landets värdefulla gruvtillgångar till svenska, europeiska och kinesiska bolag för småsummor. Idag finns det nästintill ingen transparens i batteritillverkningsprocessen hos de stora batteritillverkarna som vi är beroende av, såsom Tesla, Apple och svenska bolag som Volvo och Northvolt. En svag reglering av blodsbatterierna har också inneburit att kobolt ofta smugglas ut från landet för att sedan användas i batteritillverkningen utan att det går att spåra. Men koboltmineringen är inte bara ett dilemma för batteritillverkarna utan även miljörörelsen. Koboltbatterierna behövs i den gröna omställningen för att vi ska nå miljömålen.
Staffan pratar om sina resor till koboltgruvorna, om hela produktionskedjan från de dödliga gruvorna till de färdiga batterierna som används för att spela in och lyssna på detta avsnitt. Staffan berättar också om sin granskning av mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán som dödades kallblodigt 2017 när hon utredde kongolesiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter i landet.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQbeQ7/blodsbatterier-en-granskning-av-kobolt-industrin-i-kongo
https://www.aftonbladet.se/av/staffan-lindberg
https://sverigesradio.se/avsnitt/batteriboomens-baksida-den-vilda-jakten-pa-kobolt
https://www.youtube.com/watch?v=_V3bIzNX4co
OBS! Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:https://www.patreon.com/taimaz
❤️ Tack för ditt stöd! ❤️
Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401
Mer info på https://www.loungepodden.se
Följ Taimaz
Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/
Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A
-
Helt nya siffror från Aftonbladet och Demoskop visar att Sveriges näst största parti, Sverigedemokraterna, tappar väljare.
I valet plockade man hem 20,5 procent av väljarna. Nu får partiet bara 18,6 procent.
Det verkar helt enkelt som om den linje som partiet valt, att samarbeta med regeringen genom Tidöavtalet inte gillas av en del väljare.
Hur allvarligt är det här tappet för Sverigedemokraterna? Hur låst är Jimmie Åkesson av att han måste hålla god ton i samarbetet med regeringen? Finns det något som kan vända trenden för SD?
Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
-
Den 27 oktober presenterade Institutet för mediestudier rapporten Källkritik & krig – propaganda, desinformation och lögner, en granskning av svenska mediers krigsrapportering från Ukraina.
Några saker sticker ut:
• Det är ovanligt att redaktionerna verifierar den egna rapporteringen.
• Faktakollen överlåts till utländska nyhetsbyråer och medier.
• En helt övervägande del av krigsrapporteringen sker på distans.I panelen:
• Andreas Widholm, docent vid JMK, Stockholms universitet, samt Gunnar Nygren, professor emeritus, Södertörns högskola, ansvariga för studien.
• Nivette Dawod, reporter Aftonbladet.
• Carl Fridh Kleberg, utrikesreporter SVT.Moderator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare, Institutet för mediestudier
-
Banden mellan elitidrotten, diktaturer och oligarker är allt annat än oproblematiska – framför allt i fotbollen. Kanske har sportjournalistiken allt för länge blundat för att det faktiskt spelar roll vilka länder som arrangerar de stora mästerskapen eller varifrån pengarna kommer som miljardärerna betalar med när de köper europeiska klubblag. Både mästerskap och fotbollslag kan användas för att rikta strålkastarljuset från totalitära regimer och smutsiga affärer.
En diskussion sportjournalistens ansvar för att utgångspunkt i idrotten även skildra och granska samhällets utveckling i ett ekonomiskt, politiskt och kulturellt perspektiv.
Jesper Enbom, forskare vid Umeå universitet
Johan Croneman, krönikör Dagens Nyheter
Olof Lundh, frilansjournalist TV4 m fl.
Johanna Frändén, Aftonbladet
Anna Setzman, pressansvarig RiksidrottsförbundetModerator: Ulrika Beck-Friis, föreståndare Institutet för mediestudier
-
Röstade kriminella bort S-topp i Botkyrka? Varför skriver Aftonbladet så mycket om Ebba Busch? Och ska en lärare som tar tag i en elev få sparken? Det är frågor som tas upp i detta avsnitt av Veckans nyheter. Sven Almkvist ger även ett boktips och resonerar kring ifall det krävs tro för att få svar på bön.
Boktips: ”Statsministermordet”, Hans-Gunnar Axberger (Norstedts)
- Visa fler