Örebro universitet Podcasts
-
Lotta Bromé ringer upp Hans G Lindskog som delar ut miljoner.
Hugo Hesser professor i psykologi vid Örebro universitet forskar på varför och hur vi hanterar ilska.
Robert Karjel, tidigare överstelöjtnant och stridspilot, berättar om de sista dagarna i Kabul för den svenska insatsen i Afghanistan.
Läraren Henrik berättar hur artificiell intelligens påverkar elever och skolan. Barnboksförfattaren Elias Våhlund satte högläsningsrekord, i dubbel bemärkelse. Varmt välkommen till Halv Tre med Lotta Bromé. -
Genom att förstå artificiell intelligens (AI), förstår vi människan och vår mänskliga intelligens bättre. För vad menar vi med just intelligens och vad innebär egentligen den AI-utveckling som snart nämns i varenda sammanhang? Är det som en del befarar ett obehagligt verktyg som kan bidra till en mörk teknisk utveckling bortanför vår kontroll - eller är det ett sätt för oss att faktiskt utveckla vår mänsklighet och utveckla oss? Eller kan det kanske bidra till både och? Och vad betyder det i så fall, för vårt livslånga lärande?
Möt Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet och vicerektor för AI och innovation där, som menar att området AI hör hemma inom samhällsvetenskapen och att vi alla behöva lära oss mer för att kunna ha de viktiga diskussioner som hela AI-utvecklingen kräver. För ett sätt att ta sig an och förstå det, är att sluta tro att det handlar om endast teknik och digitalisering, även om det är en viktig faktor. Men att prata om AI avgränsat till det, är som att prata om sexualitet som endast anatomi.
I avsnitt 90 av Livslångt möter Katarina Pietrzak och Lars Lingman Amy Loutfi, professor i informationsteknologi vid Örebro universitet som också leder forskargruppen AASS Machine Perception and Interaction Lab, och som är vicerektor för AI och Innovation. -
ADHD-diagnoserna ökar i Sverige. I dag lever 5-7 procent av barn i skolålder och 3-4 procent av de vuxna med ADHD. Vad är ADHD och vad kännetecknar den neuropsykiatriska diagnosen? Hur är det att leva med ADHD: Som barn, vuxen och äldre? Hur ser behandlingen ut för en person med ADHD? Och kan man växa ifrån sin ADHD?För att prata om det plus mycket mer bjöd vi in Henrik Larsson, professor i psykiatrisk epidemiologi vid Örebro universitet, vars primära forskning handlar om ADHD. Under samtalet tar Henrik med oss på en resa genom livet med ADHD. Gäst: Henrik Larsson, professor psykiatrisk epidemiologi vid Örebro universitet.
Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör Örebro universitet.
-
I detta avsnitt pratar vi om influensa och diabetes med inte mindre än tre expertgäster: Björn Ehlin som är förbundsordförande på Svenska Diabetesförbundet, Stig Attvall som är Docent, Diabetescentrum/SU/Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Ole Fröbert som är professor vid Örebro universitet och överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro.
-
Kossor, oxar och deras kalvar har präglat nordens levnad och kultur i allt från de fornnordiska myternas urkossa Audhumbla, till folktrons riter och traditioner knutna till jordbrukets kanske viktigaste djur. Hur skyddar man sina kor från tjuvmjölkande trollkunniga? Vilka järtecken finns det kring kossornas levnad? Hur får man en ko att trivas på gården? Det är bara några av de väldigt många frågor vi kommer att besvara i detta (mu)stiga avsnitt. Vår gäst Jennie Tiderman-Österberg som är sångare och doktorand i musikvetenskap vid Örebro Universitet, kommer även att lära oss om lockropens funktion och historia och hur såväl utövaren som kossorna påverkas av denna gamla kommunikationsform, djur emellan.Som vanligt kan ni hitta källmaterial och lästips på vår hemsida: www.oknytt.com/podcastPatreon för den som vill stödja oss i vårt poddarbete och ta del av spännande bonusavsnitt: www.patreon.com/narmantalaromtrollenVi har även Swish för en valfri donation: 073-801 64 49Intromusiken är producerad av Marc Jungermann.
-
Över 140 000 barn och unga har utsatts för mobbning under de senaste månaderna. Den innebär en kraftig ökning jämfört med 2015 då siffran var 60 000. Varför ökar mobbningen? Hur kan skolor jobba förebyggande och vilka åtgärder kan sättas in?
Det och mycket mer svarar mobbningsforskaren Björn Johansson på i ett nytt avsnitt av ORU Talks. Gäst: Björn Johansson, docent i socialt arbete vid Örebro universitet . Programledare: Jasenka Dobric, forskningskommunikatör Örebro universitet.
-
De stora prisökningarna slår inte bara mot hushåll, även företag påverkas kraftigt. Det skyhöga elpriset tynger flera branscher så att det börjar talas om konkurser. Men allt fler märker också av att hushållen börjar bli mer oroliga. Hur väl står företagen emot inflationen?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Anders Jelmin
Gäster och röster i programmet:
Kristian Åström, ekonomikommentator, Sveriges Radio
Pär Österholm, professor i nationalekonomi, Örebro universitet
Rickard Wiger, vd Gjuteribolaget i Mönsterås
Miriam Münnich Vass, energiansvarig Teknikföretagen
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom Svenskt Näringsliv
Magnus Welander, vd, Thule
Jonas Samuelsson, vd, Electrolux
Pär Lorentz, presschef Essity
Producent:
Olof WijnbladhTekniker:
Jesper Timan
[email protected] -
Under influensasäsongen dör fler människor till följd av hjärtkärlsjukdomar än under resten av året. I detta avsnitt pratar vi om influensavaccination och hjärtkärlsjukdom med våra expertgäster Inger Ros som är f.d. förbundsordförande på Riksförbundet HjärtLung och Ole Fröbert som är professor vid Örebro universitet och överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro.
MAT-SE-2200428-2.0-06/2022 -
Lång hårig sjuk sköterska. Språket handlar om särskrivning, svenskans kanske största irritationsmoment. Fast hur ofta leder särskrivning till rena missförstånd, och var det verkligen bättre förr?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För mer än var femte svensktalande är särskrivning det språkfenomen som irriterar mest, enligt Språktidningens undersökning våren 2022.
Veckans språkfrågorVarför är särskrivningar så irriterande för så många?
Har det funnits historiska trender när det gäller särskrivning, och hur kommer det sig i så fall att detta har förändrat sig över tid?
Ska uttryck som i natt (inatt) och i morgon (imorgon) särskrivas eller inte?
I programmet medverkar Anna Heuman, som nyligen disputerade vid Örebro universitet med en avhandling om hur användare i sociala medier agerar "språkpoliser" i relation till bl a särskrivningar.
Språkvetare Susanna Karlsson, docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Programledare Jens Möller.
-
Vi dras med en skyhög inflation och verkar samtidigt vara på väg in i en lågkonjunktur. En ekonomisk mardröm där centralbankernas vanliga vapen, styrräntorna, är satta ur spel. Så vad gör vi nu?
Medverkande: Fredrik NG Andersson, docent vid nationalekonomiska instutionen i Lund, Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro universitet samt Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. -
Vi dras med en skyhög inflation och verkar samtidigt vara på väg in i en lågkonjunktur. En ekonomisk mardröm där centralbankernas vanliga vapen, styrräntorna, är satta ur spel. Så vad gör vi nu?
Medverkande: Fredrik NG Andersson, docent vid nationalekonomiska instutionen i Lund, Pär Österholm, professor i finansiell ekonomi vid Örebro universitet samt Ola Olsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet. -
Transpersoner är den minoritetsgrupp som enligt studier mår sämst psykiskt. Men det finns också en speciell lycka av att till exempel ha hittat hem i sin rätta kropp, eller äntligen våga komma ut. Programmet sändes första gången i januari 2022.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu har Matilda Wurm, psykologiforskare vid Örebro universitet, fått närmare 5 miljoner, för att tillsammans med två andra forskare studera bland annat det. Hör varför hon tycker hbtq-frågor är så viktiga, varför hon skrivit en bok och velat undervisa andra psykologer om hbtq och om hur hon, som först utbildade sig till glasblåsare i forna DDR. till slut hamnade i Sverige och blev forskare.
Lena Nordlund
[email protected] -
Kondis och kaféer präglade småstadslivet på 40- och 50-talet i Sverige. Men så kom televisionen och förändrade stadsbilden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Menys sommarserie "Historien om" handlar det om mat i olika sammanhang, och vad som har hänt med våra matvanor över tid.
Ute i Europa var kaféerna exklusiva och endast för välbeställda besökare. I Sverige blev kaféerna viktiga samlingsplatser för alla invånare i den växande staden, då allt fler flyttade från landsbygden under efterkrigstiden.
I programmet hör du Peter Andersson, lektor i historia vid Örebro Universitet, Bibbi Widengren, ägare till Wedermarks konditori och bageri i Östersund, Katarina Lundström, historiker och kaféentusiast och Manne Mosten, ägare till kaféet Norra Station i Östersund.
Programledare är Henrik Brandt. Tekniker Björn Nitzler och producent Karin Grönberg.
-
Smakexperten om saliv, vin och danska mc-gangsters.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Mischa Billing från TV4-programmet ”Sveriges mästerkock" är en av Sveriges främsta experter på att beskriva smaker, och har bland annat vunnit priser som Årets näsa, Gastronomiska akademiens silvermedalj och Årets vinprofil.
Hon är sommelier, lektor och forskare inom måltidskunskap på Grythyttan vid Örebro universitet.
Mischa Billing har även skrivit boken ”Rosens doft”, baserad på sjutton års doftanteckningar från sina besök på Fredriksdals rosarium i Helsingborg.
Mischa Billing om sitt Sommarprat:– Jag tänker ta med dig på en stig som du inte gått förut. Du kommer få höra om den retronasala passagen, om danska mc-gangsters, om saliv – och när vi är klara så kommer du känna dig själv lite bättre.
Producent: Samuel Åhman
Vill du få poddar, nyheter och direktsänd radio på ett ställe, ladda ner appen Sveriges Radio Play via https://sverigesradio.se/artikel/sveriges-radio-play
-
Det finns en rad olika myter om mat. Är det exempelvis bättre att äta närproducerad mat? Och är plantbaserad mat alltid ett nyttigare och hälsosammare alternativ? Vad stämmer egentligen? Vad säger forskningen? I det här avsnittet av ORU Talks har vi bjudit in forskarna Carolin Zorell och Samira Prado från Örebro universitet. Carolin, som är lektor i statskunskap, forskar bland annat om matkonsumtion och hållbarhet och Samira, som är postdoktor inom Örebro universitets satsning mat och hälsa, forskar om människors tarmhälsa och samspelet mellan proteiner och fibrer i kosten.Programledare är Jasenka Dobric, kommunikatör på Örebro universitet.
Om Carolin Zorell: oru.se/personal/carolin_zorell
Om Samira Prado: https://www.oru.se/personal/samira_prado
Hålltider för avsnittet:
1:54 Myt 1: Är processad mat alltid ett dåligt alternativ för vår hälsa och miljö?14:59 Myt 2: Är klimatsmart mat alltid ett dyrare alternativ?26:49 Myt 3: Är lokal och nationell mat alltid ett bättre alternativ?36:04 Myt 4: Är plantbaserad mat ett nyttigare alternativ?55:23 Myt 5: Finns det ett hållbart och hälsosamt matalternativ som passar alla?
- Visa fler